Loxone Tree - zkušenosti, názory?

Projektujeme domek a bylo mi doporučeno zkusit Loxone Tree. Na papíře to vypadá dost dobře, výrazně to zjednodušuje kabeláž a rozšířitelnost. Více informací - http://www.loxone.com/cscz/produkty/m... Co bych s tím chtěl dělat je klasika - ovládat světelné okruhy, zásuvky, detekovat okna a teplo, řídit vzduchotechniku. Máte s Loxone zkušenosti? Jsou lepší systémy pro novostavbu 5+kk bungalov? Kdo vám to zpracovával (dokumentaci i realizaci)? Díky!
Odpovědět
1
2
Co třeba? https://www.youtube.com/watch?v=_CQA3... :) ...co se děje, když spadne server? A jaký má ten jejich OS uptime?
Odpovědět
Profilova fotka
@z_1_z Také bych rád znal podrobnější zkušenosti. Jestli to dobře chápu, Loxone Tree je upgrade původního systému, který redukuje potřebnou kabeláž a tedy i cenu (rozvodů). Na MS je bohužel minimum informací k tématu inteligentní instalace, zřejmě ji stále moc lidí nemá. Osobně vím o 3 systémech: 1. s nutnou vlastní kabeláží (Loxone, KXN, Inels apod.) 2. bezdrátový (např. xComfort) 3. na stávajících/budoucích rozvodech elektroinstalace (DSdomácnost) Na brněnském veletrhu bylo několik málo stánků (vybavuju xComfort, DSdomácnost), praktická demonstrace instalací bohužel žádná. Docela mne zaujala DSdomácnost, kdy veškerá komunikace probíhá právě cestou rozvodů elektřiny, díky tomu není nutné provádět paralelně další rozvody a systém je možné instalovat i do již hotových domů (stejně jako bezdrát). Používá to jakési miniadaptéry, které se instalují do zásuvek, ke světlům a dalším zařízením. Dokáže to ovládat vše, co konkurence, ovšem pokud je to zapojeno v elektrické síti.
Odpovědět
Existují ještě další dva původní české systémy: Domat Control System a Tecomat Foxtrot.
Odpovědět
@awakened je nějaké lepší místo pro informace? Docela blbě se to hledá, to je pravda. U Loxone mi nejvíc nesedí, že některé jejich komponenty jsou strašně předražené a moc neřeší bezpečnost (šifrování apod.). @atilius @viados Máte nějakou zkušenost?
Odpovědět
@z_1_z Osobní zkušenost nemám. Koukal jsem na ta jejich videa a jako promo dobrý, ale neumím si představit, jak prakticky nastavuju světla po telefonu. A navíc jsem velmi skeptický k těmto chytrým technologiim, protože mám pocit, že čím je systém složitější, tím častěji člověk řeší poruchy a neočekávané stavy.
Odpovědět
Profilova fotka
@z_1_z Ucelené informace o inteligentních systémech na jednom místě asi nikde nejsou nebo osobně o žádném takovém nevím. Většina instalací má více či méně detailní info na vlastních stránkách, reálné zkušenosti lze ovšem nalézt asi jen na fóru Loxone. Loxone je skutečně dost drahý, navíc je člověk odkázán pouze na originální komponenty, ale to se týká asi většiny těchto systémů. Ceny obecně snad v budoucnu klesnou, pokud se tyto technologie více rozšíří. K tématu složitosti systému, tak asi je potřeba hlavně to nepřekombinovat. Ačkoliv se výrobci předhání v reklamních video shotech a možnostech automatizace, osobně vnímám jako užitečné hlavně ty praktické věci (autoregulace vytápění, ovládání externích žaluzií/rolet, ovládání elektroinstalace, bezpečnostní prvky). Ideální je systém, který lze dle potřeby a požadavků v budoucnu postupně rozšiřovat. O českých systémech zmíněných uživatelem @viados nic netuším a názvy jsem jen zahlédl někde na netu. Existuje ještě řada dalších, ale ty u nás nemají zastoupení.
Odpovědět
ahoj, my porizujeme inteligentni domacnost. Kompetentnejsi k tomu bude asi manzel @sorakcz Nicmene zkusime system od BeFaster.... a kdyby s nim byly problemy, prejdeme na Loxone. Kabelaz tahame cat6, ve vsech mistnostech budou cidla... a ovladt se bde prakticky vse - zaluzie, svetla, senzory na okna, teplo, hudba,...
Odpovědět
Profilova fotka
@z_1_z Momentálně si dělám rozvody pro inteligentní dům. Jako centrální jednotku jsem zvolil UniPi od Brněnského BeFaster http://unipi.technology Především kvůli ceně, ale také že jde jednoduše nastavovat. Není to úplně pro nezkušeného uživatele, ale se základy z elektrotechniky a programování to dá každý kutil. Doporučuji se mrknout na video z přednášky o Loxone https://www.youtube.com/watch?v=_C82b... Některé názory tam jsou trochu přitažené, ale vpodstatě ta fylosofie je tam popsána dobře. Hlavně se mi líbí, že nevysvětlují chytrý dům jako něco, co se dá ovládat přes mobil, ale něco, co ušetří čas a práci svým obyvatelům. Jinak už jsem vymotal 500m FTP kabelu Cat 6a a spoustu elektro rozvodů a to nejsem u konce. Pokud by BeFaster přestal podporovat UniPi, tak tu instalaci dělám tak, aby se dala vyměnit centrální jednotka za Loxone nebo cokoli jiného. To Loxone tree je opravdu tak, že se pak ten systém bude dát těžko nahradit jiným a člověk bude pak muset vyměnit i instalaci. Sice se ušetří na rozvodech, ale s určitým rizikem.
Odpovědět
@sorakcz Dělali jste si nějaké porovnání mezi cenami různých řešení? Něco ve smyslu tabulky funkcionalit co chcete a celkové ceny u toho kterého výrobce. To by mě celkem zajímalo.
Odpovědět
Profilova fotka
@z_1_z Cenové srovnání jsem si nedělal. Líbili se mi pouze tato dvě řešení. U Loxon bych se pohyboval kolem 60 000 jen za server a rozšiřující moduly u UniPi je to cca 20 000. Je to hlavně tím, že UniPi má daleko levnější rozšiřující moduly.
Odpovědět
Profilova fotka
@z_1_z Určitě je možnost sestavit si seznam požadovaných funkcí a oslovit několik firem, které jistě rády udělají cenovou nabídku. Na něco takového se chystám, až to pro mne bude aktuální. Jinak škoda těch cen a hlavně uzavřenosti/nekompatibility jednotlivých systémů. Otázka také je, který ze systémů bude za pár let ještě na trhu. @sorakcz Zajímalo by mne, jestli je tak snadné (v případě kabelových rozvodů instalace) přejít na něco jiného? Můj obor je naprosto mimo, takže domácí elektrobastlení bohužel nepřipadá v úvahu.
Odpovědět
Před dvěma roky jsem řešil stejný problém. Vybíral jsem mezi KNX, Loxone, xComfort a dalšími systémy. Nechtěl jsem bezdrátové řešení. Nakonec jsem se rozhodl pro Foxtrot a zatím nelituji. Běží mi na tom topení, světla, žaluzie, TUV, hlídání hladiny v žumpě, dešťové nádrži a jednoduchá zabezpečovačka. Pro Foxtrot jsem se rozhodl kvůli ceně, podpoře, jednoduchosti a referencí. UniPi vypadá pěkně, ale měl bych strach z podpory třeba za 10let a přijde mi to řešení pro nadšence, ne pro normální lidi. Moc se mi líbilo KNX, ale cena je šílená.
Odpovědět
Článek se načítá
O systému Tecomat Foxtrot jsou také online videa. Dejte si vyhledat googlem "foxtrot elektrika.tv" a najdete. Tecomat i Domat mají dlouhou historii v průmyslu, používají se na řízení tepláren, nemocnic, vzduchotechniky v hotelech atd, stejně jako zahraniční PLC. Až později začali pronikat do oblasti řízení domácnosti. Nějaký přehled je třeba zde: http://www.tecomat.com/clanek_388_co-...
Odpovědět
Profilova fotka
@musac Můžu se zeptat, kdo Vám systém navrhl a realizoval? Také by mne zajímala cena (klidně do IP).
Odpovědět
@awakened no navrhoval a oživoval jsem to sám. Jsem programátor PLC (Siemens), takže k tomu mám blízko. Cena strašně závisí na tom co všechno chcete. Já ji toho navymýšlel hodně, takže cena 120tis Kč. To je i s vypínači (30tis Kč).
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened Přejít na něco jiného by neměl být problém, jelikož nemám žádnou stromovou strukturu nebo sběrnicovou. Tu budu mít pouze I2C na které budou teploměry a i Loxone I2C podporuje. Vpodstatě mám od každého vypínače, senzoru, světla solo kabel do rozvaděče, kde si to popropojuji, jak budu potřebovat. Je to více kabeláže, ale zase je tu ta výhoda výměny centrální jednotky. Zásuvky ovládané nemám, pouze u akvária, abych mohl mít časování na světlo a filtr.
Odpovědět
@sorakcz Filtr u akvárka má běžet furt:, to není nachlorovaný bazén :-). Já jsem spíš příznivcem jednoduchých řešení, kdy třeba světla by měla být ovládána klasicky, aby to bylo blbu vzdorné a dokázal to v mé nepřítomnosti případně opravit kdejaký elektrikář z okolí. Automat použít na blbůstky jako rolety či vzt.
Odpovědět
Profilova fotka
@musac Že jsem tak smělý, bylo by možné orientačně vypsat ovládané věci zapojené do systému? Díky moc! @sorakcz Tak třeba zrovna zásuvky ovládané přes inteligentní instalaci mi přijdou jak dobrá věc. Jinak ten Foxtrot mne docela zaujal, určitě to bude jedna ze zvažovaných variant. Zvládá vše, co potřebuju a cenově bude třeba oproti Loxone někde jinde. Navíc ověřen léty v praxi a českého původu.
Odpovědět
@kofejn ale svetlo nebezi furt, zelvy maji v noci zhasnuto, aby spaly... a filtr teda take nejede porad :-) u rybicek by to samozrejme bylo neco jineho
Odpovědět
@awakened Hlavní jednotka CP-1001, OpenTherm modul UC-1204, Zdroj PS2-60/27, 2x akumulátor 12V/18Ah, snímač vnější teploty/osvit C-RI-0401I, 5x spínací modul 11xRO 230V 16A - C-OR-0011M-800 , 3x žaluziový modul 12xRO 230V 5A - C-JC-0006M, 20x tlačítko 4x s teplotou - C-WS-0400R-Obzor, 5xPIR čidlo C-RW-0600R-PIR, 2xAI/DI - C-IT-0200S - pro požární hlásič 2x měření 5x AI - C-AM-0600I - pro měření bojleru a soláru 2x spínací modul 2x16A - C-LC-0202B - pro ovládání trojcestného ventilu
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened Zkuste mi uvést příklad, jak byste využil ovládané zásuvky. Já jsem našel využití pouze u zásuvek k želváriu, kdy se mi na noc bude vypínat světlo, aby mohli želvy spát a filtr, aby nedělal přes noc v domě hluk. Dají se samozřejmě vypínat i přístroje, ale zkuste si spočítat, kolik ušetříte odpojením televize v standby modu. Navíc se říká, že když se tyto přístroje odpojují, že se zkracuje jejich životnost. Když se mi bude chtít investovat do stykačů, tak si můžu vypínat při nepřítomnosti celé okruhy v domě. Stačí mi pak jednoduché přepojení v rozvodné skříni.
Odpovědět
Profilova fotka
@sorakcz Tak je pravda, že v dnešní době jsou/musí být přístroje ve standby režimu velmi úsporné. Otázka reálných úspor je tedy na místě, vliv na životnost přístrojů by mne zajímal. Zvažoval bych bezpečnostní hledisko, např. malé děti, vyřazení nepoužívaných "prázdných" zásuvek by se mohlo hodit, ovšem podobnou funkci zastane jistě i plastová záslepka, že :). Jinak věřím, že kontrolovat na dálku, zda jsem vypnul sporák či žena žehličku, jak se snaží v reklamních materiálech zdůrazňovat většina systémů, snad ještě nějakou dobu nebudu muset. Každopádně vypnutí celých okruhů je zajímavá alternativa.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Chtěl bych obnovit diskuzi. v domě plánujeme začít se stmíváním světel(jen pár místností), ovládání garáží a žaluzií vrat atd. byl mi navrhnut systém tahoma nebo loxone. máte tady někdo zkušenosti s porovnáním tohoto systému ? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Mě by zajímalo, jestli může někdo z majitelů Loxone napsat něco k ev. poruchovosti či nějakým problémům, které se během používání systému objevily? Původně jsme chtěli Foxtrot, ale cena byla dost mimo naše možnosti, takže se vracím k úvaze o Loxone (topení, žaluzie, rekuperace, světla, propojení s EZS).
Odpovědět
@awakened 3 roky a zatím vše OK, rekuperace, bazén, EZS, světla, topení, elektro.
Odpovědět
@keany Nemáte nějaké informace k tomu jak moc je Loxone bezpečný z hlediska šifrování, vydávání oprav apod? Jestli moc ne, tak aspoň jak často se systém aktualizuje? Dík
Odpovědět
Profilova fotka
Zajímalo by mne, zda někdo z místních majitelů Loxone by si systém už po zkušenostech třeba dnes nepořídil, tj. využití není takové, jaká byla původní představa nebo jiný důvod? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodli jsme se do toho jít. V případě napnutého rozpočtu ev. jen rozvody do hvězdy, ale v tuto chvíli počítám s tím, co jsem uváděl výše.
Odpovědět
Tak jsem se s Loxone lidmi z Budějovic bavil a ptal se na bezpečnost. Je to velmi, velmi špatné :-S V podstatě produkt nemá vůbec žádné zabezpečení a kompletně se spoléhá na bezpečnost na síťové vrstvě. Cokoliv mi zmínili jako bezpečnostní funkcionalitu byl nesmysl (MAC filtrování je celkem k ničemu, když to ani nemá HTTPS na login/heslo) a dokumentace dokonce naznačuje, že se hesla vkládají do API volání. Aby mohl člověk používat aplikaci z cizích sítí, tak musí dát miniserveru veřejnou IP adresu! Dokumentace nemá žádné "best practices" jak to zabezpečit aspoň na té síťové vrstvě. Jediná věc co mají je "role-based access control", tedy že různí lidé můžou mít různá oprávnění. věci jako dvoufaktorová autentizace ani nevěděli co je ;-( Pořád do toho jdu, protože uživatelsky je to příjemné, ale dveře od domu s tím otvírat nebudu.
Odpovědět
@z_1_z řešil bych to tak ze na router si dam verejnou ip, tam si nakonfiguruji vpn se ssl/tls secure loginem a pak az bych se dostal na loxone. Coz jde a mam to otestovane.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?