Čerpání hypotéky - jak jste to měli vy?

Profilova fotka
Zdravím, chtěla bych poprosit všechny kdo kupoval dům nebo byt na hypotéku. Jak to u vás probíhalo? Jde mi o to, zda jste nejdříve s bývalým majitelem podepsali Kupní smlouvu, ten pak podal Návrh na vklad do katastru, načež po předání všech dokumentů povolila banka čerpání hypotéky (a poslala peníze na účet bývalého majitele) nebo zda jste s bývalým majitelem podepsali Kupní smlouvu, pak do banky podali veškeré dokumenty, ta povolila čerpání hypotéky a poslala peníze bývalému majitele a ten až poté podal Návrh na vklad do katastru? Snad je to napsané pochopitelně. A kdybyste ještě připsali u jaké banky to jak bylo, byla bych vám moc vděčná. Díky moc.
Odpovědět
Delam v bance a zadna pricetna financujici instituce nepovoli nacerpani penez driv, nez je podany minimalne navrh na vklad. Dnes uz je standardem, ze se penize pousti na zaklade provedeni vkladu, ale pokud chce kupujici riskovat, da se poslat po podani na KN s tim, ze se neceka na provedeni vkladu. PRi zamitnuti zavkladovani kupni smlouvy pak ovsem muze s nespolupracujicim prodavajicim nastat dost problem, kupujici nema penize (resp. plati hypoteku) a ani nemovitost...:-/
Odpovědět
Profilova fotka
@limda Z poslední doby zkušenost s ČS, GE stejná. Nejlepší je si nejdřív nechat hypo předschválit, než vůbec se smouva podepíše. S NEpodepsanou kupní smlouvou jsem šla do banky, tak si udělala odhad, řekla, že mi na to půjčí. Pak teprve se podepisovala smlouva, podal se NÁVRH na vklad, na základě toho poslala banka peníze do notářské úschovy. Notář po zápisu vkladu práva poslal peníze prodávajícímu a daň na FÚ. Zkušenost z KB známého je, že uvolní peníze až PO zapsání vkladu práva na katastru, tj. ještě to o 30 dní zdrží.
Odpovědět
Profilova fotka
@xmarg04 @slabici Moc děkuji za odpovědi. Jen jsem to trochu pomotala. Myslela jsem konkrétně Návrh na vklad vlastnického práva. Banka nechce povolit čerpání, předtím než toto bývalý majitel podá. Je to tedy standardní postup?
Odpovědět
@limda Jde o to, kam se cerpa. Pokud do uschovy, melo by to jit domluvit, ze se nacerpa pred podanim vkladu, ale pokud se maji penize uz rovnou vyvazovat puvodnimu majiteli z vazaneho uctu v bance, je to normalni, jinak by to mohlo byt hodne neprijemny...;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@limda Ano, je to celkem standartní, dokud není podán návrh na vklad banka penze neuvolní. Alespoň takovou neznám. I do úschovy je to až po podání návrhu vkladu. Ono je to celkem i logický, banka vás sama chrání. Jinak to nemusí podávat majitel, může to klidně udělat kupující
Odpovědět
Nejdrive jsme museli podat navrh na vklad, teprve potom banka poslala penize do uschovy.
Odpovědět
Profilova fotka
Jsme na tom úplně stejně, prvně se podepsala kupní smlouva, pak se zanesla do banky, šlo se na katastr a na základě vkladu banka uvolnila peníze :-)
Odpovědět
myslim, ze si tady polovina plete navrh na vklad zastavniho prava a navrh na vklad vlastnickeho prava. :-)) Standardni postup je, ze se cerpa do uschovy na navrh na vklad zastavniho prava a podepsanou kupni smlouvu.. Po vycerpani se poda navrh na vklad vlastnickeho prava a az je toto zapsano, tak se uvolni penize z uschovy.. Pokud nemate uschovu, tak chapu banku, ze chce cerpat az na navrh na vklad vlastnickeho prava..Maji na to pravo a taky to schvaluji i ja z praxe.. Pokud potrebujes presvedcit prodavajiciho, aby s tim souhlasil - kdyz se da navrh na vklad (jakykoliv), katastr s tim 20 dnu nic nedela.. Tehdy muze prodavajici vznest namitku a cele to zastavit. Takze pokud budete mit v KS, ze se musi penize vyplatit do 10 dnu od podani navrhu na vklad VP, tak je v podstate chraneny i on..Protoze pokud do 10 dnu nebude mit penize, muze to cele zrusit.. Navrh na vklad zastavniho prava - podle zakona si banka nemuze vzit do zastavy neco, na co nema narok, takze to se bezodkladne zrusi.. @limda
Odpovědět
Profilova fotka
@evaviki Moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Popsala jsi to úplně perfektně. Vlastně včera jsme to vyřešili (snad ke spokojenosti všech stran :-) ) a ve středu jdeme podávat. Ale teda hypotéka celkově mi dala zabrat. Mám pocit, že jsem za tu dobu co se to řešilo zestárla snad o 10 let. Ale tak snad už. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@limda A to jste řešila sama a nebo s nějakým odborníkem?
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba Myslíte celou hypotéku? Řekla bych to diplomaticky asi tak... s člověkem, který se za odborníka považuje. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@limda Tak špatný výběr:-) Tak až si za několik let koupíte lepší bydlení, tak už to bude lepší :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 1 roce
Pardon, ze otviram starsi tema, ale muj dotaz souvisi s tim, co se zde resilo - pokud se cerpa primo na ucet prodavajiciho a tedy banka uvolni penize po predlozeni Navrhu na vklad vlastnickeho prava ke kupovane nemovitosti, tak zkouma banka nejak detailne ten predlozeny navrh na vklad? Jde mi o to, ze pokud by napr. banka shledala, ze ten Navrh obsahuje nejaky problem, ktery by ale katastru jako problem nepripadal (napr. nejaka formalita v tom podani apod.), tak by banka nemusela uvolnit penize (predlozeny navrh ji nevyhovuje), ale katastr by uz navrh zapsal (protoze by pro nej byl navrh ok) a tedy nemovitost prevedl na jineho majitele i bez vyplaceni penez...?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?