Zemnící pásek, drát, rozvaděč

Ahoj. Mám projekt elektroinstalace. Vím, že po vykopání pasů položím na dno pásek FeZn 30/4 mm a v rozích vyvedu od pásku drát FeZn 8 mm 2 metry nad terén. Ale není mi jasné místo elektrorozvaděče. Přikládám dva obrázky. Elektrorozvaděč je a vnitřní stěně, která bude mít základy. K elektrorozvaděči vede od pásku v základech pásek nebo drát? Vyvedu ho u obvodové stěny nebo ho povedu vnitřním pasem a vyvedu až v místě rozvaděče? Teda pokud jsem to vůbec dobře pochopil a od rozvaděče vede nějaké uzemnění.
Odpovědět
Ahoj, já jsem tu žádné přiložené foto nenašel, ale já to mám takto. V základech zemnící pásek, ten musí být všude, to je jasné, ze zemnícího pásku vyveden kulatý zemnící drát, který je na venkovní straně vyveden do krabičky, kde je svorkovnice a z této svorkovnice je zeleným drátem připojení k vnitřní rozváděcí skříni. Venkovní krabici mám prakticky naproti vnitřnímu rozvaděči, abych netahal drát z nějakého odlehlého rohu domu. Nikdo s tím neměl problém.
Odpovědět
https://www.youtube.com/watch?v=JnZrX...
Odpovědět
jsem nějak zapomněl :) foto tady
Odpovědět
Elektrický rozvaděč musí být přizemněn, už proto, že v něm obvykle bývá místo rozdělení vodiče PEN od elektroměrového rozvaděče - ten musí být samozřejmě přizemněn také. Od základového zemniče (který, jak píšeš, víš, jak udělat) k němu něco vést musí, pokud není přizemnění elektrorozvaděče řešeno jiným zemničem. Může to být kulatina FeZn pr. 10mm nebo 8mm, může to být také kupříkladu vodič Cy16 - tedy drát nebo lanko - má podobnou vodivost jako ten FeZn - lépe se s ním manévruje a netrpí na korozi. Já mám elektroměrový přizemněn kulatinou, domovní přes Cy16.
Odpovědět
Díky. OK, má být přizemněn a na obrázcích to tak tedy asi mám naprojektováno. A prakticky tedy v mém případě, kdy rozvaděč je v nosné stěně pod kterou jsou základy. Od zemnícího pásku mám vést výkopem pasu vnitřní zdi zemnící pásek a ten vyvést nahoru na terén jako dráty pro bleskovsod, nebo mám vést tudy stejný drát jako pro bleskosvod, nebo ten Cy16 a nebo mám vyvést hned v místě obvodového pasu a poté tahnout k rozdělovači v domě někudy mimo desku? Asi ten první že? Jsem natvrdlej :)
Odpovědět
@r4d3k74 Ne že má být přizemněn, nýbrž musí být přizemněn, jinak Ti to přinejmenším neprojde revizí. Je jedno, kde rozvaděč je, zkrátka v místě, kde jej plánuješ, vyvedeš ještě jeden vývod od zákl. pásu jakoby pro bleskosvod, necháš jej čumět nad základovou desku a prozatím hotovo. Elektrikář už si pak poradí, když bude tahat kabely, to musí potom dořešit, zda tu kulatinu narve až do bedny nebo bude pokračovat jiným způsobem. Dávat vodič Cy hned do země, to bych nedělal, mohl by při provádění těch prací s betonem, výztuží a tak, přijít lehko k újmě (víme, jak to chodívá při provádění těch hrubých prací).
Odpovědět
@r4d3k74 Ahoj. Já jsem normálně vyved pásek 30x4 nahoru krz základový pás, ztracené bednění, kousek deskou a vyvedl s chráničkami pod domovní rozvodnici. Pod rozvodnicí je kousek nad úrovní budoucí podlahy je skříňka KOPOS neboli HOP (hlavní ochranná přípojnice), která je následně propojená s domovním rozvaděčem.
Odpovědět
@specnaz84 díky. Pár obrázků za všechna slova. A možná bych ten pásek mohl vést spodem v betonu vnitřního pasu až pod místo HOPu a pak kolem ZB vedle chrániček nahoru.
Odpovědět
@r4d3k74 Ještě rada, snaž se udělat na té chráničce co nejméně ostré úhly. Já to měl a před týdnem jsem protahoval hlavní napájecí kabel a měl jsem problém to protáhnout.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@ondra_cha @specnaz84 Tak můj elektrikář měl, nevím proč, problém se zemnícím páskem, že se běžně dává drát. Tak mi pásek ustřihl, ohnul nad deskou směrem do místnosti a k němu připojil dvěma spojkama zemnící drát, který dovedl zpět do stěny a vyvedl do HOP. Teď mám ale v místě podlahy ten spoj a vychází do skladby EPS. Elektrikář říkal, že to nevadí, že ten zemnící drát a pásek může být v EPS. Opravdu to nevadí ???
Odpovědět
Profilova fotka
@specnaz84 Musim podekovat za obrazky, protoze ty reknou vzdy mnohem vic, nez vysvetlovani...
Odpovědět
Kdyby někdo věděl, může odpovědět kdokoliv :)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?