Mokré fleky na nové fasádě

Dobrý den, potřebuji poradit, znát názor. Na konci listopadu nám dodělali fasádu na RD ze 70.let, zateplení šedým polystyrenem, 140mm, hmoždinky zalepeny polystyrenovými zátkami. Včera ráno, kdy byly teploty pod nulou, jsou na fasádě mokré fleky, předpokládám v místech hmoždin. Myslím si, že by to v dnešní době již být nemělo a dívala jsem se na spoustu fasád, některé to měli, některé ne. Proč nám to dělá? 😞
Odpovědět
@miselinkaa byla použita penetrace před natažením omítky?
Odpovědět
@keany ano, penetrace v barvě fasády
Odpovědět
Protože: https://www.zofi.cz/tepelne-mosty-na-... pak třeba ještě: https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-... stačí trochu googlit.
Odpovědět
mě to včera vysvětloval náš dozor, že teď už se kotvení polystyrenu dává hlouběji do polystyrenu a přes ty špunty se dávají polystyrenové kolečka a nemělo by to dělat.
Odpovědět
@candat My to tam máme ty špunty a i přesto se to dělá. Může to být i tím, že je tam ještě vlhkost, která se časem vypaří?
Odpovědět
@miselinkaa tak to netuším. U nás uvidíme až příští rok, jestli je to ok nebo budeme mít berušku.
Odpovědět
@miselinkaa mame novou fasadu take delanou v listopadu, zatepleni bilym 20cm take se zatkami a tohle se nam nedeje... kdyz vam delali ten sedy polystyren, meli ho na fasade zakryty? Nebo na nej svitilo slunce apod? Je nachylny na zmeny teplot a slunce
Odpovědět
@candat Přesně to co píšete bude nejspíše příčinou.
Odpovědět
Nestačím se divit, že pokud napíšete do dotazu, že máte zátky, tak se ozve hned několik lidí, kteří buď odkazují na internet @rimmer nebo rovnou napíšou, že si myslí, že je to tím, že by tam měly být zátky 🙂 @candat Kritickým okem tam vidím hned několik "zajímavostí". Nejsem si jistý, jestli se kotvilo správně dle kotevního plánu. Schéma kotvení je jasně dané a podle jedné fotky to vypadá, že není úplně správné, ale nevím. Na kondenzát to vliv nemá, ale je to vodítko k pochybnostem o správném postupu. Nechal bych si ověřit. Možná máte fotky před stěrkováním. Každopádně je vidět, že tmavší barva je také v místě kde dávali armování. Spodní hrana nad soklem a horní okraj kolem oken, tzn. že je to tmavší i tam, kde je více lepidla. Tím pádem mi nedává smysl, proč to není tmavé, vyarmované také našikmo okolo okenních rohů, kam patří také armování. Další podezření, že se něco "urychlilo", ale nesouvisí s Vašim problémem přímo. Řekl bych, že to nemělo šanci perfektně doschnout kromě jednoho víkendu a bylo dost dní, kdy se zvedla vlhkost. V místě zátek bych ověřil, jestli zátkovali precizně a jestli nepoužili nějaký typ úplně obyčejných hmoždinek s kovovým trnem. Každá fasáda by měla být ideálně provedena podle odzkoušeného systému, který říká jaký typ hmoždinek smí být použit. (Nemyslím si, že zde je problém a souvislost) Další podezření je, že nevím, proč je víc lepidla okolo zátek, když mají být perfektně v úrovni, možná hluboko zavrtaná hmoždinka, která se dotáhla až moc a pak se utopila zátka a dorovnala vrstvou lepidla - opět jen podezření). Otázka, co máte ve smlouvě a jestli Vám to neudělali prostě jen za relativně dobrou cenu bez smlouvy a podle svého vědomí - tzn. měli prostor šetřit peníze na materiálu a čas na pracovním postupu. Každopádně pokud by to byl kondenzát směrem z domu ven, tak byste měla vykreslené také spoje jednotlivých desek EPS, což nemáte. Zatím bych to přisoudil tomu, že v tmavých místech je +- více lepidla+omítky. A ta místa si vzala odněkud vlhko, asi ne z kondenzátu. Udělal bych fotky a sepsal email s pár poznámkami, že je to věc, která pokud nevymizí s doschnutím, budete chtít opravit nebo kompenzovat (cena), případně vysvětlit od výrobce povrchové stavební hmoty - proč přijímá vlhko z vnějšího prostředí a mění odstín. Omítkovina by měla být paropropustná a zároveň odolná vodě, vlhku. Může to být i tím, že stavební práce s mokrými procesy a lepením by měly být u standardních materiálu prováděny při teplotách ne nižších než +5°C. Možná to promrzlo, nedoschlo. Zrání, schnutí probíhá v nějakém čase, který se mění s okolními podmínkami a zvláště při velké vrstvě, velké vlhkosti a nízké teplotě je ten čas nejdelší.
Odpovědět
@drongm V podstatě souhlasím, nicméně k tomu, že "Každopádně pokud by to byl kondenzát směrem z domu ven, tak byste měla vykreslené také spoje jednotlivých desek EPS, což nemáte.", si dovolím poznámku, že to tak být nemusí. Může se jednat jen o lokální kritická místa, kde je např. méně pěny ve spáře, resp. žádná, a kondenzát se protlačí to nejsnažší možnou cestou. Měl jsem to podobně, naštěstí ne na finální fasádě, a šlo o to, že EPS byl lepen na podzim, kdy venku byla vysoká vlhkost, a těmi izolačními deskami se tato vlhkost v podstatě uzavřela, plus jsem měl nový dům, takže další vlhkost uvnitř. Vysychalo to cca 3 roky, než jsem měl první zimu bez fleků. Fleky se tvořily spíš při teplotách kolem nuly, za mrazu ne (pravděpodobně vlhkost zmrzla někde hlouběji v izolaci a až když polevilo, tak se udělaly fleky). @miselinkaa Chtělo by zjistit, jestli je to v místě spár, nebo v místech talířovek. Pokud to je v místě spár, mohli to lepit tzv. na buchty a je tam komínový efekt kolem hran desek. Na druhou stranu je to tedy dost pravidelné, takže to na ty talířkovy vypadá. Může to být samozřejmě i tím, že fakt nedali zátky všude, nebo jsou slabší, a je zde větší vrstva lepidla, resp. méně izolace, tudíž tepelný most. Ta spodní hrana na soklu mě také překvapila, bych to hádal na zakládací AL lištu s okapničkou přes hranu izolace - pak by to znamenalo opravdu tepelný most. Obávám se, že toto by měl posoudit odborník - bez narušení fasády pro případy posouzení se to asi neobjede.
Odpovědět
Profilova fotka
známým to dělá také, nakonec se ukazalo, že mají lepidlo natažené ve slabé vrstvě, bohužel je to nejčastější příčina tohoto problému a už s tím nejde nic dělat
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Jsme taky zateplovali letos v létě 10 šedým polyst.A dnes po prvním mrazíku se ukázalo toto neštěstí.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?