Co všechno lze financovat z hypotéky?

Zajímá mě, co všechno je možné financovat penězi z hypotéky, např. kuchyň, plot nebo třeba terénní úpravy pozemku... Nábytek zřejmě financovat nelze, pokud není vestavný? Po Novém roce budeme žádat o hypotéku, budeme mít cca 500tis. vlastních zdrojů, tak přemýšlím, kolik hotovosti "přiznat" bance a kolik si nechat bokem. Je to tak, že banka chce po stavebníkovi, aby nejprve prostavěl vlastní zdroje, než sama začne pouštět peníze? Moc děkuji za jakékoliv poznatky :-)
Odpovědět
@sagitka Vyska vlastnych zdrojov ma vplyv na LTV, tzn. ak napr. hodnota nehnutelnosti (ocenena znalcom!) ma 3M korun a LTV ma byt 90%, tak 300k musis mat vlastnych a banka 2,7M pozicia. Inak ano, je potrebne najprv preinvestovat vlastne zdroje a az potom uvolni peniaze banka.
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka pokud máte pozemek a v ruce projekt, pak si nechte udělat odhad ( pozemku a projektu - budoucí stavby ) doložíte příjmy a nechte si říct kolik vám pujčí. To že máte nějaké peníze nemusíte nikde říkat. Na základě odahadu vám pustí nějaké peníze a je na vás co s nimi uděláte... nám z toho zbylo i na dovču :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 tak to gratuluji. nam vysel odhad cca o 20% mene nez kolik jsme potrebovali penez... ale jinak presne jak pises, pokud je bezdokladova hypoteka - dnes jiz bezne - tak banku nezajima, za co penize utratite. @sagitka jen pocitejte opravdu s tim, ze oproti "rozpoctu" v projektu chce mit rezervu, tech 15-20% je celkem standard. Teda pokud si cely dum nechcete postavit svepomoci s partou kamaradu, kteri vam budou delat zadarmo...
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans tak dokládali jsme fa za dům ( byl na klíč ) ale zbytek peněz poslali na účet ( hodnota pozemku ) takž sem byl spokojen ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka Ahoj, tak my máme bezdokladovou hypotéku, banka nám půjčila určitý obnos a je jí vlastně jedno, kolik vyčerpáme a na co, jen musíme do února 2016 zkolaudovat, fin. poradkyně nám říkala, že si klidně můžeme za ty peníze koupit i auto, pokud nám zbudou :) dokládali jsme vlastní zdroje, banka nám pro začátek pustila jen menší obnos, ale je jí naprosto jedno, z jakých peněz stavíme, takže teď máme druhé čerpání a frčíme na jejich peníze a naše pořád máme, třeba na kuchyň :) rozhodně to nebylo tak, že čekali, až naše peníze proinvestujeme, jen chtěli vidět, že je máme. Peníze od nich a naše museli dát dohromady tolik, na kolik byl odhadnutý dům :) máme Hypoteční banku :) zatím se nemůžeme stěžovat.
Odpovědět
@denisaho Deni, kdy jste prosím hypo brali, když musíte do února 2016 zkolaudovat? Děkuji :-)
Odpovědět
@petrsv1000 Pozemek se bude teprve rozparcelovávat, zatím ho tedy ještě nemáme koupený. Budeme ho kupovat z peněz z bytu, cca 500 tis. počítám by nám mělo zbýt. Koukám na různé půdorysy 4pokojových bungalovů, ale nějak pořád nevím... Dům by měl mít asi okolo 110m2, nic velkého. Stavět budeme subdodavatelsky, na doporučení.
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka takže prodáte byt a koupíte pozemek ? Kde pak budete bydlet, u rodičů, v nájmu ? Pak necháte nacenit pozemek a banka vám podle toho půjčí :-)
Odpovědět
@petrsv1000 Samozřejmě máme přechodné bydlení zajištěno :-) A šlo by takhle říct, kolik by asi banka uvolnila peněz při hodnotě pozemku 500tis.? (to je částka pozemku vč. IS, kterou nás bude pozemek stát) Ale odhad ceny se bude od původní ceny asi lišit, že... Hypotéka by byla 1mil. kč. Děkuji za rady, vůbec se v tom nevyznám.
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka začali jsme ji řešit v prosinci 2013, myslím, že v únoru 2014 jsme ji podepsali, první čerpání jsme měli v květnu (ale měli jsme tam problém, který jsme museli před čerpáním vyřešit :)) Myslím, že banka uvolňuje taky podle příjmů, aby měla jistotu, že budete mít na splátky :) jinak teda, jestli to dobře chápu, chcete domek postavit za milion? Toho bych se trosku bála :( hlavně budete muset nechat udělat odhad na domek a obávám se, že do milionu vám ho nikdo neudělá :( jestli chceš, mohu ti víc napsat do IP :)
Odpovědět
@denisaho Z bytu budu mit 1,1mil., hypo bude 1mil., pozemek bude celkem za cca 500tis. (kupuju ho za 320tis., ale bez siti, s cenovou kalkulaci, co jsem si nechala udelat, se za site vejdu do ceny 150tis.), kupuju ho z penez z bytu. Zbyde mi cca 600tis., ja radeji pocitam 500tis., neco musim nechat bokem na poplatky atd.). Takze na stavbu bych mela mit 1,5mil. Urcite posli zpravu do IP, budu rada :-) Diky
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka poslal jsem ti zprávu :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@petrsv1000 "To že máte nějaké peníze nemusíte nikde říkat." Což o to, já bych to bance neříkala, ale když ty vlastní zdroje můžou ovlivnit úrok (k lepšímu), ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka úrok ovlivni kolikaprocentní bude hypo, my máme asi 80%tní tzn odhad je třeba 3,8mil ( pozemek a projekt ) a půjčí ti 3,2mil, vlastní peníze v tom roli moc nehrají, jasně pokud je přznáš, dosáhneš třeba na 70% a úrok se ti sníží o desetinu... to ti ale poradí nějaký finanční poradce ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 Aha, takže když budeme brát např. hypo do 85%, tak banka předpokládá, že zbytek peněz máme svých, ale dokládat to nemusíme, pouze je nutné do určitého data dům zkolaudovat? A co zbyde, tak se může utratit třeba za dovču 8-) Snad už tomu rozumím dobře, celkem v těchto věcech plavu...
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka jojo tak nějak se to dá říct, že třeba dům bude stát 3mil, ale banka vám půjčí jen 2,2 jelikož něco již máte... ( finance nebo ten pozemek ) pak to není 100% hypo ale je to těch třeba 85% Jo datum kolaudace si tam určitě stanoví.
Odpovědět
@petrsv1000 Moc děkuji :-)
Odpovědět
@sagitka Treba si ale dat pozor na hypo zmluvu, aby tam bolo zakotvene, ze nie je treba sumu dokladovat. Nie je to automaticky. Taktiez cerpanie, postupnosti, atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak třeba my jsme museli nejdřív proinvestovat vlastní peníze, proběhl odhad (pozemek, základová deska) a pak teprve 1. čerpání... Hypotéku máme u ČS.
Odpovědět
@krikri01 A vy jste museli bance hlásit, kolik přesně máte svých peněz? Nebo jak to probíhalo? Klidně i do IP, děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sagitka po zkušenostech s ČS (cizích i vlastních) bych se radši obrátila na jiný finanční ústav
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?