HDO - jak přesně funguje?

Profilova fotka
Ahoj,jak přesně funguje HDO? Kdy špína,ohřívá bojler celých 20 hodin? Diky za jakékoliv zkušenosti a praxi
Odpovědět
Doba trvání nízkého a vysokého tarifu záleží na distribuční sazbě, kterou využíváte. Všechny sazby jsou uvedeny zde https://goo.gl/DgiufP Časy spínání je možné zjistit u distributora. Např. pro distribuční oblast ČEZ je možné je zjistit zde. http://goo.gl/nxpK8o
Odpovědět
Profilova fotka
takze v NT jede vse, ve VT vse mimo topeni a bojleru?
Odpovědět
@zeneva ano, takto to máme nastaveno. Jede na to topení a bojler automaticky. 20 hod NT a 4 hod.VT. Ty 4 hod jsou během dne vždy 4 x po 1hod. Časy nám řekli elektrikáři od ČEZU a sedí to (poznám to podle bojleru nepo podlahovky). Takže na ten čas s nízkým tarifem ještě načasujeme myčku, sušičku, pračku.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka OK, diky moc, chtel jsem si to overit hlavne s nekym, kdo to ma a pouziva :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva jj,taky to tak máme...distributor ČEZ,časy spínání jsou na každý den přesně rozepsané na netu..jinak to slyším při zapnuté podlahovce,jak vždy cvakne..jeden čas jsem pouštěla spotřebiče či časovala jen na NT,pak jsem si spočetla,že při rozdílu cca 50hal, a např.spotřebě sušičky 0.79kWh na cyklus ušetřím tak možná i 30Kč měsíčně tímto a to si manžel oprávněně pak ťukal na hlavu,takže jsem s tím v zájmu svém i ostatních přestala... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
máme TČ, takže také jedeme převážně na NT a díky tomu nereším, kdy nízký/vysoký tarif je... TČ by se mělo odstavit po dobu VT samo a to je pro nás podstatné
Odpovědět
Profilova fotka
navic rozdil v cene kilowaty u nizkeho a vysokeho tarifu uz je celkem maly takze je to jedno kdy vam co jede :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva nám to nastavili, že bojler se nahříval kratší dobu - bohužel nevím kolik (a kotel jel těch 20 hodin)
Odpovědět
No myslím, ze na rozdíl mezi VT a NT, u mě je to 0.50 haléřů, je v konečném součtu znát. Navíc drtivou většinu dne mě na NT jede i ostatní zařízení, PC, myčka, pračka apod.
Odpovědět
Nikde se zde nepíše o jaký tarif se jedná, pak by se všeobecně mohlo zdát, že vždy je rozdíl mezi VT a NT malý. Všichni netopí elektřinou nebo nemají tepelné čerpadlo. Pokud někdo topí plynem a má elektrický bojler tak pak bude mít nejspíše sazbu D25d tedy 8hod NT a tam už je rozdíl sakra znát. Dělá to 2kč/kWh
Odpovědět
Profilova fotka
Diky moc vsem za info!
Odpovědět
přesně tak, záleží na tarifu, u nás rozdíl mezi 1 kWh na NT a VT dělá 2,81 Kč, a to už je znát hodně. Časování pračky, myčky, sušičky a delšího vaření/pečení pak dělá měsíčně cca pětistovku.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Nevím,až tak se v tarifech neorientuju,ani to nebudu hledat,ale když se někdo ptá na HDO,bojler 20hod?,tak jsem si z toho odvodila,že je to ta varianta,kdy dům "jede" na elektriku,topení plus běžná spotřeba elektřiny a z toho vyplývající tarif...pokud někdo bude topit plynem,tak se nebude na tohle ptát asi...z toho vyplývá rozdíl pak mezi NT a VT..a ti s TČ jsem si myslela,že mají tarif s 22hod.denně NT,ale možná se pletu... :-)
Odpovědět
@jirinapezl Tohle mě taky zajímá. Najdu si časy spínání, máme tarif Přímotop, sepne v tom čase kotel, ale bojler neohřívá. Nerozumím tomu.. Myslela jsem, že bude bojler spínat stejně jako kotel. Dá se to nějak přenastavit?
Odpovědět
Profilova fotka
@asen v rozvodné skříni v domě máme ještě nějakou krabičku, která spíná ten bojler na méně hodin než jak jede kotel
Odpovědět
@jirinapezl Děkuji. Tak si to asi necháme přenastavit...
Odpovědět
hdo je operativne riadenie zaťaženie siete takže žiadne dojednavanie času v-n tarify ovladač hdo môže mať viac ovladanycch obvodov - takže bojler a kurenie nemusia isť sučastne a tarifu to prepina podla sadzby. hdo je namontovane pri meraní energie a v byte je stykač ovladany hdo zapina jednotlive spotrebiče na nt
Odpovědět
Ti co mají tarify D45d a vyšší, tak mají 20h NT a 4VT. 20h jede topení a 8h jede bojler. Tak se to zapojuje normálně, není potřeba aby jel bojler celých 20h je to zbytečné a furt jak byste odebrala teplou vodu by se hned ohřívalo, naprosto zbytečné. 8h stačí bohatě. A všechny časy se dají najít na internetu u distributora jak těch 20h (respektive zbylé 4h) tak i těch 8h na bojler.
Odpovědět
v dobe nt ide všetko na nt a v dobe vt ide vsetko na vt ide len o to ,aby potrebne spotrebiče zapinali vo vhodny čas tomu povieme blokovanie podla tarify
Odpovědět
@zeneva Obecně pro akumulační topné spotřebiče se vždy uplatňuje sazba D25d, a to u jakékoliv sazby s výjimkou D01, D02 a D61. Bojler je akumulační topný spotřebič, a tak jede těch 8h podle D25d. Například u té D45 je 20h pro přímotop a 8h pro akumulaci. Ta D25 pro akumulační spotřebiče v sazbě D45 je proto, aby si distributor mohl regulovat odběry v síti. Má-li v síti přebytky energie v síti, sepne jisté části odběratelů NT pro akumulaci = zapne jim např. ty bojlery nebo akumulační kamna nebo nádrže nebo co mají. Ještě jedna věc je, že těch 8h nemusí být každý den ve stejné časy, distributor ty časy spínání NT může během dne operativně měnit, podle situace v síti. Musí ovšem dodržet dobu trvání NT. Jinak NT a VT platí pro vše v odběrném místě. Bojler se dá nahřívat i přímotopně, ale to už je jiná kapitola.
Odpovědět
Takže pokud máte D45 a též akumulační spotřebiče (bojler), máte 2 nezávislá dálkově spínaná relé? Jedno pro blokování přímotopů a akumulačních spotřebičů v době 4 hodin VT a druhé pro blokování pouze akumulačních v době 20 hodin NT mimo těch 8 hodin pro akumulaci? Opravdu je to tak?
Odpovědět
Profilova fotka
@viados na dum mam sazbu d45d - 20 hodin nizky tarif a v tomhle nizkem tarfu jeste 8 hodin na bojler. na cezonline je to rozepsane u Tveho odberneho mista, kdy a jak se spina jak bojler, tak nizky tarif
Odpovědět
@viados Ano, opravdu je to tak. Ovládací vodiče pro HDO dva, dva stykače, jeden pro akumulační spotřebiče - 8h zapnuto(nemusí to být 8h vcelku)/16h vypnuto, druhý pro přímotopné spotřebiče - 20h zapnuto/4h vypnuto. Krom toho si můžete ve VT blokovat cokoliv.
Odpovědět
@zeneva, @ondra_cha Díky moc!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?