Odpověď na příspěvek od martin_s:
Co říkáte na diskriminaci dotací pro FVE, které j… @martin_s Upřímně za poslední 3 roky podmínky měnili asi 5x. Takže bych si z toho hlavu zas až tak nedělala a počkala bych na změnu. Která třeba nebude hned, ale jakmile zamrzne trh, tak to třeba změní (rok, dva). Na druhou stranu nikdy to nebude a ani nemůže být spravedlivé pro všechny. Jinak můj známý nestihl asi o 1 den kolaudaci, aby si mohl zažádat o dotaci na FVE. Ještě schválně předělával PENB, aby mu to vyšlo bez FVE a dodělával věci a pak nic...Odpověď na příspěvek od martin_s:
Co říkáte na diskriminaci dotací pro FVE, které j… @martin_s Kde nájdem podmienky pre dotácie, ktoré vylučujú nové domy? Nejako sa mi to nedarí dohľadať.Odpověď na příspěvek od roman_:
@martin_s Kde nájdem podmienky pre dotácie, ktoré… @roman_ novostavby jsou nyni zahrnute v programu "Rodinne domy Oprav dum po babicce" odkaz zde - https://novazelenausporam.cz/files/do... Lze dosahnout 400k dotaci pri splneni podminek definivanych na strankach 13 a dal. Energie z neobnovitelnych zdroju <= 0.Odpověď na příspěvek od roman_:
@martin_s Kde nájdem podmienky pre dotácie, ktoré… @roman_ tady máš nové podmínky: https://novazelenausporam.cz/dokument... Ale upřímně se mi to tam taky nedaří dohledat. Jedině se o tom píše v podoblasti zateplení tam je dokonce rok 2013 jako hraniční. Přesně: "Podporovány jsou pouze budovy dokončené (kolaudované) před 1. 7. 2013." Takže podle mě je to tak, že pokud chceš bonus 50 000,- v kombinaci se zateplením, tak musíš mít stavbu postavenou před 2013, ale pokud nechceš bonus a jenom FVE, tak by to teoreticky šlo i na novostavbu, protože tam vypadly všechny podmínky, které tam byly dřív. Např. o PENB,... Ale ještě jsem to nečetla všechno - jenom teď v rychlosti proletěla. Ještě bych s tím ale nepočítala, protože před rokem taky zveřejnili podmínky před začátkem platnosti a měnili je. Jenom bych si dala pozor na nové věci, které tam před tím vůbec nebyly: - musíš mít trvalý pobyt v nemovitosti (nebo tvůj příbuzný v přímé linii) - musíš v ní opravdu bydlet - nesmíš se přestěhovat - nesmíš dům prodat, darovat ani pronajímat (max 20% domu) po dobu udržitelnosti - doba udržitelnosti se snížila na 5let (z původních 10)Odpověď na příspěvek od kekita:
@roman_ tady máš nové podmínky: https://novazelen… @kekita U babičky je povinnost fve s novým zateplením a to je zase možné jen kolaudace před 2013. A někde jsem četl asi od ministra, že to alespoň rok nechtějí měnit.Odpověď na příspěvek od cast:
@roman_ novostavby jsou nyni zahrnute v programu … @cast @kekita Ale to je Oprav dům po babičce, tam bolo vždy obmedzenie na staré domy. V NZÚ Light som FVE našiel a nikde nevidím, že by sa nedalo využiť na novostavbu. Možno len zle hľadám, ale príde mi, že o NZÚ Light sa môže žiadať na akýkoľvek dom.Odpověď na příspěvek od roman_:
@cast @kekita Ale to je Oprav dům po babičce, tam… @roman_ 4.2.a Poslední možnost mají kolaudovane v 2020. Už jsem psal na tiskové oddělení, že by měli v tom článku uvést podmínky a jak mi odpověděli jsem psal.Odpověď na příspěvek od roman_:
@cast @kekita Ale to je Oprav dům po babičce, tam… @roman_ Ty jsi to trošku pleteš. Dřív bylo NZU (standart), NZU Light a pak přidali Babičku. NZU skončilo a od února ho překlopí do babičky. NZU Light pokračuje pořád dál do vyčerpání alokace. Přes NZU light nemůžeš žádat FVE, podporují pouze fotovoltaický ohřev vody a je to primárně určené pro důchodce a nízkopřijmové domácnosti. Takže staré NZU je nově babička se změněnýma podmínkama.Odpověď na příspěvek od martin_s:
@roman_ 4.2.a Poslední možnost mají kolaudovane … @martin_s 4.2 máš novostavbu, ale to není na FVE Kde jsi přišel na ten rok 2020? Když si to totiž dám vyhledat, tak to nic takového nenajde.... Přece pokud by to mělo platit, tak to tam musí být uvedeno...Odpověď na příspěvek od kekita:
@roman_ Ty jsi to trošku pleteš. Dřív bylo NZU (s… @kekita Skôr mi príde, že sa Standard preklopil do toho Light. V dokumente NZU Light platnom od 1. 2. 2025 je podpora aj pre všetko, čo bolo v štandarde, vrátane FVE a je to pre všetky domácnosti, nie len nízkopríjmové. Akurát už som našiel tú podmienku kolaudácie pred 1. 1. 2021 a tiež ak už na ten dom bola čerpaná staršia NZÚ pre novostavby. Takže pre mňa nič.Odpověď na příspěvek od kekita:
@martin_s 4.2 máš novostavbu, ale to není na FV… @kekita https://novazelenausporam.cz/dokument... kapitola 4.2 a FVE potom v kapitole 4.2.3Odpověď na příspěvek od kekita:
@martin_s 4.2 máš novostavbu, ale to není na FV… @kekita 4.2 v NZU Light Babička je určena pro domy dokončené před 2013 a podmínka za dotaci současně zateplit + výstavba nového domu.Odpověď na příspěvek od roman_:
@kekita Skôr mi príde, že sa Standard preklopil d… @roman_ Napiš ministrovi, že by bylo lepší podpořit FVE na střechách RD, než to dávat firmám, který je za dotace můžou dávat i na zelenou plochu a to nemají ani omezenou dotaci na nějakých 5kWp, ale klidně 10kWp nebo 50kWp.Odpověď na příspěvek od martin_s:
@roman_ Napiš ministrovi, že by bylo lepší podpo… @martin_s To je taký prd do vetru.. Asi sa uspokojím s tým, že som mal dotáciu na novostavbu a FVE zatiaľ dávať nebudem. Ono kým nemám auto na elektrinu, tak mi to zmysel nedáva, neviem kde by som tú energiu hlavne v lete minul.Odpověď na příspěvek od jirkajiri:
Vůči stavebníkům jsou tyto změny nefér. Spousta l… @jirkajiri To je aj môj prípad. Asi som sa mal držať hesla "keď dávajú, ber".Odpověď na příspěvek od zden77:
Došlo k úpravám podmínek programu NZÚ. Nyní je mo… @zden77 A kde ste to našli? Na oficiálnom webe je totiž stále ten istý dokument, ktorý to vylučuje.Odpověď na příspěvek od martin_s:
@kekita 4.2 v NZU Light Babička je určena pro d… @martin_s @roman_ Jo, sorry, tak jsem to blbě pochopila - před vánoci jsem poslouchala nějaký rozhovor a tam to říkali takhle, tak se omlouvám za mystifikaci. Říkali, NZU ruší a nechají jenom Light a babičku. Nakonec ale mají opravdu 3 programy.