Běžící hypotéka a odchod na mateřskou. Jak to utáhnout?

Profilova fotka
Máte zkušenosti s tím, že jste si vzali hypotéku a po nějaké době (plánovaně nebo neplánovaně) jste šly na mateřskou? Jak to utáznete? Přivyděláváte si? Začaly jste podnikat? V čem?
Odpovědět
1
2
No tak já s tím počítám od začátku.
Odpovědět
Profilova fotka
my si dali hypotéku tak "nízkou", aby v případě nutnosti (ztráta zaměstnání, mateřská dovolená apod.) ji mohl v pohodě táhnout jeden z nás, já nebo přítel. Ale nutno dodat, že splácíme opravdu jen 4 tis. měsíčně, máme malý byteček, ale 1 mimčo se sem určitě vejde :-) Jistota je jistota :-)
Odpovědět
Vzhledem k tomu, ze hypo si vetsina lidi bere ve veku 20-30 a je na 20-30 let, je jasny, ze pujdes v prubehu splaceni na materskou, podle toho se musis zaridit. Plus teda rezerva by mela byt ve vysi sesti mesicnich splatek, to se doporucuje pro nemoc nebo ztratu zamestnani.
Odpovědět
Profilova fotka
vzali jsme si hypo, mame dite. Tahne to tedka manzel ;-)
Odpovědět
My s tím tedy také počítali od začátku. A proto jsme si vzali tak vysokou hypo, abychom ji utáhli z jednoho platu plus mateřské.
Odpovědět
My taky mame hypo a deti zatim ne, ale radi by jsme relativne brzo. Teoreticky by jsme to meli zvladnout i z manzova platu a materske a navic mam nasetrenou rezervu na delsi dobu, aby bylo mozne v pripade nouze splatky pokryt. Navic bych se rada aspon castecne stale pohybovala v praci, takze uvidime.
Odpovědět
Profilova fotka
tak my máme taky hypo, dítě se nám narodilo nedávno a počítali jsme s tím, ale i tak se musí MM otáčet ;-) já jsem vypomohla v práci jen při daních, ale že by nám to nějak pomohlo na delší časové období, to ne ;-)
Odpovědět
Vesela hruska podla mna ked ratas hypoteku, tak si rataj trebars len na plat jedneho z Vas + ci by ste zo zysku boli schopni sa za mesiac aspon najest, keby sa cokolvek hrozne jednemu z vas stalo. To je ta najhorsia varianta. A potom Ti vyjde, ze ked k tomu pride Tvoja materska, prip. privydelek, tak to utiahnete :-D Dufam, ze som to napisala zrozumitelne :-)
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že opravujeme dům a táhnem to momentálně s výplat, teď s dítětem nepočítáme, těžko bychom to zvládli s hypotékou a rekonstrukcí. Až ale dítě přijde, zůstane na rodičovské dovolené ten, kdo bude mít menší plat.
Odpovědět
SOuhlasím s holkama, každý by měl počítat s tím, že hypo splácí třeba 30 let, může ztratit práci, ženská půjde na 90% na mateřskou atd. Takže si spočítat, jestli to půjde z toho utáhnout. JInak třeba ebanka má hypotéku, kde jde v případě "nouze" (ztráta zaměstnání, mateřská, nemoc,...) přerušit zadarmo na 6 měsíců placení ;-) A říkala mi kamarádka, že když žádali jako manželé o hypotéku, tak jim z příjmu odečetli náklady na ně 2 plus ještě brali 2 děti (prý se nějak počítá, že budou mít vprůměru 2 děti v budoucnosti,....ale jsou to už min 4 roky, nevím, jestli to tak ještě někde funguje)
Odpovědět
Tak my jsme s touto variantou pocitali uz od zacatku, chceme deti brzy, a chci si jich uzit. Podle toho jsme resili i bydleni.. Mam ted kamaradku, je sama, a bere si maximalni vysi hypoteky na 30 let, furt ji to rozmlouvam, ale marne :-(
Odpovědět
Myslim si, že jsou věci, který se můžou rozhodnout pouze s ohledem na momentální stav příjmů, schopnosti sehnat a mít práci atd., ale pak jsou věci a k nim patří tak velkej závazek jako hypotéka, o kterých se člověk musí rozhodnout i s ohledem na budoucí stav. Takže pokud bychom si brali tak velký závazek, určitě bychom museli vzít v potaz i to, zda budeme schopni splácet i v obtížných situacích.
Odpovědět
Článek se načítá
tak tak skafi ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jooo, hypotéka a mateřská bude asi několikaměsíční boj. =-) Ale nic s tím nenaděláme. Jak říkají holky, při plánování hypotéky rozhodně počítat i s tím, že příjmy spadnou dolů. Právě řešíme taky hypo, takže musíme našetřit nějakou tu rezervu, co kdyby. :-p
Odpovědět
Tak my platíme hypotéku cca 11.000,-Kč měsíčně, počítali jsme s tím, když jsem odcházela před půl rokem na mateřskou, ale teď nám skončila fixace úroků a ti idioti to zvedli o cca 1,5%, takže budeme platit zhruba o 1.500,-Kč víc, tak to už je pěkná suma. No, zatím jakžtakž vycházíme, naštěstí máme ještě v zásobě 1 stavebko, který můžeme vybrat, ale zatím to šetříme na horší časy... :-| . Přinejhorším budu muset jít do práce a malou bude hlídat babička ;-( (ale to bych strašně nerada).
Odpovědět
Profilova fotka
Pozor na posunutí splátek "zdarma" na 6 měsíců. Marně se domníváte, že nebudete půl roku platit nic. Nebudete pouze splácet jistinu, úrok ANO! Takže v prvních letech splácení hypotéky, kdy je splátka úroku vyšší než splátka jistiny je to fakt risk. Jinak my taky dopředu počítáme s tím, že jednou půjdu na mateřskou a tak máme takovou hypotéku, abysme to utáhli jeden a měli co jíst a za co se oblíct...
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme si dali fixni urok nastesti na 5 let
Odpovědět
Profilova fotka
Zuzaaanka: máš samozřejmě pravdu, platíš jen úroky, ale ty budou zcela jistě nižší než celá splátka vč. jistiny. Samozřejmě čím později v době splácení, tím měsíční splátka úroku bude nižší. Nicméně dočetl jsem se tady "obecné pravidlo" že "se doporučuje" udělat si rezervy na půl roku splácení hypo - pro případ nemoci, ztráty zaměstnání... atd. Je to zajímavá myšlenka, ale je to rada pro někoho, kdo vůbec neví, do čeho jde. My ostatní, co dobře zvažujeme, než se do hypo pustíme, víme, že je spousta jiných cest, jak pokrýt případné nemoci a ztráty zaměstnání a každý sám si dokáže zhodnotit možnou situaci se ztrátou zaměstnání (v uvážení parametrů jako je kvalifikace, síla aktuálního zaměstnavatele, poměry v regionu, poměry v oboru... atd.). A kdo si v tom zajištění není jistý, má finančního poradce, který mu otevře oči :-) ne na všechno je pojišťovna dobrá. :-p
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak abych přispěl k tématu- My také řešíme stejnou situaci. V současné kalkulaci na hypotéku vychází, že za mateřské budeme lehce v mínusu, ale protože v tom neuvažujeme (nejisté, nestálé) příjmy v podobě daňových úlev na hypo, ŽP a dokonce stabilních prémií v zaměstnání, tak je představa, že v době mateřské k standartnímu platu budou existovat poměrně velké rezervy a další přímy kolem se také objeví. Nicméně ... teprve uvidíme, jak se to vyvine. Nesouhlasím bohužel s názorem že do malého bytečku se mimčo vejde. Až povyroste a bude potřebovat pracovní stůl do školy, nedej bože časem bude vyžadovat vlastní pokoj :-D a řešit pak prodej a stěhování a novou hypotéku... uff. Raději rovnou, aby prcek přišel do odpovídajícího prostředí. Takže při zvažování hypotéky ano, kalkulovat s tím, že jeden příjem odpadne a hypo se bude muset dál platit :-)
Odpovědět
Profilova fotka
ono to je diskutabilni, ze? O jednu mistnost pro mrnouse vice = +1 - 1,5 mega. To pro mnoho z nas neni az tak malo, abychom si mohli rovnou dovolit vetsi byt. My pocitame s pronajmem toho mensiho bytu a koupi vetsiho v horizontu tak 4-5 let, mezitim ja pujdu do prace, coz rozpocet opet ozivi
Odpovědět
Profilova fotka
To je taky varianta, držet pronájem ještě do konce MD a pak se odstěhovat do vlastního. Myslím, že výhody to jistě má, zvlášť tehdy, kdy je nájem za přijatelnou cenu - my to tak výhodné nemáme, takže jsme se rozhodli odstěhovat se. A moje snoubenka chce taky pri miminko víc životního prostoru, ale to už je subjektivní věc pro každého :)
Odpovědět
Profilova fotka
jsem se spatne vyjadrila, ke kenci prazdnin se budeme stehovat do noveho bytu 2+kk i s nasi 1,5 letou dcerou, dalsi predpoklad je tento byt 2+kk za par let pronajmout a vybrat si neco vetsiho opet nekde v Praze
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to je optimální řešení. Já mám družstevní byt, který je zatím obsazený babičkou, ale nepředpokládám, že tam bude bydlet navěky, takže časem i s tím se dá počítat - přijem z pronájmu. Jenže to je už specialitka kterou každý nemá, takže koupě druhého bytu k pronájmu není návod jak na to pro každého :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My máme taky menší byt, sice 3+1, ale jen 59 metrů, takže do budoucna taky určitě počítáme s tím, že půjdeme do většího. Každopádně jsme rádi za tenhle, teď bez dětí je to optimální,a hlavně jsme ho koupili za 900 tisíc a teď se prodávají za 1.8 mil. Pronajímat ho ale asi pak nebudeme moci, na nový šílený úvěr už bysme neměli, takže prodáme a koupíme větší, který už nebude o moc dražší :-D
Odpovědět
Profilova fotka
My zatím teprve u řešení bytové situce uvažujeme, ale taky nám půjde o to, abychom hypotéku dokázali splácet i když budu na mateřské. Na manžela je psaný byt, kde ale bydlí babička a i když by bylo lepší, ji přestěhovat není to tak snadné a nutit ji určitě nebudeme. Časem se ale bude byt hodit, třeba k pronájmu a našemu rozpočtu to ulehčí. Byt budeme kupovat malinký, ale ne pro nás. Vyměníme ho za celkem solidní 2+1, kde už se vejdeme i s dvěma dětma případně. Otázka bydlení je pro nás isce velmi aktuální, ale zatím dost těžko řešitelná. Pomalu a jistě se snad k něčemu dopracujeme. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Andelko, to máte dost podobnou situaci jako my, jen my už jsme se ke koupi rozhoupali. Druhý byt navíc je fajn výchozí situace. Do budoucna se s tím dá počítat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
No snad jo. My ještě musíme chvíli počkat, ještě by to byl moc velký risk, brát si hypotéku teď v naší situaci. Ještě počkáme, aspoň než dostuduju a pak se uvidí. Nebo až zvednou manželovi plat. :-D
Odpovědět
Ahoj,tak my jsme měli byteček 2plusKK, ale jak už řekl marty,ani já nejsem zastáncem toho,že s dítětem vydržet do dvou let v jedné ložnici a dál to řešit. My jsme to začali řešit před pořízením rodiny, prodali jsme byt a stavíme dům. Vybrali jsme si malý dům a stavíme svépomocí,neb jen za pozemek jsme dali 2 miliony,takže výběr domu byl finančně limitován. Jsem zastáncem toho,aby děťátko bylo od malička na čerstvém vzduchu,mělo doma svůj prostor,stejně jako si ho zaslouží rodiče. Je to samozřejmě věc názoru, já ale vyrůstala tak,že jsem skoro neměla soukromí, takže vím jaké to je, a svému děťátku ho chci dopřát. Další otázka....mateřská a hypotéka. Jednoznačně si myslím,že to každý musí zvážit a přepočítat před rozhodnutím, zda hypotéku či mateřskou. Nevadí mi obětovat dovolenou a kabelku za 5 tisíc,takže my jsme do toho šli. Všem přeju hezký víkend.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo jo, pro děti je prostor důležitý, kdybych mohla, taky bych do domečku šla, i když jsem v něm nikdy nebydlela a jsem zvyklá na byt. Jenže u nás se v centru stavět nedá, jen v okrajových částech, kde nejsou moc dobré služby a bez auta bych se nikam nedostala. Takže zůstaneme v bytě ve čtvrti, kde všechno je u nosu, i vyžití pro děti. I když bych chtěla každému dopřát pokojík a zahradu, někdy to není možné. I s bytem budou problémy. Myslím finanční. I když se mi dluhy na 30 let nelíbí, bydlet se musí.
Odpovědět
Ahojky ja tady ted jsme si vzali hypotéku splatka nam děla 6700 i s pojistkou a inkaso bude asi 2000 tak to se dá a ted se snažíme o prcka aby jsme v domečku nebyli sami :-D a neřešíme to z moji mateřeské se zaplatí učty a z přítelovy vyplaty žijem tak se to da vydržet,a jak budu těhu mě se sníží pojiska a můj si ji zdvihne a pokud bude na nemocenské tak bude dostavat nemocenskou a ještě peníze z pojistky a může mít jen hloupou chřipku tak budem chránění :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?