Německý ovčák. Mám ho pustit do domu?

Profilova fotka
Ahojte,mám poslední dobou otazník kolem štěňátka co se chystáme pořídit. Vyrůstala jsem v rodině pejskařů, naši chovají už od mládí Německé ovčáky. Tohle plemeno prostě zbožňuju, takže si ho hodlám pořídit. Brzy se budeme stěhovat do RD se zahradou, fenka bude mít 2100m2 zahrady na proběhnutí, takže pohoda. Ale přemýšlím o tom zda jí dovolit i vstup dovnitř do domu. Co si o tom myslíte?
Odpovědět
1
2
Ahoj Lenisek, myslim si ze NO je pes ktory potrebuje byt vonku, mat vybeh ako si spominala a do domu ho pustit ale mat urcite hranice. Tym ze ho pustis do domu bude sa vediet pohybovat v priestore, kedze to bude nieco uplne nove pre nho nez vonku a trosku ho tym aj osmelis ale uricte by som mu nedovilala lezat na pohovke alebo spat niekde v spalni ;-)
Odpovědět
ahoj, NO je pes, který nemá problém být venku. Občas bych ho domů pustila, ale v rozumné míře, aby si na to moc nezvykl, pak by nechtěl být venku sám a tlačil by se dovnitř. V zimě bych ho nenechávala delší dobu doma, protože pejskům moc neprospívá velké střídání teplot, můžou nachladnout ap.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, chanel005 ma pravdu, pak trpi pes, naroste mu zimni srstr a na zimni pocasi je pripraveny. kdyz ma kvalitni boudu, tak bych to neresila. mame take psy na zahrade (aljassky malamut, gronsky pes) a je jim tam dobre. domu je bereme tak na vanoce a nekdy, kdyz pak delam velky uklid, nemam rada chlupy doma a ten psi "parfem". ale je to muj nazor. radeji chodim s nima na prochazky a do lesa. to je prone lepsi nez gouc.
Odpovědět
Profilova fotka
Jj je to fakt, jediný s čím mám starost, že když pejskovi pak dovolím občas jít dovnitř, že nebude umět rozeznat, to že jindy tam nesmí. Jinak vím, že venku jsou NO spokojení, hlídají si zahradu a běhají jak chtějí...to je spíš můj pocit, že bych je měla ráda pořád u sebe. Chanel005 s tou zimou máš pravdu, ty přechody teplot jsou na prd:-( Sama to znám, když jsme vzali třeba o Vánocích pejsky dovnitř, že za chvíli byli ufuněný a čekali u dveří, kdy půjdou ven. Nj když já je mám tolik ráda, že bych s nimi trávila toho času co nejvíc...proto se asi chci ujistit jinými názory:)
Odpovědět
Lenisek ak mu ukazes prvykrat ze do domu moze ist len s tebou a len do urcitych casti tak nemyslim si ze by si mala mat s nim problem. Len mu nesmies dovolit aby si robil co chcel, NO su velmi vybity psickovia :-D ale aj velmi zlatucky :-)
Odpovědět
lenisek86: NO venku vydrží, to je bez debat!! Ale jestli jsi zvyklá na stálou přítomnost psa a pořizuješ si ho jako společníka, tak si naopak myslím, že je škoda psa od sebe separovat, představ si třeba v zimě, přijdeš z práce domů a zase zalezeš do tepla. a pes je v kotci celý den, max nějaké pohlazení, kolikrát člověk nemá "čas" ani jít na procházku. To ten pes rozeznává mnohem hůř proč jednou s ním jsi celý den (léto) a najednou vůbec (zima). Já mám dva ridgebacky a je to jenom a jenom o výchově a důslednosti, jestli pes rozezná rozdíl, že jde ven, protože prostě venku je jeho místo v boudě nebo kotci a nebo jestli ho vyhazuješ proto, protože ho trestáš. Já už bych se osobně určitě nechtěla ochudit o stálou přítomnost mých psů u mě a o tu radost s naší vzájemné přítomnosti (poznameávám, že jsem dost alergik a i přes to to jde a dobře)..... Možná i proto je tolik NO frustrovaných, agresivních, nesocializovaných s věčného odloučení od své smečky, odstrčených v izolaci někde v boudě nebo zavření v kotci.... 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
jde o to , že si snad porizujete psa, abyste se mu venovali a byli s nim, teda nemyslim jen doma na pohovce a tak, jde o to co s nim zazijete, kam se podivate. co ho naucite a co on vas. je to jedine zvire, ktere si clovek ochocil a udelat vic nez zvire, ktere melo jen hlidat a branit uzemi. jde tu taky trochu o psychologii nejen psa, ale i pana. uz existuje rada knih, myslim dobre knihy., kde je dana problematika dobre popsana. a to že nemáte čas jít s ním na procházku, když dojdete z práce, tak bych si psa nepořizovala, protože se mu nemůžete věnovat. myslím si, že psa by měli mít lidi, co si čas udělaji a mají jej pro něj a taky pro další povinnosti co mají. nemám ráda, když se vyjde s bytu se psem jen na jeho fyziologickou potřebu a zase zpět do bytu. to pak není pes.
Odpovědět
granda: to bylo na mě že nemám čas na procházku? To jsem neřekla, jen jsem napsala aby si pisatelka představila situaci která se může stát a kterou vidím dnes a denně kolem sebe. Mí psi mají denně procházkování a to nemluvím o výletech a psích sportech.
Odpovědět
Profilova fotka
ne to ne, jde o to slovo ČAS. v dnešní době, je móda mít dům, byt, psa, a děti a nikdo si neuvědomí kolik času je potřeba. nepočítám tam zaměstnání. to je čas sám o sobě. pes potřebuje dostatek času od svého majitele a jeho rodiny. neni to tvor, co by měl žít sám v boudě někde za domem. jde tu o postoj k této problematice. pes je společenský tvor a vyžaduje společnost. při nedostatku se stává zlím, neposlouchá, štěká, atd. majitelé psů vědí o čem mluvím. mě každé ráno, co roztál sníh, budu naši psi v 7,00 štěkotem, že už je čas jít ven a něco dělat. tak vstavám, rychlostně uklízím a vařím a jdu ven. mám vyčitky, protože dodělávám školu a není tolik času na ně, ještě že mám rodiče a plně jim to vynahrazují za mě. přečetla jsem mnoho knih na téma pes a pán a další podobné publikace. také dělám se svými psi psí sporty, canicross, běh, celodenní výlety. co děláš ty za sporty??
Odpovědět
Profilova fotka
No o to mi ani nejde, psi měli naši dřív než mě...jezdí se na psí tábory a vlasně byla bych tu hodně dlouho, kdybych měla vypisovat všechno co se se psi dá dělat:-) To šechno dobře vím, vyrůstala jsem se cvičnými psi. O tom se nemusíme ani nějak dohadovat...myslím, že dokážu svého psa vychovat a zrovna NO jsou na výcvik velmi poddajní a cvičení je baví, takže s tím problém nemám...podstatnou otázkou pro mě bylo něco jiného....spíš jestli ho pustit do bytu nebo nechat jen na zahradě, na které samozřejmě také trávíme spoustu času.. Procházky jsou také jiné téma, ty podnikáme s tím není problém. Jen bych prakticky chtěla mít pejska u sebe pořád, tzn. i uvnitř domu, ale nevím zda je to dobrý nápad v případě NO...tak mě zajímá co si o tom myslíte:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Když je taková otázka zda vpustit či nevpustit, tak já říkám ne. taky mu neleueš do boudy. neříkám nepustit nikdy. někdy jo, třeba když je venku -30, ale to bych zase nebyla pro vpustit uplne do vnitr, treba jen na chvilku a pak zase ven, je to hodne individualni.ale zalezi na tobe, jak se rozhodnes. kdybych chtela mit psa doma, tak si poridim menci rasu, která je určena na domací pobyt. ale znam i velke rasy, co jsou jen domaci.
Odpovědět
granda: jojo, v podstatě píšeš to podobné. Pes je pro mě společník a tak není důvod jej separovat (pak ty frustrace, nesocializace, jak už jsem psala). A je to přesné. Já se třeba cítím úplně provinile, když jim vím, že přijdu z práce později než obvykle a vím, že na mě v přesnou hodinu čekají u dveří a jsou znepokojení že nejdu. Za to ale stoprocentně vědí, že pak jim to stokrát vynahradím a těší se ještě víc :-))) Jinak my teda nejčastěji jezdíme coursing, co je tak nejvíc zajímá. Hodně jsme toho museli upustit nebo nechat jen lehce, tréninkové ani ne s polovičním nasazením, protože pes má DLK. Jiank teda naštěstí máme kolem hodně pejskařů, co chodíme na dlouhé vycházky, dkyž si pes hraje se psy, tak to se nedá srovnat, tohle prostě člověk nemůže nahradit :-). Výlety furt a všude, jsou to členi rodiny, žádné nechávání doma. lenisek86: já naopak říkám ANO, i ti moji mají doma své místo, kde mají klid a buď tam chtějí být nebo nechtějí, sami si řeknou nebo jim řeknu já co bude. Kolega má NO a nechává mu volný pohyb, jeho pes ale třeba sám z nějakého asi hlídačského pudu nikdy nechce třeba přes noc nebo moc dlouho být doma, raději je venku a leží před dveřma a hlídá.
Odpovědět
Článek se načítá
..podle mě by to mělo být podle toho na co ho chceš...jestli jako hlídače a obranáře-v tom případě venku( samozřejmostí je pořádný kotec se zateplenou boudou) nebo jako mazlíka...
Odpovědět
já moc nejsem zastáncem toho mít psa vyšouplého na zahradu, pes je smečkové zvíře a sám VŽDY trpí....my máme psy dva, ale jsou to panelákoví gaučáci, tak to je zas jinej případ, ale teď se budem stěhovat do domu a kdybych si pořizovala velkého psa, tak buď by normálně mohl být i doma nebo kdybych trvala na zahradě, tak by museli být dva a i tak bych se snažila věnovat jim hodně času....představa samotného psa, který se dokonce zavírá do kotce, ve mě vyvolává osypky :-p
Odpovědět
Profilova fotka
Dlooouho jsem tedy tohle téma řešila....pustit do domu, nepustit...a konečný verdikt. Německý ovčák je skutečně plemeno, které se do bytu příliš nehodí. Štěně si budeme pořizovat nakonec až příští rok na jaře, aby mělo na zahradě podmínky tak jak má mít, bude mít svou velkou zateplenou boudu s °kotcem"(zavírat psa není třeba, ale své místo má mít), zahradu o velikosti 2000m2, nás na terase od kuchyně, na zahradě na které trávíme stejně většinu času, ale dovnitř do domečku nepůjde...N.Ovčákovi je v bytě jednak velké horko a přechody jsou pro něj zdravotně špatné, kvůli osrsťování i jiným věcem,a je to aktivní pes, který chtě nechtě se po bytě pohybuje trochu neohrabaně(i když je to sporťák je to opravdu tak). Také je to rozený hlídač a uvnitř domku se zrovna moc nerealizuje. Každopádně podmínky mu chci připravit co možná nejpepší a čas trávený se psem to pro nás nikdy nebyl problém:-) Štěně chceme na přístím jaře nejen kvůli připavení zahrady, ale abychom se mohli na jaře a v létě co nejvíc štěněti věnovat, kdy je to nejduležitější(samozřejmě tím ted nechci rozpoutat debatu o tom, ze i pozdeji je to moc důležité-já vím:-) ) Tak takhle jsme se po sáhodlouhých debatách doma i se známými rozhodli...
Odpovědět
Dobre rozhodnuti Lenisek :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
:-) ...mám Chodského pejska. Máme velikou zahradu,kde se spolu dostatečně vydovádíme i na procházkách po okolí. Protože již nepracuji mám na něj dostatek času být s ním venku pravidelně. Přes to on ale stále loudí být s námi v domě. Dělá takové "psí oči",že člověk neodolá. Nevím jestli je to úplně správné.Ale jak ho pustíme,vidíme jak je šťastný a spokojený,že může být s námi. :-)
Odpovědět
Já měla doma jen psi většinou gaučáky, ale to jsme bydleli v bytě.Nyní po přestěhování na venkov do domku máme westíka. Ten je samozřejmě s námi doma.Ale má to své meze. Nespí s námi v ložnici , jako předchozí barevná boloňačka, kernterier.Westík pokud jsme venku je s námi též venku a je rád venku.Zima mu vůbec nevadí., naopak.V létě bude celý den venku,teda mi také,bez nás asi nebude, na noc doma.Už máme připravenou boudu,ale nevím zda v ní vydrží.Samozřejmě na volno, žádné pletivo - ohrádka okolo.To neuznávám.Vedle soused má 2 psi (fenu a psa)bernský salašnický.Na chov. Celý den i jsou v kleci tak 2x2m , bouda tam není jen na zemi prkna.Když odjížděj pustí je.Psi chudáci.To je lituju.Mám ráda kontakt se psi.Vlčákovi bych dovolila aspoň v zimě možnost být v chodbě domku, kde je chladněji.Něco jiného je když další sousedka má domek a vnich šeltie, chovná stanice, má jich asi 20.Všechny jsou s nimi doma dole v přízemí, v horních patře má rodina pokojíky, dole převážně to obývají psi, to bylo na mě moc.
Odpovědět
Profilova fotka
@bojek2013 ja bych ho pustila, jen ale ne na gauc atd, ne proto, ze by mi to vadilo, ale proto, ze se to pak neda lehce a bez rvani odnaucit :-D ..psik chce byt s vami, neupirala bych mu to... kdyz bude chtit zase ven, tak si rekne ...:-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@lenisek86 svagrova ma NO a z pociatku ho mala doma a velmi to pomohlo socializovaniu, je to pritulny a mily psik, ale po case ho dali von a ta pritulnost mu zostala no je aj vybornym strazcom domu. Celkom sa mi to paci lebo od malicka sa psik socializuje a zvykne si na iste veci co mu zostane.
Odpovědět
Pes je smeckove zvíře, takže pokud si pořídíte psa s tím, ze mate 2000 metru zahrady a ze to psovi stačí, jste bohužel na omylu. je mi vždycky líto tech psu za ploty velkých zahrad, kde smutné koukaji a nikdo si jich za cely den nevšimne.nebo max. Na hodinku s nim pobudou a tradaa..já mám psa doma porad a dum máme taky s tisicimetrovou zahradou, je to ale ridgeback a to je jiný případ :-) v případe NO bych ho mela doma taky, alespoň co se steneciho věku tyče, protože jak si chcete se psem vytvořit vztah, když ho necháte cely den na zahradě? Klidné muže byt doma pres den s vámi a pres noc v boudě,.a jak tu někdo psal o psím parfému...tak přeci nenecham svého psa smrdet , ne? =-) :-)
Odpovědět
Pokud bude zvyklá venku tak jen v případ usušení (deště) či ohřátí (velké zimy), popř mazlení, hraní...:). Ale i tak jsme chodili na velké procházky do lesa. takže pak byl rád, že si zalezl do boudy..:)))
Odpovědět
Profilova fotka
my máme NO uz pres rok a jedine venku.máme velkou zahradu,porad si s nim hrajeme,on ani nevyžaduje dostat se do baraku.ma zateplenou boudu.ono kdyz pes zmokne,dáš si ho do baraku,bude ti vse smrdet psinou,a tim,jak se takový pes koupe porad a často trpí jeho pokožka.podle me pes nepatří do baraku(bytu)-vyjimka ti mali a kratkosrsti kteří nejsou přizpůsobení na zimu.ono velcí psi potřebují pohyb...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj. My měli chovnou stanici NO. Jsou to psi zvyklý na ven, mají to v povaze. Měli jsme jich x a nikdy nebyl žádný doma. Později, když byl starší (mluvím o pejskovi, kterého jsme měli u domu, ne na CHS), tak chodil na noc do záveří, kde bylo teplo. Jinak venku :-)
Odpovědět
Já jsem si přivezla svého NO ještě kdysi k našim do domečku. První dny jsem s ním spala v prádelně :-) Já ve spacáku, on se mi motal do vlasů, kousal mi uši, atd, byl to mazlínek. Po pár dnech jsem se s ním přestěhovala do "kůlničky", kterou naši mají u zahrady. Vedle kůlničky měl svou zateplenou boudu. Asi po 2 týdnech jsem se já přestěhovala zpět do baráku, on zůstal venku. Spal večer vždy boudě, ale byl puštěný, přes den, pokud nelikvidoval zahradu, odpočíval na terase. Když byla bouřka, dost se bál, pouštěli jsme ho do garáže, která je pod domem, měl tam své místečko. Občas se stalo, že jsem byla v pokojíčku a slyšela jsem, jak ťape po domě ;-) Zpravidla využil toho, že byly otevřené dveře na terasu, "ukradl" nějakou dobrotu ze stolu, pokud tam byla, prošel si dům a zase zmizel ven, bez toho, abych ho vyháněla. Prostě jemu samotnému bylo venku asi lépe.
Odpovědět
Ahoj.Tento týden si jdu pro štěně NO. Je jí 6 neděl a chci se zeptat, jestli i takhle malá může být venku. Připadá mi to brzo, ale zase aby si nezvykla doma a pak ven nechtěla. poradíte někdo?
Odpovědět
Já bych ho domů nepouštěla, myslím že lidé polidšťují psy a z jejich rozmazlováním to přehánějí
Odpovědět
Profilova fotka
@dasahasa šestitýdenní štěně má být ještě u mámy. Prodej dřív než 50. den po narození je nezákonný, tzn. štěňata jdou do nových domovů nejdřív po ukončeném 7. týdnu!
Odpovědět
@lenisek86
Odpovědět
@dasahasa @zmrz_lina Přesně tak, správný chovatel dává štěně až v 8. týdnu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?