Jak připravit elektriku pro wifi připojení v dřevostavbě?

Dobrý den. Stavíme dřevostavbu a jsme ve fázi, kdy řešíme elektriku v domě. U nás je bohužel jen wifi připojení 20mb a nevíme jakým způsobem to po domě roztahat. Moje představa byla, že dám na půdu router + nějaký switch a od něj roztahám ethernetový kabely do každé místnosti jeden a to samé i se satelitem do každé mistnosti tv zásuvku.Je to správná volba pro wifi připojení nebo se to dělá jinak?Děkuji za každou zkušenost
Odpovědět
@boert ja teda nevim, co je spravne..ale mame na pude router a ten nam hodi wifi do celyho baraku a i docela daleko po zahrade...tze ani zadny rozvod nemame.
Odpovědět
@boert Záleží, co chcete s internetem dělat, podle stylu dotazu asi nic extra, nějaký počítač, pár mobilů, notebook, že. Osobně bych ethernetový kabely z půdy neroztahával do všech pokojů, nemá to smysl. Pokud je to dřevostavba, tak solidní AP/router na půdě pokryje celý barák absolutně bez problémů. Maximálně bych si natáhnul ethernetový kabel do obýváků do TV, pokud máte chytrou TV, co internet využije.
Odpovědět
Já jsem běžný, spíše nenáročný uživatel, tudíž jsem to řešil datovými (a TV) zásuvkami, kde jsem myslel, že to je/bude potřeba. Zatím je nevyužívám, jedu vše na Wifi, možná to byla i zbytečná investice. Teda vlastně mám do nich datově zapojené aspoň TV, abych měl pocit, že to mělo smysl, ale i ty by uměly jet na wifi. Jediný problém byl, že vlivem masivnosti (VPC) a typu konstrukce stavby (hodně kovu ve stropech) jsem měl při použtití 1 routeru slabší signál v patře (router mám v přízemí), tak jsem tam za pár korun koupil wifi "podavač" a běží to. Ale u dřevostavby by to mělo být úplně OK, jen kupte silnější router.
Odpovědět
Profilova fotka
Nebojte se tech par korun za kabely investovat a udelat to tak, jak pisete. Kdyz ne dnes, tak za par let to muzete s klidem vyuzit. Nechci tu vypisovat plusy a minusy-ty jsou v jinem vlakne. Osobne taham utp kabely i do nadrze pro destovku-cidla vysky. K vratum 2x-intercom,data. Kazdy pokoj 2x + obyvaky 2x tv, do budoucna chytra domacnost+12/24V rozvody....predbezne asi 5km kabelu.
Odpovědět
Děkuji za podněty. Samozřejmě budem internet využívat jako každý běžný uživatel, spíše šlo o to, že do budoucna se plánuje výstavba optiky(může a nemusí být) a zda kvalitní router pokryje signál i na zahradě například.A dále pro instalaci venkovního kamerového systému.
Odpovědět
Profilova fotka
A jsme u toho!!!!! Optika= 100% datove kabely po dome!!! Kamerovy system - taktez pres kabel
Odpovědět
@wwwdancer můžu se zeptat,do jaké části prozatím instalovat WiFi router zda do přízemí nebo patra nebo půdy?jedná se o 96m2 a zda veškeré rozvody jdou do switche, který je připojen k routeru?děkuji
Odpovědět
Poslední věc se kterou si nevíme rady je připojení PoE kamer, stačí pro tyto kamery standartní ethernetový kabel co bude rozveden i v místnostech nebo je to jiný kabel?
Odpovědět
@boert Pokud máte na střeše anténu, tak za mě bych dal wifi router normálně na půdu, udělal bych tam nějakou poličku někde a bylo by to. Poslední části otázky nerozumím. Předně, pokud máte na střeše anténu, ta bude propojená přes standardní ethernetový kabel s "routerem". Dnešní routery mají v sobě zároveň většinou 2-8 "switchových" LAN zdířek + 1 WAN zdířku. Do WAN zdířky se zapojí kabel z antény, do LAN zdířek si můžete pak zapojit další kabely a ty rozvést po domě, pokud to chcete. Nebo LAN kabely zcela vynecháte a budete používat jen WIFI signál, který vysílá "router".
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud mate prijem na strese, urcite ho dejte do pudniho prostoru, ale pripravte si i kabely dolu - kdyby byla casem optika. K PoEckovym kameram - urcite nejlepsi reseni napajeni kamer. Switch s PoE portama take nejni nejdrazsi. Jde o to, zda mate moznost ho ulozit treba v technicke mistnosti a mit tam treba i ten router. Na PoE staci klasika, nejmene vsak utp6. Nebal bych se rozvodu v ftp utp cat6. Je stineny, takze ho muzete vezt podle el.vedeni. Stoji o 2kc na metr vic, nez klasika utp
Odpovědět
Měl bych ještě jeden dotaz. Je nutné rozvádět do místností tv kabely nebo stačí pouze satelitní kabely, když budeme mít satelit? A další otázka ze satelitu půjde pouze 1 kabel do slučovače na půdu a z něj do místností?taková je moje představa ale např.kolega z práce to má prý tak že na přijímací na parabole má 5 zdířek a z nich to vede rovnou do místností (nějak si to nedokážu představit).díky za tipy
Odpovědět
@wwwdancer Můžu se laicky zeptat? Stačí tedy na ty dvě PoE kamery k nim dotáhnout utp6 na druhém konci dát do PoE switche a ten propojit s routerem?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@boert ano, presne tak by to melo fungovat. Jen si pohlidejte, jake maji kamery PoE napajeni. Musi mit stejne, jako switch, tedy 48V. Pokud ne, slo by to upravit step-down convectorem (vysvetlil bych co to je). I 12V kamera jde zivit 12V PoE, ale je tam problem s delkou kabelu UTP. Pokud je delsi (rekneme 15m) ztraci se napeti. Ja mam 6kamer zivenych adapterem od notebooku, tedy 20V/5A. U kazde kamery pak krabicka se step-down convectorem nastavena na 12,4V. To uz je vsak jinde, nez na co se tazete :-) Jeste dodam: UTP cat6 bohate staci.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem pro kabel.Každá tv,Sat a ostatní má připojení.Vždy je lepší kabel.Určitě doporučuji udělat někde datový rozvaděč.Jak píšete je to ok.Akorát bych dal další kabel někde na patu domu.Kde bude do budoucna přívod optiky.Já mám osobně všude už jak metaliku tak optiku.Optické kabely už prodávají v různých délkách.Včetně koncovek.
Odpovědět
@wwwdancer využiju lehkého odklonění tématu také k dotazu na IP kamery. Máme na půdě router MIKROTIK RouterBOARD RB962UiGS-5HacT2HnT a chtěli bysme připojit dvě venkovní IP kamery (nejlépe nějaké černé dome kamery) a zaznamové zařízení které by bylo umístěné uvnitř domu. Poradíte co koupit? Odborníci na tuhle tématiku se na vesnici shánějí obtížně. Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@cincula Musím reagovat otázkou, co od toho čekáte a kolik chcete investovat?
Odpovědět
@wwwdancer ekáme "ramcový" přehled kolem domu. Kamera 1 - na vstupní branku, vzdálenost cca 7m, vedle branky lampa veřejného osvětlení. Kamera 2 na parkovací stání u domu, vzdálenost 4m. Před pár lety na nějaký poberta ukradl jízdní kolo pohozené před domem, nečekám záběry jako z Kriminálky Las Vegas, ale něco použitelného. Chtěli bysme nějaký nahrávací rekordér s větším HDD (máme doma volný 3,5" 2GB HDD) s nahráváním do smyčky. Rozpočet bysme rádi udrželi v rámci 10-15 tisíc. Pokud je to za tuto cenu nereálné nebo nesmyslné přišetříme a realizujeme později (redši neco použitelného za 30 než nesmysl za 10). Moc děkuju za ochotu poradit.
Odpovědět
Profilova fotka
Doporucil bych tento NVR https://m.ebay.com/itm/16CH-NVR-Netwo... Sam jej vyuzivam k zaznamu. Pro kvalitnejsi obraz vybrat klidne Hikvision, zakoupene pres nejaky CZ e-shop. Volil bych minimalne 2MPx. Treba tuto https://www.ab-com.cz/hikvision-ds-2c... O dome kamerach plati, ze nemaji moc rady prechody vlhka. To znamena, ze vnitrek kamery mirne topi a pokud je venkovni teplota, rekneme 0°C, jeji plexi kryt se zamlzi, v noci pak diky prisvitu neni videt takrka nic. Vseobecne se budete muset starat o kazdou instalovanou kameru. Ja nyni bojuji s pavouky, kteri svoje site situuji uplne vsude :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?