Jak na elektriku v paneláku?

Ahoj, chci se zeptat, jak na elektriku v paneláku? Potřebuji předělat a přidat zásuvky v kuchyni. Bylo by to ale to panelu. Do panelu by se nemělo zasahovat. Ani drážky nemůžou být? Jak na krabice zásuvek? Děkuji za Vaše rady.
Odpovědět
Profilova fotka
My meli od statika povoleni, ale nemame klasicky panelak, uvnitr mame nenosne pricky, takze to bylo jednodussi, ale po obvodu jsme normalne vysekali drazky, sice to byla prasacka prace, ale za jedno odpoledne to manzel dal. Znama v jinem panelaku museli dat listy, coz byla moje nocni mura
Odpovědět
My jsme při kompletní reko elektřiny v paneláku dali v chodbách, koupelně a WC podstropní podhledy, kam se schovalo maximum kabelů. Do obytných místností se to vedlo, pokud to šlo, porobetonovou příčkou, kde to nešlo, tak lištou u podlahy s prostorem na kabel, ve stropech jsme použili dutiny a jen asi na 4 místech jsme museli udělat svislou drážku do panelu. Ty lišty byly v shodném nebo podobném dekoru jako novilon, co máme na podlaze, něco jako třeba tyhle: http://hobby.grimax.cz/index.php/stav... Dejte si vyhledat googlem třeba "lišty na kabely dřevodekor".
Odpovědět
Profilova fotka
V panelových bytech se bez problému dá vše zasekat.Děláme to tak normálně.Vše projde revizí i statikem.Je to horší práce jak v cihle,ale jsou zas na to řezačky.
Odpovědět
@dreambox Takže drážka v panelu je v pohodě? I díry na krabice pro zásuvky a vypínače?
Odpovědět
Profilova fotka
Na krabičky buď vykružovák,nebo se to kolem odvrtá a potom vysekne.Na vše používám hluboké krabice a žádný problém.
Odpovědět
My měli od statika povolené pouze svislé drážky, všechno jsme vedli podhledem (v kuchyni a koupelně), nebo podlahou (ve zbytku bytu).
Odpovědět
Profilova fotka
Nejlépe se to právě dělá v přechodu podlahy a zdi.Potom samozdřejmě svislé drážky.
Odpovědět
Asi taky záleží na tom jak kvalitní tam máte beton. Dělal jsem vykružovákem do panelu jen 10 krabic a byla to pěkná rasovina. Zničil jsem na tom jednu noname sds plus příklepovku a vykružovák přišel o 3 zuby ze šesti. Lepší metoda byla rozřezat panel v místě budoucí krabice flexou a pak to vymlátit sekáčem. Každopádně vodorovné drážky se nedoporučují, já jsem vodorovné spoje tahal v podlahových lištách a drážky dělal jen svislé. Tak jako tak se připravte na pořádný bordel a rámus.
Odpovědět
Elektrika - to je neco... lahodka. Este teraz vidim vzteklu susedu, jak mi prisla vykricat...Ze co to jako delame v tom byte? A ze to se jako neda vydrzet !!!
Odpovědět
Profilova fotka
@luhace1 Tak to je pravda ten rámus je hroznej.Všichni jsou ale informováni předem.Aspoň tak to funguje u nás.
Odpovědět
@dreambox To je jasne, my sme tiez informovali...aj to, ze prve 2 tyzdne budu hlucne. Elektrika trvala cca 3 dni, bolo to hrozne. Ale zvladli to moje dvojcata v druhom byte cca 10 metrov od prestavovaneho, vsetci dochodcovia v baraku,...len ta mlada pani, co nema ani deti dosla napaprdena a na drzovku :-)... nezaujimali ju moje argumenty, ze barak je zo 70 rokov a ze sa to proste pri prestavbach bezne dela...protoze, oni pry taky prestavovali a nic takoveho nedelali !!! ... odvtedy ma pravidelne ignoruje a nezdravi sa mi...a ja som jej nic nepekne nepovedala....:-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Mám zásuvku v koupelně výška 105 cm, 5 cm od umyvadla. Je to v pořádku? Revizák na to nic neřekl.
Odpovědět
Článek se načítá
@sedlve tak ako treba davat pozor aby sa vam tam nedostavala odstrekujuca voda ...ale nevidim v tom problem ja mam v kuchyny nad drezom ...lebo proste ked nieco mixujem robim to v dreze ale to je cca 30cm nad nim tu nepisete v akej vyske od umyvadla je len od zeme, a neviem v akej je umyvadlo, (tych 5cm je do strany alebo priamo nad umyvadlo) naj je foto :) kazdopadne ...nevadi to, len davajte pozor ...su aj take zasuvky co maju take chranice priamo vnutri, sa do nich tazko zasuva, ale tam sa vam aspon potom nedostane vodu urcite pre istotu dajte take a to je zasuvka v ktorej je nieco standartne stale zapojene ?napr. pracka alebo len obcasne az skoro vobec sa nepouziva (v tom pripade by som tam este pre istotu dodaval aj taky plast chranic dodatocne)
Odpovědět
@sedlve neni to v poradku. Ve Vasem pripade bych zajistil opravu...
Odpovědět
@mrazekrad tak ak je moznost prerobit tak asi ideal ...ak nie tak sa stym zmierit a davat pozor
Odpovědět
@shadowmilan davat pozor?! Lidi neblaznete. S elektrinou si nezahravejte!
Odpovědět
@mrazekrad ide aj o to co znamena tych 5cm od umyvadla, idelane ak by bolo foto lebo moze to znamenat ze je 5cm priamo na umyvadlom ale aj 5cm od konca umyvadla/skrinky, to by bolo naj ak je uz priamo nad umyvadlom tak to je dost blbe ...a ak je obklad tak tych moznosti tolko nieje ...bud ju uplne nachat odstavit, alebo proste su chranice ... zase nieje to zasuvka v sprche ...
Odpovědět

Odpovědět
@mrazekrad ja rozumiem, su normy, maju nejaky dovod ... ale vo vysledku je to odpovednost majitela, aj keby to ten revizak nemal povolit ... ale tiez mozete vraviet, da sa jazdit s autom bez stk a ek ?samozrjeme ze sa da, a aj ked ma stk ek tak to nic nedokazuje niekedy ...co je tento pripad pochybujem ze s vodou naraba tak aby jej natieklo do zasuvky ...proste je to akceptovatelne a da sa stym zit, ale lepsie je to pre istotu zabezpecit (okolo zasuvky silikon a do nej krytka napr.)
Odpovědět
Umyvadlo a ta zásuvka. Spodní hrana zásuvky 100 cm, po ten kovový cuplík 105cm. A 5 cm bok od stěny k hraně umyvadla. Koupelna je už celkově hotová. Ptala jsem se elektrikáře jiného, tak se dá zvýšit ip krytí. Mám tam teď ip 40. Zásuvka má být na fén.
Odpovědět
Tak jestli na to revizák nic neřekl a dal na to revizi, tak je to jeho zodpovědnost. Já bych to takhle nechtěl, ale chápu, že asi nechcete rozsekat nové obklady kvůli zásuvce ... Zásuvky s vyšším krytím se dělají určitě jednonásobné, ale vy tam máte dvourámeček. https://www.elima.cz/obchod/5518a-299...
Odpovědět
Tak opravdu ta zásuvka není na uplně vhodném místě... Nechápu proč jste ji nedali alespoň na druhou stranu pod ten ručník. Teď bych to už asi nepředělával, jen ji vyměnil za zásuvku s IP44. Dělají se i do vícerámečků, takže je to otázka 500,- a bude to alespoň při odpojeném spotřebiči bezpečné.
Odpovědět
Jak je zelený ručník jsou sprchovací dveře a vstup do sprchy. Zásuvku bych brala při vstupu do koupelny, kde vypínač na světlo a větrání. Bohužel jsem si více nedupla, že tam nesmí být. Prý s hranou umyvadla. Ale to by musela být výš. Pak už bylo pozdě. A zas rozsekat celou koupelnu nechci, i když mi tam zásuvka vadí. Tak zjišťuju jiné možnosti vyšší ochrany.
Odpovědět
Chtěla bych vědět, co si myslíte o této zásuvce u dřezu?děkuji za odpověď
Odpovědět
@sedlve k comu sluzi ? :D
Odpovědět
Zatím je to příprava na budoucí myčku. Teď se ještě nepoužívá.
Odpovědět
tak ked to tam je ...sa to uz tazko bude posuvat :D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Profilova fotka
@sedlve Běžně se to takto dělá pro myčku.Není to podle norem.Přímo za myčku se ale zásuvka nevejde a dává se do dřezové skříňky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?