Je běžné používat při elektroinstalaci montážní pěnu?

Zdravím a zajímá mě zda je normální (obvyklý) postup při montáži elektroinstalace do novostavby využít i montážní pěnu. Setkal jste se s tím někdo? S firmou provádějící práci nejsme spokojeni z více důvodů ,ale zda reklamovat i použití montážní pěny -váháme. Na více místech je přímo za krabicemi nebo v kabelech do rozvaděče. Děkuji za vaše názory.
Odpovědět
@mrkni1 mno, zavisi, zda se jedna o klasickou nebo o protipozarni PU penu (ty se take delaji). Nejjednodussi kousek odloupnout a zkusit zapalit....Ale koukam, ze to maji i u rozvodu vody?
Odpovědět
@linee ano ,vedle vody vedli "husí krk" a i tam si vypomohli pěnou ..přesný druh pěny zjistím zítra (na stavbě zůstla prázná nádobka)
Odpovědět
Protipožární pěna to není ta je červená jedna
Odpovědět
@vodak01 ..a pokud není přímo nějaká spec protipožární-tak je to problém?
Odpovědět
Profilova fotka
Tie plasty su vecsinou nehorlave, alebo samozhášavé, pokial sa za nimi použije PUR pena tak by som to bral ako ok. plastové teleso rozvádzača som na PUR penu videl už x-krát nalepené, ale káble a pod. by som lepil do sadry a pod. nehorlavych zmesí...
Odpovědět
toto bych videl dotaz spise na revizniho technika / hasice. Ten vam navic rovnou zapise zavadu do protokolu, popripade stavebniho deniku. Nehlede na to ze zaomitat do neviditelna takovou hromadu peny nebude uplne hracka.
Odpovědět
Profilova fotka
Už jsem se s tím setkal na pár stavbách.Já to zásadně nepoužívám.Radči vše do sádry a potom to prohodit maltou.Normám to ale neodporuje.Co není zakázáno je dovoleno.
Odpovědět
http://www.odbornecasopisy.cz/elektro...
Odpovědět
Profilova fotka
@specnaz84 S tímto neuspějete .Technické normy mají v českém právním systému zásadně doporučující, tedy nikoli závazný charakter. Právně závaznými se stanou až tehdy, stanoví-li tak právní předpis.Každý člověk by měl vědět že v ČR platí pouze zákony a vyhlášky.Normy jsou tedy jen doporučení. Toto je ale spíše právnické téma.Lepší je držet se norem.
Odpovědět
Já jsem otázku pochopil, ze se paní ptá, jak by to mělo být technicky udělané správně, pokud se použije montážní pěna. Neptala se na právní nebo normovou problematiku, i když autor článku je tam často zmiňuje. Ale ať si to každý dělá, jak chce. Já jsem z oboru elektro, i když už v tom nedělám. Barák si stavím sám, abych na tyhle zverstva nemusel koukat nebo o nich věděl
Odpovědět
@dreambox Pozor, toto je rozšířený omyl. Norma je doporučení, nejen u nás, ale v celé EU, tedy nemusíte se normy držet. V tom případě ale musíte nějak - certifikace, zkoušky, znalecké posudky a podobně - prokázat, že vaše řešení je lepší, nebo minimálně stejně kvalitní, jako to které je v normě. V opačném případě při jakékoliv závadě s následky na zdraví, životě či majetkových škodách nedostanete od pojišťovny ani korunu. A protože elektroinstalace, stejně jako mnoho jiných instalací, u nás vyžaduje revizi, buďto najdete revizáka který půjde s kůží na trh, nebo vám revizi odmítne podepsat. Norma není povinná pouze proto, aby normalizační instituty nemusely publikovat normy zdarma, je to slušný byznys.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?