Jak doporučujete vést elektrické rozvody ?

Projektant mi navrhuje vést el. zásuvkové rozvody podlahou, resp. kabely uloženými na hydroizolaci základovky, nad nimi by bylo zateplení polystyrenem a nad nimi v anhydridu vodní podlahovka. Mám obavy, že k takto uloženému kabelu už se nikdo nikdy nedostane, navíc obavy z mechanického namáhání takového kabelu od zatížení pododlahy a možnost jejich poškození při pracech před dokončením pokládky polystyrenu. Rozvody od svítidel by se potom vedly nad SDK v kabelových svazcích. zasekávání do zdí (vodorovné drážky) jsou u nosných zdí problematické (20cm Ytong). Poradíte prosím?
Odpovědět
Profilova fotka
@walckiers ja mam v podlaze vetsinu elektroinstalace v prizemi (podlaha zateplena vatou) a temer vsechny v podkrovi (v podlaze polystyren), nepocital jsem s tim ze ke kabelum se ma clovek dostat, v trubce zasekane do zdi se taky nedostanete jinak nez vysekanim zdi, tak tady by clovek musel rozebrat podlahu muzete natahat vsude husi krky a chranicky a vlozit vsechny kabely do nich, pak je teoreticka sance ze pujdou jednou vyndat
Odpovědět
@walckiers A jak jinak bys to udělat chtěla? Položené kabely na základové desce mají výhodu v tom, že jsou poměrně dobře chlazeny (od země). Při provádění prací se s nimi musí počítat a dávat na ně pozor, nic víc. A vést kabely ve svazcích nad podhledem, na tom také nic zlého nevidím. Pokud jde o světla, tam zdaleka takové proudy neprocházejí jako k zásuvkám. to klidně tak. Tvé obavy, že se k tomu kabelu už nikdy nikdo nedostane, jsou zcela oprávněné, není jak také. Pokud je budeš mít dostatečně dimenzované a nebudeš je přetěžovat, přežijí Tě bez problémů, nevím ani, proč by ses jimi měla v budoucnu zabývat.
Odpovědět
My máme vedenou veškerou elektroinstalaci nad sádrokartonovými podhledy a pak k zásuvkám a vypínačům dolů.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?