Kolik zásuvek do bungalovu?

Ahoj všem střechařům, stavíme si bungalov a právě jsme ve fázi, kdy se má jít sekat elektrika a jak tak nad tím pořád přemýšlíme, tak si najednou vůbec nejsme jisti zásuvkami. Byli byste tak ochotní a poradili nám, kolik zásuvek kde máte a popřípadě na co jsou naplánované? Jde nám hlavně o kuchyň s obývákem a dětské pokoje. Každopádně ta kuchyň je pro nás asi nejsložitější na vybavení si všech spotřebičů na elektřinu a nějakou rezervu. Budeme rádi za jakýkoliv postřeh. Díky moc! :)
Odpovědět
Profilova fotka
my si to malovali přímo do projektu. když zhruba víš co vše tam chceš mít a kde, tak to není tak těžké ;-) v dětském pokoji máme hlavně pod oknem, kde je jich víc vedle sebe. u postele na lampičku nebo nabíječku. jedna jen tak plonkovní, dřív by se tam píchl třeba vysavač, my ji máme jen tak pro sichr. v ložnici z obou stran postele, na lampičky, nabíječky...pokud budete chtít nějaké svítící dekorace, tv, "krb"...je potřeba s tím počítat. to je ale o vašem vkusu a stylu. v obýváku máme z obou stran sedačky a samozřejmě tv, pc apod. v kuchyni hlavně myslete na všechny spotřebiče, takže podle toho, co do ní plánujete. schované na linkou bývají lednice, trouba, mikrovlnka (někdo ji má ale třeba i ve spíži nebo vůbec), myčka, kávovar. je potřeba u pracovní plochy počítat i s mixéry, roboty, topinkovači...záleží co jste zvyklí používat. někdo si do kuchyně zabuduje už i vakuovací strojek, drtič....prostě vše je potřeba někam píchnout. takže je potřeba si sami sednout a probrat své představy o tom, co vše chcete mít a pak si prostě jen namyslet, kde to chcete mít ;-)
Odpovědět
@zaplik1 když jsme dělali elektriku, tak mi elektrikáři říkali, že zásuvek není nikdy dost a proč jich chci tak málo. To jen tak na okraj. Co se týče kuchyně, tak tam jsme elektriku dělali podle návrhu kuchyně, protože je dobré vědět kde co bude a taky protože se nejdřív dává voda a až pak elektrika. Takže návrh kuchyně vč. schématu přípojek vody, odpadu a elektriky a pak k tomu ještě přidat nějakou zásuvku k pracovní desce aj. Také jsme vycházeli ze zkušenosti ve stávajícím bytě, jestli nám někde zásuvka třeba chybí. Pokud bychom neměli tenkrát celkem jasnou představu o rozvržení každého pokoje, tak bychom z toho asi taky šíleli, ale protože jsme představu měli, tak to nebyl až takový problém. U zásuvek není moc velkej problém nějakou přidat i ve fázi, kdy se již tahají kabely.
Odpovědět
Profilova fotka
@zaplik1 ahoj, teď taky taháme el. takže můžu dát své postřehy. Dětské pokoje : úklidová zásuvka za dveřma v pokoji, světla dva okruhy = dva vypínače , ovládání žaluzií, u postele 2x zásuvka + vypínač jednoho okruhu svetel ,pod stolem2x zásuvka na jedné straně + 1 zásuvka na druhé straně , nad stolem 1x zásuvka + internet.snad jsem na nic nezapomněl :) Obývák : vedle sedačky z každé strany 2x zásuvka ,těsně nad sedačkou vypínač led pásku v nice, naproti sedačce 3x zásuvka + 1 x zásuvka na stěně pro tel. dále 1x úklidová zásuvka. Kuchyně: přijel kolega od truhláře a namaloval na stěnu el. pro spotřebiče a vodu + odpady, zásuvky jsme dali do tří rohů linky nad prac. desku asi 10 - 15 cm pod horní skříňky a to 2x dvě a 1x trojzásuvku.
Odpovědět
@zaplik1 kuchyne 3zasuvka u poloostruvku, 2x roh, 2x u varice....prijde mi jich azaz, ale na lince mame trvale jen kavovar. Kdybych mela vic spotrebicu, bylo by to tak akorat. Obyvak 2x2 z kazde straky sedacky, u televize 3x dole a 1x nahore pro telku. Tech je malo, Mame tam rozdvojku, potrebovali bychom minimalne 5. 2x v jidelne. V pokojich 2x name kazde zdi-tech se mi zda moc, ale deti jsou male, tak nic nepotrebuji, kdyz si vezmu pocitac, Mobil, lampicka, radio tak mozna nebudou stacit :-)
Odpovědět
@blahova_andrea @radim83 @suchos @bamak Všem mockrát děkujeme za informace. Samozřejmě tak nějak +- víme, kde co bude a i máme zásuvky zakreslené na cihlách a projekt kuchyně nabíhá do cílové rovinky, ale čím víc se to blíží, tak tím více nad tím přemýšlíme a už z toho máme hlavu úplně mimo, tak jsme potřebovali nějak ujistit, aby nám to stačilo. Náš elektrikář také zastává názor, že zásuvka se nikde neztratí, proto se s přítelem dohodli, že bude i na záchodě (pro mě zbytečné, ale když už se to dělá, tak ji tam přítel má mít a třeba mu nakonec v daleké budoucnosti dám za pravdu :-D :-D ). Jsem ráda, že Vaše rozpoložení zásuvek je hodně podobné tomu našemu. Ještě jednou děkujeme a všem hodně síly do zařizování ;-) .
Odpovědět
@zaplik1 Diky za tuto diskuzi. V pondeli nam prijdou delat elektriku, takze jsem na tom stejne jak popisujes. Zasuvky rozkresleme mame, ale porad to prochazim a premyslim aby se na neco nezapomnelo, uz aby to bylo hotove :-D Rozlozeni mame v podstate stejne. Jeste me napadlo, nevite o kolik je drazsi kdyz chci dve zasuvky vedle sebe (oproti dvojzasuvce nad sebou), na to musi byt dve krabice. Jen pro predstavu.
Odpovědět
@vitkovi záleží na typu zásuvky-např. Tango bílá dvojzásuvka pootočená cca 140,- Kč a dvakrát bílá bezšr. 85,- + dvojrámeček 35,-. Takže jsi na 205,- Kč+3,- krabička navíc. Ale opravdu záleží na firmě od které chceš vypínače...
Odpovědět
Profilova fotka
@zaplik1 my tedy máme trošku spešl elektriku, takže jsme nechtěli dávat zbytečné zásuvky, kde nejsou potřeba. bylo by to už složité a drahé. na wc teda fakt žádné nemáme :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Nezapomeňte na zasuvky na terase, na pude, na WC a ruzne kolem domu. Zásuvku na 380 v garáži atd
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea tak na wc jsme si tedy jednu dali. Zatím ji nepotřebujeme, ale časem se třeba rozhodneme pro bidetové prkénko tak ať je to připravené. I když máte inteligentní elektrorozvody, tak přece nemusíte mít jenom je. Ne všechny zásuvky musíte mít vypínatelné. Ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda my jsme elektro nekombinovali. nemáme "lepší i horší" vypínače nebo zásuvky. máme vše komplet od loxone. jaké plány s tím přítel má nevím, pro mě samozřejmě všechny vypínatelné a na dálku řízené být nemusejí, ale tak já do té doby než o tom začal ani netušila, že to existuje :-N já spíš doufám, že nezapomněl počítat i s tou terasou apod. kolem domu.
Odpovědět
V kuchyni máme zásuvku na ledničku, myčku, troubu, 380 V na sporák a pak máme 3x3 zásuvky. A méně bych jich nedala. Nabíjíme v kuchyni např. mobily a baterie.
Odpovědět
Článek se načítá
dobrý den, máme klasické zásuvky pro každý spotřebič- lednice, trouba, mikrovlnka, myčka, varná deska a pak máme na "povrchu" linky dva tyto panely výsuvných zásuvek - naprosto super, nikde žádné zásuvky na zdi, které by rušily, celkem tedy máme 8 zásuvek v panelech, panely na dvou koncích linky, takže pokryju jak prostor, kde mám spotřebiče typu kávovar, pekárna atd... tak ve volném prostoru když potřebuji na cokoli při práci... ;-)
Odpovědět
A můžete mi ještě prosím poradit, jak máte elektřinu naplánovanou v exteriéru? Máme takové ty základy naplánované jako elektrika na terase, na budoucí zahradní domek, ale rádi bychom se ujistili, že jsme na nic nezapomněli nebo případně pokud má někde něco extra, co třeba nenapadne každého? V našem okolí nikdo novostavbu nemá, tak jsme naprosto nezkušení a bojíme se, abychom něco nevynechali. Díky moc!!
Odpovědět
Profilova fotka
My toho moc mimo dum mit nebudeme.mame malicky pozemek, ale urcite nejaka vodotesna zasuvka bude i v zidce.treba na sekacku.puvodne byl v planu bazenek a posezeni, tak zasuvka u toho, ale to uz asi padlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@zaplik1 Zásuvka a osvětlení na terase, osvětlení po obvodu domu, příprava na venkovní kamery, zásuvka u parkovacího stání na vysávání auta, videoterminál k domovnímu zvonku na terase, zahradní rozvaděč
Odpovědět
Nevím, jestli jsem to nepřehlídla, ale nezapomenout na zásuvku na vánoční osvětlení - stromeček a případně venku. A podle věku dětí nezapomenout na zásuvku na chůvičku k postýlce. V koupelně máme zásuvku na elektrický kartáček. V obýváku máme přímo zásuvky na repráky k domácímu kinu a pod TV přímo nějaký modul od Schneidru, kde je asi 9 možných pozic
Odpovědět
Máme v plánu: pergola, garáž, baráček, zvonek, studna, cesta, čerpadlo na dešťovou vodu. Z boku baráčku plánujeme venkovní stavební rozvaděč na 380, kde bude zásuvka na sekačku. Zásuvky pokoj: (lampička, Ntb, nabíječka na mobil, stolní počítač) 2 máme v plánu u postele, 2 na TV a 4 u stolu + wifi Wc: 1x Koupelna: 2x vedle zrcadla pravá a leva strana + žebřík TM: boiler, pračka, sušička, kotel + 1 kdyby náhodou, a žebřík Ložnice: 2 krát lampička, 2 krát Ntb, 2x nabíječka a 2 zásuvky pro TV + wifi Obyvák a Kuchyň ještě nevíme, uvidíme jak to nakonec vymyslíme. Všem děkujeme za rady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám v plánu použít hodně vypínačů na zásuvky - v ložnici, obývacím pokoji, terase. A když čtu elektro projekt, tak by zásuvky měly být jištěny přepěťovou ochranou C (to je ta přímo v zásuvce nebo prodlužce). Toto plánuji pouze pro elektroniku, i tak je jich dost, a protože jedna stojí kolem 1 000 Kč, tak spíše na prodlužkách. Zase jich není potřeba ve zdi tolik ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak na elektřinu v kuchyni jsme si pozvali truhláře, kde jsme 2 týdny řešili projekt na kuchyň, pak když to bylo dořešeno, přišel na zed si udělal kuchyn, kde co bude a přesně na cm mi udělal, kde budou odpady, zásuvky atd. sice se pak projekt ještě za týden jednou předělával, tak jsem 3 zásuvky přesekával a dráty tahal jinam, ale bylo to pak přesně, vše jsem dělal ještě před omítkami není nic horšího než udělat rozvody a pak řešit kuchyň, vše je lepší mít dopředu nakreslené a vědět jak bude kuchyn vypadat a kde co přesně bude 20 metrů od domu budu mít pergolu, natáhl jsem kabel zásuvky a kabel světla a dal do červené chráničky, ted po roce jsem kabely z hlíny vyhrabal, vyzdil pergolu do L dvě zdi - zasekal zásuvky a světlo a na jaře budu pokračovat krb, střechu, bazén vedle atd. zásuvky mimo dům mám asi 7 ks jinak v domě nevím 4- 5 do místnosti, akorát za tv je třeba zásuvek hodně aspon 6 ks - dal jsem 6 a bylo to málo 2 x sít, tv, zesilovač, subwoofer, set top box, router - protože jsem potřeboval 3 sítě k tv atd. to samé dětem do pokojíčku - 4 zásuvky a 2 sítě - málo - mám zde rozdvojku - mělo být aspoň o 2 zásuvky u psacího stolu víc -(((
Odpovědět
@hbboy co myslíte tím 2X síť? A router máte v obýváku?
Odpovědět
Profilova fotka
@hbboy no to mě neděs. my tedy tolik nemáme, ale je fakt, že za tv nebude píchnutý zesilovač apod. snad vystačíme i s tím menším množstvím
Odpovědět
Profilova fotka
TV i nejvyšší řada 7502 Philips jde po wifi na prd takže mám jednu síť do TV - aktualizace softwaru, přehrává filmy z NAS souboru, to samé do AV Recieveru Yamaha - internetové rádia, hudba flac soubory v NAS serveru, pak další třetí kabel do set top boxu Motorola, aby šel signál TV do televize - optika přímo v domě, řekli mi, že kdybych měl TV jakkoliv drahou, prostě musíme mít set top box a čtvrtá sítová zásuvka klasický router pod TV - aby mi šel notebook a mobily v obýváku bezdrátově. Takže jsem měl natáhnout 4 sítové zásuvky do TV a nej 2 - chybami se člověk učí. To samé do dětského pokoje, natáhl jsem 1 a 1 uplně mimo pracovní stůl, ale potřebuji 2 u stolu a jednu mimo Takže síťových zásuvek i TV zásuvek málo....
Odpovědět
@hbboy dobře děkuji za info :-) to ještě promyslíme.
Odpovědět
Profilova fotka
@zaplik1 jo jo je tam toho hodně - viz foto. Ale zase každý není takový blázen, aby potřeboval 4 síťové zásuvky za TV -))) Jinak zásuvky jsem udělal za TV 4 ks, ale potřebobuji - 1 x subwoofer, 1 x TV, 1 x set top box, 1 x hodiny, 1 x av reciever takže opěto jednu zásuvku méně - než jsem jich udělal. to samé v dětském pokoji - 1 x PC, 1 x zvuk, 1 x budík, 1 x nabíječka mobil, 1 x lampička, 1 x monitor plus jedna rezervní - udělal jsem 4 zásuvky a potřebuji jich za PC 7 -((((
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?