Spotřeba elektřiny v novostavbě

Ahoj, možná narazím na někoho, kdo by mohl třeba malinko poradit - my trošku tápeme. Aktuálně nám přišel opravdu šílený nedoplatek za elektřinu. Novostavba RD Ytong 450 mm, podlahová plocha cca 100m2 (patrový dům). Podlahové topení v celém domě - vodovodní. Elektrokotel, bojler, indukce, pračka, sušička, myčka.... řekla bych že normální domácnost. Aktuálně nám za rok přišlo vyúčtování na cca 17 tis kW/h - rok Část zimy jsme topili krbem, takže kotel byl vypnutý a zhruba od dubna je také vypnutý, to už se netopí vůbec. Nemyslíte si, že je spotřeba elektřiny neúměrná? Děkuji za vyjádření - případně detaily doplním.
Odpovědět
1
2
5
Profilova fotka
A co TV? Domácí kino? Kolik toho uvaříš? TV dokaze byt peknej zrout a pokud bezi 22hod v kuse - nekdo pousti i jako podkres (nechapu) tak treba staré plasmovky muzou hodne zahybat s rozpoctem. A nektery zde na foru maji tolik fotek jidla, ze musi varit 20hod denně coz nejaka indukce taky spolkne. Mne ted vysla spotreba ele na 18tis rok. Vse na elektriku, dum bez dveri, podlahova ploca 170m ctverec.
Odpovědět
@ozzy77 Domácí kino nemáme, vařím zhruba obden, TV běží tak 8 hodin denně...nám ČEZ spočítal 51 tis/rok :-x
Odpovědět
@chik_chikitka asi to pujde blbe porovnavat. Mame drevostavbu, topime elektrokotlem do teplovodni podlahovky, 100m2 (bungalov) a rocni spotreba elektriny je cca 10 MW (10 tis kW) - celkova rocni spotreba bude nekde kolem 30tis Kc. Nijak extra nesetrime (ale neplytvame), topime na v zime na 22st (ale topili jsme snad az do konce dubna, mozna jeste dele), hodne vetrame.
Odpovědět
My první necelý rok bydlení (od listopadu 2018) - spotřeba 24MWh, elektrokotel, 180m2, vaříme hodně, topíme hodně. Teď budeme dodělávat ekvitermní regulaci, tak uvidím co příští rok, kdyžtak půjdem do TČ. Taky se říká že první zimy se protopí víc, že je v domě hodně vlhkosti. Ale asi to na polovinu nespadne ;-)
Odpovědět
@chik_chikitka Záleží na TZ Vašeho domu. Pokud je to novostavba, budete mít TZ kolem 4kWh a v tom případě by odpovídající hodnoty byly zhruba 35000Kč/rok celkové náklady a asi 8MWh/rok na samotné vytápění a ohřev TUV. Pokud je to první zima, tak můžete mít vlhkost ve zdech. Taky záleží na tom, na jakou teplotu topíte. Obvykle se počítá TZ pro interní teplotu 21C. S každým stupněm navíc stoupají náklady na topení o zhruba 6%.
Odpovědět
Profilova fotka
@chik_chikitka ať už máte za spotřebiče cokoliv, tak 51 tis za rok je nesmysl, to platili naši v domě z 80týho roky nezateplenýho, kotel 30Kw, vytápěno na 25st od rána do večera... Pravidelně každý měsíc si opisuji elektroměr, abych měl přehled, tím bych začal. V létě mám ve vysokém tarifu spotřebu cca 30-50Kw podle toho jak běží venku vířivka :-D v nízkém tarifu 300-500Kw v zimě pak 1000 - 1500Kw podle zimy, tam je to hodně individuální. Kotel má 9Kw, takže nějaká tv, pc světla nemá na spotřebu žádný vlivl, to je i reakce na @ozzy77 mám plazmu z roku 2012, žere přes 100W a jak píšeš běží tu jako podkres :-D takže jestli za den spálí jednu nebo dvě Kw, to je jako když nevchám běžet kotel o deset minut dýl... vaříme a pečeme taky často... Takže neznám moc detaily, ale spotřeba vašeho domu je dle mého názoru neůměrná... nebylo to ještě v době za stavební proud, nebo nestavělo se v té době ? Nebo to je čistě jen už "čisté" bydlení ?
Odpovědět
Tak to je opravdu hodně, máme bungalov 170 m2 a spotřebu 8MWh, topíme elektřinou bez elektrokotle a večer si přitápíme krbem. Jakou máte sazbu? Máte D57d ? Ta spotřeba může být vysoká i tím, že kotel v zimě vypínáte, je lepší udržovat stálou teplotu.
Odpovědět
Máme bungalov, 92 m2, 375 Ytong, trojskla, zateplení střecha 40 cm. Tarif d57, tepelné čerpadlo. Zatím nemáme celý rok. Ale od 1.4 do teď máme 1600 kwh (VT+NT) komplet celý dům. Když budu brát teď měsíční spotřebu 400 kwh na 6 měsíců a 800 kwh (6 měsíců) na chladnější měsíce, tak roční spotřeba by měla být okolo 7200 kwh a to mi spočetla i kalkulačka na TZB.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 jj tak ona pak hlavne taky i topí jako bonus. No ja mam jeste starsi plazmu a ta má bez čidla spotřebu 6OOW a to uz je rozdil. K tomu kino, stolni PC...2-3 s 5OOW zdroj u kazdeho 2monitory,,akvarko a letí to nahoru. Nejsem specialista pres tyhle veci-resp neresim, jen jsem chtel nastinit co kde muze žrát co uz clovek ani nevnima.
Odpovědět
@chik_chikitka Jinak bych viděl varianty : 1) někdo se na Vás napichnul načerno 2) špatný odečet 3) nějaký hódně velký žrout v domácnosti a TV bych v tom neviděl (pokud to není plazma), třeba herní počítače (ale ty asi ne), přímotop, sodíkové výbojky (na nic nenarážím 😀) atd. Mě i jednou elektrikář říkal, ze jednomu pánovi dělali zateplení a hmozdinkou mu trefili jednu fázi ve zdi, to místo bylo na zdi bylo celoročně suché, ale pak při vyúčtování se taky divil, nedoplatek 20.000 Kč.
Odpovědět
@ozzy77 Jinak kamarád si kdysy taky koupil plazmu, přítelkyně na mateřské, takže mu TV hrála celý den, každý den. Pak za mnou přišel, že má obr nedoplatek, tak jsem mu píchnul měřák na TV a ejhle 450W 😂😂
Odpovědět
@chik_chikitka A máte vůbec přímotopnou sazbu?
Odpovědět
Článek se načítá
Mame sazbu na D57d, primotopy nemáme, bydlime od listopadu, v zime si pritapime krbem, takze podlahovka ani moc nebezela. Plazmu nemame. Spis nez cena by me zajimalo, jake mate rocni odbery elektriny. Diky
Odpovědět
@chik_chikitka pokud jste tam první rok, tak ten Ytong je plný vody a izolační schopnosti budou nic moc, to může zvýšit náklady, nicméně ta cena za elektřinu, kterou uvádíte je i tak strašně vysoká.. Největší zrout by měl být v novostavbě ohřev TUV, jestli se nekoupete 4x denně, tak asi bude chyba někde jinde. Začal bych psát týdenní spotřebu a pokusil se zjistit, čím to je, ještě před tím, bych zkontroloval, jestli je dobře udělaný odečet.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 jojo to topí :-D jo jasně naskáče to, ale když má někdo elektrokotel tak to není moc znát, tam bude mít chybu někde jinde... =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@chik_chikitka tak my to máme za rok cca 8tis Kw, mám dřevostavbu a v zimě topímé v obýváku kamny, termostat je nastaven na 22,6st
Odpovědět
Profilova fotka
@chik_chikitka to vypada na spatny elektromer nebo ze jede nekdo na vas mam rocni spotrebu kolem 7,5 MWh - bojlery jedou cely rok, primotopy vytapeji cca 1/3 baraku ty maji kolem 4 kW, zbytek pec na drevo + bezna elektronika a vareni
Odpovědět
Profilova fotka
Za první rok máme lehce přes 4MW, topení TČ na cca 22 °C, v létě i pár dní chladilo, patrový dům z ytongu, cca 110m2 podlahové plochy. @chik_chikitka : Jaký máte podíl spotřeby v NT a VT? I když u D57d je ten rozdíl v ceně skoro zanedbatelný, kdyby náhodou bylo třeba chybou zapojení vše ve VT.
Odpovědět
@petrsv1000 NT 14 MWh a VT 3 MWh
Odpovědět
@chik_chikitka pises, ze pritapite krbem a podlahovka moc nebezela.. jestli neni chyba i tady. teplovodni podlahovku se nevyplati vypinat - idealne udrzovat v baraku cely den jednu teplotu. nevypinate to treba, kdyz jdete rano do prace? a jeste jedna vec - takovy topny zebrik v koupelne taky dokaze slusne zlobit se spotrebou. znam experta, ktery ho mel zapnutou celou zimu a pak se divil spotrebe jak pisou ostatni, zacni si zapisovat spotreby z elektromeru - ze zacatku treba denne (jestli nenarazis na nejake extra vykyvy), pak tydne, pak mesicne... a uvidis. pro priklad uvedu moje data cely barak: - VT - 1-2kW denne / v prumeru 50kW mesicne - NT - v lete 11-14 kW denne (mesicne 350-400kW), jaro podzim kolem 20-30kW (mesicne 600-800kW), zima 40-50kW (1-1,5MW mesicne). cely rok : VT 520kW, NT 9,4 MW Samotny bojler: 180-280 kW mesicne dle venkovni teploty
Odpovědět
@chik_chikitka Porovnávání s jinými domy a navíc s domy s TČ Vám nepomůže. To je zbytečné. Pokud si chcete spočítat odhad nákladů pro Váš dům, použijte kalkulačku zde: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Pokud máte slušně postavený dům, tak máte téměř dvojnásobnou spotřebu. Je potřeba zjistit důvod. Příčiny mohou být zhruba: 1) jedná se o první zimu a v průběhu stavby Vám zdivo a podlahy nasákly velké množství vody. Mokré zdivo neizoluje a na odpaření vody spotřebujete obrovské množství energie 2) někdo Vám krade elektřinu. Občas vypněte hlavní vypinač, nebo všechny jističe v domovním rozvaděči a sledujte, zda se v elekroměru nezmění odběr. (na elektroměru bliká LED dioda signalizující odběr) 3) chybný odečet. Zkontrolujte si vyúčtování 4) je vadný elektroměr. Vypněte všechny jističe a nechte zapnutý jen okruh pro bojler. Na štítku máte spotřebu, tak ho nechte běžet třeba 1h a srovnejte zda tomu odpovídá údaj na elektroměru.
Odpovědět
@chik_chikitka a jeste tak premyslim - ty 3MWh ve VT mi prijdou silene hodne, pokud mate D57d tarif (VT pouze 4 hod denne). To je v prumeru 2kW na hodinu celorocne - to mi prijde fakt dost.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487: ad 4) Pozor, že i bojler má termostat, čili nejede pořád. Bývá na něm ale doutnavka signalizující nahřívání. Když má nahřátou vodu, nežere nic. @mirekb: Mohlo by to být zkreslené tím, že po montáži elektroměru měli nějaký čas "jen" jednotarifní sazbu po dobu stavby, než si vyřídili papíry na dvojtarif. Jinak 2kW/hod neustále ve VT jsou fakt dost, když ve VT jsou kotle/bojler blokované (resp. měly by být). Určitě doporučuji sledovat teď přes léto stavy elektroměru, klidně denně či obden zhruba ve stejný čas pro představu o denní spotřebě. Jste samostatný domek nebo dvoj/více domek?
Odpovědět
@petr86 jo jo, ta spotreba je proste velka a vypada to, ze jim neco nebo nekdo dost zere
Odpovědět
Toje v norme. 8 hod denne tv,to jste slusni zavislaci a zaroven nechapu,kduz je dnes vse na netu,tak cemu poslouchat ty zhovadilisti jeste v tv+trpet nekonecne reklamy. Ke spotrebe - je to taky otazka spotr.teple vody,kolik vam zere lednice,bud stara nebo americka,ale 17ka za rok je v poho.Insukce+trouba taky nejedou zrovna na vzduch.
Odpovědět
@catle Ale spotřeba 17 Mwh, ne 17 tisíc Kč, to je kolem 50.000 Kč
Odpovědět
Profilova fotka
@chik_chikitka Rozepište alespoň rozměry domu a složení izolací. Pak se dá vypočítat, kolik padne na topení. Několik zpracovaných domů je v souboru http://petr.homolka1995.sweb.cz/1/spo... Kde například list vicen odpovídá domu s TZ 3 kW a roční spotřebě 3x24x90=6480 kWh. K tomu teplá voda 1000 kWh na osobu. Obdobně píše @zubr487 Vada elektroměru je zjistilelná. Začněte opsáním elektroměru dnes / zítra (stavy, hodiny, minuty). Pak zapneme kotel naplno na 15 minut a zase opište elektroměr. Před / po. Výsledky sem napište a obratem vypočítáme.
Odpovědět
Profilova fotka
@catle ono se na tv dá koukat na filmy či seriály bez reklam... taky tam běží hudba... někdo puští televizi jako kulisu... jako třeba u nás... běží cca od šesti večer do půlnoci a když je přítelkyně doma po noční tak i odpoledne, to pak běží tře 15hodin za den... na spotřebu to ale nemí vliv pokud máš elektrokotel... a proč někdo kouká nebo nekouká na Tv, není podstata dotazu... =-) Stejně tak můžu napsta proč sedět u internetu ? =-) jinak 17 tis kW/h - rok není v poho... :-x
Odpovědět
@chik_chikitka Nějaké nové info?
Odpovědět
@chik_chikitka mame podlahove na elektriku, novostavbu, dve male deti, takze podlahou topime i v zime (a krbem letosni zimu minimalne), varim denne, nekdy i 2x, pracka a susicka mi jede temer nonstop a rocni spotreba kolem 9MWh... Zkusili jste treba vypnout jistice postupne a nechavat pustene treba hodinu nebo dve a zjistit, co vam tolik zere? Pak mne jeste napadlo, i kdyz mate levny a drahy tarif, zda mate podlahovku a bojler napojeny tak, ze se spina kdyz je levny proud? Vypada to, ze asi ano, presto je zvlastni, ze mate takovou spotrebu....zase televize kazdy den 8 hodin take neni malo, ale je to temer dvojnasobna spotreba...hledala bych u velkych spotrebicu, popr. se obratila na CEZ kvuli premereni...
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?