Kudy vést elektro ve spirolu?

Dobrý den Právě řešíme rozvody elektro v novostavbě a každý řemeslník říká něco jiného. Jeden navrhuje v přízemí elekrto vést stropem ke skříni a jiný zase po zemi v nějakých rourkách (omlouvám se že nevím přesné pojmenování) ..ale problém je v tom že máme dům s obytným podkrovm kde strop jsou spirol- panely a neumíme si představit jak vlastně vést rozvody stropem? Chápu že na jednotlivá světla se to asi protáhne těmi dírami v panelu..ale jak projít celou místností a několika panely? Musím ještě dodat že prostupy do patra jsou připraveny dle projektu a budou využity... ale jak řešit to spodní patro? po podlaze nebo stropem? -jak je to řešeno u vás kteří taky máte spirol? čemu dát přednost? (horní patro prý bude mít elektro vytaženo pod sádrokarton..a v jednom místě sjede prostupem do skříně) Děkuji za vaše názory nebo i fotky pro představu..
Odpovědět
Zdravím já vše tahal po zemi, přijde mi to určitě jednoduší než ještě vše vysekat ke stropu a stropem tahat přes celej barák.....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
@mrkni1 Dobrý den,momentálně řešíme stejný problém.Zajimalo by me jak jste to nakonec vyřešili?
Odpovědět
@pastole Kabel se vede po podlaze 2.np a do 1.np si uděláte díru kde chcete. Jen je teda dobré vrtat kde je beton nejtenší, aby se na druhé straně dutiny vrták nesmekal po stěně dutiny.
Odpovědět
@pastole Vedli jsme je v sadrokartonovych podhledech pod spiroly. Pridelane uchytama ke spirolu zespod. Podlahou bych to vubec netahala, neco se vam stane a budete sekat cele podlahy? To znamena naslapnou plochu (vinyl,drevo, dlabu), beton/anhydrit, podlahove topeni, zatepleni...? U sadrokartonu lehce vyriznete a lehce zase zapravite. Podivam se do alba abych vas oznacila, jestli mame elektro mezi fotkama.
Odpovědět
@mitote Kabelu pro světlo se nemá co stát (pokud je v mědi). Jinak pokud je možnost táhnou elektriku pod podhledy, je to jasná volba, ale dotaz zněl jinak.
Odpovědět
Ze spirolů mám strop sklepa a dutinami to vedu od stěny ke svítidlu. Kolmo na dutiny se to samozřejmě musí vést mimo panely, protože kolmo na dutiny nelze na spodní straně rozumně řezat drážku, přerušili byste příliš mnoho nosných lan. Shora by to šlo, mám tak udělané některé prostupy elektriky v rámci 1.NP. Pokud ale máte podhled, tak bych se na nějaké probourávání do dutin vy.ignoroval, je to hromada hnusné práce a to tahání není nijak pohodlné. Abyste se do toho paneu dostali a mohli tam něco dělat, musíte do toho udělat celkem velkou díru. Lišta nebo závěs v podhledu udělá stejnou službu mnohem rychleji a bez významého bordelu z bourání. Skrz strop/podlahu vám pak stačí relativně malá díra.
Odpovědět
@kofejn me spis zajímalo,jak jste udělali rozvody v 1np. Já porad hledám možnost jak se vyhnout sádrokartonu s tím,ze po zemi určitě delat rozvody nechci.
Odpovědět
@obludak @kofejn pravé uvažují nad tím vést elektřinu spirolem a to hlavne v mezerach spirollu.V prefe mi řekli, ze ten zobácek na kraji spirollu (konec spirollu)se dá uřezal,tím pádem by vznikla dost velka mezera i pro svazek kabelu.Ale jelikož jsem rozvody el.nikdy nedělala,tak nevím jestli si tím pomůžu, protože mezery jsou jen jedním směrem,takže jiný směr budu muset vest kabely v drazce ve zdi. Takze se chci zeptat jestli to má vůbec smysl takto řešit nebo si tím moc nepomůžu a budu sekat do zdi skoro stejně jako kdybych vedla celou elektřinu ve zdi. Sadrokartonu bych se rada vyhnula, protože je to skoro 100tis. investice.
Odpovědět
A jeje, spiroly na rd je blbost, ale chápu že se laici chytnou na cenu. Teď řešíte sdk podhledy.... tak to se vyplati 😄 klidně elektriku veďte v "krasnych" listach🙃
Odpovědět
@mrkni1 nevím proč tahat elektro stropem pokud nebudete dělat SKD.. klasicky se to tahá buďto zdí nebo v podlaze v kopoflexce (ta zmiňovaná "trubka"). A jak někdo tady píše, že co budete dělat když se vám něco "pokazí" že budete sekat celou podlahu, tak právě to jen tou kopoflexkou protáhnete a tím i náhradní vodič kdyby bylo potřeba a nemusíte nic bourat.. Do stropu jen přívody na světla
Odpovědět
@pastole My ve stropních panelech dutiny nemáme. Naopak ve stěnových už jsou zalité krabice i s husími krky, které ústí u podlahy. Takže skoro všechny kabely máme tahané po zemi. Husí krky pro světla v 1np jsou vyvedené do 2.np, husí krky pro světla 2.np končí v krabici pod střešním panelem. Jestli vám jde jen o kabely ke světlům, tak v místě světla provrtat do ze spodu stropu díru (aby příklep nevyrazil z pohledové části koláč betonu) a z horního patra spustit kabel dolů, zbytek tahat po zemi. Elektrikář - revizák mi říkal, že od doby co tahá měď, nebyl problém s kabelem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?