Co vše lze zaplatit z hypotéky?

Zdravím, chtěla bych se zeptat zkušenějších, na co všechno můžu použít hypotéku a kolik si našetřit bokem na další poplatky. Vím, že na hypotéku potřebuji našetřit 20% a pokud už koupíme postavený dům tak ještě 4% daň. Platí se ale i nějaká daň, pokud koupím jen pozemek a něco na něm postavím? A můžu věci jako projekt a papíry co jsou potřeba ke stavebnímu povolení financovat z hypotéky nebo na to jdou peníze mimo? A předpokládám, že vnitřní vybavení je mimo hypotéku. Kolik jste takto "bokem" zaplatili vy?
Odpovědět
Z pozemku, stavby a pak domu se platí daň z nemovitosti. Ale to jsou malé částky. Těch 20% musíš utratit jako první, jinak můžeš financovat vše co ke stavbě patří, určitě se to ale u jednotlivých bank bude lišit. Takže když budeš mít hypo na pozemek a dům můžeš projekt platit z hypa. Pokud jen dům pak ne-protože se nejspíš vleze do těch 20%. Vybavení můžeš. Vše hno zezi na bonitde, odhadu ceny nemovitosti....
Odpovědět
Při pozemku a stavbě můžete narazit na poplatek za vynětí ze zemědělského půdního fondu (záleží jak byl pozemek vedený dřív, náš byl orná půda) - tam strašně záleží, jakou bonitu ta půda dostane, takže za pozemky srovnatelné velikosti jsme my platili do 10tisíc a známí přes 30. Našetřete si hooodně. Stavba baráku je drahá sranda. Nevím v jakém regionu a cenových hladinách uvažujete, ale ty věci "okolo" můžou klidně udělat sto i víc tisíc, vlastně 100 můžete klidně zaplatit i "jen" za projekt a papíry ke stavebnímu povolení.
Odpovědět
@elwe velmi radím absolvovat několik schůzek s různými bankami a začněte to v klidu řešit a sbírat informace. Dá vám to daleko víc, než trávit čas fórech a sbírat cizí zkušenosti. Není to vůbec jednoduché a každá banka to má jinak. Každopádně si nejdřív přesně a dobře rozmyslete, co byste chtěli z hypo financovat a proč. Musíte to řešit tam, pro kterou se rozhodnete. Abyste se byli schopni správně rozhodnout a nedopadli jako my, že pak budete nemile překvapení, co lze a co nelze. Sbírat cizí zkušenosti je fajn, ale my jsme se třeba nakonec rozhodli pro banku, kde je manželka váženou klientkou a tím pádem třeba po nás ani nechtěli různé věci doložit a vůbec bylo dost věcí jinak. Mohou třeba i nabídnout velmi výhodné pojištění nemovitosti. Oni každého a každý případ posuzují velmi individuálně, proto ty cizí zkušenosti jsou ošemetné a nedá se na ně spolehnout!
Odpovědět
Profilova fotka
A v případě novostavby, jak je to třeba s kuchyní, spotřebičema apod? Banka dává hypotéku dle předloženého projektu. V případě domu na klíč tam většinou kuchyň a další není. Znamená to tedy, že to se taktéž platí z vlastních prostředků mimo hypotéku, nebo to do toho lze nějak zahrnout?
Odpovědět
@molanmolab my např. máme hypo jen na financování koupě domu. Nic jiného, než cenu domu ze smlouvy nám banka neproplatí. Opravdu je třeba oběhat několik bank a nejdřív zjistit, zda vůbec a za jakých podmínek úvěr dostanete. Já to myslím opravdu dobře, tady se totiž dozvíte to nebo ono, ale v bance pak budete slyšet skoro jistě něco jiného.
Odpovědět
@honzik75 banky určitě oběhnu, ale až to bude aktuální, teď jsme ve fázi šetření a já vlastně nevím, kolik si našetřit, abychom například nedomlouvali koupi něčeho, co si nemůžeme dovolit, protože nemáme našetřeno na daň.
Odpovědět
@elwe spravne pises, ze dan z nabyti nemovitosti (4%) nejde platit z hypo. Totez byla v nasem pripade napr. provize realitky, ktera zprostredkovala prodej pozemku (realitka si brala 90tis, tusim 5% z ceny pozemku). pokud koupis jen pozemek, platis 4% dan z nabyti pozemku, ale uz ji pak neplatis za ten barak, ktery tam postavis (novostavby jsou osvobozeny od teto dane). a pak uz opravdu zalezi, jak se domluvite s bankou. My jim dali studii baraku a nas rozpocet, ktery obsahoval cenu za celou stavbu, plus komplet kuchyne vc spotrebicu, plus interierove dvere, podlahy atd. zarizovaci predmety uz v tom nebyly (krome kuchyne). oni se na to podivali, udelali si jejich odhad ceny baraku a na tuto castku jsme dostali hypo. Penize nam pak uvolnovali po castech dle prostavenosti, ale tady uz zalezi na konkretni hypo smlouve a podminkach, ktere tam budete mit.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirekb Lišil se nějak odhad banky od toho vašeho rozpočtu, co jste dodali?
Odpovědět
Když budete čerpat hypotéku na výstavbu, tak po Vás bude chtít banka určitě položkový rozpočet na stavbu a součástí něho, je i rozpočet na kuchyň. Takže celková částka je pak pro banku vč. kuchyně a tedy i z této částky vypočítají sumu, kterou vám půjčí na výstavbu. Doporučuji zvolit takovou banku, která k postupnému čerpání hypo nepotřebuje dokládat účtenky za materiál, za práce, firmy, faktury od firem atd.., ale posílá vám hypo na základě aktuálního odhadu stavby a prostavěnosti. Jinak ve finále, když načerpáte hypo a postavíte za levněji, tzn., že neprostavíš všechny načerpané peníze, tak si za zbytek můžeš koupit třeba poličky do špajzu, čerpadlo na zahradu apod... Nikdo to řešit nebude. Důležité je ovšem splnit podmínku termínu kolaudace. Myslím, že obvykle to bývá do 2 let od podpisu smlouvy na hypo.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirekb daň z nemovitosti se klidně může zaplatit z hypo, pokud se kliente vejde do stanoveného LTV, třeba díky zástavě jiné nemovitosti.
Odpovědět
@molanmolab jo jo, lisil se. Banka odhadla barak o 113tis mene. no a finalne jsme skoncili stejne cca 280 nad tim, ale to uz je klasika, snad nikdo se nevejde do puvodniho rozpoctu co jsem tak slysel / cetl :)
Odpovědět
@tygr80 aha, ok, to jsem netusil - diky za opravu. my brali 100% hypo a rucili jsme pouze tim, co stavime, takze u nas to asi ani teoreticky neslo. Ale treba na provizi realitky jsem se ptal a v bance mi rekli, ze toto do hypo nevezmou.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?