Znovu moje nešťastná elektrika

Ráda bych znala názory na tuhle situaci: Rekonstruovala jsem část bytu (koupelna, záchod, chodba, kuchyně). Práce byly na sebe vázány a já jsem v tom fofru udělala zásadní chybu, že jsem si nenechala poslat cenovou kalkulaci na rekonstrukci elektroinstalace. Práce začaly a já jsem několikrát žádala, aby mi kalkulaci poslali, ale dočkala jsem se jí, až byla většina prací skončena. Částka byla 42 000,-. Zaskočilo mě to, zdála se mi vysoká, ale říkala jsem si, že je to prostě profi firma, tak že to je drahé, ale bude to bezchybné. Jenže opak byl pravdou, byly tam chyby a nedodělky, nevycházeli mi vstříc časově, takže se některé práce zdržely atd. A nyní mi přišla už opravdová faktura navýšená ještě o částku 8000,- . Napsala jsem majiteli firmy mail, kde jsem upozornila na chyby, odpověděl, že mi sleví 2000 Kč. To se mi nelíbí. Takže se ptám: 1. odpovídá podle vás cena téměř 50 000,- za tuto část bytu? Podotýkám, že jsem si nevymýšlela nic moc extra drahého ani složitého, vypínače a zásuvky ABB Time, žádné rozvody internetu ani zabezpečení... 2. Setkali jste se už s touto situací a jak jste to řešili? Našla jsem si už i zákon, kde se říká, že pokud cena nebyla předem stanovena a dohodnuta, platí cena, jaká je běžná v danou dobu v daném místě. Nechci být krysa a nezaplatit, ale taky ze sebe nechci dělat blbce. Jsem na to sama a asi tu trochu cítím snahu vydělat na ženské, co tomu nerozumí. Proto jsem i fakturu nechala posoudit jinému elektrikáři, ten se podle prvního vyjádřil, že je to opravdu hodně, víc mi řekne, až se na to podívá podrobněji. Je mi z toho blbě, nechci nikomu dělat naschvály a ráda bych se domluvila, ale asi to nebude možné. :-( Děkuju za všechny reakce.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Asi bych zkusil firmě pohrozit tímto zákonem, a třeba se domluvíte. jinak 50K je opravdu hodně za takovouhle práci. ABB time není nic extra drahého, takže opravdu jim dát najevo, že byla urgence ohledně zaslání kalkulace bez odezvy a pokud nebude reálná cena, tak nezaplatit a jít s tím k soudu. A při vyúčtování dali i rozpis služeb a materiálu. To by dost pomohlo.
Odpovědět
Profilova fotka
@imabeaka zaplatit co je v nabídce, pokud není smlouva o vícepracech, není o čem diskutovat. Za 50tis se udělá instalace na půl rodinného domu... ne část bytu ...
Odpovědět
Tak já právě tu nabídku nemám žádnou, poslali až dokument s názvem rekapitulace a ten už byl na těch 42 000. Smlouva není žádná. Vim, že jsem byla blba...ale zda se mi, že ten zákon je na moji straně. Ale nechci se chovat vychytralé ani neseriózně, proto tady sonduji...děkuju za odpovědi
Odpovědět
Profilova fotka
@imabeaka momentálně se vychytrale a neseriózně chová firma. Dá se přímo řící, že kalkulaci schválně nedala, proto, že by nebyla akceptována a pak poslala přímo vyúčtování. Cena je prostě moc vysoká. Neplatit!
Odpovědět
Profilova fotka
A ještě pro info prosím jméno firmy :)
Odpovědět
Profilova fotka
Znám podobného elektrikáře, co přišlel ke kolegini domů a řekl, že tam má nezapojený kabel a že to hrozně žere a že s tím musí hned něco dělat. a jelikož nevěděla vůbec o co jde... tak si myslela, že to pán myslí dobře a souhlasila s "opravou" rozvodu za 10K. A to oprava spočívala v tom, že ten kabel zaslepil v krabici - aby to jako nějak vypadalo. Bohužel někdo vyloženě parazituje na tom když někdo něco neví.
Odpovědět
Profilova fotka
@imabeaka ale na těch 42 tis papír máš, ten tedy předali během stavby ? Tak zaplatit alespoň to, zbytek nic, pokud si nic nepodepsala...
Odpovědět
No těžko říct co s tím, každopádně poučení pro příště - nejprve si nechat nacenit (nabídka) celou věc a poté odsouhlasit (ideálně smlouva) ... ;-)
Odpovědět
@lisakstavitel Tak to každopádně, to už je mi taky jasné.
Odpovědět
@jonnyj To bych zatím nerada, třeba je ještě možnost se nějak domluvit. Ale případně potom zveřejním.
Odpovědět
@petrsv1000 No právě že ho předali až po skončení všech hlavních prací.
Odpovědět
Nepodepisovala jsem vůbec nic, posílali to mailem, ani nežádali potvrzení, že jsem mail dostala, nebo že souhlasím...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@imabeaka opravdu zvláštní přístup, kdyby nechtěli nic navíc tak bych to chápal, ale toto.... :-|
Odpovědět
Napsala jsem dotaz ne Asociacispotřebitelů a přišlo mi toto: Ceně díla se věnuje přímo ustanovení občanského zákoníku č. 89/2012 Sb., § 2586 odst. 2, ve kterém stojí následující: "Cena díla je ujednána dostatečně určitě, je-li dohodnut alespoň způsob jejího určení, anebo je-li určena alespoň odhadem. Mají-li strany vůli uzavřít smlouvu bez určení ceny díla, platí za ujednanou cena placená za totéž nebo srovnatelné dílo v době uzavření smlouvy a za obdobných smluvních podmínek." Bez určení ceny díla bude tedy platit za ujednanou cena placená za totéž nebo srovnatelné dílo v době uzavření smlouvy a za obdobných podmínek. Pro stanovení této částky by bylo pravděpodobně nejvhodnější obeslat několik potenciálních zhotovitelů a informovat se, kolik by dílo stálo u nich, popř. pokud je sporné pouze ohodnocení práce, zeptat se, jaké je ohodnocení jinde a podle toho stanovit vhodnou výši i pro Váš případ, kterou oznámíte Vašemu zhotoviteli, nejlépe písemně, doporučeně a s dodejkou pro případ možného sporu ohledně doručení. Také můžete podat podnět na Českou obchodní inspekci, která společnost prošetří a může jí udělit pokutu, pokud shledá její praktiky za závadné. Avšak nevstoupí přímo do Vašeho vztahu s prodejcem a nenařídí mu reklamaci uznat, proto je výhodnější ČOI využít v rámci argumentace v dopise. Přikládám odkaz, na kterém můžete podat podnět: http://www.coi.cz/ .
Odpovědět
Tak jsem oslovila dvě firmy, aby mi vyčíslily, jaká by byla doba práce. A kdybyste někdo měl zhruba přehled, mohli byste taky, prosím? Jednalo se o obyčejnou rekonstrukci - koiupelna, záchod, chodba, kuchyně. Děkuju.
Odpovědět
@imabeaka a vy nevíte jak dlouho to firma skutečně dělala? Odhaduju to tak na týden práce... Jen elektro + drážky
Odpovědět
Přesně do hodiny to nevím, ale týden to rozhodně nebyl. První práce měli hotové během dvou dnů a pak tam byli kus jednoho dne. A potom asi ještě dvě hodiny....ale nebyla jsem u toho, nebydlela jsem tam, jen jsem se jela potom vždy podívat.
Odpovědět
Max 30t a se slušným ziskem.
Odpovědět
30 za práci?
Odpovědět
@imabeaka a kolik lidí na tom dělalo?
Odpovědět
@requied Myslím, že dva, ale nevím, jestli tam byli vždycky dva. Taky tam mohl být někdo další...nevím to, proto se ptám, kolik hodin se na tom dá tak asi dělat, průměrně...
Odpovědět
@imabeaka jak jsem psal... v jednom to vidím na týden a ve dvou tak ty 2-3 dny... Takže tak 12-15tis za práci + materiál. Ten se dá také jednoduše nacenit, jen je potřeba vědět co tam konkrétně je.
Odpovědět
30t Komplet ne jen za práci.
Odpovědět
Děkuju Vám všem za rady a postřehy. Včera se tu na to byli podívat dva pánové z jiných elektrikářských firem, dala jsem jim i fakturu, co jsem dostala. Už od pohledu říkali oba, že to je přepálené hodně, jeden se u toho dost rozčílil, ani se mu nedivím, že takoví zmetci vůbec existujou, říkal...Dneska mi mají poslat jejich cenové kalkulace a pak budu postupovat podle rad paní advokátky z Asociace spotřebitelů. Ještě k té Asociaci - napsala jsem dotaz v pátek odpoledne a během dvou hodin jsem měla v mailu odpověď! Výborné služby.
Odpovědět
Tak mám cenové kalkulace od dvou firem - jedna je po známosti na 25 000 Kč a druhá od jiné firmy pro obyčejného zákazníka na 31 000 Kč. To teda jsem z toho na větvi. Chtěl mě obrat o asi 20 000 Kč? Je to možné? Se nemůžu vzpamatovat...
Odpovědět
Jo jo ,člověk si tohle musí hodně hlídat my když dělali rekonstrukci tak na každou práci jsem poptal dvě až tři firmy,a někdy se to lišilo i o třetinu.
Odpovědět
Jasně, já jsem vycházela z mylného předpokladu, že je to u nás na vesnici, že se známe od děcka, tak že mě přece nebude chtít nějak moc ošidit. No jak jsem psala výše, naštěstí pro mě jsme se o ceně vůbec nebavili, takže mu tolik prostě nezaplatím. Ale špatně mi z toho je...
Odpovědět
@imabeaka bohužel je to možné a dokonce i dost běžné... Je škoda že nemáte jakoukoli smlouvu. Jak jste vůbec.na tuhle firmu přišla? Nějak si neumím představit, že oslovim první firmu co kde najdu. " dobrý den, udělejte mi rekonstrukci elektro. nic mě nezajímá a peníze vyřešíme potom..." Takhle jednat si může dovolit miliardář nebo státní správa.
Odpovědět
Že nemáme smlouvu je pro mě v tuto chvíli spíš výhoda. Je pravda, že kdybych se na začátku zeptala na cenu a on mi řekl tuhle, tak bych to od něj nikdy nevzala. Ale je taky dost možné, že by sdělil jinou a pak navyšoval. K té situaci došlo tak nešťastně, v časovém presu, kdy se začala dělat koupelna a koupelnář potřeboval připravit elektriku kvůli zedníkům...a ano já vím, že jsem udělala blbost, jak jsem už několikrát psala. Vy si to možná neumíte představit, já jsem byla zmatená a nezkušená a na všechno sama...
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, pochopila jsem dobře, že Vám to dělal asi nějaký známý? Jen pro predastavu, máme na vesnici instalatéra, známe se od malička...bylo jasné, že pro výměnu radiátoru v naší nové ložnici oslovim jeho... Též jsem neřešila, kolik to asi bude stát, na netu jsem nacetla, co tak stojí radiator, příslušenství atd. Jaké bylo mé překvapení, když faktura na jeden obyc radiátor s ovládáním teploty byla přes sedm tisíc... Bylo v tom to topné těleso, příslušenství, napuštění a vypusteni vody, samo práce, doprava, instalace... Doprava půl kilometru, práce trvala asi tři hodiny, byli tu tři..trochu sranda no...dojela jsem z práce a nestačila se divit, jaký bordel tu zůstal a co si nasadil za ceny. Samozřejmě jsem mu to i pověděla obratem, že si děláme protislužby atd, jestli si dělá srandu 😁 teď už se tomu smeju, ale po debatách se známými jsem zjistila, že u nás to byl ještě slabý odvar... Ono většinu nám doma dělají pratele řemeslníci a není problém, ale pak narazíte na individuální případ a protočí se panenky... Držím palce, nedejte se.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?