Jak správně zapojit více světel v jednom okruhu přes smyčku?

Dobrý den, nejsem si jistý, jak správně zapojit více světel v jednom okruhu přes smyčku/odbočku. Vodiče L a N chci zapojit přes svorkovnici ve světle. V pohodě se tam dva kabely najednou vejdou. Ale jak zapojit ochranný vodič? Mám ho zapojit pouze do posledního světla? Nebo bych měl u každého světla pro každý vodič (včetně ochranného) použít trojitou wago svorku, ze které bude zvlášť odbočka ke světlu. V tomto případě bych wago svorky musel někam schovat. Díky moc
Odpovědět
já bych volil variantu s wago... zelený/ochranný vodič musí být na každém světle (pokud tedy je kovové a má na to svorku)
Odpovědět
Díky za odpověď. OK - ochranný vodič teda rozvedu přes wago svorku. Teď mě ale zajímá, jestli něčemu vadí, když vodiče L a N propojím přímo přes svorkovnici na světle. Chápu, že by to bylo čistší taky přes wago svorku, ale na další dvě už tam nemám místo. Je to přes svorkovnici vyloženě špatně nebo by to ničemu vadit nemělo... ??
Odpovědět
Vodiče L a N propojte přes svorkovnici na světle. A co Vám brání přes svorku na světle stejně propojit i vodič PE? Z jakého důvodu dělat další přerušení ve WAGO? Nějak se mi ta WAGO zdá zbytečná.
Odpovědět
Díky za fotku. Takhle přesně jsem to myslel, jen jsem nevěděl, jestli to není "prasárna" a můžu to tak bez obav udělat... Ochranný vodič musím přes wago, protože svorkovnice pro něj je v mém světle menší. Na rozdíl od L a N tam dva kabely prostě nedám. Ještě jednou díky
Odpovědět
@dawerius když odpojim tohle světlo, tak další v řadě přestane fungovat... Klidně se muze stát že vypadne jen jeden vodič a klidně zrovna zem. Wago stojí 3 kč a je jistota ze se nic podobného nestane.
Odpovědět
to je mi jasné, že při odpojení jednoho, nebudou fungovat všechna za ním. Jak jsem psal výše - určitě to není o penězích a že bych chtěl ušetřit 20 Kč, ale o tom, že tam prostě na ně a další kabel není místo.
Odpovědět
@requied Naopak. Zvyšujete množství spojů a tím zvyšujete pravděpodobnost, že se něco uvolní. Zrovna Wago není záruka, že se to neuvolní.
Odpovědět
@dawerius Když myslíte že je srovnatelná kvalita pružného značkového(certifikovaného) spoje a nacpání dvou vodičů pod jeden malý šroubek ve světle pochybné kvality... Vymlouvat Vám to nebudu.
Odpovědět
možná by bylo lepší to nechat na odborníkovi. Ten zelenožlutý vodič je asi ten nejdůležitější pokud nechce svítit rodince jak pan Kramný!!!!
Odpovědět
@hondrle ne to opravdu nechci:-) a odborník by to udělal jiným způsobem než jaký je zmíněn v předchozích odpovědích?
Odpovědět
Profilova fotka
@svobodaem zapojení dle fotky je správné a je to běžný postup kdy se světla zapojují za sebou, svorky jsou v tomto případě zbytečné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?