Brát si hypotéku před stavbou nebo až dojdou peníze?

Na jaře začneme stavět baráček, který bude stát 2,2 mil. Pozemek jsme již koupili za své a na stavbu máme ještě 1 mil., což by mohlo pokrýt letošní náklady na hrubou stavbu (chceme jí nechat přes zimu vymrznout) . Je lepší vyřídit a čerpat hypotéku už ted nebo až za rok? Selský rozum mi říká, že je lepší (levnější) dlužit kratší dobu tj. nejdřív stavět za svoje a pak si vzít hypo. Je to tak?
Odpovědět
No, za rok už asi určitě nebudou úroky co teď, takže podle mě je to výhodnější teď. Navíc, některé banky to mají tak, že můžeš platit zatím jen úrok z vyčerpané částky a až to dočerpáš všechno, tak platíš splátku komplet...ale jsem laik. Taky teď řešíme hypo, ale trošku jiný model. Bereme si hypotéku jak na pozemek, tak zároveň na stavbu domu...
Odpovědět
Profilova fotka
Už se to tu několikrát řešilo, například tady http://www.modrastrecha.cz/forum/fina...
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já to mám přesně jako vy... Hypotéku si budu brát až dojdou vlastní, když se člověk trošku ohání po slevách, nakonec ta hypotéka může být poloviční, tak proč si ji brát teď, když nevíte ani kolik? To samozřejmě platí pouze pokud nestavíte na klíč... :-) Na slevách se dá za materiál ušetřit někdy i 1/2 když máte pořádnou vyřídilku.... :-)
Odpovědět
@andyhana některé banky nabízejí možnost sjednat si hypo už teď (za nynější úrokové sazby), ale čerpat později (co vím tak až za 9 měsíců). Během té doby neplatíš nic.
Odpovědět
Profilova fotka
My to tak měli. Tak jak píše @cirrusa a čerpat jsme mohli až do dvou let
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Můj názor, trošku se pohybuji v oboru a bydlíme v novostavbě, kterou jsme stavěli svépomocí... Je dobré si uvědomit, že: pozemek máte, mega máte... Určitě máte i předpokládanou sumu, kolik dům bude stát, dejme tomu 2 mil podle projektu. Pravdou je, že se dá ušetřit například různými akcemi, navštívit třeba stavební veletrh, kde si můžete vysoutěžit slevu (nám seod heluzu podařilo 50% na cihly) nebo některé firmy tam dávají poukázky.... Nám se osvědčilo dělat poptávková řízení na dodávky nebo prostě si od různých firem dát kalkulace na materiál, vybavení, někdy se dokonce vyplatí oslovit firmu dál a nakonec zjistíte, že firma, kterou máte za kopcem chce, plácnu, za krov 180tis a za dopravu 2, ale jiná za dopravu třeba 15, ale za krov 110.... atd.. Další věc je, že lidé si mnohokrát vezmou nízkou hypo, dejme tomu, že vašem případě by to bylo 600 tis, protože přeci jen ušetříte poptávkovým řízením, tak proč si brát víc...jenže... pak se vám budou líbit jiné obklady, zvolíte vychytanější kuchyňskou linku, místo lamina si dáte dřevěnou podlahu, rozpočet bude našponovaný a vy z toho budete mrzutí a až se nastěhujete zjistíte, že vlastně máte dům, i dobře vybavený, uvaříte si v nové kuchyni kávu ale...na terase si nebudete mít kam sednout, koukat budete na zaplevelený pozemek, na zahradní projekt vám nezbyde, zkusíte si zahradu naplánovat sami, ale zjistíte, že potřebujete dovézt lepší zeminu, koupit keře, případně skleník.... tůhle chodník, vydláždit před garáží.... Mým klientům doporučuji, raději si zažádat o hypotéku vyšší a případně ji nevyčerpat kompletní. Jelikož si nebudete brát hypo na 100% ceny nemovitosti, ale tak na 30-40%, budete mít k tomu ještě výhodnější úrok, takže se můžete dostat na ca 1,7%.Přičemž po schválení může hypotéka ležet třeba rok, aniž byste zažádali o peníze, tudíž neplatíte klasické splátky (např 5000) ale jen nějakou stovku, dejme tomu za rezervaci peněz. A jelikož hypo nepožaduje dokládání faktur, v případě nutnosti můžete peníze "navíc" použít krom vybavení, třeba na auto... a po fixaci, pokud našetříte, nebo třeba vyhrajete, můžete hypo klidně doplatit. Zároveň doporučuji s hypo moc neotálet, současné úroky se zřejmě dlouho neudrží, abyste pak nelitovali.... Přeji hodně štěstí
Odpovědět
Ještě malá technická... pokud je někomu z vás do 36 let a pokud máte dítě do 6 let, zkuste se poptat na státním fondu rozvoje bydlení na projekt 600....úrok 1-2% splatnost 15 let. Základní podmínky pro získání mají na webu, kdyžtak jděte přímo na jejich (ne na diskuzní a poradenské), můžete jim napřímo poslat dotazy. Tento projekt běží od 21.4.2016 ;-)
Odpovědět
@marbro Jen taková malá poznámka, když už jste z oboru, předpokládám, že finanční poradenství... Ad1) Vysoutěžit slevu na cihly 50% je terno, tu dávaj každému kdo tam vezme za kliku, kvůli tomu nemusíte obíhat veletrh a soutěžit... Ad2) Radit někomu ať si z hypo pořídí auto je pecka, u úvěrového podvodu je celkem sympatická trestní sazba... Ad3) To že úroky půjdou výše jste viděl ve snu či máte šestý smysl...? A platit rok či dva za "rezervaci" (vtipný to termín, když přihlédneme k tomu, že ty peníze neexistují) jen co kdyby je rada nad zlato...
Odpovědět
Profilova fotka
@marbro také myslím, že úroky jdou akorát tak dolů.... @lopp taky má z hypo koupené auto, sama paní v bance mi říklala ať si zato třeba jedu na dovolenou, když budu splácet, je jim to jedno... tak jaká trestní sazba ? =-) záleží na smlouvě....
Odpovědět
@petrsv1000 Tak jasně, když máte smlouvu na americkou hypotéku, můžete si jet třeba na dovolenou či koupit auto, ale tam jsou úroky mnohem vyšší, z klasické hypo je to prostý úvěrový podvod s odpovídající trestní sazbou...
Odpovědět
Nedávno jsem řešili také hypotéku, máme klasickou, na vyčerpání máme dva roky, s tím, že nemusíme 20% vyčerpat vůbec a nezaplatíme, žádné poplatky. A přímo v bance nám řekli, že do milionu si můžeme čerpat jak chceme (také nám řekli, že jim nebude vadit, když si koupíme auto, nebo pojedeme na dovolenou), že je to nezajímá, a až překročíme ten milion, tak pošlou odhadce a ten překontroluje co je prostavěno a podle toho bude další čerpání (pokud se mu nebude zdát, že je prostavěno, pozastaví čerpání) . Samozřejmě nepočítáme s tím, že si koupíme auto, nebo někam pojedeme, chceme vyčerpat co nejméně půjde, máme taky dost vlastních zdrojů a hypotéku nemáme zas tak vysokou. Jen chci příspěvkem poukázat, že i my jsem se setkali s názorem, že je bance jedno za co dáme peníze. (pokud tedy nemáte hypotéku kde dokládáte faktury)
Odpovědět
Jestli si původní tazatel SJEDNÁ hypo na začátku stavby nebo až později (až bude peníze reálně potřebovat) není až tak rozdílné - leda že by spekuloval na pokles úrokové sazby. Konktrétně já jsem si ji sjednal relativně dřív, abych prostě měl klid, že ji mám přiklepnutou, nemůže už pak vzniknout problém a můžu si na ty peníze velmi rychle sáhnou. Jediné co je tam limitující, je povinnost ukončení čerpání do dvou let od uzavření smlouvy - což je v mém případě s velkou rezervou. Žádné platby za rezervaci či nějaký průběžný poplatek není - začnu platit pouze úroky, až začnu reálně čerpat. Dále jsem udělal to, že jsem si sjednal vyšší hypo, než kolilk předpokládám, že budu potřebovat i v pesimičtější variantě - u mé banky můžu nevyčerpat až 50% sjednané částky bez jakékoliv sankce. Pokud si někdo potřebuje koupit auto (resp. musel by ho kupovat tak jako tak), tak je určitě rozumné zahrnout tuhle koupi do kalkulace celé akce s hypotékou .... protože si pak na auto půjčí de facto za ceny hypo. A néé si na něj pak půjčovat v lepším případě za 10% p.a na spotřebitelský úvěr (nebo za 30% p.a prostřednictvím šikovně vnuceného finančního produktu od prodejce). Jen sem tam je akce na NOVÁ auta, kde je skutečně reálně nulové navýšení.
Odpovědět
Článek se načítá
@mp77 Jenže půjčit si na auto z klasické hypo se právě nesmí, takže to opravdu rozumné není...
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Pokud odhadce potvrdí, že zástavní hodnota nemovitosti je v pořádku a že peníze jsou proinvestovány, pak z pohledu zákona a úvěrové smlouvy je vše v pořádku. Jestli jsem dokázal nakoupit materiál za zlomek ceny a ušetřil jsem za stavební práce, protože jsme si hodně věcí udělal svépomocí, to už nikoho nezajímá.
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp žádnou americkou hypotéku nemám, je to přesně jak píše @vladimirsvorba prostě to jde ;-) a jo velmi rozumné a hlavně výhodné.... ;-)
Odpovědět
@lopp ano, formálně je to porušení podmínek úvěrové smlouvy, tudíž teoreticky může být smlouva vypovězena a můžou být případně uplatněné nějaké sankce, pokud jsou smlouvou stanovené. Dále je i určitě možné, že kdyby bance tímto krokem vznikla nějaká škoda a došlo by k odmítnutí její úhrady, je to zřejmě i žalovatelné. V reálu ale platí, že kde není žalobce není soudce. Banky jsou rády, když mohou půjčit co nejvíc, mají velké přebytky likvidity . Takže se nedivím, že neformálně prohlašují, že je jim jedno, na co se to použije - hlavně když mají v pořádku zástavní právo a splácí se. Já ale úmyslně napsal "zahrnout do celé akce s hypotékou" ...... což neznamená vzít peníze z hypo a koupit auto. Tj. vzít si vyšší hypotéku než potřebuji na dům a auto pořídit z vlastních peněz, které jsem původně plánoval vrazit do domu. (tj. jiný poměr LTV)
Odpovědět
@petrsv1000 soulhas s urokem... zavirali jsme hypoteku koncem srpna a vsichni porad zvlatlali, jak uz urok pujde jen nahoru.. a? Urok je jeste niz.
Odpovědět
@vladimirsvorba Takže mi chcete tvrdit, že normální hypotéku můžete použít na financování čehokoliv co nesouvisí s bydlením? To nemyslíte vážně, že ne, čekal bych, že od někoho kdo se prezentuje za obec finančních poradců aspoň minimální snaha o rady v souladu se zákonem bude vhodná... @mp77 souhlas v tom, že kde není žalobce není soudce, což ale neznamená, že je to v souladu se zákonem a s účelem hypotéky poskytnuté bankou.
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Přečtěte si ješte jednou, co jsem napsal. Pak nebudete tvrdit, že vám tvrdím něco, co jsem vůbec nenapsal.
Odpovědět
Profilova fotka
My si brali hypotéku relativně nedávno. Nejlépe to vyšlo pro nás u české hypotenční. A musím uznat je dosti vstřícná a ledas co pořeší a poradí. Mi si brali hypotéku na koupi i opravu domu. Celkově to bylo tak že byla hlavní část peněz na koupi domu a k tomu jsme dostali tzv. volné peníze. Kde se předkládá co chcedaný člověk zrekonstruovat. Doloží to bance. Odhadce jukne na barák(tak jako tak). Vy dostanete peníze a volné užití a musíte splnit co je na papíře, ale kolik Vás to bdue stát je už nezajimá. Jen zda to splníte či ne. Nedokádají se účty, nic. A ještě jsme vychytali v té době akci a dostali jsme bonus dalších pněz bez úroku. Takže záleží čistě na vás. Doba čerpání je taková že máte rok na vyčerpání peněz. Pokud nevyčerpáte vše tak se vám to ubere z celkové hypotéky. Záleží čistě na Vás. Každopádně bych vzal peněz více, vrátit se dají vždy. Horší je jak chybí.
Odpovědět
nehodlám se s nikým dohadovat... @lopp bylo napsáno V PŘÍPADĚ NUTNOSTI...neboli, aby si původní tazatel andyhana uvědomil/a, že je hezké si většinu ufinancovat z vlastních prostředků, ale mnozí bohužel nemají další rezervy, právě na případnou koupi auta. tak dobrá, aby to nebylo za mezí zákona...tak jinak řečeno .- kliente, nech si třeba 200tis v záloze ze svého na případnou koupi auta a vem si o 200 vyšší hypotéku, spokojen? slevy na stavební materiál, jo, třeba tomu tak je, v každém případě záleží - na prodejci, kolik dá, to se odvíjí většinou od množství, neboli jak velký bude dům a standardní slevy se pohybují v rozmezí 30-40%, stejně tak na okna - čím víc oken, tím větší sleva. Pokud si koupíte jedno, zaplatíte třeba 10, pokud 10 oken, vyjde jedno třeba na 5 (ceny si vymýšlím, ale prostě, když to bude číst někdo, kdo opravdu zkušenosti nemá) a že půjdou úroky nahoru? To mi prozradila věštecká koule, říká, že v druhé polovině tohoto roku x-) a jestli lže, tak to bude tou bublinkou, neboli jediným kazem, co v sobě má
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?