Ovce jako živá sekačka. Máte zkušenost?

Profilova fotka
Máte někdo zkušenost? Máme relativně velký pozemek (přes 5.000 m2) a rádi bychom si na jaro pořídili ovečky, protože sekání nás moc nebaví :-) Slyšeli jsme o pronájmu ovcí na sezónu... Co všechno budou ovečky potřebovat (pokud možno z vlastní zkušenosti, ju?). Díky!
Odpovědět
@luthien.k Ovcím bude stačit pastva, dále bych jim pořídila solný a minerální liz, samozřejmě čistou vodu a alespoň malý přístřešek, aby se měly kam schovat za nepříznivého počasí. Jinak si dejte pozor, ať si je moc nerozmazlíte, potom jsou schopné bečet a bečet klidně s plnou hubou trávy a loudat něco dobrého a to jejich bečení dokáže být hodně nepříjemné. O pronájmu nic nevím, tady u nás si spíše na jaře pořídí mladé a na podzim je snědí ;-) Boža
Odpovědět
Profilova fotka
@boza29, moc děkuju za reakci, vidím, že ovečky tu asi moc lidí nemá... Rádi bychom si pro ně pořídili takový ten elektrický ohradník a posouvali ho po zahradě... Nejspíš tedy i s nějakou ovčí boudičkou :-) A s jakým plemenem máš zkušenost? Líbí se mi Suffolk aneb ovečka Shaun :-) Rozmazlit je teda nesmíme, to by se sousedi asi zbláznili...
Odpovědět
Profilova fotka
já jsem o nich také uvažovala, ale žerou jen to co jim chutná a ten trávník dokážou dost zničit, nehledě na to, že na polovině těch 7000m ctverecnych co potrebuju posekat je sad a ten by zničily
Odpovědět
Profilova fotka
Jsou to mlsné huby, okoušou stromky kam až dosáhnou ze zadních, takže do sadu fakt ne. @luthienn.k Zkusila bych se zeptat na nějakém jiném fóru, kde se zabývají chovatelstvím ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ovce maji 2 známí. jeden je chová tak, že si je na jare vezme a na podzim sní. druhý uz je ma nastalo, ale zas kde pak shanet seno na zimu. rozhodne nejaky ten pristresek (ale to nemusi byt nic extra, videla jsem jen neco stluceneho ze dreva kam se mohly pri desti schovat) sul+ voda+ to co najdou na pastve, mlsné možná jsou, ale teda co jsem videla, tak bylo vyzrane uplne vse (teda krome kopriv a tak, ale tu normalni travu sezerou vsechnu a to uplne) stromky bud hodne dobre osetrit (ovazat, oplotit) nebo se s nima rozloucit, protoze to jsou fakt mrchy nenazrany
Odpovědět
Ahoj Luthien, strejda má stádo ovcí na pozemku podobně velkém jako ty a jako domácí sekačku bych je rozhodne nebrala, protože kromě žraní trávy ji samozřejmě vylučují a ten pozemek podle toho vypadá. Pokud si pmatuji tak máš stejně starého chlapečka jako já a když jsme u nich byli nedávno tak považoval ovčí hovínka za něco na haní či k snědku :-( Oni tedy chovají na maso, jen tak mimochodem měli problémy např. jak ovce ostříhat - na praze východ se nepohybuje moc střihačů ovcí :-) Asi bych si pořídila minitraktůrek, manžel i prcek by mohli být nadšení.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za reakce, sad tedy nemáme, jen pár starých stromů a to se myslím dá umístěním ohradníku vyřešit. Na zimu bychom určo ovce nechtěli, asi si pořídit na jaře jehňata (tak dvě, tři, na zkoušku) a na podzim mít pečínku :-) Takže myslím, že ani s množstvím exkrementů by problém být neměl, viděla jsem to u babičky souseda a rozhodně se tam ovečka s jehňaty neválela v hovínkách :-) Je fakt, že to tvrdé a vysoké prý nežrali, ale on měl k tomu krůty, které vypásly to, co ovce nechtěly. My bychom to klidně i posíkli, ty zbytky. Traktůrek by byl hezký, ale raději bychom něco ekologičtějšího ;-)
Odpovědět
@luthien.k Pečínka je velice chutná a hlavně víte co jíte ;-) Také jsem raději pro ekologické sekačky, než ty smrduté traktůrkové :-) Suffolk by byla podle mě dobrá volba. Přiznávám, že my jsme již přešli na chov koz, protože jsme chtě nechtě beránky vždycky rozmazlili, takže sedět u ohrady a jen tak se kochat pohledem na zvířata, znamenalo neustálé bééé, bééé, bééé. Po třech letech jsme to nevydrželi a přešli na masné plemeno koz, ale ty jsou mnohem mlsnější, než ovce ;-) Proti okusu lze stromy snadno ochránit. Na ovce buď bytelnou ohradu, nebo se dají pořídit speciální ovčí pletiva na baterii např. http://www.dojicitechnika.cz/eshop/el... Samotná ohradníková páska, jaká stačí třeba koním, je pro ovce nedostačující. Dost informací se dá dozvědět i tady http://www.ifauna.cz/ovce-a-kozy/nemo... nebo na moderované diskusi. B.
Odpovědět
Profilova fotka
@boza29, moc děkuju za schálení Suffolk :-) My chceme pořídit ten síťový elektrický ohradník samozřejmě, to jsme už nastudovali, i prý kvůli tomu, že když se do ohrady dostane třeba pes, tak dokáže ovce uhonit :-S A tady toulaví psi jsou, nicméně přes tu síť nemají šanci se tam dostat. Co je asi lepší, pořídit roční jehňata nebo třeba ovečku, dvě s jehňaty a maminy pak vrátit a jehňátka na pekáč?
Odpovědět
@luthien.k Suffolk jsem schválila, protože je to masné plemeno, nepředpokládám, že chcete zpracovávat mléko či vlnu. Osobně bych volila ještě mladší jehňata, po odstavu a na podzim zabít, bude lepší maso. Jednak já už jsem taková, že bych těžko ovci vracela a na druhou stranu, ovce už může být zkažená. Už může být rozmazlená a naučí vám akorát ještě bečet jehňata a za druhé, což je horší, to může být rozená útěkářka, takové se vždycky ve stádě najdou a obávám se, že ty pak nezastaví ani elektrická síť. Tady hovořím o zkušenosti kamaráda, ta jedna vždy našla cestu ven, za ní samozřejmě celé stádo a ne, že by se teda pásly na těch lukách okolo, ale oni chodily na pastvu cca dva, tři kilometry daleko a rovnou přes tu nejhlavnější silnici, co tu máme.
Odpovědět
Profilova fotka
my sme akurát včera mali "zabíjačku". Na jar sme dali 2 ovečky asi na 700 m ale museli sme ich oplotiť, lebo nám obžierali všetky stromky. Mali obyčajný prístrešok kde boli cez noc. Cez pozemok nám tečie potok tak ani vodu sme im nemuseli nosiť. Akurát mali kamennú soľ, ktorú olizovali. Nemuseli sme vôbec kosiť, krásne to všetko spásali. Dokonca prišiel sused, či by sme ich nepožičali lebo sa kosiť nechcelo ani jemu. Vrelo odporúčam...Chúďatká včera skončili svoju púť :-( :-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
ahoj, taky se přidávám, chcem ovci pořídit příští rok, tak nevím... zeptám se - co všechno mi spase? abych pak nekouákala - má tu směsici - trávu, ale i věci jako kapradiny atd... a za B) když elektrický ohradník- kolik se pohybuje jeho cena, víte někdo???
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Dobrý den. Chystám se pořídit na zahradu 2-3 ovečky, aby mě ochránili před tím nekonečným sečením. Ale nikde nemůžu dopátrat rozměry nějakého přístřešku. Mám připravenou paletu1,5 x 3 m jako šikmou střechu, chci přidat nohy a stěny, ale nevím, jak to má být vysoké v nejnižším bodě a kolik má být stěn- 3, nebo 4 s otvorem pro vstup? Ovce chci jen přes sezonu, na zimu je zbaštíme ;-) Zkušenějším děkuji za rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@flipp pastevní přístřešek je 0,8 m2 na ovečku, pokud je chceš "ustájovat" ovce potřebuje 1,2-2 m2, jehně 0,5-0,8 m2, beran 3m2... vždycky je lepší trochu víc... a výška asi aby ses tam vešel i ty:) je nutný, aby měli přístup k čisté vodě, minerální a solný kámen, lepší je i dát jim tam jesle a seno na přilepšenou (pokud budou mít k dispozici jen trávu, nebudou mít tuhá hovínka). Stěny 4 a vstup (my ho máme třeba na zimu "zadeklovaný" nastřihaným kobercem, nemají rády průvan. A upozorňuju, že je musíš mít zaregistrované, oštítkované, vést si evidenci a na chov mít ŽL. A to i když je máš jen na sezonu... A na zahradu bych si je dala v případě, že o zahrádku moc nestojím... dost vylučujou:D
Odpovědět
flipp @staficka- děkuji za info. o registraci už jsem četl, ale bylo to něco v tom duchu, že se vyplní formulář, odešlea tím to vadne. A co mají mít za štítky? A v jakém smyslu má být evidence? A proč bych měl mít ŽL.Chápu správně že živnosťák? Sakra to je jak za protektorátu... :-S Ale za odpověď(i) děkuji ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@flipp jak píše evlyn je nutný mít zaregistrovaný hospodářství http://www.zeleneudoli.cz/kvetinac-mi... tady najdeš hodně informací a najdeš tam i přihlášku na zaregistrování hospodářství. Štítky mají na uši, jako krávy, jen menší, jeden stojí cca 10 Kč, na obě uši jeden štítek, ovce žlutý, beran oranžový:) Evidence u tebe, stačí sešit, napsat čísla zvířat, narození, když je zabiješ a sníš, napsat domácí porážka... pak když ti třeba jedno "číslo" porodí, napsat si k jejímu číslu jehňata, když je oštítkuješ, tak jejich čísla... a pokud budeš kupovat odstavená jehňata, popř. je prodávat, ovce/jehně nesmí opustit hospodářství bez štítku. Na ten ŽL se ti zeptám, zrovna tohle jsem jen pochytila, když se chlapí bavili:)
Odpovědět
Děku ji za rady Vám oběma ;-)
Odpovědět
Také uvažujeme nad pořízením ovečky jako sekačky. Muž se nezdráhá chovu na maso, já osobně si nedokážu něco takového představit - jistě bych si k ní vytvořila velké pouto...Předně ji ale chceme mít jako sekačku na trávu. Teda ji, vlastně je. A protože nemám žádnou zkušenost a jen pátrám po informacích na netu, chtěla bych se zeptat, které plemeno byste mi na tento účel doporučili. Dočetla jsem se o Suffolk (ovečka Shaun), že je na maso a není o ni velká starost. Já si ale opravdu nedokážu představit, že takové stvoření budu mít na talíři!!! :-.
Odpovědět
@staflicka @mahuli holky docela jsem tuhle diskuzi pročítala se zájemm, ale s faktem, že nejsem ten pravý chovatel. Včera mi mamka povídá - máte pomalu 4 hektary volný, tam nic, nechcete si pořídit ovce na sekání trávy? :-D Hned jsem si vzpomněla na tuhle diskuzi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mahuli s tímhle je velkej problém:( já taky těžce nesu každou "ztrátu", obrečím je, ale v naší situaci nelze jinak... kvůli genetice by se neměli jen tak křížit, nevíme, kdo je čí sourozenec, popř. jiný "příbuzný, takže berani musí pryč... kontrola z veterinární správy nám dokonce pohrozila pokutou... máme si koupit berana s pořádnýma k...:D a s papírama a pak ať se množí... Beránky, co se narodí buď prodat (ovšem zase na maso, protože by neměli být na chov) nebo sníst:( máme Zwartbles a Šumavky... Suffolk je masný plemeno, Romanovky mají dost jehňat, Šumavky krásný kožíšky... Pokud je nechceš jíst, tak si je můžeš pronajmout:) jinak na pozemku o rozloze přibližně 1500 m2 se uživí přibližně šest až sedm ovcí.
Odpovědět
Profilova fotka
@mahuli jsem to omylem odeslala:D klasika je ovce kamerunská, tak se i dost bere na trávu, jsou menší, takže ne ani tak na maso... záleží taky na tom, kolik do nich chcete investovat:) přeju při výběru dobrou ruku:)
Odpovědět
Zdravím odborníky a především odbornice :-) Tak už mám 3 beránky, a opomenu-li fakt, že tam v těch cca 2000 m2 jsou takoví nějací ztracení, tak mám s nimi jednu velkou potíž- pne se nám tam na několika místech břečťan, který je plný plodů od loňska a ti mí malí pitomečci (24 až 27 kg) nemají nic lepšího na práci, než plody systematicky očesávat a jako zákusek si občas uloupnou i nějaký ten lístek. Už jako dítě mě rodiče i prarodiče varovali, že rostlina je jedovatá. Tak jsem pátral na netu a někde píšou, že ovce po břečťanu může pojít, zatímco jinde píšou o nějakém hradu na Moravě, kde prý ovce vypásají hradní příkop a stěny porostlé právě břečťanem jsou okousané, kam až ovce dosáhnou. a stále žijí. Ti mojí už teď mají některý nařídko, některý má místo bobků velké lejno. Nemáte někdo vlastní zkušenost ovce vs. břečťan? A když vidím těch 7 ovcí na 1500 m2 u staflicky, tak mě napadá, jak asi budou zvládat ti mí 3 beránci mých 2000 m2. Prosím poraďte s oběma dotazy. PS: Jak je to s odčervením ovcí? U té, co má na řídko, jsem koukal, že tam má nějakou škrkavku nebo co. Taky mě napadlo, jestli ten břečťan nežere pudově naschvál, aby se jaksi přírodně odčervila. Nechutné téma, ale patří to k chovu. Tak prosím názory a rady zkušených na všechny 3 dotazy. Děkuji ;-) Přeji krásný den, Flipp
Odpovědět
@flipp Ahoj, co se týká dotazů ohledně břečťanu, poptala bych se nějakého veterináře co to s ovcema umí, anebo hoď dotaz na www.schok.cz . Naši měli koně, pro ně co si pamatuju jsou žaludy jedovaté a oni toho vždy sežrali a nic-). nicméně ovce často trpí na parazity, jednou jsem ty naše stříhala a měla jsem pak všude ty bléé klíšťáky..už je to ale dávno, nicméně naši pár oveček ještě mají. Sekačka jsou skvělá, ale spasou vše (mámě spásly i to co spaseno nemělo být) a jelikož to jsou přežvýkavci, tak můžou mít různé potíže..no ale to vlastně každé zvíře. SCHOK myslím kdysi vydal takovou dobrou knihu o chovu ovcí, mohu doporučit.
Odpovědět
Profilova fotka
@flipp s břečťanem ti nepomůžu, chce to veterináře nebo odborníka, ale s tím odčervením - musíš je odčervit... my odčervujeme 2x ročně, je to takovej prášek, ten zamícháme se šrotem a oni ho sní a je to:) tobě by se taky nelíbilo mít v sobě parazity:) a k těm metrům vs. počet ovcí... za prvý - berani se ti budou nejspíš tlouct, budou mezi sebou bojovat a může se stát, že čím budou starší, že půjdou i na tebe... není to pravidlo, ale bývá to tak... a takovej trkavej beranej není nic příjemnýho:D a s těma 2000 m2 si prostě neporadí... takže důsledek bude, že ti to nespasou... takže buď pořídit další a nebo jim pomáhat sekačkou...:)
Odpovědět
Děkuji za info. ;-) Pokud by ještě někdo další mohl něco dodat k tomu břečťanu, budu rád. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Jak poznám,kdy mám ovci připustit k beranovi? a následně jak se pozná že je ovečka těhotná?
Odpovědět
Naši mají ovce a připouší teď v zimě na Vánoce přivezli berana a bude s ovcema 6 týdnů a pak se zase odveze. Ovce jse březí asi 150 dní - tak aby byla jehňátka na jaře. Ale jak se pozná říje a březost u ovce to vážně nevím, myslím že vzhledem k tomu, že ovce se většinou chovají ve větší stádech se to dělá tak jak jsem psala a buď ta ovce zabřezne nebo ne. Ale nevím, moc zkušeností s tím teda nemám :-N By mě to docela taky zajímalo :-D @lukisek
Odpovědět
děkuji za informaci
Odpovědět

Odpovědět
A mohu se zaptat, jaké by měl mít rozměry přístřešek pro 2 ovce +jehňata?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?