Chci velkého psa, hlídače, ovladatelného, k dětem

Budeme chtít stavět domeček a tak přemýšlím o vhodné rase pejska.Zatím mám zkušenosti jen s malým plemenem,ale protože chceme bydlet na místě,kde mimo sezonu nikdo není,uvažuji o větším plemeni-hlídači.Líbí se mi Leonberger,Bernský salašnický a Hovawart. :-) Ráda bych,kdyby jste se podělili se svými zkušenostmi. Potřebuji snadno ovladatelného psa-základní výcvik je samozřejmostí,vhodného k dětem a přesto hlídače.Jaké mají nároky na údržbu srsti a kde bydlí,jestli v boudě,venku,nebo střídavě a jakékoliv další rady a poznatky.:-) Všem moc děkuji za rady,případně poraďte nějakou další rasu. ;-)
Odpovědět
1
2
5
v prvom rade, plemená, ktoré si vybrala sú super. sused má salašníckeho a aj howika. s oboma plemenami mam skusenost len na dialku, ale k tej ovladatelnosti a naklonnosti na deti - nie vsetky jedince su vhodne, treba vyberat steniatko kludnejsie a samozrejme venovat sa mu a necakat, ze sa vychova sam. odporucam dobreho a kvalifikovaneho chovatela s PP, pretoze pri velkych plemenach mas ochorenia ako dysplazia a ine, ktore treba sledovat. chovatel bez PP tieto vysetrenia nerobi, aj ked povedia, ze maju psov s PP a oni nechceli steniatka s PP pozor - nieco nebude OK. tieto plemena sa predavaju za dost "maly" peniaz s PP vzhladom k tomu, za co predavaju bez PP. chovatel ti bude ochotny pomahat aj v buducnosti. osobne by som k detom volila z tychto plemien sucku, ale v podstate je to jedno. je to osobny nazor.
Odpovědět
Co ještě slovenský čuvač? Je krásný a ne tak častý, jako berňák nebo hovawart. Atlas o něm píše, že je " neobyčejně věrný a srdnatý, vždy připravený postavit se jakékoliv škodné, i medvědu či vlku. Aby jej bylo možno i v noci odlišit od škodících zvířat, byl podle prastaré tradice chován jen v bílé barvě." Jinak souhlasím s @leila10 - vybírej jen v chovných stanicích. Nic typu "nabízím štěňata bez PP po rodičích s PP". Pročti si webovky klubu chovatelů daného plemene - najdeš tam povahový rysy, zkušenosti s chovem i doporučení, jestli se plemeno hodí pro méně zkušené.
Odpovědět
Profilova fotka
Sousedi mají Bernského salašnického psa - už druhého - a je výborný - hlídač i super k dětem - a když náhodou uteče, tak se netřese strachy celé okolí.... i když budí respekt :-) ............ i my o něm uvažovali, ale nekonec máme o číslo menšího pejska :-) ......... s dalšími co tu máte zkušenost nemám
Odpovědět
@leila10 @soleilll Určitě budeme nakupovat jen u zkušených chovatelů.Vím,že se musí vybírat štěně od štěněte,každé má jinou povahu,což vím dle vlastních zkušeností.Určitě chci jít na cvičák,i když základy bych zvládla sama,ale už jen kvůli socializaci pejska. @soleilll Na čuvače mrknu,děkuji.
Odpovědět
teta si koupila berňáčka, ale ten jí nehlídal, tak si musela koupit ještě ovčáka, pak byli smečka a hlídali
Odpovědět
@petraxname Taky jsem to o něm už slyšela.:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Žádného z těchto pejsků nemám, ale kamarádka měla Howavarda, kterého musela dát pryč, protože byl k nim agresivní. Jejich holčičku dokonce pokousal. Ale abych tě nestrašila, podle mě to bylo z důvodu, že hafan byl pořád zavřený na dvoře. Bohužel si stále hodně lidí myslí, že když pes běhá venku na dvoře 6m na 6m, tak mu to stačí. Je přeci venku. Psovi chybělo vyžití a stal se agresivní. To se ale stane s každým psem, kterému se nebudeš dost věnovat. At vyberete toho správné partáka do rodiny. Taky sním o hafíkovi, ale až bude ten pravý čas.
Odpovědět
Profilova fotka
Bernský salašnický je nádherný, ale je to hrozně, hrozně moc nemocné plemeno. Trpí snad na všechno :-( Tuším se dožívají průměrně nějakých 6 let :-( A u hovawarta si nejsem jistá tím, jestli je to zrovna to nejvhodnější plemeno k dětem.... Z tohoto výběru bych asi volila leonbergera, ale zkus se ještě mrknout třeba na Chodského psa.
Odpovědět
Profilova fotka
Žádného z těchto pejsků nemám, ale kamarádka měla leonbergra, kterého musela dát pryč, protože byl k nim agresivní. Jejich holčičku dokonce pokousal. Ale abych tě nestrašila, podle mě to bylo z důvodu, že hafan byl pořád zavřený na dvoře. Bohužel si stále hodně lidí myslí, že když pes běhá venku na dvoře 6m na 6m, tak mu to stačí. Je přeci venku. Psovi chybělo vyžití a stal se agresivní. To se ale stane s každým psem, kterému se nebudeš dost věnovat. At vyberete toho správné partáka do rodiny. Taky sním o hafíkovi, ale až bude ten pravý čas.
Odpovědět
@ally8 To určitě mohlo být tím.Psovi nestačí ani 2000 m2 pozemku,potřebuje procházky a činnost.Určitě budu chtít fenku,mám je nějak radši. :-) @zmrz_lina Už jsou asi hodně přešlechtěný.Kouknu,děkuji. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@citun Howavard se mí líbí moc,povaha a doufám, že až nebude už náš německej ovčák na světě,tak bude u nás místo něj právě tato rasa ;-) Na zahradu spíše tu fenku,my máme dva psy a označkují,co mohou... Kolegyně má 3letého berńáčka a teda hlídá více,než předtím všichni 3 NO,co měli dohromady a je celkově ostrej k lidem,já znala jen dva-jeden tak napůl a druhý úplný flegmouš...
Odpovědět
Ahoj my mame leonbergricu. Mame ji 9 let. Je to nase telatko.posloucha na slovo.je strasne mazliva.hodna. jde za kazdym ale nic neuhlida. K detem udealni. At k nam prijede stryc ktery ji vidi jednou za rok tak se s nim mazli a jde s nim do zahrady.proste ona se pomazli s kazdym. Ale opravdu nic neuhlida. Obecne bych rekla ze kazdy pes je jiny. Mame 3 pudliky a kazdej je povahove jinej Rekla bych ze zalezi na jaky stene natrefis.po jakych rodicich je. Nasi meli krizence leonbergra s vlcakem kterej mel otce vlka Domacim neudelal nic. Na nas byl zlatej. Nikdy by nam nic neudelal byl to mazel ale cizi by pokousal. Byl to fakt hlidac.
Odpovědět
Článek se načítá
@citun čuvače máme doma,je to dobře ovladatelný pes,snadno se cvičí,dobrý hlídač,svoji ,,rodinu" zbožňuje,dítěti neublíží,můžu jenom doporučit :-)
Odpovědět
Máme bernskou salašnickou. Velmi dobře hlídá, je bez PP, musím zaklepat, ale zdravotní problémy nemá. Je jí 7,5 let. Velmi vřelý pes, pozná, kdo ke plotu nepatří.
Odpovědět
Manželovo strejda má leonbergra a je to největší miláček na světě :-). strašně hodnej , dobre poslouchá a hlavně je to výborný hlídač. Určitě ho budeme k baračku taky. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
máme howika a je to to nejúžasnější plemeno. Když se nám narodila už jsme ho měli spolu s bulterierou, Ze začátku byli oba vykulení chtěli za ní na kočárek no sranda, A ted po dvouetém spolužití jsou nerozlučná 3 bulík hlídá aby neupadla pevně stojí když jde okollo malá aby se jí mohla přdržet. A Howík je ochránce nikdo se nesmí přiblížit k plotu to spustí že ho slyší půl vesnice. Ten naší El miluje nespistí z ní oči on si lehne a ona k němu na ty jeho hřejivé chlupi.. Howík je samočistící pes, akorát musíš x krát do roka vyčesat mu srst. Je to plemeno které mu se říká stádové/smečkové na procházce běží ale furt si nás hlída aby jsme se neztratily.TAKŽE ZA NÁS JEDINĚ HOVAWAT
Odpovědět
Známý měl hovawarta a jaksi ho nezvládali jako rodina a nebo se nějak nepovedl. Jak rostl a mohutněl , nedokázali s ním už ani bezpečně na procházky a tak byl u domu na velké zahradě a měl svůj oplocený plac. Dokonce mu jídlo začali házet přes plot, nebot´ i svého páníčka občas pońafal. Asi po třech letech ho dali pryč.
Odpovědět
Známý měl hovawarta a jaksi ho nezvládali jako rodina a nebo se nějak nepovedl. Jak rostl a mohutněl , nedokázali s ním už ani bezpečně na procházky a tak byl u domu na velké zahradě a měl svůj oplocený plac. Dokonce mu jídlo začali házet přes plot, nebot´ i svého páníčka občas pońafal. Asi po třech letech ho dali pryč. @comtessa Pro upřesnění - jsem majitelkou velkého psa - úžasného boxera .
Odpovědět
@bilbery Jak to máte s údržbou srsti,česání a koupání?Kde bydlí,v boudě a pouštíte ho i do domu?Já si totiž moc dobře nedovedu představit,že malého pustím a před velkým zavřu dveře. :-)
Odpovědět
@citun Nevím, zda dotaz patřil mně. Náš boxer se koupe se mnou ve sprchovém koutě , máme vydlaždičkovaný, větší. Jinak srst žádnou jinou péči nepotřebuje. Samozřejmě na její kvalitě se podílí strava a také potravinové doplńky.
Odpovědět
@jennifer Tak je vidět,že i Leonberger je každý jiný,v dalším příspěvku je to zase skvělý hlídač. :-D My máme amerického kokršpaněla,je to zlatíčko,miluje děti a lidi.Je to ukázková holka přesně podle popisu tohoto plemene.Naše první kokršpanělka byl pravý opak.Všechny pokousala a snažila se být dominantní.Takže vím přesně jak to myslíš s těmi různými povahami.Určitě se to dá poznat už na štěňátku,taky jsme podruhé pečlivě vybírali. :-)
Odpovědět
@comtessa :-D To nevadí,stejně děkuji za info.Boxeři se mi taky líbí,ale asi spí doma co?A není mu v zimě zima,má chudinka málo srsti.
Odpovědět
@citun nejlepsi hlidaci su ovcak anebo rotvajler. Manzel se pejskum venuje tak kdyby neco tak napis do IP :)
Odpovědět
@niccky.z Jé moc děkuji,určitě napíšu až to bude aktuální.NO se mi taky líbí,dokonce známí mají chovnou stanici a skvělou fenku-zdravá,poslušné neagresivní.Na rotvajlera bych si netroufla.Vím,že při správném vedení se dá vychovat každé plemeno,ale v tomhle jsem k sobě velmi objektivní a vím na co mám. :-)
Odpovědět
@citun Spí doma, v každém patře má pelech a když jsou mrazy nosí ven pletený svetr.
Odpovědět
@comtessa Já si to myslela. :-D Měli jsme jezevčici,ještě v době,kdy žádné oblečky nebyly a byla pořád zmrzlá. :-) No,ale naše herečka se taky klepe i když má silnou kůži i srst. Holt to je to ústřední topení. :-D
Odpovědět
Přidávám fotečky dalších doporučených plemen.Německý ovčák,Německý boxer,Chodský pes a Slovenský čuvač. ;-)
Odpovědět
@citun máme ho jen na hlídání zemědělského objektu, prakticky nečešu, když jedem na výstavu,tak vykoupu. Pokud je v domě,tak se chová slušně,ví kam nesmí,nic nekouše,netrhá, přes noc vydrží bez jediného štěknutí zavřená na chodbě,když nechci aby se před výstavou zašpinila. Na to,že je hlavně zavřená s dobytkem je super ovladatelná,společenská,našemu dítěti by neublížila,ale samotné bych je také nenechala,je to přece jen velký pes, plná huba zubů :-). 2xročně líná,jako každý pes s podsadou. Měla jsem malamuta a nedá se to srovnat.
Odpovědět
@bilbery Nebude jí chybět ten dobytek?Zvířata nemáme a přeci jen je to pastevecký pes.Snad když bude mít dost ostatního vyžití?Moc děkuji za odpovědi! :-)
Odpovědět
@citun já myslím,že ne,tak nebo tak,každý pes potřebuje mít nějaké uplatnění a zábavu,takže když nebude běhat za ovcema,tak chodit na pravidelné vycházky,na cvičák,atd.
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?