Datové kabely k internetu v domě

Dobrý den. Dělali jste si ještě po domě rozvod i datových kabelů k internetu, nebo lze v dnešní době už řešit vše jen přes Wi-Fi router?
Odpovědět
1
2
5
Profilova fotka
@walckiers přítel tahal kabely, že jsou rychlejší a spolehlivější.
Odpovědět
Profilova fotka
tak určitě kabely to je jasný -))) wifi má sice budoucnost ale kabel je kabel. mám nas server a na něm filmy, které lze pouštět po celém domě, v jakékoliv místnosti a když má dnes třeba 4 K film 50 GB dat a víc - tak nevím jak by to stíhalo po wifi -))) wifi router super, notebooky, tablety, mobily, ale připojení televizí a přenos dat určitě po kabelech. dal jsem 7 přístupových míst po domě - kabelu cca 150 metrů, dnes bych udělal tak o 3 místa víc V kotelně mám rack a server a nas uložiště 6 TB a na něm třeba 100 filmů - každý ve fullhd 15 GB a občas i nějaký 4K film po wifi by to přenášet nešlo - je to od obýváku vzdálené tak 15 metrů -))
Odpovědět
Zajímalo by mě, jak zrychlí kabel rychlost připojení od Wifi-routeru, kde většina rodinných domů má řešeno připojení formou wifi připojení tj. vzduchem, jestli je veden datový kabel, tak spíše v sídlištích v panelových domech.Dnešní TV mají vestavěné wifi. Mobil si taky nepřipojujete přes kabel na síť, aby to bylo rychlejší, noťas asi taky málokdo. Takže jestli bych řešil něco přes síť, musela by to být chytrá domácnost na nějaký domácí server či datové úložiště, jinak pro běžné užívání asi zbytečné. A kdo mě nezklamal příspěvkem no přece A. Bláhová a přítel dělal. Asi jako Colombo a paní Colombová
Odpovědět
Profilova fotka
@milan1965 Jenže to připojení domu je typicky realizováno v pásmu 5GHz prostřednictvím silné směrové antény. Pásmo 2.4GHz které se používá na domácí wifi bývá mnohem víc zarušené. Navíc většinou doma nemáš několik AP, a tak síla signálu není po celém domě stejně silná. Takže jsem raději taky natahal kabely do všech obytných místností. Těch pár kabelů navíc rozpočet nijak výrazně nezatíží.
Odpovědět
@jakuda jj, nejde tady o to, že by se to nějak natáhnutím kabelu prodražilo, ale spíše jeho využití. My jsme měli připojení kabelem od T-mobilu,kdysi pevná linka, loni jsme od nich dostali nabídku wifi vzduchem, anténa na střeše, routr v 1. patře a s příjmem po celém domě není žádný problém, a to ani když jsem v garáži, takže kabely, které byly kdysi nataženy po domě jsou dnes k ničemu, nevyužívají se.
Odpovědět
@hbboy film řeším tak, že ho nahraji na Flash disk a píchnu do TV a spustím :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@milan1965 Ona i rychla lokalni sit se muze nekdy hodit.
Odpovědět
Profilova fotka
@milan1965 nevím, proč se do mě pořád navážíš. dotaz byl, jak jsme to doma tahali a já odpověděla, stejně jako další. a ano...máme chytrou domácnost, domácí server, takže přes datové kabely vše. a teď v provizoriu mi noťas jede na kabel, jinak mi půlka věcí vázne. nevím o co ti jde. proč bych ti měla dokazovat, že fakt existujeme a fakt stavíme :-D
Odpovědět
Profilova fotka
no možná dnes to tak řešíte -)))) pane Milane - no je fakt, že jste ročník 1965 - tedy už starší člověk, který nejde z dobou a toto neřeší -)))) ale v budoucnu to třeba bude jinak a natáhnout 150 metrů kabelů v novostavbě - je dle mě nutnost. Budou po celém domě na vždy v ceně 2500 Kč no každý at si udělá jak chce jen wifi je blbost -)))
Odpovědět
Profilova fotka
Zrovna to tu procitam a nestacim se divit. Kazdopadne vsude, kam muzete dejte utp (ftp) - sitove kabely! Ani chvilku nevahejte. Kaslete na wifi, ktere je stejne pomale (i 5Ghz). Kdyz to nevyuzijete dnes, zitra urcite. Kdo planuje kamery, o to vic bude potrebovat datovou sit pres kabel. Pres sitovy kabel muzete napajet i jina zarizeni (treba POE), nebo propojit intercom, domaci prehravace, Alexa,.. A pokud se najde nekdo, kdo to to byt jen trochu zpochybni, necht se zepta nekoho z oboru
Odpovědět
Profilova fotka
přesně tak mám 150 metrů - 7 přístupových míst na tv, internet po kabelu atd. atd. - mám tv po datovém kabelu - optika přímo do serveru, kde je převodník na 7A kabel - TV mám od nejTV, pak mám 90 metrů jablotron 100 a 70 metrů na kamery Nedokážu si představit jen wifi - to je tah vedle !!!! a když mám v nas 6 TB na filmy, zapnu v TV sít a server a vybírám si třeba z 200 filmů, který si pustím kdežto pan Milan - bude 15 minut kopírovat na flashku a pak bude chodit a zapínat to někde do TV přitom film dáte stáhnout normálně na nas server přes noc - třeba 5 nových filmů v nejvyšší kvalitě a druhý den to tam prostě je - jednoduché, nemusím s ničím běham Investice - dobře když budu přehánět - 4000 -5000 plus třeba 1 - 2 dny práce ze zbiječkou, vše mám v husích krkách kvůli případném proražení - takže to vyšlo asi o 1500 ještě víc za ty husí krky
Odpovědět
Profilova fotka
@wwwdancer Co se týče kabelů, souhlasím s Vámi ... nicméně je pravda, že v domech často není jiná možnost připojení než přes wifi (pokud nežije někde v dosahu velkého města kde je slušná kvalita LTE).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Wifi opravdu jen pro telefony a jina zarizeni, ktera nepotrebuji tezit z rychlosti site. Ten kdo stavi, by urcite nemel zaspat. Ono se to pak blbe ptotahuje, vse se musi schovat do list...
Odpovědět
@hbboy Možná starší, ale umím složit počítač a vše v něm nainstalovat, z elektroniky mám zkoušky a jsem hodně pokrokový, denně pracuji se stroji, kde kdejaký pohyb hlídají různá čidla, ať už optická, mechanická či magnetická to vše ovládám a dnešní mládež, která hraje jen hry a myslí si co neumí mi bohužel nesahá ani po kotníky. To vidím z praxe. Nebojte se vůbec jste mě svým názorem neurazil, ale to, že je někdo ročník 1965 neznamená, že je neznalý moderních trendů. U mě je to naopak, sdílím je a fandím tomu. Přeji hezký den.
Odpovědět
Profilova fotka
přesně tak to co píšete, dnes zvládne každý mladý. Nejen, že mladí hrají na počítači, ale každý mlaďoch dokáže postavit pc, nainstalovat vše atd. aspoň v mém okolo. Nic na tom není - je to hobby také mě to baví. Prostě chodit z flashkou z filmem k televizi je out zakladateli tohoto fora, určitě si natáhni kabely po domě, pak už to nikdy zpětně pořádně nanatáhneš, aby to nebylo vidět Používal jsem kdysi DVD na přehrávání filmů, pak externí disk 500 GB, ale ty doby už jsou pryč, dnes vše na uložišti a po kabelech kdekoliv po domě si můžu přehrát na jakékoliv moderní televizi.
Odpovědět
Určitě kabely, už jen z toho dlouhodobého hlediska "kdybych ten barák chtěl prodat". To je podobné jak dřív nikomu nepřišlo zvláštní mít jen jednu zásuvku namístnost - kdo by proboha potřeboval víc? Co by tam lidi zapojovali?
Odpovědět
@hbboy ti závidím, tvoji zkušenost, že každý mlaďoch dokáže sestavit pc apod. Ve firmě máme opačnou zkušenost, mají jen ty nejzákladnější uživatelské dovednosti, brouzdat na sítích ano, ale že by postavili pc o tom na základě zkušeností pochybuji.
Odpovědět
Určitě si dejte kabely. My jsme na ně bohužel úplně zapomněli a přes router je wifi naprostá katastrofa - v polovině domu nejde, když jsme použili zesilovač WIFI, tak zase nejela wifi na mobilech. Ale co se dá dělat, už to nebudeme dodělávat :)
Odpovědět
Díky. Poradili by jste mi prosím hlavní zásady tvorby domácí sítě?
Odpovědět
@hbboy Ještě se jednou vyjádřím k datové síti v domě či tahání kabelů. Nikde jsem neuváděl, že kabely v domě nemám, jsou natažené do všech pokojů :-), jen jsem uvedl, že se nevyužívají, jelikož naše Wifi je dostatečná na serfování pro prohlížení a nějaké to stáhnutí. Jestli mi to trvá 15 min stáhnout film a strčit Flashku do TV nebo domácího kina, to mi opravdu žádný problém nedělá, nejsem líný těch 5 kroků udělat :-), kvůli tomu si nepotřebuji pořizovat 6TB disk, abych tam měl uloženy americké sračky, kterýma nás jejich filmová distribuce krmí. Nezapírám, asi jsem byl takový jako vy, kopíroval jsem spoustu DVD s filmama, ale teď mi to leží v garáži na půdě a ani mě nenapadne jít a hrabat se v archivu filmů a to jich tam je dobrých 600 kousků. Mohl bych si to přetáhnout na ext. disk, ale proč, uznávám jiné hodnoty než čumět na TV a sledovat americké sračky, samozřejmě ne vše je špatné. Pro mě by byla síť důležitá, kdybych si zařizoval nový dům, kde budu mít napojenou chytrou domácnost, kde můžu dálkově ovládat topení, dejme tomu stahování žaluzií, lednička mi ukáže co mám koupit, zapnu si na dálku saunu a plno jiných možností, ale chvástat se tím, že má server, kde mám uloženo plno filmů a můžu si je pustit, kdekoliv v domě to je k smíchu, tak k tomu mi je síť zbytečná. Ten čas radši strávím s přáteli, rodinou, pomůžu ženě uklidit, vyžehlit a máme více času pro sebe.Život není o čumění do TV na filmy, to je promrhaný čas. Přeji hezký den.
Odpovědět
Profilova fotka
@milan1965 -))))))))
Odpovědět
Profilova fotka
@walckiers mam vse pres wifi ale pokud muzete kabely si urcite dejte, ja jsem to z lenosti neudelal ale neresim to disk s filmama mam tez a do tv se to zvladne prenest i pres wifi a ze se to obcas sekne neresim a kdyz bude nejhur zvladne to vyse citovana flashka
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já jsem to vyřešil úplně jinak a to že jsem natáhnul všude datový kabel a zároveň optiku.Teď už jedu jen na optiku a bez jediného výpadku.Jelikož mám server a každý může sledovat co chce.Celkem 5 x Tv.těď jsem to dotáhnul i do vedlejšího domu.To je ta chalupa Majda.Zde bude do budoucna dalších 5 Tv.Tak všichni můžou mezi sebou zdílet vše bez omezení rychlosti.Wifi pouze na nějaképřipojení jako je telefon,tablet atd.Určitě to ale nezvládně nějakýfilm třeba ve 4k.A bude hůř.Tak síť 10Gb je už při tomto nezbytností .Také jsem začínal UTP.Při ceně optického kabelu kolem 8 Kč za 1m.Není co řešit.Potom je to horší to mě věřte. Těď už tahám všude dvojmo UTP a optiku.Doba de do předu.Hlavně ke každé TV,SAT.
Odpovědět
Profilova fotka
@dreambox já vím, že je to mimo téma, ale kolik je vás v domě, že tam máte 5 tv? =-) :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Mám větší dům a mám tu i dceru s rodinou.A druhá dcera když přijede má také svůj pokoj .Tak 5 TV je jak nic.
Odpovědět
Profilova fotka
Jedeme celý dum na wifi, dělám z domova, takže potrebuju stálý připojení. Nevidím rozdíl v připojení na kabelu nebo vedle přes WiFi. Pouštím filmy, do toho YouTube, do toho stahuju v práci data
Odpovědět
Profilova fotka
@dreambox tak ve velkém domě s více rodinami se to nasčítá :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea umim si to jednoduse predstavit i v malem dome. Tv obyvak + loznice, a potom tri pocitace (2x decak + pracovna) s tv kartou.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda já si to zatím představit nedokážu. máme jednu tv, do domu jsou pak v plánu možná časem dvě. děti jsou zatím malé, takže vlastní elektroniku ještě nějakou dobu neplánuju a pc a nb nepočítám, tv karty nemáme. to máme fakt na internet a ne na tv. proto mě to tak zaujalo. ale jak vidím, nebude to asi nic nestandardního, jen mě to minulo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea taky máme jen jednu malou tv ... zatím. Ale právě proto, že si to představit dokážu, nechal jsem udělat tv rozvody do všech obytných místností. Škoda že mám tak velkou představivost. Bez ní bych dost ušetřil (a nejen na tomto).
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?