Rezervovaný příkon 3x20 A - je dostačujicí?

Zdravím Vás, chtěla jsem se zeptat, zda rerezvovaný příkon 3x20 A, je dostačující, pokud by jsme chtěli v domě topit elektřinou nebo tepelným čerpadlem (zatím není rozhodnuto, kterou variantu zvolíme). U domu také bude muset být domácí ČOV. Máte někdo tento příkon a zkušenosti? Děkuji
Odpovědět
Těžko soudit... jakou máte tepelnou ztrátu domu? Jaké další spotřebiče v domě chcete mít? Pro topení čerpadlem a při malé tepelné ztrátě by to mohlo být dostatečné...
Odpovědět
@requied: děkuji. Jsme ve fázi koupě pozemku, kde je již tento příkon a budeme stavět dřevostavbu, tak že jaké tepelné ztráty bude mít, nevím.. :-| jde mi o to, aby to bylo dostačující s běžným provozem domácnosti, kde bude jen elektřina..
Odpovědět
@kacule26x Když ten dům nebude pasiv, tak bude mít cca 4-8kW. Vemte si že na 3x20A jističi můžete teoreticky pustit spotřebiče s 3x 4,5kW. Bojler 2kW, elektrokotel 8kW, rychlovarná konvice 2kW, pračka 1kW, myčka 1kW, žehlička 2,5kW, varná deska 7kw, trouba 3kW, mikrovlnka 1,5kW... A teď si zkuste představit co z toho budete/můžete používat najednou a kolik to v součtu dá kW. Jinak samotný elektrokotel Vám SÚ nedovolí a budete muset udělat i krb.
Odpovědět
@requied Pasivní nebude.. o krbu uvažume, po kud by byl elektrokotel..Ale bude záležet pro co se rozhodneme.. Moc děkuji za Vaše informace
Odpovědět
Tak to prozatím řešit netřeba, pro účely provedení stavby to postačuje. Ostatně potom pro bydlení by to mělo pro TČ stačit úplně v pohodě, pro elektrokotel asi také. Jistič 20A udrží podle normy normálně 22A, krátkodobě do 1h 29A. Je to o tom, šikovně pověsit jednotlivé spotřebiče na fáze, aby to bylo akorát. Pračka žere hodně pouze, když ohřívá vodu, myčka také, to je pár minut, na vaření určitě nebudete mít zapnuty naráz na plný výkon všechny zóny, trouba se asi nebude používat denně, když se pere, asi se zrovna přitom nežehlí ani nevaří, varná konvice jede chvilku a při vaření se asi moc nepoužívá. Elektrokotel pojede na nejvyšší výkon možná dva týdny v roce (pomíjím záběrové proudy kompresoru TČ, pokud byste je měli, nebo jiných spotřebičů, ale to už je zase o vypínací charakteristice jističů). Vše to lze ošetřit ještě přednostním relé, když už by byly nějaké problémy. Na stavbu budete mít jednotarif, tam to vcelku je jedno, ale u topného dvoutarifu jde o měsíční platby za rezervovaný příkon podle hodnoty hlavního jističe před elektroměrem, a tam jsou za každý ampér dost značné rozdíly v ceně a za rok už to něco udělá. Já sám mám TČ, TZ 6kW, hlavní jistič 3x16A a funguji docela normálně, akorát jsem si to musel dost promyslet, kam co napojit, co kdy mohu zapnout, a nikdy hlavní jistič nevybavil. Nechal bych ten s ledovým klidem ten 3x20A.
Odpovědět
@ondra_cha děkuji za informaci. Pár lidí mě zrazovala od tohoto příkonu, že je to málo. A vzhledem k tomu, že u pozemku tento příkon je již zavedený, tak nevím, zda by se dal navýšit. Ale asi by měl být dostačující. :-)
Odpovědět
@ondra_cha můžu se ještě zeptat, jak jste spokojenýs tepelným čerpadlem? A jaké máte? Děkuji
Odpovědět
@kacule26x Jo, a kolik Vám ti lidé doporučovali toho rezervovaného příkonu? Oni za Vás faktury platiti nebudou, že? To jako že byste si ten rezervovaný příkon měla navýšit nebo jak? Možné to je, otázka jiná je, zda distributor má v té oblasti dost kapacity, aby to mohl provést. Vždyť teprve začnete stavět, tak na ty vrtačky, flexy a podobně to bude stačit, a podle mě i na provoz domku (podle mne i s elektrickým kotlem), vždyť jde o prachy přece, čím nižší jistič, tím lepší, a pokud Vám potom přiznají sazbu pro elektrické topení, tam jsou za rezervovaný příkon veliké měsíční platby. Mám TČ IVT EQ6, má to svá pro i své nedostatky, jako všechno, nevím, co bych o své spokojenosti měl vyjádřit, prozatím funguje, musí se vědět, jak na ně... je to v podstatě přímotop, který bere tepelnou energii ze země, ze vzduchu, elektrická je doplňující k tomu, aby se ten přenos mohl uskutečnit. Vše je o nízkých teplotách topné vody, aby to úsporné bylo, samozřejmě i ohřev TUV, tam se obyčejně voda studenou moc neředí.
Odpovědět
Pry 3x25A ..to zvýšení neplanuji, urcite ne nyní, když budeme teprve stavet..spise to byla otazka, zda to vubec jde navysit..nevyznam se v tom, tak zjistuji pripadne moznosti ;-)
Odpovědět
@kacule26x Příkon se dá navýšit nebo nedá, to je na projednání s distributorem (ČEZ,PRE,EON, kde jste), to Vám tady z placu nikdo nepoví. A jak to ti lidé vědí, že 3x20A je málo a 3x25A stačí, když pravděpodobně nevědí, jaká to chalupa bude, jakou tepelnou ztrátu bude mít, čím se bude topit, jaké elektrické spotřebiče tam budou. 3x25A je mezi lidmi všeobecně rozšířený názor (nevím, čím podložený).Měl jsem 3x20A, nechtěl jsem tolik měsíčně za jistič platit, snížil jsem to na 3x16A a funguji taky jako předtím (ale vím, že to má jistá omezení, která mi život nekomplikují). Můj názor je takový, nechejte si tu 3x20A, po dobu výstavby to bude stačit určitě (na bydlení podle mne taky). Šetřete si peníze raději na smysluplnější věci.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacule26x @ondra_cha určitě bych si zjistil zda navýšení bude do budoucna možné, aby se pak nedivila, jelikož 20A stačit nemusí. 25A se běžně dává na rodinný dům. Pokud bude mít elektrokotel řekněme cca 9Kw a k němu běžné spotřebiče tak 20A nestačí.... tvrdit, že se všechny plotýnky najednou používat nebudou je pěkná kravina, ženská když vaří, tak jedou v pohodě tři plotýnky najednou, ještě u toho peče a pere, psát že kotel jede na plno jen dva týdny v roce ? =-) a co zbytek, to topí na polovinu když mrzne ? :-D jinak rozdíl v poplatku za jistič je u tarifu D55d cca 25kč a to jí nestojí za to aby si hlídal co může a nemůže požívat za spotřebiče. Pak TČ je otázka zda se jí do dřevostavby vyplatí... z hlediska návratnosti....
Odpovědět
@ondra_cha ja si vse proverim u dodavatele.. dekuji ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@petrsv1000 radeji se tady ptam, protoze tohle je uplne mimo misu pro me..jinak souhlasim s tim, ze se vari na vice plotynkach, trouba take obcas u toho jede, popripade se pere, tak se obavam, zda to neni malo, ale jak rikam vubec netusim.. Jinak s tim teplenym cerpadlem jsem dost na vazkach. Dum, ktery budeme mit, ma tepelne ztraty cca 6kW a tc je min 200 tisic, coz je dost a proto se rozhoduji, jak to vyresit..
Odpovědět
@kacule26x @petrsv1000 Tak máte odpovědi od více lidí, a jak vidět, co člověk, to názor; a sto lidí = sto názorů. Nikde jsem neuvedl, že všechny plotýnky se naráz používat nebudou, pouze jsem napsal, že asi na plný výkon nepojedou pořád (to by se asi do běla rozžhavily), trouba bývá na třetí fázi, tam je to také podobné. Ono je lepší si pořádně přečíst, co jsem napsal, než hned na mě psát, že je to kravina. Plotýnka (nebo co to bude za sporák) se rozehřeje během max. 15min, pak už jen teplo udržuje (zapíná a vypíná), pračka si vodu nahřeje během deseti minut, pak už jede jen programátor a motor+čerpadélko na vodu, myčka funguje podobně, že? Dům s tepelnou ztrátou 6 kW při -12 nebo -15stupních (kolik je v roce takových dnů), elektrokotel má při té teplotě odběr okolo 9A ve třech fázích, pořád zbývá v každé fázi 11A, hodinově 20A, okolo nuly má domek ztrátu asi 3kW řekněme, to je 4,5A z každé fáze, zbývá pořád 17,5A v každé fázi, hodinově 24,5A, tož v čem by měl být problém pořád? Mimochodem uvádět tady údaje z distribuční sazby D55d je dost mimo, ta se od března 2005 už nepřiznává, jste-li si toho vědom, dnes už jsou platby za jistič srovnané s D56d, a autorce otázky už přiznají pouze D57d (tam je měsíčně rozdíl v platbě za jistič 3x25A nebo 3x20A = 64Kč včetně DPH), když už jsme to takto rozpitvali. Ale pro autorku otázky opakuji: o navýšení příkonu bych se u distributora informoval, za to nic nedáte, vyplníte žádost, oni Vám pošlou vyjádření, ale dokud nenastane potíž, neřešil bych to.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha psal si : Pračka žere hodně pouze, když ohřívá vodu, myčka také, to je pár minut, na vaření určitě nebudete mít zapnuty naráz na plný výkon všechny zóny, trouba se asi nebude používat denně, když se pere, asi se zrovna přitom nežehlí ani nevaří, varná konvice jede chvilku a při vaření se asi moc nepoužívá. Sory ale toto je tvrzení chlapa ne praxe ženy.... máš to sice hezky rozepsané, ale ženská to prostě neřeší, zapne zrovna co potřebuje. Přijde z práce nahází pračku, myčku, jde vařit, péct a ještě stíhá žehlit, bohužel vše najednou, ale jak říkáš každý máme jiný názor, já vycházím ze zkušenosti... @kacule26x já volil kotel, který stojí pár tisíc, navíc byl v ceně domu, tepelné čerpadlo by se mi za 20let nevrátilo a do té doby bude po smrti....
Odpovědět
Dekuji za nazory obou. :-) kazdopadne jsem zjistovala navyseni prikonu u dodavatele a navyseni lze. Samozrejme, ze s poplatkem, ale jak se rika, nic neni zadarmo. Navyseni stoji 500,-/ampera, tedy celkem 2500,- na zvyseni prikonu na 3x25A ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 ja se zatim priklanim take k elektrokotli, protoze pocatecni investice cerpadla je vysoka..kazdopadne vse se musi poradne promyslet. =-)
Odpovědět
@petrsv1000 Záleží na tom, jak je kdo zvyklý, to je jisté, máš pravdu v tom, že to byl názor můj, chlapa, ale v tom se asi shodneme, žena toho naráz dokáže obstarat více, chlap ztěžka. Dobře, já se s Tebou hádat nemíním, proč taky, máš takový názor, měj ho, proč ne? Ale s cenami z D55d jsi fakt mimo, to snad uznáš. To nechápu, proč autorce otázky takto pleteš hlavu. Dnes už jsou cenová rozhodnutí ERÚ zcela jiná.
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha ok koukl jsem do staré tabulky... i tak mě ty poplatky nepřijdou tak drastický... @kacule26x no jak říkáš každopádně máš o čem přemýšlet a pak navrženo to budeš mít i v projektu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ondra_cha tak my jsme asi exoti, ale navyšovali jsme z 3x25A na vyšší... Pro nás není problém mít v jeden okamžik puštěnou pračku, sušičku, myčku, troubu, digestoř, indukci, centrální vysavač, atd....
Odpovědět
@catt82 Ano, proč ne, ale o exotech tu řeč nebyla a do extrémů tu otázku také dovést nechci, uvedl jsem, co si v chalupě dokážu zařídit, a uvedl jsem také jak, a že jističe mají své proudové hodnoty dané normami atd. Píšete: Pro nás není problém mít v jeden okamžik puštěnou pračku, sušičku, myčku, troubu, digestoř, indukci, centrální vysavač, atd.... Jo, proč ne, já zase nemám problém to nemít puštěné naráz, no a to je to asi, v čem se lidé liší. Já mám 3x16A, Vy máte třeba 3x32A nebo co já vím, na měsíčních platbách zaplatíte dvojnásobek, ale proč ne, za komfort se platí, to je celé. O ničem jiném tato otázka vlastně není.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@kacule26x no ono 3x20A nevim nevim, jak pro keho, nekemu staci 3x16A nekemu ani ne zase 3x32A Rozepisme se, kdyby: elektrokotel 3f 12 kw, mikr. 2kw, konvice 2 kw, světla 2 kw, sporak 8 kw, ostatni elektro 4 kw... Celkem 3 faz přístroje 20 Kw a 1 faz přístroje 10 kw, celkem jistic: 3x16A + 1 faz 45A rozdeleno do 3 fazi rovnoměrně 15A, hlavni jistic pri plnem chodu asi 3x32A, s tou 20A by to bylo bez problémů možné při topeni dřevem a vareni na kamnech s troubou, sotreba by byla potom: 10Kw neboli 3x15A, takze tak by ta 3x20 stacila jinak nevim, no jak sem psal
Odpovědět
@expertnastavbu již máme dávno zařízeno 3x25 🙂 ale děkuji
Odpovědět
Babička: 3x16A, a hotovo, 1 faz - kuchyně vše 2 faz - obyvak, pokoje, chodba 3 faz - bojler, svetla, cerpadlo ve studni 1+2+3 faza - venkovni 3 f rozvody No a musim podotknót, že vytápění v kamnách v "centralni mistnosti" > vlastne chodba, ze kere se dostanete všade.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?