Jak uchytit dřevo na fasádu domu?

Dobrý den, budeme stavět zděný bungalov z cihel heluz tl. 50cm bez dalšího zateplení.. Fasádu by jsme chtěli nakombinovat klasickou bílou + dejme tomu z 1/3 obložený dřevem, konkrétně sibiřský modřín, bez ošetření. líbí se nám patina. Otázka zní, jakým způsobem dřevěný obklad upevnit na zeď, aby byl v rovině se zděnou fasádou? Viděl jsem upevnění jakoby na fasádě a následně zalištované.. to se nám nelíbí. Chtěli by jsme fasádu v jedné rovině. Předem díky za rady
Odpovědět
Také jsem hledala, máme dřevo u oken a je to oříšek. Poptala jsem více firem a jen Ara Kolín si s tím umí prý poradit bez problémů. Koukněte, případně se tam zeptejte.
Odpovědět
@luckavra díky za radu, uvidíme třeba sed ještě dozvíme něco zde.
Odpovědět
To tady není nikdo od dřeva kdo by poradil???
Odpovědět
Profilova fotka
jako mužská část nicku a od dřeva to vidím takto : stěny máte nezateplené cihlové, dřevo by se mělo přichytit na dřevěný rošt, třeba z latí 5x3. Což znamená 3 cm rošt a 2 cm prkna. Dohromady 5 cm. A těch 5 cm musíte na neobložené zdi přidat, aby jste to měli v jedné rovině. Buď 5 cm polyše, nebo přizdít ytong nebo něco takového. Třeba někdo poradí. Prkna bych přímo na cihly nedával, to by bylo děr na hmoždinky, navíc nevím o jak velkou plochu by se jednalo. A když se dostane vlhkost za prkna a nebude mít možnost větrat, tak prkna zplesniví. Podle mne se buď smíříte s vystouplým obložením, nebo budete zeď dorovnávat. Něco dá omítka, ale 5 cm určitě ne. Víc asi neporadím.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenek2323 normálně se to dělá na modřínový rošt. tam jde o to, aby byla fasáda odvětraná. co se týká toho, že chcete mít fasádu v rovině se zdivem, tak to buď musíte uskočit nebo dorovnávat. jinou cestu neznám. na tyto věci se specializuje tato firma: https://www.insowool.cz/ další i tady: http://www.prirodnibydleni.cz/tag/mod...
Odpovědět
@zdenek2323 Přesně jak se píše výše. Na nezateplené zdi, pokud chcete dřevem obložit jen část to nikdy nedáte do roviny bez nějakých dalších úprav. Zateplit tenkou vrstvou celý zbytek by asi bylo dost pracné a cenově náročné. Pokud ten barák ještě nestojí, napadá mě spíše uskočit. Neznám vůbec současnou nabídku zdících materiálů, ale možná by stačilo stěnu v místech pod plánovaným dřevěným obkladem vyzdít z o cca 5cm tenčích cihel.
Odpovědět
Profilova fotka
omlouvám se, špatně jsem přečetl zadání. Jestli teprve budete stavět, tak nejideálnější řešení je odskočit zeď v místě dřeva, ale neznám rozměry cihel, případně jak moc pracné by bylo je seřezávat na míru.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 5 cm je málo bude potřeba minimálně 6 cm (4 cm lať a 2 cm palubka). další problém bude přechod mezi zdivem a palubkou. tam se buď musí dát krycí lišta (zarovno fasádou) nebo sakra dobře měřit. to odskočení od zdi může být i větší. dá se to později dorovnat silnějším roštem. chce to mít opravdu dobře rozmyšlené, aby pak nebyl problém. navíc záleží, jak se budou palubky nebo desky pokládat (podsouvání, perodrážka, překládání). způsob kladení značně ovlivní rozměr potřebný pro uložení dřeva. to si musí pořešit tazatel.
Odpovědět
Díky za komenty, rozebíral jsem to s projektantem a řekl mi v podstatě to stejné. uskočit s menším rozměrem cihly. Horší bude počet cihel, spočítat a nějak nakombinovat, když nemáme konkrétní představu jak obklad bude :D Máme co dělat :) Takže v podstatě, když máme zeď 50ku cihlu, tak v místě roštu bude 44 a mělo by to vyjít
Odpovědět
cihle zatím objednané nemáme, takže první plus pro nás :)
Odpovědět
@tomas80 Vůbec nepolemizuju, souhlasím se vším. Vždy je třeba mít to předem důkladně rozmyšlené a co se hloubky týče je fakt lepší mít malou rezervu než to pak zkoušet nějak složitě bajstlovat. A souhlas i s tím přechodem, bude to chtít nějak slušně vymyslet a hlavně přesně udělat, ale pak to může vypadat pěkně. Mám-li se ale přiznat, osobně by se mi to celé jen kvůli tomu dělat nechtělo. :-))
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenek2323 manžel to tak včera říkal, že kdybychom si to bývali chtěli takto schovat tak by stavěl ze 44, máte jinak normální cihlu nebo plněnou? Protože právě kvůli tomu, aby se tam nezhoršily izolační vlastnosti, že by ty užší cihly vzal plněné ač jinak máme klasiku :). Ať se dílo podaří.
Odpovědět
Článek se načítá
Ještě bych podotknul, že v místě změny tloušťky zdiva se bude špatně řešit vazba cihel. Budete tam muset vždy ob jednu řadu cihel tu 50-ku cihlu zepředu vyřezávat. Žebra uvnitř cihel jsou křehká, takže to asi bude často praskat. Navíc budete muset držet dvě roviny zdění. Kdybych si to stavěl sám, tak si ještě dovedu představit, že to pohlídám, aby to dopadlo nějak použitelně. Ale vysvětlovat to zedníkům a hlídat je, aby to neslepili z nějakých zbytků cihel bych nechtěl. Ten stavební systém s takovou kombinací nepočítá a projeví se to na vyšší pracnosti zdění a bude větší riziko špatně provedených detailů. Dobře si to rozmyslete, jestli do toho půjdete ... Ale jinak Vám rozumím, samozřejmě ten zapuštěný obklad bude hezčí ;)
Odpovědět
@dzus díky za poznatek. To mě ani nenapadlo. Vypadá to jako pěkná pakárna. Zedníky máme šikovné, ale... Přesně tak obklad položený na zdi se nám nelíbí, to bych asi raději nedělal nic. No Tak uvidíme, už vidím ty naše zedníky jak jim to říkám :D To jejich nadšení
Odpovědět
@dzus Do řezání bych se nepouštěl, to je pravda, to by byl problém. Ale nakoupit trochu fasádního polystyrenu odpovídající tloušťky a ty zuby vzniklé díky tenčímu zdivu prostě "zateplit" nebude žádný velký problém.
Odpovědět
@jiri_1477 Pravda, taky mě pak napadlo, že by to šlo dolepit naopak na těch tenčích cihlách. Ale polystyren pak bude potřeba ještě přetáhnout aspoň perlinkou s lepidlem, aby bylo na co naházet omítku ... a taky aby to pak nepraskalo. @zdenek2323 Dejte pak vědět, jak to nakonec dopadlo :) Každopádně držím place.
Odpovědět
Profilova fotka
@zdenek2323 první si zjisti, jaký rozměr bude mít rošt a dřevo. poté můžeš řešit dál. je potřeba se domluvit na jisto s jedním dodavatelem, ať se rozměr nezmění v průběhu stavby. modřínové svlaky mívají rozměr i 5 x 7. v podstatě použijete stejný rošt jako na terasy. pokud by vás někdo přesvědčoval, že to stačí podložit palubkou, nešel bych do toho. je potřeba, aby byl vrut alespoň 3 cm v roštu. ono se to zdá, ale cosi to váží a z dlouhodobého hlediska by se to mohlo se slabším spojovákem mírně bortit.
Odpovědět
Profilova fotka
když jsem dělal štít, dali jsme to na střešní laty. u nás je ale výhoda, že nešly na zdivo, ale na dřevovláknitou desku a do nosné výdřevy štítů, takže jsem mohl použít velmi dlouhé vruty. u zdi je navíc problém přechod mezi dřevem a cihlou. není to úplně ideální stav. z dlouhodobého hlediska se mi to moc nelíbí. zdivo může být chladné a vlhké, což by časem mohlo negativně ovlivnit pevnost roštu. modřín se s tím popasuje lépe. navíc bych ten rošt ve vašem případě podložil butylkaučukovou páskou, která vytvoří ideální přechod mezi dřevem a zdí. jsem ale puntičkář. firma se s tím tak drbat nebude.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?