Vodiče jen v jedné krabičce

Dobrý den. Elektrikář přivedl vodiče jen do jedné krabičky, kdy vedle sebe má být několiv zásuvek. Dá se to rozvést vše z té jedné? (viz foto)
Odpovědět
@walckiers : Taky to tak máme, pokud to je koncový drát, tak nám říkal že si to rozvede.
Odpovědět
díky :-)
Odpovědět
To je normální, pokud zásuvka nepotřebuje samostné jištění (např. nepředpokládá se tak velké celkové zatížení daných zásuvek), rozvede se z vedlejší a ty jsou všchny jištěny jedním jističem. Samozřejmě někde, kde se předpokládá větší zatížení, měla by být samostatně, ale to my máme např. jen pro pračku a sušičku, myslím, že myčka je samostatně apod.
Odpovědět
Profilova fotka
Na jeden obvod může být až 10 zásuvek.Přitom více zásuvek vedle sebe jak je na obrázku se bere jako jedna zásuvka.Takže naprosto v pořádku.
Odpovědět
@walckiers Ano, to je v pořádku. To on si ty krabičky pak propojí. Ale pozor, (jak tu je uvedeno), toto není bráno jako jeden vývod, to je každá krabička samostatně, tedy jsou to čtyři zásuvky, leda že by to propojoval bez přerušení vodiče, ale o tom dost pochybuji. 10 zásuvek na jeden obvod znamená deset krabic, pravda, pokud dáte dvojzásuvku, počítá se jako jeden vývod.
Odpovědět
@dreambox to neni pravda. Bere se to jako 4 zasuvky. Pletete si to s dvojitou zasuvkou.
Odpovědět
Profilova fotka
@mrazekrad jj beru zpět pouze dvouzásuvka je jako jedna.Já ale stejnak dávám do každé místnosti samostatný okruh a chránič.
Odpovědět
@ondra_cha @mrazekrad @dreambox Cituji z normy ČSN 33 2130 ed. 2: "Vícenásobná zásuvka se považuje za jeden zásuvkový vývod. Také několik zásuvek zapojených ve společném zásuvkovém obvodu a umístěných ve společném vícenásobném montážním rámečku se považuje za jeden zásuvkový vývod."
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius jedna věc je teorie a druhá praxe... takto to normálně myslící elektrikář neudělá a revizák mu na to nedá revizi... že by třeba v obýváku udělal 8 hnízd po pěti zásuvkách tj 40zásuvek na jeden jistič ? To je přeci blbost... Opravdu se jedná pouze o dvojzásuvky které se počítají jako jeden kus...
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 je pravda že v novele to tak je.Dříve to právě byla jen dvojitá zásuvka.Stejnak to většinou všichni dělají po starém.Jinak ale revizák na to revizi dá .Právě ten na to na školení upozornil že se dá teoreticky zapojit až 50 zásuvek na obvod (10 x 5) Jelikož se dělá maximálně 5 rámeček.
Odpovědět
Profilova fotka
@dreambox u nás právě brblal, že se na to musí koukat z uživatelského hlediska... tzn, co se předpokládá, že tam bude za spotřebiče... těžko bych si dával tolik zásuvek na jeden jistič. To zas někdo přemejšlel kolenem když to vymýšlel...
Odpovědět
@dreambox @petrsv1000 Tak tuto novelu neznám, ale nikdy bych takto neudělal, jde přece o počet spojů. Pokud si představím 16A nebo 10A, a padesát spojů teoreticky (co spoj, to nějaký úbytek napětí a větší odpor PE). Mně těch deset spojů na obvod přijde až až. Ledaže by to bylo podmíněné uděláním toho obvodu bez přerušování vodičů (čili by byl spoj vlastně jediný = v rozvaděči, na jističi a tak). Je to jedna z metod, jak obvod udělat - toto je ale práce pro vraha, je to to nejlepší, jak to udělat, ale nevím, který elektrikář by to takto dělal, tam musí vše pasovat už v době, kdy se ty kabely tahají - pak ano, dej si tam padesát zásuvek, a z každé z nich ber 50W, to vyjde i na 10A jištění, dá se povědět... ale tedy z mého pohledu v podstatě takřka nemožné.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?