Jaká je cena za odběr, když nebudeme využívat elektřinu?

Ahoj, prosím nevíte někdo jak je to s odběrem, když budeme mít připravenou elektřinu, ale nebudeme mít ještě vystavěno. Čez nám říkal, že budeme platit nějakou částku za odběr. Budeme mít tarif D57 a třífázový jistič. Bude se nám jednat zhruba o půl roku, kdy nebudeme mít odběr. Mohli by jsme samozřejmě i počkat, ale chtěli by jsme to mít vše již připravené. Na Čezu nám říkali, že si můžeme dát ten nejnižší tarif, ale nejme z toho moc chytří, protože jsme zažádali o D 57, tak aby s tím potom nebyl nějaký problém. Moc díky všem za odpověď.
Odpovědět
1
2
Tady má Čez ceník. https://www.cez.cz/cs/elektrina/comfo... D57d s jističem 25 A stojí 386 korun měsíčně.
Odpovědět
Dokud ČEZ odběrné místo nepřipojí, neplatíte nic. Otázkou zůstává, co si představujete pod pojmem připravené. Pokud připojit, pak sazbu D01d, tam je platba za jistič nejnižší, pro přiznání D57d byste podle správnosti měli splnit nějaké podmínky, které těžko splníte, než budete mít nějaké spotřebiče. Mít sazbu D57 a neodebírat elektriku je dost drahý špás. Na sazbu D57 si můžete změnit později, až budete mít topení nebo na co ji chcete.
Odpovědět
Mohu se zeptat, jaký tarif se má zvolit při stavbě domu? Budou nás teď připojovat, tak abychom si "pohlídali", že nám tam paní v ČEZu nenastavila něco špatně - říkali jsme jí, že začínáme stavět ... Díky za radu :-)
Odpovědět
Distribuční sazbu D01d (viz také příspěvek výše). Jaký "tarif" to pak záleží na tom jakého si vyberete obchodníka s elektřinou - to nemusí nutně být ČEZ. ČEZ Distribuce Vám bude jen zajišťovat distribuci elektřiny na základě distribuční smlouvy.
Odpovědět
@dzus budeme mít čez... Děkuji :-)
Odpovědět
@ondra_cha Děkuji za info. V současné chvíli nám přišel návrh smlouvy, který máme poslat podepsaný zpět s tím, že jsme zažádali o sazbu D57. Do listopadu máme splnit všechny podmínky, aby nás mohli připojit, ale elektřinu budeme využívat až příští rok. Máme tedy podepsanou smlouvu zaslat zpět a požádat o tarif D01 a poté až začne výstavba ho převést na D57? Nebo je lepší stávající smlouvu stornovat a zažádat o připojení až za pár měsíců? Moc díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrdor na tarif d57d musíte mít revize od elektřikáře s tím, že tam je, že už máte např. podlahové topení. Na stavbu vám stejně tuhle sazbu nepřiznají, tu dostanete až po dostavbě.
Odpovědět
@petrdor sice nejsem Ondřej, ale snad poradím. Přesně jak píšete mi poradil energetik, který s námi připojení řeší. Nám bude tedy dodávat E.On, ale hádám, že smlouvy budou mít podobné. Ohlídejte si, zda-li tam není časově omezeno, do kdy se musíte připojit. Třeba u E.Onu je to tak, že od doby, kdy oni zrealizují přípojku (a je možno elektřinu odebírat) běží lhůta 60 měsíců (u novějších smluv je to 48 měsíců) a pokud se do té doby nepřipojím (tedy nebudu fakticky odebírat), budu muset znovu zaplatit 500 za ampéru, což např. při jističi 3x25 je 12,5 tis. Takže zažádat o tarif D01 a až začne stavba, tak převést na ten, který Vám bude vyhovovat. Případně se také nechá zažádat o tzv. dočasné, neboli staveništní připojení. Ale přijde mi schůdnější ta varianta první.
Odpovědět
@charado Jsem rád za každou radu ;-). V jaké fázi máme o tafif D01 zažádat, už nyní? A jak dlouho potom trvá převod na tarif D57? Nevíte prosím?
Odpovědět
@zmrz_lina To je také dobré vědět, já když se ptal paní na Čezu, tak nic takového neříkala, tak jsem rád za každý názor :-)
Odpovědět
D01, a soucasne chtit lepsi cenu za silovou elektrinu, neco kolem 860 Kc za MWh bez DPH. V ceniku maji vyrazne vyssi, tak argumentovat lepsi nabidkou od jineho dodavatele..
Odpovědět
Profilova fotka
@petrdor pro d57 je nutne vymenit elektromer. Pokud budete mit v poradku vsechny papiry (vcetne revize a potvrzeni od revizaka na zadosti pro cez) udelaji zmenu na stavajicim odbernem miste tak do tydne. Zeptejte se revizaka ktery vam to bude delat, vetsinou se s mistnima lidma z CEZ distribuce zna a bude vedet i lokalni vymysly
Odpovědět
Článek se načítá
@jumpmans Díky za odpověď. Výměna elektroměru je zpoplatněna? Popř. jakou částkou, nevíte?
Odpovědět
@petrdor Nějak mi není jasné, co máš a co ne. Je na pozemku přípojková skříň? Pokud ano, pak ta žádost o připojení, a máte na výběr distribuční sazbu D01, D02, D61. Na stavbu ideální D01 (při stavbě se elektriky spotřebuje málo). Těmi podmínkami, co máš splnit, je jistě myšleno postavit elektroměrový rozvaděč a ty věci okolo - revize odběrného místa hlavně. Osadí Ti pak elektroměr, a můžeš odebírat nebo neodebírat, to jak chceš, hlavně bys měl ale platit. Potom až budeš mít hotové topení elektrické (na to je D57 - viz podmínky distribučních sazeb, mimo jiné potvrzuje revizák nebo montážní firma, která instaluje elektrokotel, tepelné čerpadlo nebo co tam chceš), podáš žádost o změnu distribuční sazby z D01 na D57. Bez doložení toho, že v odběrném místě je instalováno elektrické topení, nelze nic kromě D01, D02 a D61 přiznat. Alespoň teoreticky, a prakticky je do doby, než se bude odebírat elektriky hodně (nejlépe i topit), D57 nevýhodná.
Odpovědět
@ondra_cha Ano, na pozemku máme zatím jen pojistkovou skříň. Stačí tedy zažádat o změnu sazby na D 57 v době výstavby? Budeme mít dřevostavbu, která bude do měsíce postavena, tak zda Čezu stačí měsíc na to, aby nám změnili sazbu? Jumpans psal, že výměna elektroměru je zpoplatněna, nevíš jakou částkou?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrdor žádost o změnu podáš, až budeš mít v ruce revize s potvrzením, že tam máš elektrické topení. ČEZ dříve řešil změny v řádu dní, my měnili loni na podzim a reálně jim to trvalo (než pustili NT/VT) cca 14 dní, ale v online administraci ČEZ Prodej se to změnilo až někdy v březnu (nicméně jsem viděla, že se nám elektroměr načítá VT i NT a v ČEZ Distribuce změna byla provedena k listopadovému datu, takže jsem byla v klidu).
Odpovědět
@petrdor Tož však jsem Ti to napsal, oni Ti stejně nepřiznají nic jiného než D01, D02 nebo D61, dokud nedoložíš, že v OM je řádně nainstalováno elektrické topení (přečti si to v těch podmínkách třeba). Až toto budeš schopen doložit, můžeš o D57 požádat. Nevím tedy, jak dlouho ČEZu trvá změnu sazby rezlizovat, já jsem toto neřešil, já jsem žádal o připojení zrovna s D56 (měl jsem už topení a všechny papíry k tomu hotové). Od doložení papírů namontovali elektroměr, to bylo pár dnů, týden ani ne, myslím.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha my měli D45d (dvoutarif) od začátku, na pozemku nebylo nic. Někde to umí. Má to sice nízké sazby, ale zas vyšší měsíční poplatek, chce to propocitat, co se vyplatí
Odpovědět
@slabici Ano, o tom už jsem někde slyšel také, třeba to už i tak lze. Ale proč toto? To se vyplatí leda tak distributorovi (ten bere ty platby za jistič), obchodníkovi nic moc, ale nikoliv odběrateli. Na té stavbě se spotřebuje prd na to, aby se platilo tolik za jistič (je rozdíl platit měsíčně třeba 30 nebo 300 i více, podle proudové hodnoty jističe hlavně) s minimálním odběrem. Jen za rozdíl těch peněz mohu třeba týden topit elektrikou při +5stupních, to ještě nepočítám cenu elektriky k tomu. Zajímavé. Ten vercajk na stavbě sežere málo na to, aby se to vyplatilo, to spíš ČEZ má nějakou fintu, jinak to nechápu, podmínkám to vcelku odporuje, ale když je odběratel ochotný sám sobě klacky pod nohy házet a platit takové sumy za hodně málo peněz, pak oni na to asi dost slyší, jsou to peníze pro ně. Záleží na tom, jak dlouho stavba trvá, když např. rok, při spotřebě 100kWh za rok a jističi 3x20A by to bylo zhruba D01: 360 za jistič + 600 za ele = 1060Kč. Při té a samé spotřebě D45 je to 3600 jistič + 200 ele = 3800Kč. Za totéž. Tak tady jen takový příklad.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha u nás se ale pořád něco dělo. Dokonce se měnil v průběhu stavby jistič. Stavba trvala cca 10 měsíců, z toho 2 měsíce jel 24hod. denně odvlhcovac. A hlavně jsme pak nečekali xx měsíců na změnu tarifu. Ale nechci tu obhajovat, proč jedeme od začátku na dvoufázový, jen říkám, že to lze...
Odpovědět
@slabici Ale vždyť já nic netvrdím, jen takové porovnání, lze zřejmě mít od začátku sazbu pro topení, i když nedoložíte papíry, že splňujete podmínky pro přiznání topné sazby, mohl někdo ty papíry napsat a doložit nebo co..., nevím, toto nemohu soudit, a mně je to fakt jedno. Na změnu sazby (nikoliv tarifu) byste jistě nečekali xx měsíců, nýbrž xx dnů. Ale dělejte si, jak chcete, jsou to Vaše peníze. Já jsem jen odpověděl na otázku toho, kdo se ptal. Také si umím ale pět a pět spočítat. Proto jsem tu napsal to, co jsem napsal. Jen z praxe, stavěli jsme rodinný domek, od doby, co jsme kopli do země, do spuštění topení, byl rozdíl na elektroměru kolem 100kWh, sledoval jsem to, kolik se za ten rok na té stavbě spotřebovalo.
Odpovědět
Profilova fotka
Moc děkuji za tuto diskuzi. My řešíme s Čezem už několik dní a nejsou mi schopni odpověď. Furt jen vyplňte žádost a nic dál. Prosím Vás mám dotaz: 1.Na hranici pozemku máme hlavní skříň. chceme vybudovat rozvaděč u nás na pozemku a teď....jak postupovat? Ve formuláři jsou dotazy na připojené spotřebiče, hodnota jističe a podobně, ale v tuto chvíli se jedná jen o holý pozemek, kde jen prostě chceme mít svoji skříň. Co tedy vyplnit? 2. jak řešíte zásuvky k tomuto rozvaděči? Děkuji moc všem:)
Odpovědět
@petusha87 a vy už máte žádost o připojení schválenou a už řešíte smlouvu o sdružených dodávkách elektřiny z NN, nebo nemáte ještě nic?
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth my máme jen tu hlavní skříň na hranici, odkud je připojený soused a teď se chceme připojit my....a právě zjišťujeme postup
Odpovědět
@petusha87 tak si napřed musíte podat žádost o připojení, vyplňte všechny spotřebiče co plánujete, jistič můžete vyplnit podle nějaký kalkulačky co má čez na stránkách po zadání spotřebičů, nebo jestli to lze nechat nevyplněný, tak ať to oni určí podle toho, co tam máte, podle jističe pak budete platit poplatek, a pak vám přijde schválení, pak vám nějaký eletrikář udělá propojení z elektro skříně co tam je do vaší, kde buď vyvede kabel zezadu ven se zásuvkou 360V třeba, nebo kabel se zásuvkou, která se třeba bude dát zavřít dovnitř vaší skříně, aby se tam někdo nenapojoval, kam se bude napojovat nějaký stavební rozvaděč, nebo se udělá zase někde do blízkosti toho pilíře rovnou nějaký malý rozvaděč s vícero zásuvkami, na to musíte mít elektro revizi a s ní + s kladným vyjádřením o připojení si vyplníte žádost o sdružených dodávkách elektrické energie z NN a na základě toho vám namontují elektroměr..
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth teď jsem dostala více informací než na infolice Čezu:) no zkoušela jsem ten kalkulátor na stránkách čezu, ale furt mi vycházelo 3x32 a tak....a všichni mi tvrdí, že pro RD dostačuje 3x25. Ale v tuto chvíli vůbec nevíme jaké spotřebiče budou, jak budeme topit atd.... Lze vybudovat rozvaděč, osadit, ale nějakou dobu nepřipojit na tarif?
Odpovědět
@petusha87 v závislosti na velikosti domu a s tím samozřejmě případně souvisejícího vyššího výkonu případného eletrického kotle stačí 3x25, ale nevím co plánujete normálně se teď dává 3x25 a lidi, co to mají neříkají, že by jim to mělo vypadávat, takže teoreticky by to mělo stačit i s eletrokotlem.. Nevím jak dlouho je platný ten souhlas s připojením, to bych na to musel mrknout doma, ale pokud to tam je, tak to určitě bude minimálně 12 měsíců, mezitím máte čas propojit kabely do své elektro skříně + případně tam nalepit nějakou tu zásuvku nebo rozvaděč + revizi, nevim jak čerstvou revizi pak vyžadují k žádosti o dodávky elektřiny a nebo se s někým domluvit, kdo to pak třeba během týdne udělá až to bude potřeba, jakmile si podáte žádost o sdružených dodávkách elektrické energie z NN, tak namontují elektroměr a musíte platit
Odpovědět
@petusha87 Elektrikář, který mi teď dělal elektroměrový pilíř mi říkal, že úplně vpoho 3x25. Vše máme na elektřinu.
Odpovědět
Profilova fotka
Musí se už v žádosti nějak brát zřetel na připojení zásuvek na stavbu (musí být ty zásuvky mimo rozvaděč nebo lze je nějak dát přímo do skříně rozvaděče)? předpokládám, že po vybudování našeho rozvaděče pak budeme dělat nějakou verzi zásuvek pro případnou potřebu připojení nářadí atd.
Odpovědět
@petusha87 já koupil přímo skříň s zasuvkama. Časem je buď dodělám nebo nechám..
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?