Rekonstrukce elektroinstalace, co je vše potřeba?

Profilova fotka
Ahoj všem, potřebovala bych znát Vaše zkušenosti s elektroinstalací. Co je vše potřeba a kolik to může stát, když rekonstruujeme 40 let starý zděný byt, který je v původním stavu (jističe, nové zásuvky a jejich větší počet...) Vyseká si zeď elektrikář nebo my sami? Kolik stojí zhruba práce elektrikáře a jak zamezit placení od hodiny, ale úkolově? Znáte nějakou kvalitní firmu nebo elektrikáře z jižních Čech, nejlépe z Č. Budějovic? Předem moc děkuji za jakékoli Vaše zkušenosti s prací elektrikářů a s tím, co vše jste vlastně s elektroinstalací dělali, abychom na nic nezapomněli...
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@lenka.han82 udělá se nabídka, podle toho co tam všechno chcete a pak se provede realizace, tak sme to vždy dělali. Záleží jak velký máte byt, pokud je to cihla, je to práce max na týden včetně revize a třeba i montáže světel, práci počítej kolem 15tis + materiál, kabely, jističe, zásuvky, vypínače atd....
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my jsme z jižních čech a manžel elekriku dělá známým běžně (elektrikář). Je na to potřeba dost věcí. Kabely, zásuvky, jističe atd...je toho dost. Musí se to finančně spočítat na metry kabelů, počet zásuvek atd. Myslím že vysekat si to můžete sami pokud tomu trochu rozumíte. Pokud chceš, ozvi se mi do IP, dám ti kontakt na manžela, zrovna přivýdělek uvítá. Poradil by vám a pokud by mu tvůj manžel pomohl, nevyšlo by vás to snad tak draho. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nezapomeňte ale na revizi. Regulérní cena od firmy, na klíč, se vším všudy 30 - 50 000. Záleží na tom, co se použije za materiál. Každopádně bych si nechal udělat nabídku
Odpovědět
Profilova fotka
@honzajs díky za info. 30-50 tis. za byt 75m 2 se mi právě zdá docela dost, ale já si vlastně ani nedovedu představu, jaká práce a materiál se za tím skrývá... @zamilovanadonej Chtěli bychom co nejvíc udělat sami a tak ušetřit... Pokud by to šlo chtěli bysme se s firmou domluvit, že nám poradí (za nějakou tu tisícovku), pak si to vysekáme, koupíme kabely (na firmu bez DPH) a firma nám je rozvede, ale zásuvky a světla zas může zapojit tchán, který elektrice trochu rozumí a bojím se, že na takhle kusovou práci se bude s el. firmou špatně domlouvat :-( Plus samozřejmě revize. @petrsv1000 Nevím ale, jak mi můžou udělat nabídku, když jim napíše jen tohle, co vím. Asi se jim těžko bude odhadovat, kolik hodin práce to je, nebo se pletu?
Odpovědět
Kdyz jsem si tak nezavazne zjistoval cenovou nabidku na rekonstrukci el. instalace, taky me cena neprijmne prekvapila. Nakonec jsme se do toho pustili sami, a najedou clovek zjisti, ze ony fa zase tak nekrestanske penize nechteji. Dost velka palka je v materialu. Delali jsme zatim jen castecnou rekonstrukci, tzn. nova rozvodna skrin, jistice, chranice, kabely, husi krky, zasuvky, vypinace, pro chodbu, jadro, kuchyni. Ver tomu nebo ne, tak jenom v tehle casti bytu mame natahano pres 150 m kabelu coz. finance dela najakych 7 tis. a kde je pokoj, loznice a obyvak. Pak zalezi jak chces resit tahani kabelu, jestli ve zdi nebo listy. Pises, ze barak je zdeny, tedy el. ve zdech uz urcite mate a dalo by se toho vyuzit. Jenze naroky pred 40 lety a dnes jsou uplne nekde jinde. Nejak si neumim predstavit mit v pokoji dve zasuvky atd., takze budete drazkovat. Nevim jak ve vasem pripade, ale co jsem zjistoval, tak pri drazkovani do nosnych sten v panelaku potrebujes posouzeni statika. Takze musis mit projekt, protoze bez toho ti to nikdo neposoudi, ale hlavne neudela naslednou revizi, kterou budes potrebovat pro bytak, atd. atd. atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka.han82 vy si sepíšete požadavky, předáte rozměry místností a ten člověk co dělá nabídky si s tím poradí a předá vám cenovou nabídku, tak se to dělá běžně, vysekat si to můžete, zapojení světel se také nemusí počítat. zaásuvky a vypínače bych neřešil ať to jde přes firmu včetně revize. Proč vám to tedy neudělá tchán když tomu rozumí ? na kabelech neušetříte, jelikož nevíte přesně kolik jich bude potřeba, firma vám naučtuje jen to co se sdělá, tak smě to dělali my ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@olgoj_chorchoj píšou, že mají zděnej byt, takže se bude sekat, stará instalace je k ničemu, ta se nepoužije. Projekt není potřeba, revize se dělá dle skutečného stavu....
Odpovědět
Profilova fotka
@lenka.han82 taky ještě záleží jaké si vybereš vypínače a zásuvky, jestli budou i tv, data... pak to může dělat i 10 tis. rozvaděč včetně jističů a chráničů taky do 10 tis pak kabely a práci jak sem psal 15tis a seš min na 40tis....
Odpovědět
@petrsv1000 Nemusí nutně sekat, můžou lištovat. Obecně "prý" to vychází levněji, resp. co jsem se dočetl na spec. fórech, pokud se udělá kalkulace dvě varianty tzn. drážkování/lištování, většina zákazníků voli variantu druhou. Na druhou stranu zděny barák je zděny barák. Nevím jestli se chápeme, ale já měl na mysli, že by se daly po vykuchání staré el. instalace využít drážky a průchody, které jsou teď, plus samozřejmě rozšířit do dnešních požadavků.
Odpovědět
Profilova fotka
Lištování vypadá jak pěst na oko, a já bych to nikdy nechtěla. Nehledě na to, že ty lišty taky nevycházejí levně, je to úspora spíše jen časová.
Odpovědět
Profilova fotka
@olgoj_chorchoj lištování ve starým bytě nedělám, jednak jsou zdi křivé a hmoždinky v té staré "prašivině" nedrží a pak při dnešních nárokách instalace, by těch lišt muselo být hodně a nevypadá to vůbec pěkně, tato varianta se používá vyjímečně v panelových domech. Př sekání se samozřejmě využívá starých drážek, ze kterých se vytrhá veškerá stará instalace. Co se týká lištování, levnější to nebude, jelikož lišty něco stojí a je to pracnějčí..... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je to starý dům, mohly by tam být plechové trubky s asf.papírem. Tam se dá provléct kabel taky a ušetří to spoustu práce. Nebo vytrhat i s omítkou a odělat nový. Každopádně páteřní trasy v chráničkách (trubkách). Člověk nikdy neví, co bude za pár let. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@honzajs protahnout se to sice dá, ale max jeden kabel, třeba ke světlu, jinak jich vede většinou stejně víc, takže se seká. Truby se již nedávají, při dnešním množství kabelů je to nereálné, stejně jako se nepoužívají odbočné krabice, Trubkují se akorát data a koaxiál....
Odpovědět
Profilova fotka
No, já jsem to tak dělal ve starým baráku, faktem je, že jsem to použil tam, kde byly omítky, víceméně jenom na světla. Ale ušetřilo mi to spoustu nervů a práce.Zásuvky a televize šly v 90% za sádrošema (dělaly se předsunutý stěny). Ale je dobré se u toho zamyslet , zvlášť, když to půjde pod omítku a raději udělat o dvě zásuvky více, než o jednu méně :-D
Odpovědět
Ad lištování - existují i podlahové lišty okolo místností, ve kterých jsou prostory pro vedení elektroinstalací. Nejde to poznat od klasické podlahové lišty.
Odpovědět
Profilova fotka
@bonavox Ale tahat z toho vpínače a světla by se mi nechtělo :-), Na televizi a zásuvky dobrý, trošku problém, když je moc malých rohů (ohýbání kabelu). Jo, taky je to celkem drahý.
Odpovědět
@lenka.han82 my také rekonstruujeme byt 3+1 :) nechali jsme kompletně předělat elektřinu, stav jako u vás - zděný byt, stáří cca 40 let.... pozvali jsme si elektrikáře, už jsme věděli, jak byt budeme chtít uspořádat - takže nám na zdi nakreslil křídou, kde sekat, odpojil starou elektřinu a vytáhl nám tři funkční zásuvky.... drážky jsme si sami vysekali.... zatím máme natahané kabely a připravené krabičky - zatím jsme za elektřinu zaplatili 8 tis materiál + 8 tis práce, a to se obávám, že ty nedražší položky máme ještě před sebou - vypínače, zásuvky,.... ty budeme teprve objednávat ;-)
Odpovědět
@zamilovanadonej chtěla bch se zeptat odkud jste, četla jsem že vas manzel je eletrikář
Odpovědět
Profilova fotka
@lidicka14 Díky moc za reakci. Teď je to už hodně aktuální...z hrubých prací nás čeká už jen ta elektřina :-( To, co popisujete, bychom asi taky tak chtěli udělat. I když vzhledem k našim časovým možnostem si to nakonec budeme muset nechat udělat kompletně firmou a holt jim zaplatit vše :-( Uvidíme, třeba by to mohlo být za víkend vysekané a to bychom mohli s kámošema zvládnout... Takže materiál je zhruba za stejnou cenu jako práce...to je podobný asi všude - i u pokládky podlahy nebo dláždění a obkládání koupelny ;-) Díky moc všem za minulé, současné i budoucí příspěvky! :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Mám dotaz, kolik cca může stát komplet nová elektrika (na jižní moravě) v bytě 3+1 70m2 zalitá v nové podlaze (jen zasuvky a vypinače sekané do panelu)? měli jsme rozpočet 43tis bez krabiček a vypinačů od elektrikaře, který to má jako bokovku (ale zaměstnán je v oboru).... je to drahé nebo ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@great.girl - myslím, že to je reálné. My máme 3+1, komplet nová elektroinstalace (většina vedena v sádrokartonových podhledech a zásuvkový okruh zalitý novou podlahou) a cena byla cca 32 tisíc bez vypínačů a zásuvek a bez zvětšení jističe na chodbě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@petrsv1000 Co to tu píšete, člověče?!! Víte ž nabádáte zde přítomné k porušování vyhlášek, norem a zákonů?! Je dobré si přečíst ČSN 33 1500, ČSN 33 2000-6, ČSN 33 2000-6-6. Pokud na sebe vezme revizní technik veškerou zodpovědnost za stav elektroinstalace a s vědomím, že porušuje jasně dané předpisy, což pro něj v případě jakéhokoli problému na revidované elektroinstalaci může mít obrovské kariérní a životní následky, pak je to absolvent lobotomického zákroku, nebo vrozené hovado. Než tu budete plácat takové hovadiny, něco si o celém problému přečtěte.
Odpovědět
@petrsv1000 Pro "petrsv1000" Co to tu píšete, člověče?!! Víte ž nabádáte zde přítomné k porušování vyhlášek, norem a zákonů?! Je dobré si přečíst ČSN 33 1500, ČSN 33 2000-6, ČSN 33 2000-6-6. Pokud na sebe vezme revizní technik veškerou zodpovědnost za stav elektroinstalace a s vědomím, že porušuje jasně dané předpisy, což pro něj v případě jakéhokoli problému na revidované elektroinstalaci může mít obrovské kariérní a životní následky, pak je to absolvent lobotomického zákroku, nebo vrozené hovado. Než tu budete plácat takové hovadiny, něco si o celém problému přečtěte. @petrsv1000
Odpovědět
Profilova fotka
@reviznitechnik Nějak nerozumím o co vám jde ? Já nikoho k ničemu nenabádám, ohánět se normou je sice hezké ale máte nějaký konkrétní případ co je špatně ??? =-) Váš výkřik do tmy jen nic neříkající....
Odpovědět
Píšete, že není potřeba projektová dokumentace, že revizní technik reviduje dle skutečného stavu. To se vám zdá býti normálním postupem? Je to samozřejmě nesmysl, proto jsem vás odkázal ke studiu potřebných ČSN, abyste prozřel a příště nepsal takové hlouposti.
Odpovědět
Profilova fotka
@reviznitechnik a co v případě že si celou rekonstrukci dělá sám doma elektrikář a žádnou revizí se nezabejvá?
Odpovědět
Profilova fotka
@reviznitechnik tak teď jste mě rozesmál :-D vy snad myslíte, že na rekonstrukci elektriky v rodiném domku se dělá projekt ? :-D Kde žijete, kdo by ho platil a hlavně proč ? Každý schopný revizák což vy zřejmě nejste je schopen udělat revizi dle skutečného stavu a ne podle papíru od stolu jak to zřejmě dělátew vy :-D @ratatooy pochopitelně pokud si předěláváte instalci doma sami a dělá to elektrikář, revize být nemusí, byť by měla být aby měli revizáci co dělat ;-) to vám zajisté reviznitechnik zde vysvětlí :-D Revizi budete potřebovat pokud stavíte nový domek a budete kolaudovat a nebo v případně že budete měnit hlavní jistič za větší či menší.
Odpovědět
Milý pane, jste naprosto mimo. Pokud si myslítem, že revizi potřebuje člověk jen kvůli úřadům, jste zřejmě po lobotomickém zákroku. Revize se dělá především kvůli zjištění stavu bezpečnosti, stavu schopnosti bezpečného provozu pro osoby, které následně budou přicházet s elektrickým zařízením denodenně do styku. Nebudu vám zde vypisovat, kdy musí být výchozí revize, to snadno zjistíte v již zmiňovaných ČSN. Jako RT chodím na revize po "elektrikářích", kteří jsou zaměstnáni v provozech průmyslových podniků a musím konstatovat, že je to někdy opravdu síla. Investoři se pak nestačí divit. Příklad toho, co dokáže lidská umělecká tvořivost "bez revize": Děda si provedl sám, dle hospodských rad, okruh pro venkovní zásuvku, která bude užívána pro zapojení sekačky na trávu. Jednoho vlahého letního rána se jal připojit sekačku přes prodlužovák. Netušil, že je na prodlužováku (oranžový prodlužovák z Baumaxu) prasklá izolace, sekačka bez problému sekala. V tom vyběhla v pižámku a bosky jeho čtyřletá vnučka a po trávě si to šinula rovnou k dědečkovi, dát mu zdravici. Nedoběhla chudinka. Mokrá tráva, napětí na holých vodičích pod prasklou izolací, absence proudového chrániče............kdyby byla provedena revize, za kterou by dal děda cca 500,-Kč, byl by ušetřen život malého děcka a doživotní trápení spousty lidí v rodině. RT by zcela jistě upozornil na absenci bezpečnostního prvku a dohlédl by na jeho doplnění. Pak přijde takový blbec jakým jste vy a píše tu takové do nebe volající kraviny. Já jen doufám, že se těch vašich cintů nikdo nechytí. Jsem revizní technik a člen Unie soudních znalců elektro a tak se nebojte, že nevím jak to chodí. Vím i to, že roztrubovači takových zavádějících tlachů jsou nebezpeční pro celou naši společnost. Dál nemíním na vaše chorobomyslné výplody reagovat. Jen apeluji na všechny lidi, co to zde budou číst.................nevěřte prosím takovýmto lidem. Nemají pravdu a dle jejich návodů se můžete stát hodně nešťastnými.
Odpovědět
@ratatooy Není problém. Elektrikář, tedy člověk s příslušným § vyhl. 50/1978 Sb. může samostatně pracovat a provádět práce na vyhrazeném elektrickém zařízení (viz. vyhláška č.73/2010 Sb.). Na jeho výsledné dílo musí být provedena výchozí revize dle ČSN 33 1500, která pak musí být uchovávána po celou dobu existence revidovaného el. zařízení (např. bytová elektroinstalace). Revize se samozřejmě neprovádí jen kvůli úřadům, jak tu psal jeden pomatenec s baťohem na zádech, ale hlavně kvůli bezpečnosti osob, které zařízení následně obsluhují. Problém je pak také např. s řešením případné pojistné události (během tohoto roku jsem řešil dvě desítky absencí revizí právě kvůli požadavku pojišťovny, která pak samozřejmě nepoukáže plné plnění pojistné události). Pokud budete mít nějaké bližší dotazy ohledně bezpečnosti a správných právních postupů při tvorbě např. bytové nebo domovní elektroinstalace, pak se můžete obrátit na odborné diskuse na portálu elektrika.cz. Tam je vše řádně vysvětleno, můžete si díky vyhledávače vyhledat spoustu zásadních ustanovení a rad. Zcela jistě neposlouchejte katastrofické rady lidí jako je zde diskutující petrsv1000. Jeho odpovědi hraničí s nabádáním k trestnému činu a ten chudák si toto snad ani neuvědomuje.
Odpovědět
Profilova fotka
@reviznitechnik to jste ale odbočil od tématu s projektem k dědovi s chalupou bez chrániče, to je ale věc jiná, já nikde nepíšu, že bych to tak doporučil !!! Ukažte mi kolik objektú má platnou revizi ??? A vy si opravdu myslíte, že to zkontrolujete o něco lépe než poctivý podotýkám poctivý řemeslník udělá ? Vybyvit chránič si také můžu udělat sám... Diskuze byla o prejektu a jelikož na to nemáte argumenty tak jste odbočil někam jinam. By mě pak zajímalo, jak provedete revizní zprávu chalupy která nemá projekt, to tedy dle vašich argumentů nelze.... Takže si silně protiřečíte... A co uděláte s tím, že v rozvaděči nebude chránič ? Necháte ho předělat, z jakého důvodu ??? To že děda použil proseklý kabel je uživatelská chyba ne chyba elektrikáře který instalaci prováděl . Jinak obecně jsou tu i revizáci co dělají revize od stolu, neříkám, že to tak děláte, ale neměli by jste to být právě vy ( obecně ) kteří mají dohlížet nad tím vším a ne brát jenom prachy.... to jen pro zamyšlení .... než budete odsuzovat druhé....
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?