Chov psov a ich nočné štekanie. Čo proti tomu robiť?

Bývame na dedine, kde má každý psa, ale vytrvalo štekajú iba psy našich susedov. Niekedy, nie zriedka, začnú štekať o 19 h a prestanú cca o tri hodiny, aby si oddýchli a znova začali štekať okolo polnoci a potom nás zobudia ešte aj nadránom. Psom sa nedivím, ved je ich 5 kúskov ( rodičia, dve deti, ktoré sa nepodarilo z 8 potomkov predať, plus nejaké iné plemeno ) nasáčkovaných v jednej vačšej bude a výbeh majú akurát tak 3x10 m v oplotenom areali záhrady a majiteľa som ešte nevidela, žeby ich aj niekedy vyvenčil. Dá sa proti tomu niečo podniknúť? Je vôbec povolený chov psov v obytnej zone?
Odpovědět
1
2
Určite je to nejak obmedzené.To sa musíš informovať na príslušnom mestkom úrade.Ale prečo štekajú? Moja povedzme každý večer od 9.00 do 10.00 kým sa jej popri plote šmotrí ježko je ako vyšinutá.A ježko sa skrúti do klbka a spinká pri plote.A ona sa ide zblázniť lebo ho aj dočiahne labkou ale on je taký pichľavý...Takže psíky už od prírody štekajú.Ale asi to bude tým že nie sú unavené. Naša si normálne lahne okolo desiatej a spí až do rána.Ale celý deň behá a nezastaví sa. :-)
Odpovědět
Oaza:chov psů je samozřejmě v obytné zóně povolený, ale také platí, alespoň u nás v Čechách, že nikdo nesmí svého souseda obtěžovat, kromě jiného, také nadměrným hlukem. Zkus si nejprve promluvit s ma- jitelem psů, ale moc si od toho neslibuj, těžko svým psům dovede zakázat štěkat. Budeš-li si na ně potom stěžovat, můžeš očekávat sousedskou válku, a to bývá mnohdy horší než to štěkání.
Odpovědět
súhlasím s vojteska9,mám takú skúsenosť,trvalo to pol roka,kým bol sused ochotný vyriešiť takýto problém.Každé ráno sme boli zobudení o pol štvrtej do šiestej v kuse,najprv mi povedal,že bývame na dedine a mám si zvyknuť. Škoda,že neexistuje zákon,ktorý by to striktne riešil.Nech si kto chce chová ľubovoľný počet psov,mne nevadia,ale je to vačšinou výsledok lajdáckej výchovy majiteľa.
Odpovědět
Profilova fotka
Tato tema je aktualna aj pre nas. Rovno oproti maju susedia velkeho psa na ktoreho kaslu a chudak cely den flegmaticky lezi pri prednom plote. Akonahle sa zotmie ide z koze vyskocit a niekedy brecha viac hodin v kuse. Ozyva sa to na celom okoli. Kedze mame spalnu tymto smerom niekedy sa zobudime aj v noci na brechot. Aj ini susedia sa stazuju ale nikto nic nezmoze, rozpravali sa uz aj s majitelom psa ale ten len pokrci plecami ze s tym nic nevie spravit. Snazili sme sa tento problem vyriesit na slovenske pomery trochu svojrazne. Nehovorim ze to funguje na 100%, ale zda sa mi ze sa stav zlepsil. V zahranici sa daju kupit protistekacie zariadenia, vyzera to ako maly policajny radar ktory nasmerujes na psa a nastavis ako ma reagovat. Vydava to ultrasonicky zvuk, ktory ludske ucho nepocuje ale pre psa je to velmi neprijemne. Tento zvuk sa spusti ked zacne brechat, a treba uz len dufat ze teda brechat nebude. Da sa to prepnut aj na audio signal, skusali sme to na sebe a fakt sme sa nasmiali. Manzel zabrechal a hned to zacalo hnusne piskat vysokym tonom. Zda sa mi ze to funguje, lebo vacsinou pes brechne len raz a potom prestane. Bohuzial sa ale stalo aj to ze brechal v kuse ako divy a nas pristroj ho zjavne netankoval. Toto bolo ale malokedy a tak celkovo sa mi zda ze odkedy to mame tak brecha menej, resp. brechne len raz a uz je ticho. Treba to dobre nasmerovat, cim blizsie ku psovi tym lepsi ucinok. Oficialne to ma dosah okolo 10m. Dali sme si to doviest z USA, stalo to 40 EUR a ide to na baterky alebo na elektriku. Vygooglite si anti-bark system, alebo bark free pre ziskanie lepsej predstavy.
Odpovědět
vivianaba super,len akurát,že my máme tú vzdialenosť 20 m,potom jedine pustiť elektrinu priamo do búdy.Chudák pes.
Odpovědět
Profilova fotka
ja jsem z te druhe strany,.. mame jorksira,.. a ten jak rano zabouchneme dvere tak steka,.. pry steka cely den... zkouseli jsme vse,.. ale nic nepomaha,.. sousedu nam je lito, ale do prace chodit musime :-N nesteka sice vnoci,.. to by bylo asi neco jineho, protoze se to da svalit na ruseni nocniho klidu,.. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
hhranolka, pravdupovediac, mne by to teda pekelne vadilo keby som vedla vas byvala, hlavne keby mi vas pes budil maleho, asi by ste to mali nejako riesit. ja mam doma velkeho psa, ale ked nie sme doma tak ani nepipne, jedine ked pocuje ze sme prisli, pozna zvuk auta tak je pocut az dolu ako sa tesi. svokra ma naopak psa, ktory cele dni steka ako vas, chvalabohu je na dochodku a malokedy ide od neho prec, ale ked este robila tak sa s nou takmer nikto zo susedou nerozpraval, ani sa im necudujem. si predstav, ze si doma a nemas pokoj lebo niekto ma ustekaneho psiska.
Odpovědět
Ty brdo...to je podla mna totalna nehoraznost..nechat doma psa, ktory steka cely den.... Ja by som sa asi zblaznila, keby som mala taku susedu...Vsak ked si doma s malym dietatom cely den, tak to je na snuru... :-S A ze chodit do prace musite..no ale sorry, aj matka s dietatom musi byt doma, alebo taky dochodca... A s dedinskymi psami je to aj u nas katastrofa. Oproti nasim tiez jeden pes steka jak najaty cely den a niekedy aj v noci. Otec uz bol aj za majitelom, aj za starostom, ale nic sa nevyriesilo.. ]-( Je to fakt smutne, ze clovek musi trpiet a nic nezmoze.. Potom sa vobec necudujem, ak niekomu prasknu nervy a v spravach sa docitame, ze zabil, ci otravil psa... Tiez mam niekedy sto chuti to urobit.... A to ja mam popri tom psov rada.. Ked budeme mat domcek, tiez nejakeho planujeme mat.. A verim tomu, ze pes sa vychovat da, len clovek musi chciet...
Odpovědět
to stekanie je zrejme daka uchylka malych plemien... na nasom poschodi ma suseda yorka a ta steka ako prastena, ked otvoria vchodove dvere... nad nami aj pod nami maju tiez yorkov, ale ti su ticho, chvalabohu... a oproti v panelaku maju dve yorky a tie takisto ako idu vencit, otvoria vchodove dvere a tie dve ide rozdrapit od stekania... kvoli tomu mam az alergiu na tieto male chlpate guce... maju asi kdesi zakorenene, ze ked ma neni vidno, nech ma je aspon pocut... hranolka: skuste protistekaci obojok... len netusim ci sa robi aj v dakom pidi prevedeni pre yorkov... ale rozhodne nastudujte dake knihy, pripadne pozrite relaciu "bud ja alebo pes", tak tam pekne radia ako naucit aj starsich psikov poslusnosti, aby nezneprijemnovali zivot majitelom aj susedom... je to dost neprijemna situacia a neriesit ju je vasa arogancia a neohladuplnost voci ostatnym... skus sa vzit do situacie susedov...
Odpovědět
ja uplne chapem hhranolku...co ma robit teraz so psom ? to ja ako clen rodiny..a pracovat musi.Mata 25 - ake mate plemeno? a suku alebo psa? Pocula som ,ze suky az tak nestekaju.
Odpovědět
Dík všetkým za rady a skúsenosti, skúšali sme sa s majiteľom porozprávať, ale ani sa neunúval nám otvoriť... a raz keď manželovi už praskli nervy, pretože pes štekal takmer nepretržite od 19 do 23 h, zakričal na psa aby bolo ticho a majiteľova reakcia bola: Ty buď ticho!!!! ;-( Čiže namiesto toho, aby sa snažil utíšiť psa, ešte bol arogantný! :-S
Odpovědět
Profilova fotka
Ono, když se někomu nechce něco řešit, tak se mu prostě nechce.Já jsem chovatelka psů a ono to není o počtu zvířat, ale o přístupu majitele.Moji psi v noci neštěkají, beru si je na noc prostě do domu a to mám 4 stafordy ;-) Paradox je, že oni sami by neštěkali, ale štěkají jen, když slyší štěkat jiného psa ve vesnici :-p Moooc dobře si pamatuju na nekonečný dny, kdy mi dcera v paneláku nemohla skoro celý den usnout jen proto, že soused měl uňafanýho yorkšíra, který skoro pořád vyl a nebo štěkal ]-( Já bych to nechala jejich majitele pár dní vyzkoušet na vlastní kůži, jaké to je na palici, když to člověk poslouchá celý den, natož v noci =-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
kamoska to resila nejakym protistekacim obojkem, coz u jorksira muze byt fajn. Odnaucil se. Ja bych se Hrannolko asi pekne tocila, mit se za sousedku :-D meli byste to fakt resit.
Odpovědět
teraz to tu vyzerá, ako keby z bytových psíkov štekali len yorki :-( nesúhlasím ]-( ja mám yorka a ten nešteká vôbec, sám doma sa bojí, tak je radšej ticho aby nikto ani len nevedel, že je tam niekde za dverami schovaný :-D
Odpovědět
povel TICHO se dá naučit stejně jako sedni lehni. Když to majitelé psa nenaučí, ba ho za to ještě hladí nebo ho přinejmenším ignorují podle logiky "je to pes, tak štěká, protože hlídá", tak je problém na světě. Kolem nás má většina sousedů na zahradě psa. A všichni štěkají. Člověk nemůže normálně projít ulicí. Nejhorší jsou takoví 2 velcí a jeden mrňavej. Vystartujou rychle, přilítnou nečekaně a spustí co to dá. Mají úplnej záchvat. Ten malej čoklík navíc má agrsivní výraz a je naježenej a přísahám, že kdyby mezi náma nebyl plot, tak už ho nakopnu. Malý měl lehčí spaní a budili mi ho furt. Hlavně jde o to, že ten štěkot je náhlý a do ticha. Nehchápu ani, na co všichni ty psy mají. Hlídači to nejsou, dají se většinou oblbnout salámem a ti malí to jen zkoušej, protože jsou za plotem. Když se náhodou ocitnou na silnici, tak berou roha, aby nepřišli k úrazu. Vycvičený pes neštěká na každého ptáka, chodce, nemá záchvat, když jede v autě a kouká na lidi procházející na chodníku.. Tohle nechápu. Ty lidi nechápu.. Proč všichni musej mít psa, když to pak vypadá takhle. A to nemluvím o tom, že nám se.ou kolem auta a co hlavně.. ho.na jsou naprosto všude, na všech loukách, trávnících, kde si hrajou děti. Tohle nesnáším. Když jdu vyvenčit psa, tak si to laskavě uklidím. Je to tu pos.aný jak ve středověku. Hnus. Chápu, že to s tím štěkání vždycky není jen o majiteli. Jsou psi, kteří jsou prostě štěkavější, nervnější.. Tak ty bych zkusila normálně naučit příkaz ticho a kdyby to nešlo, tak bych zakoupila protištěkací obojek nebo vysílačku (u té nevím přesně, jak se jmenuje, má určitý dosah). Pes je na chov poměrně náročné zvíře, pominu-li opice a další exotická zvířata, tak snad nejnáročnější, jelikož se musí venčit, člověk je na něj vázaný, bez psa se prakticky nehne, parazity má tak jako kočka (podobné), na tlapkách taky domů natáhne kde co, chlupy z něj padají (dlouhosrstí po zmoknutí i docela smrdí). Slintají, drápou, štěkají. A vyžadují hodně pozornosti a i lásky, jelikož jsou to už dost inteligentní zvířata. Pokud ze psa někdo nevychová psychopsa nebo rozmazlenýho čokla, tak je to fajn. Jenže takových lidí je bohužel dost. Ti by si měli raději pořídit kočku, která je taktéž poměrně inteligentní, mazlit se umí a jak, nemusí se venčit, majitel není tak přivázaný, je samostatnější, ale nebude s majitelem takový velký kámoš jako pes. Ale je klidná, tichá, není zbrklá, neskáče, neslintá, pořád se myje a neštěká.
Odpovědět
jinak proti psům nic nemám, měli jsme dogu, dobrmana, 2 křížence. Betynka byla horzně moc hodná, chytrá, až lidská a když jsme řekli ticho, tak neštěkala. A sama od sebe si za dveřma neblafala nikdy. A nedělala ani takový to pravidelný haf - haf - haf - haf - haf jako to dělá spousta psů v noci. Asi si povídají, nevím.
Odpovědět
Rasa australsky basendži vôbec nešteká. Mala som tuto rasu a štekal iba vtedy, keď ho moja fena vyburcovala, aby štekal.Keď bol sám tak neštekal. Keď niekoho citil, tak prišiel ku mne a ňufákom do mňa drgol.
Odpovědět
vlastne nejde ani tak o psov ako o ich majitelov, tí naši susedia to evidentne nezvladajú, mysleli si zrejme, že aký dobrý biznis budú mať, keď predaju vsetky stenata, a nerátali s tým, že im nejaku zostanu a co teraz? nestíhajú, nemaju dost priestoru, do záhrady ich pustia len ked idu žrat, aby im nezničili travu, nevenčia ich, tak je jasné že psy trpia a su asi aj hladné, lebo majitelka ich každý večer nechá stekat celú hodinu, kým im laskavo vynesie na dvor misku s granulami, no ved jej ten štekot nevadí, ona ho nepočuje, ked je v klimatizovanom uzavretom dome a ostatní susedia sú tiež radšej pozatvaraní v klimatizovaných domoch, ale my mame radsej cerstvý vzduch a ticho, takže sa asi budeme musieť prestahovat.
Odpovědět
si predstavte, že by Vám niekto zakazoval rozpravat... pouzival by na vas rozne obojky, ci "zariadenia"... my tiez mame v kazdom dome na ulici psa, niekde 2... najvacsi rachot je ked ide postarka... ... ked spim nezobudi ma nic, a ked sa v noci nahodou prebudim na stekot nasej fenky, tak mam aspon istotu, ze "strazi" :)) a ulohou psa - strazcu nie je "zneskodnit votrelca" ale upozornit na neho, na rozne ine nezvycajne zvuky, pohyb atd...aspon to tak vidim ja manzelovi vadi susedov pes, lebo ten naozaj steka aj bez priciny a strasne dlho... mna skor stve, ze tym vlastne podnecuje aj tu nasu nezbedu, a potom si ludia mozu mysliet, ze ti dvaja spunti su ustekanci... ale pri kazdej prilezitosti nasu upozornujem a strhavam jej pozornost na hru alebo nieco ine... oaza... mozno by si mohla zavolat na slobodu zvierat a popytat sa nato. zase nemozu mat tolkych psov na a zavretych v jednej malej voliere...
Odpovědět
Profilova fotka
kali23: "si predstavte, že by Vám niekto zakazoval rozpravat..." .. neviem, ako by sa ti pacilo, keby sa nejaki susedia rozpravali (hadali) cele dni a noci stylom krik aspon cez tri ulice. Asi by sa ti to tiez nepacilo a snazila by si sa mu to zakazat. Sustavne/nocne stekajuce psy su presne to iste. Pre mna za mna nech ma kto chce psov kolko chce ale nech laskavo neobtazuje druhych. Bohuzial niektori ludia nedokazu pochopit/akceptovat ze "co nevadi mne, moze vadit niekomu v mojom okoli". Ved komu by aj vadil vlasny pes, ktory steka ked nie je doma...
Odpovědět
Profilova fotka
kali, no nevim, zda v panelaku je pes hlidaci, ze? vetsina psu je na mazleni atd, a ne aby hlidali.
Odpovědět
najhoršie na tom je to,že mnohí majú psov postavených na uroveň ľudí a to je myslím úchylka a riadna.Čo takto si niekto navozí drevo a bude píliť motorovou pílou celé dni,veď čo baví ho to.Prečo by to malo niekomu vadiť?
Odpovědět
kali, ale takhle to přece vůbec není ;-) co kdyby ti někdo pouštěl pořád hudbu nahlas, protože ho to prostě baví a rád dělá hlučné večírky a budil by ti dítě, nenechal by tě v klidu se učit apod.? Štěkot psa přece není jako rozhovor dvou lidí. Je to jak na Silvestra. Jenže Silvestr jednou za rok se dá vydržet ;-) A to je taky pravda, že většina majitelů psů spí i při štěkotu a když se náhodou proberou, tak v klidu usnou dál, neb si řeknou, že pes hlídá. Jak už jsou na ten štěkot zvyklí, tak už na ten štěkot ani nereagujou. Takže z toho vyplývá, že jim klidně můžu vlézt na pozemek, psa buď umlčet salámem nebo nějak chytit a nikdo si kolikrát ani nevšimne. Protože celá ulice štěká každou chvíli, už to ani nikoho nevzrušuje :-) Krom těch, co potřebujou uspat miminko, učit se do školy, mají problémy se spaním apod. ;-)
Odpovědět
Navíc mám dojem, že štěkot psů je svým způsobem zlozvyk (svým způsobem.. protože samozřejmě je štěkání pro ně přirozené). V přírodě si pozornost vyžadují jen mláďata. Kočky i psi se ale naučili komunikovat s člověkem i jako dospělí. Většina majitelů psů má názor: my spíme, štěkot nám nevadí, vždyť hlídá... a v tomhle duchu svého psa vychová. Jenže on ten pes nehlídá. On prostě jen pořád štěká. Na cokoliv.. na procházející lidi, projíždějící auta.. jeden pes dokonce štěkal v autě, měl úplný záchvat.., když jeli kolem nás a my šli po chodníku. Síla no.. :-N Vlčáci zavření celý život na dvorku, v létě se na dvorku občas pohybuje i páníček, jinak nic jinýho nezná. Nudí se a jeho dvorek je pro něj středobod vesmíru a štěká na každýho, kdo se jen mihne kolem. To není hlídání. To je otravování druhých. Někteří mají větší záchvaty, jiní si jen chvíli zaštěkají, ale jen málo z nich neotravuje každou osobu na chodníku. Pes má být vycvičen tak, aby tohle rozlišil. Nejde o psy, ale o jejich majitele. Psi za nic nemůžou ;-) Ať si zaštěkaj, ale ne furt a kvůli všemu a všem. Majitelé by si měli určitě uvědomit, že spoustě lidí štěkot psa vadí a působí na ně jako stres, začne jim to lézt na nervy a začnou být na dotyčného psa i jeho majitele vyloženě alergičtí. Přičemž ani nemají pocit, že je to štěkání je k něčemu užitečné, že psi hlídají apod. když štěkají hromadně a často.. http://www.kynolog.cz/index.php?optio... http://www.zenyprozeny.cz/art/499-pro... stačí si vygooglit odnaučení psa štěkání apod. ;-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
mica32, mame fenu zlateho retrivra, mame ju od 8 tyzdnov a teraz ma 2 a pol roka, ale je pravda, ze ked bola malicka a mala tendencie v byte stekat hoci aj pri hre tak sme jej to zakazovali, jedine co ju nevieme odnaucit je aby nebesnila ked ideme po schodoch hore, chvalabohu nasa bytovka ma len 3 poschodia takze to je asi minuta besnenia, knucania krizeneho zo stekanim. moji rodicia maju tiez problem na dedine zo susedovymi psami, a vyriesili to svojsky a zatial aj uspesne, mama nakupila delobuchy a piratov a ked je toho stekania uz moc tak jedneho slahne susedom do zahrady a potom je hrobove ticho, lebo psi sa boja rachotu. mozno je to trocha krute ale ked sa inak neda, susedov pes je asi 5 mestrov od okna maminej obyvacky, takze horor. my tu mame tiez take stekajuce potvory, ale zatial staci zatvarat okna, co bol problem hlavne v lete ked bolo horko, ale poriesili sme to stropnym ventilatorom a klimov tak sa to vcelku da. ale tiez ma pekelne stve, ze sa musime prisposobovat dedinskym psiskam, za byt sme zaplatili nemale peniaze a sproste psi este sprostejsich majitelov nam strpcuju zivot, ale sak to mnohy poznate.
Odpovědět
Profilova fotka
mata, to je tedy hodne spatny napad, podle meho nazoru, s temi delobuchy. udelate ze psa nervaka, ktery bude rvat o to vic, ze bude k smrti vydeseny z toho, kdy mu zase praskne delobuch u hlavy 8-(
Odpovědět
Hm, zajímavé způsoby volí někteří k utišení psa, ještě k tomu sousedova. =-) Také máme psa a rád si zaštěká, máme ho už nyní v domě po špatných zkušenostech. Chápu, že není nikomu ze sousedů příjemné poslouchat celý den štěkot psů, rozhodně je třeba to nějak řešit a pokud je majitel psa jen trochu rozumný, tak se o to přinejmenším pokusí. V životě by mě ale nenapadlo házet někomu do zahrady dělobuchy, to snad ne!!! To je nějaké řešení?! Vždyť děláte rámus vlastně ještě větší než ten pes, i když třeba jen jednorázově. Ten pes z toho může mít i doživotní újmu, aby se vám pak nestalo, že vás majitel psa bude žalovat za zdravotní problémy psa. Trochu se nad vaším způsobem jak utišit sousedům psa zamyslete :-|
Odpovědět
delobuchy jsou svinstvo, i kdyz chapu, ze clovek muze byt s nervama v koncich... nasi budouci sousedi maji taky psa, takoveho maleho ratafaka zavreneho venku v kleci a taky steka.. panbuh s nami a zle pryc, manzel tvrdi, ze si poridime vetsiho a ten ho sesteka, aby mlcel, akorat mam strach aby si nakonec spolu celou noc "nepovidali"... no uvidime. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
no... bohuzial ked byvate na dedine, na stekot psov si musite zvyknut.. je to to, ze ani nie ze to nezvladaju majitelia, ale o tom, ze jeden zacne a iz idu vsetci.. poviete ticho, stichnu a aj tak zachvilku zacnu stekat.. my mame doma dvoch...pokial idem niekto okolo janse ze stekaju, predsa ich nemozem naucit spievat arie.. pokial nikto nejde, vklude si spinkaju.. a co som si vsimla, robit o kazdy jeden pes v dedine.. na noc si ich beriem dnuka, uz len preto aby nestekali pretoze susedove psi stekaju pretoze pocuju nejakeho dalsieho psa stekat ktory vidi jezka a je hotovy... a je klud, no i napirek tomu za nami prisiel sused ze si mame utisit v noci psov, ze nevie spat, tak ako nech sa nehneva, on ma doma 3cokle, male pudliky a ma ich v spalni a pocuju psa tak hne stekaju a nevedia ich utisit.. a hned automatika to sme my, lebo sme tu najkratsie, cerstvo pristahovany.. a to ste mali vidiet jeho vyraz ked sme mu oznamili ze nech ide o par domov dalej, ze to nase psi urco nie su, ze ich mame na noc dnuka... hned skvecol... milujem takych ludi naozaj! pes je na to na dedine aby strazil a nie na to aby spieval arie kazdemu kto ide okolo.. pochopim, ano nocny klud je 22-6h vtedy ma byt ticho, ale cez den?? a hlavne ked sused stoji u plota a cumi na nich...dakujem pekne teda fakt! a potom sa chodi stazovat...
Odpovědět
Taky mám někdy pocit, že někteří lidé by byli nejradši, kdyby všichni psi štěkali jen když jim to někdo dovolí. To bysme jim museli nejprve ucpat uši a zakrýt oči. K čemu by byl pes u domu, který nezaštěká, pokud se kolem něco děje. Ano, jsou i tací, co štěkají jen tak bezdůvodně (nevím asi z nudy), ale většina na něco reaguje. Zkuste se někdy zaposlouchat do ruchu, co je kolem v době, kdy pes štěká. Každému psovi vadí jiné podněty, na které reaguje. Jiná věc je to v noci, dá se předpokládat, že to je jinak venku ticho a nic psa neruší, ale to by se venku nesměli objevovat další zvířátka např. výše zmiňovaní ježci, ti teda konkrétně našeho psa dokážou pěkně rozštěkat :-N :-x. Zkrátka přes den si myslím, že se vždy najde nějaký pes, který prostě štěkat bude, s tím se musí počítat i na vesnici, kde je jinak větší klid než ve městě.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?