Máte přepěťovou ochranu neboli svodiče přepětí?

Rekonstruujeme dům. Děláme novou elektriku v mědi. Elektrikář nám nabízí namontování přepěťové ochrany neboli svodičů přepětí lidově řečeno "bleskojistky". Funkcí je, že chrání elektrická zařízení před poškozením izolace přepětím vyšším, než které je schopná izolace vydržet. Takže chrání elektrospotřebiče. Je tato ochrana nutná např. při pojištění domu nebo domácnosti? Cena cca 3200 Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@pedagogus nutná není, je to jen o penězích, pokud je máš tak si ji dej, ale přepěťovka nestačí jen v rozvaděči, ale měla by být i v zásuvkách po určitých metrech, ale ta zásuvka pak stojí kolem tisíce.... Řešil jsem to UPSkou s přepěťovou ochranou kterou mám u Pc a u TV http://eshop.kak.cz/zbozi/bga031a-apc... jinak neboj izolaci ti to jen tak neporuší... bouřka je prevít hlavně na citlivé spotřebiče jako právě pc, tel, switche, rotery atd....
Odpovědět
@pedagogus Má to význam hlavně u domů někde na samotě, kde se případný blesk nemá kam rozložit. U hustě obydlené zástavby to má význam minimální.
Odpovědět
Profilova fotka
My ji určitě mít budeme (není to zase až tak velká investice). Doporučoval nám ji i sám elektrikář, který měl konkrétní zkušenost s opravami po bouřce, kdy na jedné ulici díky přepětí vyhořeli všem barákům elektrospotřebiče...(což se teda vylučuje s tím, co psal @davescz). Teď tam tu přepěťovou ochranu mají prý všichni ;-)
Odpovědět
Nám také elektrikář říkal, že to dává skoro všem. Všichni řemeslníci chválí to svoje. Proto se ptám tady. Bydlíme v domě, který se rekonstruuje v dlouhé řadové zástavbě. Dům má 1 patro a je podsklepený (ze dvora vidíte 2 patra, z ulice 1 patro).
Odpovědět
Pokud jde o to pojištění, tak standardní pojistka domácnosti přepětí/nepřímý úder blesku většinou nekryje, resp. lze to pořídit jen jako připojištění za pár set korun ročně navíc, ale obvykle je tam stejně nějaký směšný limit plnění (cca 10 000 Kč), takže komplet nové elektrospotřebiče z toho stejně nenakoupíš.
Odpovědět
@catt82 Napsal jsem sice "na samotě", ale ono to platí i pro menší vesničku. Neřeší se to obvykle ve městech. Všechno je to stejně náhoda. Za celý život mi, ani nikomu v okolí, nic bleskem neodešlo. Tím samozřejmě neříkám, že to je zbytečnost. Pouze říkám, že to je obrovská náhoda. A míra pravděpodobnosti se zvyšuje tím, že bydlíte v místě, kde je méně domů a nejvyšší je někde na samotě, ke které vede ještě kilometr drátu vzduchem. Dneska je drtivá většina spotřebičů ve stanby modu, nejsou mechanicky odpojeny vypínačem. Takže to riziko je o to vyšší. My ochranu třeba nemáme, ale asi by byla blbost ji nedoporučovat. Jen mám obavy, že zařízení za 3200Kč vám v případě úderu blesku stejně elektroniku neochrání na 100%.
Odpovědět
Profilova fotka
@davescz máš pravdu neochrání, pokud nebude ochrana kompletní, tzn přepěťovky v hlavním rozvaděči, pak v bytovém a v zásuvkách, to pak ale vyjde na cca 15tis dle počtu zásuvek....
Odpovědět
Profilova fotka
Svodiče přepětí i přepěťovky mají jistě své místo v každém objektu. Zařízení, které mají jakýkoliv inteligentní obvod je v baráku mrtě... A můžete počítat co stály spotřebiče v kuchyni, televize, počítač (v počítači data) atp. Jak naznačil petrsv1000, tak tím, že si koupíte domu prodlkužovák s "přepěťovkou" za 600 se chráníte jen částečně. Ochrana se dělí celkem na tři stupně a každá pobere část přepětí. Do rozvaděče se dává 1.+2. stupěň, většinou zabere 4 pozice v rozvaděči. Do míst, kde je připojená pračka,sušička,lednice,tv se pak osadí zásuvka se 3. stupňem ochrany. Tím jste proti přepětí ochráněni na 99%. Dávat tuto ochranu pro lampičku nemá cenu, jen pro spotřebiče drahé a s elektronikou. Jinak to, že přepětí se do domu dostane po úderu blesku...ta šance je opravdu mizivá, ale může se taky dostat do domu jako naindukované přepětí např. z rozvodu distribuce atp. A tato šance je daleko,daleko vyšší. V tomto ohledu je nejlepší zákazník, poučený zákazník (ten,který vybavení domu již měnil :-) )
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Co je uvnitř? Varistor? Transil? Jak je to rychlé, jak rychle případně vypne nadřazené jištění? Jaká špička stačí na spolehlivé zničení "vyšeptaných" spínaných zdrojů? A až se to tedy stane, co s "hlavní" ochranou? Co s xx zásuvkama s ochranou?
Odpovědět
súhlasim s kota01 a ked je sieť v zemi tak minimálna možnosť prepätia dobra prepäťovka stoji cca 200e
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@kota01 prosím tě, vypadáš, že těm přepěťovým pojistkám rozumíš:) tak bys mi třeba poradil. Já chápu ty ochrany v rozvaděči+další stupeň v zásuvkách, ale elektrikář co nám tahá ted kabely (zatím s ním máme domluvené jen toto) tak se zmínil ještě o nějaké ochraně na televizní anténě. Máte to někdo, je to opravdu potřeba? My si právě materiál zajištujeme sami, tak uvažujeme co je nutné a co ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@magdina01 Aby jsi udělal maximum v této ochraně, bylo by samozřejmě vhodné je tam dát... Je to otázka peněz a jakou míru rizika jsi ochotná podstoupit... Před 15 lety mělo klimatizaci jen pár aut... dnes je to standard. Finančně už to bude jen třešínka na dortu. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
"nutná není, je to jen o penězích" Typické "kecy v kleci" diskusních fór. ČSN 33 2000-1 ed. 2 131.6.2 Osoby, hospodářská zvířata i majetek musí být chráněny před poškozením v důsledku přepětí, které vzniká z atmosférických vlivů, nebo ze spínacích procesů. Ostatně to, jestli tam nějaké svodiče musíte nebo nemusíte mít vyplývá ne z diskusí na internetu, ale z analýzy rizika, která je povinnou součástí projektu elektro (viz požadavek vyhlášky č. 268/2009 Sb., § 36 odst. 2). Má Váš elektrikář zpracovanou analýzu rizika? A co z ní tedy vyplývá?
Odpovědět
Profilova fotka
@kota01 díky, no uvidíme, jak moc zainvestujeme do přepětové ochrany, musíme to promyslet, bohužel už jsme ted ve fázi, že řešíme každých 10 tisíc navíc. @bonavox no, žádnou analýzu rizika asi nemáme, máme typový projekt a že by tam něco takového bylo, nevím. A nevím, tedy jestli to je podle nějaké vyhlášky povinné mít přepětové ochrany, ale vím o nově zkolaudovaných domech, které je nemají a nikdo to po nich při kolaudaci nepožadoval.
Odpovědět
Analýza rizika má být v jakémkoli projektu, i typovém. Pokud tam není, tak jste nedostali to, co jste za své peníze dostat měli. Reklamujte ho. Tak znovu. Vyhláška 268/2009 (už jsem to psal) požaduje v § 36 odst. 2 analýzu rizika (našli jste si to?). Z analýzy vyplyne, zda a jaká musí či nemusí být ochrana před přepětím. Bez analýzy je to pohled z okna ...
Odpovědět
Profilova fotka
@magdina01 jak uz pis e@bonavox - bud podle analyzy rizika vyslo, ze prepetova ochrana byt nemusi - coz je pomerne zvlastni, ale mozne, nebo revizak na elektriku dal razitko na co nemel. Pripadne skodne udalosti by pak ale pojistovny asi moc hradit nechtely. @bonavox - pokud "typovym" projektem mysli ty omalovanky pro stavebni povoleni, kde jsou vetsinou remesla jen schematicky jako par car, pak tam analyza rizika opravdu asi nebude. To, ze se obecne podle urovne dokumentace pro stavebni povoleni kvalitne a kontrolovane stavet neda, je celkem zname. Malo ktery projektant dodava realizacni stupen, protoze lidi hledaji vetsinou nejlevnejsi projekty a v limitovane cene se to prosde dodat neda. Bohuzel stavebnim uradum je to vicemene jedno...
Odpovědět
Profilova fotka
@bonavox @jumpmans díky za odpovědi. Teda nevím, jak by ta analýza rizika měla být obsáhlá, našla jsem v projektu nějakých pár vět, kde bylo něco takového zmiňované, ale moudrá z toho nejsem, ale nejsem také elektrikář, takže ono se to nějak udělá, revizi ještě nemáme. Reklamovat projekt kvůli tomu už určitě nebudeme :-) Sice máme typový projekt, ale v realizačním provedení, tudíž dokumentace - plány hodně podrobné, ale děláme různé úpravy a uzpůsobujeme, jak potřebujeme dle aktuálních podmínek. Takže přepěťové ochrany dáme, at máme klid, holt těch pár tisíc už nás nevytrhne.
Odpovědět
"Reklamovat projekt kvůli tomu už určitě nebudem" A právě proto, že nikdo nic nereklamuje se pak prodávají takovéto paskvily. Tím spíš, pokud máte realizační projekt. "Takže přepěťové ochrany dáme, at máme klid, holt těch pár tisíc už nás nevytrhne." Jo? A které to budou? Protože jsou SPD (přepěťové ochrany) typu 1, SPD typu 2 a SPD typu 3. Hádám že ty, které budou nejlevnější. Pak to ale taky může být pouhé vyhození peněz z okna.
Odpovědět
Profilova fotka
@bonavox no, nezlob se, asi jsi z oboru a rozumíš tomu, to nevyvracím. Již jsem to psala ve zprávě, že třeba elektrikář, vodoinstalatér atd. do projektu ani nenahlédli. Ale zase nechápu takové zapálení, dřív domy taky bez toho fungovaly a ted najednou to musí mít každý barák, jinak do každého uhodí blesk nebo vyhoří na základě přepětí v síti. A další věc, psaní takových předpovědí, že dáme jen ty nejlevnější ochrany, abychom to měli z krku je trochu urážející, neznamená taky to, že to nejdražší je nejlepší a že je každý blbec a nic si o tom nenastuduje. Samozřejmě o jednotlivých typech vím, nehledě na to, že dělám ve firmě, kde jsou elektroprojektanti, kteří mi doporučili firmu, která je výrobcem těchto ochran s dobrým poměrem cena/kvalita. Ty se možná můžeš zabývat do podrobna elektrikou, když je to tvůj obor, ale já musím při stavbě domu, když stavíme svépomocí, vstřebat spoustu jiných informací z různých oblastí. A dále co si pomůžu momentálně reklamací projektu, budu se půl roku hádat s firmou a vrátí mi tisícovku jako odškodnění, že jim tam něco chybělo :-( Ano, kdybych na to měla čas, tak třeba udělám, ale ted opravdu nemám zabývat se takovými blbostmi a plýtvat na to energií. Nehledě na to, že projekt si různě průběžně upravujeme, nedodržuje každou maličkost, co tam je uvedena. A když vidím, že jiní mají problémy i třeba u individuálního projektu, který jim dělá projektant na míru, tak jsme na tom ještě dobře.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?