Přípojka elektro - kabely, chráničky a rozváděče

Začátkem ledna mi zřídí čez na hranici pozemku přípojku elektřiny. Postaví mi kompaktní pilíř ss100. Chci si hned k tomu než to zasypou přihodit elektroměrový rozvaděč dvousazbový pro jednu přípojku. Budu tam dávat er212nkp7p. Našel jsem za cenu 5.718,- s daní + doprava. https://www.esta.cz/e-shop/5-er-212-n.... Potřebuji na dvě přípojky dva rozvaděče. Kde lze sehnat za ještě lepší cenu? Jaký kabel a chráničku použít na propojení ss100 a er212? Jakou délku? Našel jsem na bazoši stavební rozvaděč s proudovým chráničem za 1.600,-. dobrá cena? https://dum.bazos.cz/inzerat/96927761... Jaký kabel použít pro připojení z elektroměrového rozváděče er212 do stavebního rozváděče, když ten bude na zadní stěně elektroměrového rozváděče? Potřebuji i chráničku? Jaký kabel budu potom potřebovat na připojení mezi elektroměrovým rozváděčem a domovním rozváděčem (když bude jednou ten dům stát :-))?. Délka od elektroměru do domu cca 33 metrů. Plánuje se jistič 3x20A. Předem díky za radu.
Odpovědět
Na propojeni HDS - Elektromerovy rozvadec CYKY 4Bx10mm nebo AYKY 4Bx16mm, chranicku takovou, at tam jde kabel pohodlne strcit (poradi v obchode). Pripojeni samotneho domu, tam vam bude bohate stacit CYKY 5Cx6mm, a bude i pripadna rezerva na 25A jistic pripadne az 32A ale to uz je maximum na silnejsi jistic uz by bylo potreba stejny kabel co jsem uvedl na propoj na zacatku 😉
Odpovědět
Profilova fotka
Tento stavební rozvaděč by u nás Severní Čechy prošel.Dávám ho z druhé strany elektroměrového rozvaděče na prkno.Jelikož po stavbě se demontuje a když se přivrtá přímo,tak už je rozvaděč poškozen.Pozor pro dvě měření potřebujete tento rozvaděč http://www.dck.cz/new/produkt/er222nk... Jinak já bych radči dal od elektroměru kabel 4B x 10 a k tomu ovladací 3x1,5 .Zaleží kde to je .Na Moravě a v Praze co jsem dělal chtějí 5 x 10.Nejlépe je podle Vaší stavby zjistit připojovací podmínky.Vše je na netu.
Odpovědět
@dreambox A kdopak to tak chce? to je pro mne novinka, pokud si chce nekdo pripojit trifazove treba chatku a mit hlavni jistic treba jen 3x 16A staci mu kabel 5x2,5 (mit rezervu je samozrejme lepsi) ale cez nebo eon by vam do toho nemel kecat, pokud dodrzite zatizitelnost a jisteni kabelu a revizak da revizi. Cez zajima jen kabel od jejich pripojky k elektromeru, ten maji specifikovany v podminkach pripojeni, co mate od elektromeru k baraku maji u zadele, dulezita je revize 😉
Odpovědět
@gondekp a s tim kabelem 3x1,5 ma kolega pravdu ten budete potrebovat na spinani stykacu pro nocni proud z HDO.
Odpovědět
Profilova fotka
@kopca89 Tak to neznáš normu.Nejslabší povolený kabel je 5x6 Určitě nejsi elektrikář..Můžeš mít třeba jistič 2A stejnak od elektroměru 5x6. https://www.cezdistribuce.cz/edee/con... Jak už jsem psal takto to dopadá když každej zedník je elektrikář a radí.
Odpovědět
@dreambox Elektrikář jsem, ale tohle mi uniklo, je pravda, že přípojky domů běžně nedělám, osobně bych určitě pod 5Cx6 nikdy nešel. Jednou jsem téma přívodních kabelů od elektroměru studoval na diskuzi portálu elektrika.cz a utkvělo mi v paměti, že tam nějaký pro mne zkušenější člověk psal, že můžou být i nižší průřezy než 6mm, když je to TN-S a nikdo mu tam neoponoval, ale opak je asi pravdou, alespoň budu chytřejší. 5Cx6 by tedy měl být pro hlavní jistič 3x20A dostatečný i s rezervou a kabel 4Bx10 je sázka na jistotu co se týká zatížitelnosti a místních podmínek. (To o té chatce a kabelu 5x2,5 beru zpět)
Odpovědět
@kopca89 @dreambox budou dvě samostatné přípojky proto er212. a je to v plzeňský kraj. ayky nebo cyky? je to jedno? krom ceny?
Odpovědět
@gondekp Zatížitelnost při uložení v trubce v zemi je u obou kabelů stejná - 52A. Na 35m kabelu u hliníku ušetříte oproti mědi 1500kč max 2000kč (záleží na prodejci), tam bych tu úsporu asi moc neřešil, měď je měď. Hliník se vyplatí při větších délkách a hrubších průřezech nebo při nadzemních (vzdušných vedeních) je lehčí a lépe se s ním pracuje. Jinak co se týká elektra hledejte informace spíše tady : https://diskuse.elektrika.cz/
Odpovědět
@gondekp Bavíme se samozřejmě o CYKY 4Bx10 vs. AYKY4Bx16.
Odpovědět
Profilova fotka
@gondekp Od pojistkové skříně do elektroměrové Cyky 4Bx10 J(e to hned vedle.Bavíme se tedy o max 3,5m. Od elektroměru k podružnému rozvaděči Cyky 5 C x 6 a 3Cx 1,5(Popřípadě 2Bx1,5)To znamená měděný kabel.Pozor hliník tadyAYKY se může používat od průřezu 16 mm.Takže jak píše kopca89 nepoužívá se.
Odpovědět
ještě jsem narazil na jednom blogu na zajímavé informace o elektrice v domě v jednom článku doporučuji případně přečíst i komentáře. https://stavba.selfici.com/2017/09/el...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?