Hromosvod - je to povinnost?

Dobrý den Stavíme bungalov do 150m2 a zatím mi nikdo nedokázal objektivne říct, zda je potřeba ke kolaudaci hromosvod(bleskosvod). Jak to tedy je u novostavby?? Děkuji za odpovědi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Povinná instalace hromosvodu platí pro objekty, kde může blesk ohrozit více lidí nebo napáchat velké hospodářské škody, nebo kde by mohl způsobit poruchu, kterou by trpělo více lidí – tedy pro školy, průmyslové a hospodářské budovy, velké obytné domy, zdravotnická zařízení a podobně. U rodinných domů je nutný pouze u objektů, stojících v krajině osamoceně či na kopci, jinak závisí rozhodnutí o instalaci pouze na majiteli nemovitosti či u novostaveb na podmínkách, stanovených v rámci stavebního řízení.
Odpovědět
:-) Tak jestli je to tak jak řikáte tak je to super. Díky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lever Musite ale najit nekoho kdo vam udela elektrocast projektu bez hromosvodu. Ja jsem nenasel nikoho kdo by mne na to dal razitko, takze v projektu hromosvod mam, tudiz jej po mne asi budou u kolaudace chtit.
Odpovědět
No ale my projekt už máme hotový... máme už hotovou hrubou stavbu
Odpovědět
Profilova fotka
@lever Tak v tom pripade to mate dobre :) ja jsem musel dat elektroprojekt ke stavebnimu rizeni.
Odpovědět
Podle vyhlášky 268/2009 Sb., musí být hromosvod na všech domech určených pro bydlení. Pokud hromosvod v projektu chybí, pak je to špatně. Stavební úřad, ale do detailu správnost projektu neřeší, to ani nejde. Správnost projektu je věc projektanta. Pokud tedy v projektu hromosvod není většinou ho ani stavební úřad při kolaudaci nevyžaduje. @slabici. Nevím z čeho vychází Vaše definice nutnosti hromosvodu, ale vyhláška a vyhláškou uvedená norma hovoří jasně. Každý rodinný dům určený k bydlení musí mít hromosvod.
Odpovědět
Profilova fotka
ono je to ve vyhlasce napsane ze si to zrejme vyklada kazdy dle sveho - zrejme to spojeni blesk by mohl zpusobit (1) Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit a) ohrožení života nebo zdraví osob, zejména ve stavbě pro bydlení, stavbě s vnitřním shromažďovacím prostorem, stavbě pro obchod, zdravotnictví a školství, stavbě ubytovacích zařízení nebo stavbě pro větší počet zvířat, Zdroj: http://www.tzb-info.cz/pravni-predpis...
Odpovědět
Pokud se jedná o ochranu před bleskem ( a o životy lidí), tak mne vůbec nezajímá, že někdo polemizuje a filozofuje o nějakých alternativních výkladech této vyhlášky. Blesk může způsobit ohrožení zdraví v jakémkoliv rodinném domě. Dle této vyhlášky tedy musí být hromosvod na každém rodinném domě. Žádný možná a kdyby neexistuje.
Odpovědět
Profilova fotka
kazdy sveho stesti strujcem i rada odborniku ma ruzne nazory, ale myslim ze je to zbytecna diskuze
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius našla jsem to na nějakým stavebním serveru. Osobně mi to je fuk, hromosvod mít budeme, i když v naší situaci by asi ani nutný nebyl. Je to každého věc, jestli si ho udělá, pokud to není povinnost
Odpovědět
No to že není povinný je omyl. Díky této vyhlášce je právě hromosvod povinný. Akorát to někteří ignorují.
Odpovědět
@dawerius a stavební úřad ti neřekl, co bude chtít při kolaudaci? já si zašla, paní mi nadiktovala seznam, co musím mít připravené
Odpovědět
Článek se načítá
@petraxname Jakou má Vaše otázka souvislost s tématem diskuse? Samozřejmě, že Vám každý stavební úřad řekne, co chce je kolaudaci. Téma diskuse je, zda je povinný hromosvod.
Odpovědět
s tou vyhlaskou je to pravda, mam doma tri elektrikare, vsichni tri rikaji, ze dle vyhlasky je hromosvod povinnost... bohuzel realita je jina. Nicmene u stavby domu se hromosvod v cene uz ztrati, osobne bych dum bez nej nechtela ani zadarmo.
Odpovědět
Profilova fotka
@dawerius má pravdu, pro RD je hromosvod povinný. Za správnost dokumentace odpovídá projektant, ale například náš SÚ kontroluje hromosvod v dokumentaci a také vyžaduje jeho revizi ke kolaudaci. Jen u dříve povolených staveb jej stavebníci nemusejí mít, pokud byla stavba povolena podle dřívějších předpisů.
Odpovědět
Profilova fotka
u nas - stavebni urad Lysa nad Labem chteji ke kolaudaci hromosvod a ja bych dum bez nej beztak nechtel...
Odpovědět
Profilova fotka
A chcel by niekto bývať v dome bez hromozvodu? A čo keď Vám doňho náhodou udrie blesk? Myslíte, že by Vám poisťovňa niečo preplatila? Pochybujem a je to nebezpečné.
Odpovědět
To nechápu,dům stojí třeba 3 miliony a někdo špekuluje nad tím ušetřit nad bleskosvodem 20 tisíc?!Můžo to nadělat víc paseky než jen peníze...Navíc pojišťova stejně nepojistí dům bez hromosvodu-pouze dům ve výstavbě.Po kolaudaci už ne
Odpovědět
@szifcakova tak co se týče pojišťoven nebyla bych tak optimistická že škodu proplatí když bude jen hromosvod, podle mě bude požadovat min. dva stupně možná i tři ochrany proti přepětí v síti
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?