Hovawart - máte s ním zkušenosti?

Chcela by som psa do domu na stráženie, ale aj ku deťom. Prosím kto máte tento druh, budem rada za reálne skusenosti. Čo som stretla zopar ludí, ktorí ho majú sú doslova nadšení. Že je to výborný strážca domu, oddanný a dokáže obrániť. A ku deťom a rodine velmi dobrý, milý. Mimo domova sa sprava neutralne ku inym psom i ludom, ze je dobry i na cesty, či do lesa, ci v hotely, ze je uplne prisposobivy a pohodovy. Len ze vychova je možno trochu dlhšia, ze dospieva v 3 roku, a treba byt poctivi, počula som, ze niekomu sa to aj vymklo z ruk. Budem rada za Vaše skusenosti. Je výchova zvladnutelna v pohode? Dakujem :-)
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@neyaa_cr Jé hovawart, rodiče měli tmavého s pálením. Bylo to skvělé zvíře. Ale nevím, jestli je to pouze venkovní pes., stejně jako retrívr. Určitě bych nedělala to, že bych ho měla nejdřív doma a pak ho vyhodila ven na hlídání - tihle psi jsou společenští a upřímně se mi tento přístup příčí u jakéhokoliv plemena. Ten pes pak neví, co se děje, proč už s vámi nemůže být doma, když se na vás tak adaptoval. Co se týká povahy, tak určitě k dětem jsou. Mě s bráchou náš hovawart vždycky budil skokem do postele a mazlením. :-) Teď mají rodiče retrívra a řekla bych, že teda hovawart byl určitě víc hlídací. A to oba byli doma, ale když jsou na zahradě - retrívr má rád i ostatní lidi, zatímco hovawart hlídal. Ale ono to takhle opravdu nejde moc paušalizovat, protože to je vždycky na výchově. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
máme doma zlatého, lepší plemeno které splnuje tvá kriteria snad není, bezmezně miluje svojí rodinu a chce s ní být za každou cenu........ historek spoustu,hlídá perfektně,je neutrální k jiným psům. do domu pustí jen člověka, který přijde s jedním z majitelů jinak nemá nikdo šanci také pro nás zábavné historky a nezvaném hostovi..... doma pak máme ještě bulteriera a taky mohu doporučit dceru miluje i když mu dává tedy zabrat. Musí si s ní hrát ona je doktorka a fenka musíležet pod peřinou a nechat se jako vyšetřit apod. z tohoto plemene má káždý respekt už na první pohled. Bulterier je pes s největším stiskem zubu, má prách citlivosti neskutečně nízko.
Odpovědět
U každého psa hrozně záleží na tom, jakou povahu měli rodiče, jak bylo zvíře od malička vedené. Nemá cenu kupovat zvíře bez papírů - rodiče takových zvířat mají dost často agresivní povahu, někteří kvůli ní dokonce nebyli uchovněni. A ta se pak s větším rizikem přenáší na mláďata. Ano, ve standardu plemene je uvedeno, že má Hovawart super povahu, ale v tom případě si musíte opravdu koupit toto plemeno, ne bezpapíráka, kde se to množilo bůhvíkde s bůhvíčím. Druhá věc - každé zvíře potřebuje dobrou výchovu, na to je nejlepší od mala cvičák a načíst si nějaké knihy. Každé plemeno se umí vymknout z ruky, když není dobře vedené. Hlavní je zásadová výchova a spousta lásky :-)) Ve třech letech pokud vím dospívají všichni psi, minimálně ti větší. Naše čuba rostla, mohutněla a vůbec i psych. zrála do těch tří. Aby se pes choval neutrálně/mile k jiným psům, na to je třeba, aby byl od malička (nejlépe každý den) s jinými pejsky. Naše byla každý den na psím hřišti. U některých je ale třeba opravdu hodně důsledný výcvik, aby se nervali se psy stejného pohlaví. Myslím si, že to je super pes, akorát bude určitě vyžadovat spoustu pohybu, počítejte každý den s dlouhými vycházkami. Bez dostatečného pohybu mají tendenci zlobit a vůbec být frustrovaní....
Odpovědět
My měli dva kluky za sebou, oba s papíry, každého z jiného chovu. Kamarádi do nepohody, nedala bych na ně dopustit. Bohužel první se otrávil při procházce po poli a druhého jsme ve věku čtyř let museli nechat utratit - z ničeho nic byl agresivní, doknce nám pokousal dceru (v té době tří letou). Tchýni se moc nezdálo, že je aresivní z ničeho nic, tak jsme ho vzali na veterinu, kde se potvrdilo, že byl bohužel celý prolezlý nádory a strašně trpěl. Předloni na svatého Martina jsme ho tedy nechali napořád uspat. Loni na jaře jsme si pořídili berňáka a zatím dobrý, ale Hovawart byl zlatíčko :-)
Odpovědět
@bayt jej a ty maš teda hovawarta? Moc dakujem za prispevok. Rozhodne chceme s papiermi z overenej chovnej stanice. Zvažujeme par druhov teraz nad hovawartom :-) este do hry prichadza nemecky ovčiak, chodsky pes, bernsky salašnicky :-)
Odpovědět
@cirrusa dakujem , to je mi lito tych pejsků.
Odpovědět
@neyaa_cr děkuji moc, taky nám to bylo moc líto, hlavně dcera to brala moc špatně - brala to tak, že jsme Eddieho utratili, protože ji pokousal. O to více byla nadšená ze štěněte. Dobře vyberte, přeji šťastnou ruku!:-)
Odpovědět
@neyaa_cr ne ne, mám jiné plemeno, a to nechceš :-D :-D :-D Nicméně k těm co jsi vybrala - všechna jsou poměrně dobře cvičitelná, nejvíc samozřejmě NO. Zvážila si taky třebas belgického ovčáka? Akorát všechna tato plemena potřebují opravdu dost každodenního pobytu, čistě jen pobyt na zahradě jim nestačí. Jestli nemáte čas na každodenních pár kilometrů, tak bych zkusila něco menšího smenšími nároky ( i to ovšem vyžaduje nějaký pohyb). Pes bude venku, nebo i uvnitř? A to hlídání - na to musí být pes vycvičený, jinak se nedá zaručit že bude pes nějak zvlášť "hlídat". Ten náš samozřejmě zaštěká, jak něco slyší, ale jinak by si rozhodně na víc netroufnul.
Odpovědět
@bayt ano i toho belgickeho sme zvazovali, hlavne se mi libi z tych verzii Tervueren. Ale čo som vic o nom studovala je to pes extra energicky vice ako NO, takze u nas je NO maximum na čo si trufame. Par dnu a hlavne dneska studujem vice o chodskom psovi a som nadšena tymto plemenom...je mene komplikovany oproti hovawartovi...jednoduchši vychova. Hovawart je velice špecialny, vyzaduje to byt 2 kroky pred psom proste specialny druh, jedinečny a kto ho zvladne ma doma poklad. Ja si vic trufam na toho Chodskeho psa, ten je neuveritelne milujuci deti, uplne hravy, spoločensky. Navic mi pripomina NO, a je menši, čo mi pasuje, a tiez je to dobry stražny pes. Mnohi čo mali NO si ako dalšieho psa beru Chodskeho psa a su nadšeni. Ješte to samozrejme nemame uzatvorene Hovawart se mi povahovo libi, ale treba byt docela v strehu pri vychove vic mozno ako u chodskeho psa a vim ze pri 4 detoch mi pomuze jednoduchši plemeno. Pes bude vonku , zahrada 1100 m2 za zahradou mame velke pole, a les, 4 deti ktore moc chcu psa a vychadzky budu, i zahrada bude. Psa chcem vonku, občas muze i dnu. Ale nechcem psa ako hračku do domu. Chcem stražneho ale i milačika pre deti. Nekteri psi su prirodzene hlidaci, nekterych to treba vycvičit. Co som mala psa (križenec NO a špica - vtipna kombinacia) tak bol sice menši ale docela ostry na svoju vyšku fakt dokazal vydesit ak šiel dakto nepovolany. Tento chodsky pes je tiez strážny pes, čiže ak ide o ohrozenie svojho terioria i utoči...Ale viem ze zavisi od kazdeho jedneho psa ... mozno niektori na to musia byt vycvičeni. A aky mate vy druh?
Odpovědět
@neyaa_cr Chodský pes je taky dost živé plemeno, možná si nejdříve omrkni nějakou chovku nebo tak. Na Hovawartovi resp. jeho povaze mi až tak nic speciálního nepřijde. Z prakticky každého psa se dá vychovat hravý, milující, společenský pes. A naopak z žádného nebude, když si ho tak nevychováš. Plemeno, neplemeno :-D Jen upozorňuji, že pes je společenské zvíře, psi a vlci přirozeně žijí ve směčkách. Pes, který bude trvale sám na zahradě a jeho "smečka" (vy) budete uvnitř, prostě trpí. Někteří se s tím smíří, jiní trpí potichu, další to dávají najevo zlobením, frustrací. Ale ideálně se takhle pes vychovat nedá. Jasně, je léto, budete trávit čas na zahradě. Ale co v zimě. Každý si zaleze po práci do pokoje, se psem max. hodinka procházky a 23 hodin z celého dne je pes sám. To je důležitější, než to, zda to bude retrívr nebo labrador. Zkus si pročíst tyto stránky, můžeš tam zkusit i napsat o radu s výběrem plemene - http://www.psycholog-psu.com/poradna/...
Odpovědět
@neyaa_cr Jinak podle tohoto fóra jsou choďáci opravdu DOST temperamentní. Napadá mě pro vás spíše český strakatý pes (ten by asi celoročně venku být neměl), kanadský retrívr - toller (ten by měl přežít v zateplené boudě zimu), německý ovčák, bílý švýcarský ovčák...Dva moji kamarádi jsou moc spokojení s dlouhosrstou kolií, já sama zkušenost nemám.
Odpovědět
@bayt dekuji rada sa na nich podívam, o kolii som uvazovala ale chodsky je lepsi hlidač. Ale ten temperament chodskeho je spiš charakteru hravosti a zivosti, milosti voči tym co ma rad. Je to jiny temperament ako ten Tervueren (ten je spiš temperamentny a tažko zvladatelny pre začiatočnika) Chodsky je fajn i pre zacinajucich, ci teenegerov...nakolko i ked je temperamentny je lehko vychovavatelny. Co zas belgicky ovčak neni. Ten chodsky pes mi prijde akoby milejši pro deti oproti NO. Hladame takeho co bude celoročne vonku, a ak raz za cas pojde dnu tak ok, ale bude to vyslovne venkovni psik. Pozriem sa na toho Kanadskeho retrívra. NO sa mi libi, ale chosky sa mi zda vhodnejši oproti NO. A bily švycarsky ovčak je tiez fajn uz som ho pozerala ale tento chodsky pes je trochu menši, to se mi proto vic pozdava. Kolie se mi tiez libi...ale nevim neni moc strazna, inak to byl na pocatku jeden z mojich favoritou. Podivam se hlavne na toho Kanadskeho retrívra :-) Dekuji :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt ja som mala 14 let krizenca NO a špice. Byl to moj milačik, a milačik rodiny. Byl na zahrade, a byl štastny. Nebyl to vnutorny pes...behal, štekal, tešil sa, stale sa niečo deje. Nebyl frustrovany ani zlobivy to nikdy. U nas su 4 deti, stale niekto prichadza niekto odchadza, je u nas enormne rušno a stale se neco deje, som si ista ze ked bude na zahrade stale bude štastny. A rozhodne nechcem psa ako hračku do interieru.... Niektori psi obzvlast dlhosrsti maju radi pobyt vonku a vnutri je im horko...Ako poznam toho našho tak viem ze nikdy netrpel tym ze žil vonku. O čo viac trpia ti panelakovi, ktori su odkazany na par vychadzok denne, rano, vecer ci na obed...ak je to len na kratko. Náš bol tak plny energie, ze len lietal po zahrade, o vsetko za zaujimal, kamaradil sa s nasimi sliepkami, nikomu neublizil nehal ich tak, behal okolo deti, mačky nahanal, s nami sa hral a behal okolo, nemam vobec pocit ze pes čo zije vonku trpi, prave naopak, su to zive tvory, ktore pochadzaju z prirody, su na prirodu zvyknute, ak maju okolo podnety, chodia na vychadzky, behaju po poli, po lese. Samozrejme ti kratkosrsti, to je ina vec, ti musia byt dnu. Ale taky bernsky salašnicky, čuvač, a pod...vnutri by trpeli. Ja chcem stražcu domu, a milačika pre rodinu, deti moc chcu psika. Ako moj psik odišiel...som sa zaprisahala ze ineho nechcem, bolo mi moc smutno, ineho som proste nechcela...az teraz po 10 rokoch po tom, o psikovi opat uvazujem...lebo bude dom. Do bytu by som psika nedala, mame malo miesta ani deti uz nemaju miesto...tlacime sa...Chcem zahradu a vybeh, pre psa idealne. Nejakeho strazneho nie labradora.
Odpovědět
@bayt pozrela som si toho Kanadskeho retrivra a je to moc mily pes, jeho povaha je fakt moc fajn. A nevies ako je to so straženim? Či je to i dobry stražny pes? Kde si sa o nom dozvedela? Pravdupovediac som ani nevedela ze tento psik existuje :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt ježiš, hlavně ne tollera!!! To teda fakt není pes na ven (a jen tak mimochodem - labrador a retrievr je to samé ;-) správně je to labradorský retriever a mmch2 - labradorský retriever také pochází z Kanady, konkrétně z Newfoundlandu).
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr prosimtě, jestli chceš info o retrievrech, klidně mi napiš do IP, sama mám LR a v komunitě retrieverů se pohybuji, znám ta plemena, myslím, velmi dobře. Ale dopředu ti říkám, že žádný normální chovatel neprodá retrievera trvale do boudy.
Odpovědět
@zmrz_lina ak je tomu tak zustaneme u hovawarta alebo chodskeho psa ci No. Pes bude žit na zahrade, občas muže dnu ale nebude to vnutorny pes. Ak retrivr neni na to vhodny radsej zustanu u druhu ktere sme predvybrali. Dekuji za info. :-)
Odpovědět
@zmrz_lina no vidíš, zrovna u Deesenského se několik lidí shodlo na tom, že toller na ven být může...já chovám jiné plemeno, ne tollera. Děkuji za (DRAMATICKÉ) Osvětlení, ale že to je labradorský retrívr vím, ono jako z něčeho, co jsem napsala, vyplynulo, že ne?
Odpovědět
@neyaa_cr tohle se těžko vysvětluje, opravdu bude lepší, když si pročteš to fórum z odkazu. Které štěně nechce býtse svojí rodinou? Někdy to je tvrdé ho naučit, že do domu fakt nesmí. Tlačí se tam všichni pejsci. Zda trpí nebo netrpí poté už se dá těžko soudit, jelikož to neumí moc sdělit. Pokud nemají výrazné výchovné problémy. Ale budovat si hezký vztah se psem, vykázaným většinu času na samotu, nelze. Panelákový pes se má paradoxně nejlépe - je se svými milovanými lidmi a má, pokud není páníček líný, i dost pohybu z procházek. Minimálně se musí venčit. Pes, který není na vycházce, se sám na zahradě moc nevyběhá, jako že by si tam sám běhal dokolečka? Prostě pes na samotku nepatří, je to společenské zvíře.
Odpovědět
@bayt ja som ale nic nepisala o tom ze bude v samote. Snazila som sa vyjadrit ze mame 4 deti ktore s nim chcu travit cas a venovat se mu, tak ako i my dospeli, radi chodime na dlhe vychadzky a pod. Velky vybeh mame za pozemkom, samotne pole. Nezda sa mi to samota. Nas pes teda behal po zahrade jak divý...v predu pred dome, tam vsetko sledoval, potom , dlhou cestu do zadu v zadnej strane zahrady, po celej zahrade, i sliepky ponahanal, mačky ponahanat...nikdy necekal a nenudil se...prave naopak byl to divoch. Do vnutra sa ale nikdy vubec netlacil vedel ze byva vonku. A tak ako on i mnozstvo dalsich rodinnych psu zije vonku vo svojom prostredi a su stastni, s majitelom sa vonku pohraju, strávi svoj čas a ak je rodina velka, tak podnetov maju hodne, kazdy s nim dela neco jineho...nekto na vychadzku, nekto hru na zahrade, nekomu se proste jenom tak mota u noh atd...panelakovy pes sa sice par krat za den prejde, ale neda sa to zrovnat s vybehom vonku, na poli, ci v zahrade. A samozrejme psika dnu pustime, ale nebude to pravidelne ze by dnu spaval, nebo byl to vnutorny pes...myslim ze 6 clenov rodiny mu zábavu urobí.
Odpovědět
@bayt stale mi to vrta hlavou. Dakujem za vsetky rada a určite si rada pozriem zaslany odkaz. Ak možem mohla by si mi napisat tvoj nazor ako teda pristupovat ku psovi, ktoreho chceme mat vonku? Občas samozrejme dnu, ale nebude spavat v nutri... Ak pocas dna si ho deti dovedu dnu občas to neni problem. Ale nebude to interierovy pes ale pes vonkajskovy. Ako by si ku tomu pristupila? Ak ho chces vonkajskoveho? Ved tak to ma vela ludi, doporučujes teda nehavat psa v nutri kedy si zaumieni, alebo i na noc? Rada by som pochopila co by si doporučila a ako to myslíš. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr já jen tak všeobecný příspěvek,nezávisle na tom,co kdo psal a proto to neber @neyaa_cr ,že bych reagovala na něco,co jsi nepsala...v mnohém souhlasím s @bayt a musela jsem si to zažít na vlastní kůži...vždy jsem si myslela,že pes,který je v bytě v paneláku je vlastně chudák,i toto byl jeden z důvodů,proč jsem se psem čekala 10let,než si ho pořídím,než budeme mít dům,zahradu,možnost neomezených vycházek a vlastně i velké dítě...po 3letech,co mám psa už to vidím poměrně jinak a v žádném případě si nemyslím,že pes v bytě je chudák...a možná by se ten náš měl lépe v bytě...a důvody?Absolutně jsem podcenila a neodhadla to,že na vesnici se prostě psi nevenčej,jsou zavření na zahradách,to v lepším případě,v horším kotec neopustěj...vidím to dnes a denně,co u nás po okolních vesnicích chodíme,za 2 hod odpolední vycházku potkámě psa možná 1x v týdnu a to je moc...takže aby pes si mohl pohrát s jinýma,byl s nima v kontaktu,znamená to pro nás paradoxně to,co jsem přesně nikdy nechtěla a odsuzovala,naložit psa do auta a jet s ním hodinu do nejbližšího pražského lesoparku,což zase naráží na čas a není pro mě reálné mu toto dopřát každý den,o zimě,kdy je tma už brzo vůbec nemluvě...Bydlet tak v Praze v bytě,byl by ve zcela jiném kontaktu s lidma,psama,než je teď...a ač jsme se od začátku snažili o max.socializaci psa,tak stejně nikdy ten pes nebude na úrovni psa vyrůstajícího ve městě,v denním kontaktu s lidma,se spoustou jiných psů...to samé,musím být kritická sama k sobě a uznat,že v domě a zahradě má člověk hodně práce,či i radostí,koníčků,co mu pozornost kolikrát odvádí,takže ač si myslím,že psovi se věnuju,co se dá,tak v bytě bych na něj měla času ještě více...A zahrada..?Ano,máme velkou, 3000m2,je to fajn,do zálohy,když jsem nemocná,čas od času se mi stane jako každému z nás,že ho prostě nestihnu ten den vyvenčit,či s ním nemusím na poslední venčení kolem 23.hod vybíhat,oblékat se,ano to pak jde na zahradu,ale tím to končí,jinak se se psem chodí ven...A v zimě,kdy je v 16hod tma,tak se pes po polích,lesích,vesnicích venčí už jen dost těžko...tam zase mají navrch v těch městech,kde je osvětlení...A alespoň náš se nikdy sám na zahradě nezabavil(teda zabavil,prostě nuda,tak zlobil a vymýšlel akorát blbosti:-D),stejně většinou leží... A k tomu,jestli může být pes na zahradě šťastnej se neumím vyjádřit,sama nevím...náš starej pes,co je táty,ne můj, žije převážnou část života na naší zahradě,venčenej je jen cca2-3x v týdnu a nemám pocit,že by byl nešťastnej...hodně se mu tady každej věnoval poslední roky,ale už je mu taky 13let,NO,a už tolik aktivity nepotřebuje...já sama bych ale čistě psa na zahradu si nikdy nepořídila,prostě ten kontakt s jinýmaúsama,lidma pak chybí a celkově to není podle mé představy... Já bych to prostě nedokázala,mít štěně,co mám ze začátku doma,kde si zvykne,my na něj a pak ho v určitém věku dát ven...Ano,taky jsem si myslela,že přes léto bude třeba náš pes žít více venku na zahradě,bude tam třeba i spát,ale zrovna my máme takové klíště,co je šťastné tam,kde jsme my..my jsme venku,je s náma,my jsme doma,je s náma...a vidím to na něm,že je mu úplně jedno,kde je,hlavně,když tam jsme my s ním... :-) Shrnula bych to asi tak,že vědět to,co vím dnes a nemít tak zcela naivní představy o psovi na vesnici,tak si právě toho psa pořdím klidně do bytu ve městě a vůbec bych už neváhala... no nevím,jestli ti tenhle příspěvek v něčem pomůže...každopádně dobře vyberte a hodně radosti s psím kamarádem vám přeju:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt konkrétně přesně z téhle věty: "To je důležitější, než to, zda to bude retrívr nebo labrador." ;-)
Odpovědět
ja nepisem ze je psik v byte chudak. Ale ak si porovnas psa co si dycha cerstvy vzduch moze behat na obrovskej zahrade. A zrovnas to so psom co je od 8 - 17:00 v byte sam, nakolko pani su v práci. Tak je hned zrejme kto si ten cas lepsie v nepritomnosti pána užije. Ak je na duchodu dakto doma so psom a pes muze i pocas dna z panelaku von, a casto von, to je potom ine. Ale ak su pracujuci ludia v praci, nik ma nepresvedci, ze ten pes na 80 m2 ma doma to co plne potrebuje. Ja o tom ze by psik bol v kotci neuvazuju, to se mi fakt nelibi... libi se mi ak beha vonku, po zahrade. Ak je vhodna situace, cas od casu dnu muze + vychadzky ci nejake ine aktiviti co ktora rodina vede. Ono my mame za zahradou rovno pole, pesky z druhe strany les, takze vdakabohu nemusime kvuli vychadzkam cestovat autom, hladali sme proste pozemok aby bol nejak prakticky...nakolko my sami casto chodime do prirody a mame radi vychadzky. Ci behame a pod...bycikle atd. Libi se mi pro štenatka tie psie skolky kde by sme chceli chodit na pocatku častejsie kvuli kontaktom s inymi psikmi atd...aby nebyl len na zahrade...to je dulezitejsi ta socializace ako nejaky tvrdy vycvik...takze za mna urcite budu tieto stretavania s inymi psikmi caste...a zalezi mi na tom. Inak sa nesocializuje. Tiez na cvičiste chceme chodit...to tiez. V byte clovek nema povinnosti so zahradov, no na druhu stranu pes je tam pul dne sam zavreny...Lepe by mu byla zahrada , aspon vim ze ten nas chcel neustale behat...a byt by mu byl v dome puldnove samotny neprijatelny. Na vesnici ako pises to mate tezsi s tym svetlom a pod. U nas je vsechno osvetlene, dokonca i prijazdove a bocne cesty od parku. Da sa krasne chodit... Na vesnici kde je uplna tma...to je fakt tezke...Nas psik vymyslal blbosti iba ked byl štene, hryzol kytkami kvetinky hihi atd..od 2 let byl uplne slusny a nic ani stromky nic nenicil. Asi zavisi od druhu psa nevim...s nasim nebyli problemy nepoznam to ze pes znici zahradu... mali sme krizenca nemeckeho ovcaka a špice. Ja psa na zahradu chci, chcem stražneho psa ku domu. A chcem i psa pro deti. Nechcem iba psiu hračku do bytu...to by som si ho potom neporizovala...Ak pes, tak nech aj stráži, chceme taky druh čo je dobry strážny pes...nech ohlási a pod...a zaroven chceme mile plemeno ku detom. Ten Chodský pes vyzera super, krasna povaha, lahko vychovavatelny, stražny, a kamarat pre naše 4 deti. Deti chcu psa, ale ja nechcem psa do domu...to si muzou kupit škrečka... pes sa citi dobre vonku, muze dnu, ale nie ho tam zatvorit na cely den...Nektere plemena doslova nemaju radi to vnutorne teplo hlavne ti dlhosrsti. Ale neviem mozno moj prispevok vyznel z vasich reakcii ze chceme psa nechat na samote a v smutku...za to ze ma byt zahradny??? uz mi pride ze je tato doba rozmazlena...a psov by vsichni oblikali do oblečekov a davali spat do postele. U mna to tak neni a nebude...Psi mam rada, ako i ne zvirata, ale nechcem interieroveho plyšaka. Chcem kamarata, ktory muze dnu, ale bude bydlet ako bytovy pes vnutri...Mozno sa este moj nazor zmeni...ale ani nas prvy pes nebyval dnu. Byl v zahrade a byl plny radosti, vzdy sme mali vela zabavy, dostala som ho ked som mala 10 let a proste som s nim byla kazdy volny cas. S chovnou stanicou sa poradim ako naucit stenatko na pobyt vonku. Dokonca ta nasa uvadza ze ich maju vonku od isteho veku a vela sa s nimi hraju....a zrejme by sme chceli pejska proto na jar..aby si dobre zvykol. Mozno i ten nas bude nakoniec tak ako bude sam chciet, raz vonku potom dnu, ako sa mu bude chcet...to este uvidim, hlavne sa poradim s chovnou stanicou...nechcem aby pes potom chcel spavat vo vnutri, ked chceme stražne plemeno. Predstav si takeho leonbergera ci sviajčiarkskeho salašnickeho, či čuvača...vieš si ho predstavit ako zije vo vnutri??? Ale taka čivava, ok, to je na miste... Proste treba zvazit i to aky druh to je...My se v byte uz tlacime, deti jiz nemaju misto na vlastne veci nie to este sem tlacit psa, ktory by tu bol od rana do vecera sam...Takze cakam na domček, tam bude mat moznost behat cely den ak budeme v praci, deti v skole a na kruzkoch... Tvoj prispevok mi urcite je prinostny hlavne v tom ze budem uvazovat o vhodnej miere toho ako psik bude chodit dnu, tak aby nebyl zas dezorientovany...ci dnu alebo von...Lebo ako som pisala hladame psa strazneho. A strazny pes ak spi doma asi moc ten dvor nepostrazi... A vaš psik neni stražny? Spava teda v dome? Nie ze by sa mi nepacilo mat psa v dome, ale potom uz asi nebude strazit dvor vsak... libi se mi tato chovna stanica na chodskych psov http://www.preberry.cz/ maju uznasnych. Nikdy ale nevrav nikdy, mozno nakoniec nas bude stale vo vnutri :-D co ale samozrejme nepredpokladam, lebo ho tak nechcem viest. My mame teraz este cas kym sa domcek postavi si pochodime rozne chovne stanice a predvyberieme tu co nas najviac zaujme... deti sa uz nevedia dočkat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr uvidíš sama, jak to u vás bude. Já mám psa v bytě a můžu ti říct, že rozhodně netrpí tím, že jsme přes den pryč. Naopak. Za odpoledne a večer ho zvládnu unavit cvičením, procházkou apod. natolik, že je rád, že vypadneme do práce a on může v klidu spát - a že má ten režim nastavený takto nám dokazuje pravidelně, když se v pátek vracíme z práce dřív a on čumí jak puk, co vůbec pohledáváme doma, že ON MĚL JEŠTĚ 2 HODINKY SPÁT! :-) A to opravdu nemám čivavu, se psem dělám lovecký výcvik i WT, blbneme na cvičáku (jezdím teda dost daleko - 70 km, 1x týdně) a vůbec si užíváme čas, kdy jsme spolu :)) Když jsme vloni v létě bydleli na chalupě (po dobu rekonstrukce) a ráno jsme ho dali na zahradu, abychom si mohli udělat snídani, sedával pod kuchyňským oknem a sledoval, co děláme. Vůbec venku sám být nechtěl...
Odpovědět
@zmrz_lina ja musim zvazit ze mame i 4 deti, a venovat sa musim aj im, v tom mi pride pohyb vonku na vzduchu dopoledne vyhodny ze to proste neprespi...ale i je v aktivite. Myslim ze pes citi kdyz ho maji radi, a nauci sa na rezim ako mu rodina vytvori. Rozhodne si o mne nemyslite ze za to ze chcem venkovniho psa ho mam utyrat, prave opak si myslim. Nechcem ho drzat na retezi ani v kleci. Bude mat bohaty program. Trochu mam pocit ze ste sa do mna pustili. Ale proste mam takyto nazor.
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr je mi jasný,že hlídacího psa člověk nemůže mít přes noc v posteli...já můžu mluvit jen za naše dva psy,co hlídací nejsou a co můžou být celý den na zahradě,co jim hrdlo ráčí...náš je během dne,než my přijedeme domů cca 4hod denně na zahradě,ale nijak aktivně jí nevyužívá,prostě pospává i tam a kolikrát ho chodí máma naopak pouštět domů,protože sedí před domem klidně hodinu a zírá na dveře:-D....takže by mu vůbec nevadilo,kdyby dejme tomu celé dopolednedo oběda spal doma v pelechu...venku nedělá nic jiného,naštěstí období,kdy byl malej a v místo spánku na zahradě měl devastátorské sklony už máme za sebou...odpoledne má aktivity až až,je kolikrát rád,že trefí pak vůbec do pelechu a padne jak mrtvej a po víkendových aktivitách někdy prospí i komplet celé pondělí...a o víkendu je na něm vidět,že je zvyklej dopoledne v týdnu do cca 10hod pospávat,když ho tahám ráno na vycházku,tak kouká,jak,ože se v tuhle dobu ještě má spát... :-D no uvidíte sami,já sama jen říkám,že jsem měla představu o psovi a jeho pobytu během léta na zahradě zcela jinou,než je teď realita :-D ,ale přesně to jsi psala,že až pak člověk kolikrát vidí,co jsou jen představy a co realita... ;-)
Odpovědět
@gigi2 prosim te a kolik hodin su vasi pejci vonku a kolik dnu?? nech mam aspon nejaku predstavu? I v noci su vnutri pravda?
Odpovědět
Profilova fotka
@neyaa_cr ten co není náš,německý ovčák je venku trvale,přes den i v noci...ten nikdy ani dovnitř nechtěl,vydržel vždy vevnitř půl hodinky a chtěl ven,ale teď jak je už starej,tak v zimě se naopak začal na noc k někomu do domu vnucovat,je to stáří prostě na něm znát... :-(ten by se dalo říct,že se blížil hlídacímu psovi v mladém věku,dnes už ne... a pak máme MOK,ráno ho venčí syn(podle mě tomu moc nedá...),pak ho ven na zahradu pouští mamča ve všední dny denně kolem 10.hod a dejme tomu do 14hod tam je,zase podle ročního období,v zimě ve sněhu rozhodně tak dlouho není...pak je doma,my přijíždíme mezi 15.-16.hod. a vyrážíme ven spolu,od 1,5-3hod,podle typu aktivity, co ten den budeme dělat...teď jak je tma tak je to celkově horší...večer jsem s ním už jen na zahradě,to už ven většinou nechodíme,ale jak kdy,třeba v létě se klidně vrátíme z večerní procházky ve 21.30,dokud je vidět...o víkendech chodíme,ráno,odpoledne,večer...v noci spí výhradně doma a domě,venku by noc asi nepřežil:-D ;-)
Odpovědět
@gigi2 dekuji, uvidime ako to bude u nas. Chodsky pes zboznuje hodne snih, vim ze zima pre nektore rasy opravdu neni problem.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?