Doba fixace a předčasné splacení hypotéky u Komerční b.

Profilova fotka
S přítelem kupujeme domek na hypotéku od KB. Jedna z podmínek je, že po době první fixace - 5 let, můžeme splatit bez sankcí 20% z hypotéky a až po dalších 5 letech případně hypošku jednorázově splatit. Je tu někdo, kdo má hyptotéku také od Komerčky a má to stejně? Vím, že je to možná hloupý dotaz, ale jen mě zajímá jestli je to tak u všech nebo to máme kvůli mé zkušební době. A jak jste jinak s Komerční bankou spokojeni? Díky za případné odpověďi
Odpovědět
Profilova fotka
Dám ruku do ohně, že to není kvůli zkušební době, ale kvůli tomu, abyste po 5 letech nemohli refinancovat a jít jinam. Tzn. po 5 letech Vám napálí úroky a vy nebudete moci dělat vůbec nic.
Odpovědět
Profilova fotka
Právě, toho se bojim. Proto mě zajímalo, jestli to tak někdo taky má a jestli to třeba nemůže být nějak ošetřené v té smlouvě, aby si tu sazbu nemohli zvednout kam chtěj. Zase tolik hypotékám nerozumíme a nevím co teď s tím, jeslti to podepsat nebo ne. Zase nechcem o ten domek přijít, v sobotu vypršela rezervačka a realitka čeká jen kvůli tomu, že už se to jen podepíše v bance.
Odpovědět
@nnicoletta a to jste neporovnavali nabidky z vice bank? je to docela drsne zavazujici podmínka. Oni se s vami nebudou vubec bavit o vysi uroku. Klidně odhaduju, že vam nabidnou i o procento vyssi urok oproti uroku, ktery byste mohli dosahnout refinancovanim. Rozhodně bych si zjistil, jestli je a za jakych podminek moznost po 5 letech refinancovat.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme hypo u Komerční banky a tento závazek tam nemáme. Brali jsme si ji v roce 2011.
Odpovědět
@nnicoletta Osobne bych do toho nesla. Nechali jste si delat nabidku i v jinych bankach?
Odpovědět
Profilova fotka
Nemame od komercky, ale v dobe fixace muze splatit celou castku bez sankci
Odpovědět
Profilova fotka
M jsme u KB refinancovali před půl rokem...odcházela jsem od ČMSS a tuto podmínku tam nemáme...osobně bych to nepodepsala....
Odpovědět
Profilova fotka
do toho bych také nešla. ted jsou úroky nízko a dá se krásně vybírat ..
Odpovědět
Profilova fotka
máme KB nyní aktuálně, bez této podmínky
Odpovědět
My teda nemame u KB. Ale uprimne, o teto podmince slysim poprve :-o
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
Profilova fotka
Platí se sankce za předčasné splacení hypotéky v době fixace nebo ne? Zbývá nám rok a prý se to uzákonilo nebo teprve má?
Odpovědět
@zumari V září by snad mělo, ale nikdo nedokáže říct zda to bude platit i zpětně.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@dyrup @zumari Ach jo :-) Zákon již vyšel ve Sbírce zákonů, tudíž je tam přesně napsané, jak to bude. Takže já dokážu říct, že zpětně to rozhodně nebude :-) Účinnost bude o 1.12.2016. Pro stávající úvěry to je tak, že do konce současné fixace platí současná pravidla smluvních pokut sjednaných ve smlouvě. Až skončí stávající fixace, tak pak se již i současný úvěr bude řídit novými pravidly, tedy sankcí maximálně 50.000,- Kč za předčasné splacení. Za předpokladu, že se do té doby zase nezmění legislativa.
Odpovědět
@vladimirsvorba až na takový malý detail - tohle se týká pouze předčasného splacení v případě prodeje nemovitosti (ta sankce max 50 tis.), pokud by to bylo klasické refinancování, tak má banka právo na náhradu vynaložených nákladů, které vzniknou v souvislosti s předčasným splacením.... takže je otázka, co všechno do nich zahrnou
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, tak je to myšleno a komunikováno od chvíle, kdy to začali v Parlamentu projednávat. Výsledné znění zákona však umožňuje trochu kouzlení i pro refinancování. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám to však v nejbližších několika letech nebude třeba.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?