LTE Internet - zkušenosti

Dobrý den, Prosím o názor. Stavím ve vesnici, kde se internet chytá pouze vzduchem. Máte někdo zkušenost s LTE Internetem - údajně strčím modem do zásuvky, maximálně dám zesilovač do vrchního patra a jedu na netu, prý nemusím mít žádné internetové zásuvky v domě. Funguje to ? Je to do budoucna volba, na které byste postavili nastavení domu ? Nebo byste si nechali udělat i rozvod internetu "po staru" ? Děkuji.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@katka_katousek LTE internet znamena pouze prijem internetu od poskytovatele. Nasledne po dome muzes konektivitu vyresit 2 zpusoby - klasicky zasuvkama nebo pres wifi - LTE modemy od provideru vetsinou poskytuji wifi coverage automaticky a maji i moznost pripojeni do mistni site pres kabel. osobne bych rozvody udelal - nekdy je domaci rozvod kabelem lepsi nez wifi.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj - souhlasím, že rozvody se vyplatí udělat. Kabel je lepší než wifi hlavně pokud máš smart tv atd.. A ideálně se zeptej na T-mobile (internet vzduchem) a koukni na mapu pokrytí. Mají tam teď LTE bez FUP za rozumnou cenu. Takže na doma v pohodě a rychlejší než klasické VDSL (na většině míst) https://www.lte-unas.cz/mobilni-inter... já si to teď chci zařizovat na baráku - jednodušší než se dohadovat s O2, aby mi tam dala telefonní přípojku
Odpovědět
Profilova fotka
@jonnyj O2 ma Air Fix to je stejne jako internet vzduchem, ale udajne to neni zadny zazrak ohledne rychlosti
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett jj, slyšel jsem taky něco podobného. U tohohle záleží prostě na pokrytí :( stejně jako u DSL na to jak jsi daleko od ústředny. Já mám od O2 službu na 20Mbs VDSL, ale reálně mi tam jde max 8Mbs (tak se nějak rozumně naštěstí podělila cena za službu)
Odpovědět
LTE: - rychlost převyšuje řadu běžných poskytovatelů připojení vzduchem pomocí antén (řekněme, že běžné je 10Mbit) - pozor ale na datové limity, pokud budete internet používat, tak měsíčně lehce překročíte 10GB, při stahování filmů mnohem víc.... - po domě můžete šířit připojení vzduchem (wifi) nebo pomocí kabelů Takže: - po domě klidně šiřte vzduchem, max za televizi bych si dal kabel - jako přípojka na internet je LTE dobrý, ale pozor na množství dat
Odpovědět
Profilova fotka
@standa777 T mobile je právě bez limitu
Odpovědět
@katka_katousek To jak přivedete internet do domu, LTE, WIFI, O2 linka je celkem jedno. To se může průběžně docela měnit podle nabídky. Domovní rozvody od centrálního "routeru" si ale opravdu rozveďte kabeláží RJ45. Zase tolik to nestojí. Hlavně stabilita signálu je pak někde jinde. Vycházím tedy z toho, že většina lidí si kupuje routery okolo pětistovky a pak se diví, jak jim ta wifi blbne. Pokud použijete router za 3tis. tak to už je pak zase jinde. Stejně ale, kabel je kabel.
Odpovědět
Profilova fotka
@koselak doporučuji Cat6. nebo když si levně seženete optiku .)
Odpovědět
@jonnyj Tak jasně, souhlas, lepším kabelem se nic nezkazí. Ale lajcky Cat5 bohatě stačí pro domácnosti. Cat6 je spíš pro podnikové sítě.
Odpovědět
@jonnyj ano, ale musíte si takový objednat - proto píšu, že si na to musí dát tazatelka případně pozor :-) Mají i LTE modemy s omezeným tarifem.
Odpovědět
Profilova fotka
Používám wifi a internet potřebuju rychlý a spolehlivý (pro práci). Nikdy se mi nestalo, že by to vypadlo nebo dělalo problémy. Asi je to tím routerem. Teď v domě v horní dolní jsme dostali router od místného providera, bez limitů a funguje taky naprosto spolehlivě. Na kabely jsme totiž zapomněli a vůbec to nevadí
Odpovědět
Když není jiná volba, tak je LTE docela dobrá varianta... Sám na něm teď už rok jedu, protože jsem nic jiného narychlo nesehnal :) U tmobile mám 40gb limit za 500,-/m (včetně splátky modemu). Reálná rychlost se u nás pohybuje kolem 10-15mbit/ 5-10mbit. Odpočítávám každý den až mi vyprší dvouletá smlouva a budu moct přejít k místnímu wifi poskytovateli který má tarif 100/25 s agregací 1:5, neomezené data za 400,-/m. Pomalejší by to být nemělo a bude to neomezené. Co se týče domovních rozvodů, tak určitě natáhnout kabel alespoň k televizi a do dětského pokoje/pracovny.
Odpovědět
Článek se načítá
@requied pokud chcete odejít a porušit smlouvu tak to lze dnes už neplatíte plnou pokutu, ale myslím že jen 20%
Odpovědět
@spaly bohužel to mám na ičo a tam se doplácí vše. Ten rok to už nějak vydržím
Odpovědět
@requied já byl ve stejné situaci a prošvihl jsem 30 dní na zkoušku...vrátil jsem to 33 den a naštěstí mi to vzali.UFF, zkusil bych být váma je požádat o to zda by vám nemohli vyměnit internet bez limitu který nyní nabízejí.
Odpovědět
@spaly jo to mě taky napadlo... hned jak jsem dneska četl ten příspěvek od @jonnyj že tmobile vůbec neomezené LTE tarify nabízí. Bohužel v samoobsluze tento tarif není a firemní infolinka běží jen do 18h. Takže zítra budu volat dřív :)
Odpovědět
Profilova fotka
@requied ja budu na LTE odkazan navzdy, zrovna se poohlizim po zmene, protoze neomezeny tarif od Vodaf znamene na mesic 20GB a pak vse krome webu a emailu zpomaluji. Stahovani, FTP, HTTPS, vse po 20GB jede na 16kbits a to neni zrovna mnoho :(
Odpovědět
@geodett přenechám roční smlouvu s tmobile :D
Odpovědět
Profilova fotka
@requied to neni reseni tam je taky FUP :)
Odpovědět
@geodett právě že u těch nových neomezených tarifů fup není...
Odpovědět
Profilova fotka
@requied no u tech ne, ale TMobile jsem zahrnul clovek si od nich musi vzit modem vcetne externi antety a tu prijde osadit technik na barak a nastavi tam prislusne BTS kam se to bude chytat, ja chtel pouzit svuj modem - nelze a u O2 jsem zatim slysel ze to kazdy den odpoledne spadne na petinu ta rychlost, tak si tam rikam jestli se vdf v dohledne dobe taky s necim nevytasi
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett ahoj - po zkušenostech, co jsem měl u O2 -svůj modem = byly jen problémy. Co mám jejich tak ok. proto bych od T-m bral jejich hw. Je to sice nějaká investice, ale zase by to snad měli mít u operátorů odladěné a předpokládám, že i v podmínkách budou mít uvedené, že parametry spojení garantují jen s jejich technologii
Odpovědět
@koselak Jsem ženská, takže "hloupý dotaz" : Když si nechám LTE do domu a následně domovní rozvody kábelem, znamená to, že budu napíchnutá na notebook kabelem ? nebo budu bezdrátově domovní wifinou ? Technicky nechápu smysl vnitřních kabelů :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@katka_katousek domovni rozvody maji vyznam ze lepe prenasi z routeru ci modemu (to je ta krabice pres kterou prijde to LTE :)) signal, wifi se vlivem prekazek v dome zeslabuje, casto musite v baraku pouzit extender (zesilovac signalu), pokud mate do kazde mistnosti kabel tam se pripojite mate stejne kvalitni prijem internetu jako na vstupu do baraku, to s wifi nedokazete - kazdopadne pro beznou cinnost wifi dostacuje, ale kabel je kabel :-)
Odpovědět
@katka_katousek Tak to zkusím to napsat jednodušeji :-) Domů jen přiveden internet libovolného poskytovatele, třeba přes LTE. Někde v domě třeba na půdě, v technické ... pak bude "hlavní modem/router". Ten vytváří domácí síť. Ta síť může být čistě jen WIFI. Na ní se připojíte mobilem, tabletem , notebookem a vším co má WIFI přijímač. A můžete normálně fungovat, a kabely nepotřebujete!!! No jo, ale co když potřebujete připojit k internetu SMART TV, která má jen konektor pro RJ45 a nemá wifi nebo stolní počítač atd. Tak je prostě lepší natáhnout k místům kde budou pracovní stolky a televize kabel. Moc to nestojí a klidně ho můžete nechat zatím jen v krabičce se záslepkou a počkáte až ho v místě budete potřebovat. Kabel moc nestojí, a i pro stavbu na klíč je to hodně malá pracnost. Elektrikář to jen natáhne a nechá v krabičce. Konektor si tam nacvakne každý druhý nebo se prodávají přímo strojky s RJ45. Pripojení kabelem je stabilní a stejně rychlé, jako je přivedeno do domu poskytovatelem. Třeba budete mít hlavní router na druhém konci domu a budete chtít na léto WIFI i na zahradě. Pokud budete mít kabely, tak to vyřešíte modemem za kilo z bazoše. Připojíte ho do zásuvky v pokoji, co je nejblíž zahradě, dáte ho na okno a máte druhou WIFI síť na zahradu jak vyšitou. Prostě kabel je kabel :-)
Odpovědět
@koselak Jste úžasný, že to tak vysvětlujete. Takže položím další ženský dotaz : Když mám LTE modem v zásuvce, ten modem přece můžu přenášet, tedy třeba do nejbližší zásuvky u zahrady, ne ? Jinak ano, nechám si poradit a zabuduji i kábelové rozvody. Pochopila jsem "message" :-)
Odpovědět
@geodett Ano, ten zesilovač signálu mám už i teď, bydlím ve velikém bytě, tak aby na druhé straně bytu byl stejný signál. Děkuji :-)
Odpovědět
@katka_katousek Pokud vám můžu radit tak za TV si nechtě udělat minimálně dvouzásuvku (2x RJ45) V budoucnu budete chtít třeba IPTV + připojit chytrou televizi nebo jiné multimediální centrum. Pak určitě do dětských pokojů + pracovna. Pokud uvažujete o kamerách tak vyvést i kabely ven. Případně udělat alespoň přípravu na tyto věci. Stačí husí krk zakončit do krabičky a kabel se může osadit dotatečně až to bude potřeba. Vše si stáhněte do technické místnosti nebo na půdu
Odpovědět
@katka_katousek Ne to právě nejde. LTE modem prostě budete mít např. na půdě nebo v technické a od něj půjdou kabely a WIFI signál už jako vaše vnitřní domácí síť. Z tohoto obrázku to je krásně pochopíte. http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media... Router WIFI EDU 100 je jakoby modem LTE od poskytovatele a je připojen k venkovní anténě tím prostředním kabelem. Ty krajní kabely už jsou vaše vnitřní domovní sít do pracovny, pokojíčků k televizi atd. + navíc to samozřejmě vytváří i domovní WIFI síť pro mobily, tablety atd. Celá diskuze je o tom, že je Vám doporučováno, ať si natáhnete ty krajní kabely po domě. Tady to je přímo LTE obrázek http://t-mobile.adsl.cz/files/images/... a ty kabely rozvedete právě od té vnitřní jednotky dál po domě.
Odpovědět
@katka_katousek I když vlastně máte pravdu. Pokud budete mít RJ45 rozvody, tak například v technické místnosti vezmete LTE modem, jeho přívodní kabel RJ45 spojkou spojíte (prodloužíte) s kabelem k pokoji u zahrady a tam až dáte ten modem a máte lepší WIFI signál na zahradě třeba na párty DOČASNĚ. Ušetříte kilo za modem z bazoše :-) Spojka stojí třeba dvácu. Je to sice takové drbání pravou rukou za levým uchem, ale možnost to je. Ale má to cenu? A jen tak mimochodem, zase jsme u toho, že kabel je kabel :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?