Snížení výkonu u koupelnového ventilátoru

Je možné za pomoci odporu nebo jiného řešení nějak snížit výkon koupelnového ventilátoru? Jde o to, že ten, co máme je zbytečně výkonný a tedy hlučný. Než kupovat nový za 1500,-, který bude tichý, tak by to třeba šlo vyřešit nějak levněji...
Odpovědět
@robertpok prodávají se regulátory, ale musíte si vybírat vhodný typ podle typu motoru. Levnější používají asynchronní motor a ten se nechá regulovat jen v poměrně malém rozmezí.
Odpovědět
Tak ono jde primárně již o to jak máte nastaven průměr otvoru ventilátoru DN100, DN 125, DN150 - záleží na velikosti koupelny v m3 ( je určitá norma jak má být dimenzován výkon ventilátoru dle toho, v jaké místnosti se nachází - u koupelen tuším je výměna vzduchu v rozmezí 4 x - 7x za hodinu ). V každé velikosti ( průměru ) ventilátoru se vyrábějí ventilátory s obyčejnými ložisky nebo s kuličkovými ( ventilátory s kuličkovými mají větší výkon, jsou hlučnější, ale mají větší výdrž ). Výkon můžete snížit jednak elektronicky ( nemusí být vždy proveditelné ), nebo můžete při stejném průměru ventilátoru vyměnit za méně výkonný ( s obyčejnými ložisky ), nebo např. když máte otvor DN 150 - ventilátor 150, tak přes redukci tam dát DN 125 ventilátor, který má již sám o sobě menší výkon a není tak hlučný jako výkonnější varianta.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od robertpok:

Je možné za pomoci odporu nebo jiného řešení něja…
Snižít výkon koupelnového venitlátoru lze za pomoci regulátoru, máme odzkoušený regulátor Dalap ROV-300. Bohužel jedná se o malé výkony, samozřejmě dle typu ventilátoru, tím pádem následně dochází nejčastěji ke spálení pojistky zejména při propojení ventilátorů o průměru 100 a 125 mm. U ventilátorů o průměru 150 mm neevidujeme dlouhodobrý problém. U koupelnových ventilátorů se dlouhodobě nedoporučuje regulovat výkon. Pro ventilátor je lepší být silný a výkonný, který bude zapnut pouze na 2 minuty. Ventilátor místnost rychle zbaví zapachu a vzniklé vlhkosti. Když se sníží výkon ventilátoru sníží se i rychlost odvodu odpadního vzduchu- déle zapáchá a vlhkost se může více usazovat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?