Fotovoltaická elektrárna na střechu RD, jaká je cena?

Dobrý den, Chtěl bych se vás zeptat kolik tato sranda stojí a to přímo na klíč od firmy? Vyplatí se to vůbec? Četl jsem tu že se ty fotovoltaiky napojují přímo na kotel který ohřívá vodu, jde tím živit elektřinou celí dům? Jaké jsou úskalí? Přijde mě že kdyby to bylo tak skvělé bude to mít na domě skoro každý. Jak je to teď s výkupem přebytečné elektřiny, funguje to ještě nebo dá se nějak uchovat v bateriich? Budu mít od RDR Kubis 632 a toto mě přijde jako rozumná investice mít část elektřiny zadarmo když dům bude prakticky komplet na elektřinu ale právě nevím cenu a zapory. Vyzná se tu v tom někdo nebo používá to? Budu rád za jakékoliv info ;) :-) předem díky
Odpovědět
1
2
My nad tím taky uvažujeme do budoucna pro pokrytí provozu domácnosti - svícení, myčka, pračka, lednice, TV a v létě ohřev teplé vody do bojleru (elektřinou) - ale ještě to nemáme probádané.... Chceme na to využít NZU Vytápět FVE se podle mě nevyplatí (pokud nemáš přístup k panelům zdarma) z jednoho prostého důvodu - v době kdy potřebuješ topit, je zataženo a slunce se k panelu moc nedobere (=výkon FVE je minimální)
Odpovědět
@lisakstavitel O té NZU si taky budu muset něco pozjišťovat :) Ono to záleží na tom jak ta fotovoltaika jde zapojit, jestli jen na nějaký určitý okruh spotřebičů nebo na celí dům a jak to funguje když není slunko. Jestli si to automaticky pak bere ze sítě nebo to musím ručně přepnout. S tím topením máte asi pravdu ale pořád ta úspora přes léto bude dost velká. Zajímala by mě i průměrná návratnost ale to bude asi těžké vypočítat když nevím kolik budu mít spotřebu.
Odpovědět
zdenekcz Zaspal jste.FVE byla výhodná,když byl zelený bonus zajímavý.Po snížení už to tak zajímavé není a spotřebovávat svou elektřinu myslím logiku nemá.Proč draze vyrábět,když jsou ceny elektřiny nízko? A jaká je návratnost? To musíte spočítat.Cena elektrárny může být třeba 400 tisíc a životnost panelů 15-20 let.Možným plusem by mohla být zelená úsporám,kde možná na FVE bude dotace tuším 100 tisíc.Žádné terno to ale asi nebude.
Odpovědět
@maitland Podle mě to nejde jenom tak odsoudit :-) je třeba provést konkrétní výpočet...
Odpovědět
@lisakstavitel samozřejmě
Odpovědět
@maitland no já jsem ve fázi řešení projektu, dům bude tak za rok a dřív to nešlo:-) No já si furt myslel že to bude rozmezí 100-200 tisíc s částkou 400 jste me docela překvapil :-D Mno samozdtejme když zjistím ze návratnost bude na nic tak se na to vyprdnu a střecha zůstane čistá :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Jestli uvažujete o elektrárně,tak jedině toto fórum. http://forum.mypower.cz/index.php jinak cena 400 tis je normální.S baterkama více . U mě 1,2 mil.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
Koupil jsem dům, která má obrovskou střechu. Když jsem to nechal zaměřovat kvůli nové krytině, tak to vyšlo na 628 metrů čtverečných. Střecha je z velké části přes den na sluníčku, a proto mě napadlo zda by nechtělo uvažovat o fotovoltaické elektrárně. Zajímalo by mě, jestli to opravdu dokáže snížit účty za elektřinu nebo ne.
Odpovědět
Záleží od výkonu a co se bude napájet My bychom potřebovali FVE, která by vyráběla denně v zimě aspoň tak 80 nejlépe 140 kWh když by bylo zataženo.... Jinak řečeno nesmysl pro nás naprosto z hlediska naší spotřeby, to by stálo tak milion
Odpovědět
My teda máme asi poloviční střechu, ale dům celkově době situovaný, takže také s manželkou zvažujeme pořízení fotovoltaické elektrárny na střechu. Našel jsem si firmu, která garantuje montáž do 30 dnů a dokonce i nabízí fotovoltaickou elektrárnu na zkoušku, Tedy na jeden rok na zkoušku.
Odpovědět
U nás to teď dělal soused, cena 460t , 240t dotace, má k tomu baterie a zařídil si i smlouvu na odkup te přebytečné energie. Zatím si to chválí.
Odpovědět
@homolecves Dobrý den, a to vám do 30 dní zařídí i smlouvu o připojení a vyřízení dotace?
Odpovědět
Článek se načítá
@sobii a od jaké firmy? Co má za elektrárnu? 6kWp s baterkama 10kWh a jedním wallboxem? Na dnešní dobu je to hodně dobrá cena a v podstatě úplně minimální na využití maximální dotace. Jinak mu tam firma pravděpodobně zapomněla dát 5tisíc za projektovou dokumentaci. To by měl potom dotaci 245 000.
Odpovědět
Jj, myslím, že je to přesně jak píšete.
Odpovědět
Ja to mam za 535k mimus 205k dotace. - 10kWp, - stridac Solax, - 11,6kW baterky. Zial, bez odkupu.
Odpovědět
@deto_oesya Jaká Vám vychází prosím návratnost ? .. a pokud to není tajné,sdíllela byste tu její výpočet ?
Odpovědět
@mp77 jestli vychází někomu návratnost třeba 4 roky, tak na úplně stejném domu jinde může vyjít klidně 15. Tam je tolik proměnných, že nemá cenu srovnávat s někým jiným... Hlavní proměnná je tvoje spotřeba-se spotřebou např. 2500 kWh se ti to prostě nevrátí. Pak charakter spotřeby-na elektrotopení to není. Ideál je bojler, klimatizace, elektroauto, bazén, ... Pak je samozřejmě plus, pokud ti povolí přetoky. Pokud ne, tak se ti návratnost prodlužuje. Jo, a v neposlední řadě je důležitý instalovaný systém-tam můžeš taky hodně ztratit.
Odpovědět
@mp77 pokud si chceš vypočítat přibližnou návratnost pro tvůj příklad, tak tady máš výpočtový nástroj pro dotace-akorát si musíš na počítači povolit makra https://novazelenausporam.cz/dokument...
Odpovědět
Máme skoro přesně 3 roky FVE, 3,6 kWp. Baterie 10 kW. 12 panelů 1,6 x 1 m. Roční výroba ca. 4 MWh.Z toho spotřebujeme ca. 1/2, zbytek prodáme našemu dodavateli. Dokupujeme ca. 1/3 (1,2MWh). Při starém ceníku (fixace, haleluja) a ceně výkupu tetno rok 4,3 kč/kWh (!) máme prakticky rok zadarmo... Používání klasika - připojena pračka, myčka, TV, světla. V létě přebytky do vířivky. Vytápění TUV (do AN) nemáme, páč už 15 let máme klasické teplovodní soláry BRAMAC - 8m2. Takže teplá voda je (při sluníčku) z nich. Jak zmíněno, v zimě FVE stejně vyrobí málo, takže když byste s ní chtěli topit, máte smůlu ... Náklady: Instalace 250 tis (to byly v ceně 3 baterie a' 2,4 kW, ještě jedna dokoupena za 2 roky - levně...). Dotace 100 tis., takže musíme "splatit" 150 tis. aby se investice vrátila.
Odpovědět
@petrfrenk Jako, že před 3 roky vám dal nikdo smlouvu na výkop za 4,3kč? 😶 Tomu snad jen těžko věřit...můžete sdělit kdo? Nějakej screenshotek by nebyl 😉
Odpovědět
Nene, píšu tento rok ... 2021 - výkup 0,95 kč (nabídka od dosavadního dodavatele EONu - 0,20 kč/kW..) 2022 - 1,70 kč / kW 2023 - 4,30 kč / kW viz https://www.ppas.cz/fve
Odpovědět
@mp77 Pocitat dnes navratnost je scifi - nikto nevie aka bude cena elektriny o rok, 2, 5. Nema to vypovednu hodnotu. Instalujem vyssi vykon nez mam spotrebu, pretoze do buducnosti pocitam s elektro autom a rozsirovanie tychto all-in-one rieseni je problematicke. Sice distributor mi nepovolil prietoky, ale dufam, ze to bude docasne. Ani CR sa nevyhne investiciam do distribucnych sieti, budovaniu komunitnej energetiky a smart riadeniu siete.
Odpovědět
@deto_oesya jasne, to je strategicky správné. Otázkou je (a technicky tomu nerozumím, jenom ze mě mluví "zkušenost" dosud s těmito institucemi nasbíraná), zda evtl. rozšiřování zase nebude podmíněno nějakým kur..tkem, které se bude muset dodatečně instalovat, přijdou s "novým" elektroměrem či něčím takovým, aby si zamortizovali všechny ty věci o kterých mluvíš. Oni budou investovat! - ale rozhodně ne ze svého ... A za 2. - ceny nijak závratně dolů nepůjdou. Vývoj celé Evropy mi to napovídá ...
Odpovědět
Investicie do distribucnych sieti nebudu zadarmo a zaplatia to obcania cez distribucne poplatky za prenos elektrickej energie.
Odpovědět
@petrfrenk oni už s něčím přišli - pomocí HDO ti elektrárnu odpojí v případě, že je síť přetížená. To znamená, že v nejhorším možném případě ti teoreticky můžou i povolený přetok odpojit. Standardně se tak ještě asi neděje, ale už jsem to párkrát četla, že na některých místech to začínají vypínat. Blbé je to pro ty, kdo mají ongrid bez baterky, nebo počítají s tou virtuální - prostě si to přes léto "nenabijí" tak jak by mohli.
Odpovědět
Co se týče FVE a toho že dnešní bum výrazně destabilizuje síť tak ceps už řeší zvednutí poplatků za distribuci navic se řeší že aby to bylo fér vůči ostatním tak by výši poplatky měli jen majitele fve. Proč bych třeba já měl platit stejně za distribuci jako někdo s Fve. Ale zatím není nic jistého jistě je jen že se návratnost prodlouží a mnohým se už teď nevyplatí.
Odpovědět
@edison101 Neni dolezite, ci niekto ma FVE alebo nie. Dolezite je, ci ma povolene prietoky a vyrobenu elektrinu pusta do siete. Nicmene, v okoli Brna, resp JM uz vacsina novych pripojeni je bez prietokov.
Odpovědět
@deto_oesya tak do budoucna to možná důležité bude a budou se podle toho odvíjet poplatky. A tak pokud někdo nemá smlouvu na dodávání do sítě tak při prvním odpisů hodin se na to přijde a dotyčného čeká velice tučná pokuta.
Odpovědět
@edison101 Můžeš se na to dívat ze dvou pohledů. Ano, on-grid střídače bez baterek určitě nejsou ideální, ale pokud se vše bude vyvíjet pozitivně, tak FVE naopak může pomáhat síť stabilizovat. Už dneska máš k dispozici aplikace, které ti pomocí predikce počasí, spotové ceny elektřiny a spotřeby dokáží určit, kdy se ti vyplatí nabíjet baterku z FVE, pouštět do sítě, nebo naopak vybíjet baterku do sítě. Pokud je hodně dobrá cena za spot, tak se ti vyplatí baterku dobít přes noc ze sítě. No a naopak, pokud máš zápornou spotovou cenu za výkup, tak je blbost, abys něco posílal do sítě a ještě za to platil... Ale má to tu podmínku dostatečně dimenzovaných baterií.
Odpovědět
Na zkoušku? To jsem neviděl. Zjišťoval jste si třeba i cenu, na kolik to tak přijde?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?