Dodanění úroků z úvěru

Ahoj, nejsem odborník a hledám informace všude možně a třeba tu najdu někoho, kdo tomu rozumí :-) Koupili jsme na úvěr stavební pozemek. Po roce a něco jsme ho prodali, zaplatili daň z prodeje. V době, kdy jsme byli ještě vlastníky jsme si nechali ponížit daň FO o ty zaplacené úroky. Nyní mě napadlo, jestli ty uplatněné úroky nebudeme muset nějak vracet, když na tom pozemku nebudeme do 4 let stavět. Řešil jste někdo něco takového? Díky za odpovědi.
Odpovědět
@kacka_88 Dle mého to budete muset dodanit, protože jste nedodrželi podmínky, na základě kterých jste si odpočet uplatnili. Na FÚ ti poradí jak na to. Níže jsem ti zkopíroval ty podmínky ze stránek http://www.penizenavic.cz/clanky/jak-... Ale dá se to vyhledat kdekoliv na internetu: Aby mohl daňový poplatník uplatnit odpočet úroků, tak musí být úvěrem vyřešena jeho bytová potřeba. V praxi to znamená, že z úvěru na bydlení se musí financovat: - výstavba domu Aby byla splněna podmínka výstavby domu, tak musí být danou stavbou řešena bytová potřeba. Odpočet úroků tedy nelze uplatnit při výstavby chalupy, chaty a jiných rekreačních objektů. Když je dům stavěn v rámci podnikatelské činnosti, tak rovněž nelze úroky z úvěru odečíst. Dále je nutné ve vystavěném domě skutečně bydlet. V případě, že je třeba vystavěný dům následně pronajímán, tak nelze uplatnit odpočet úroků z úvěru. Jestliže se některý rok o zaplacené úroky snížil daňový základ, tak je potřeba tento odpočet dodanit. - koupě pozemku Stavba musí být na pozemku zahájena do 4 let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy. Současně je nutné stavbu na koupeném pozemku financovat z úvěru na financování bytových potřeb. Když tedy není výstavba domu na pozemku financována z hypotéky, tak nelze zaplacené úroky odečíst od základu daně. Když občan koupí pozemek, kde plánuje výstavbu domu a třeba tři roky uplatní odpočet úroků a následně z finančních a rodinných důvodů k výstavbě nedojde, tak je nutné odpočet úroků dodatečně dodanit.
Odpovědět
@jizvo Díky za odpověď, tušila jsem to. To bude mít manžel radost...
Odpovědět
Profilova fotka
@kacka_88 dle mého je to neohlídatelné ... správně ano ale v reálu? stejné jako u životního pojštění ..
Odpovědět
@baraz Souhlasím. Já jsem v podobné situaci právě v případě životního pojištění, které jsem před časem vypověděla. Tuším, že bych něco měla dodanit. Ale, jednak nevím, o jako přesně částku se jedná, a nevím, jak to zjistit. A pak, nejsem si jista, zda tohle vůbec nějaký úřad aktivně řeší.
Odpovědět
Profilova fotka
úřady to řeší, pracuji jako fin. poradce a už jsem to řešila s několika klienty právě u živ. pojistek.
Odpovědět
Moje mamina taky musela vracet. Zrušila živ.pojistku = přecházela z Český poj. ke Spořce ...
Odpovědět
Profilova fotka
@veronika.deskova - nemusela to dodaňovat, pokud by při zrušení jedné pojistky a založení nové postupovala tak, že nejdřív založí novou, až ji bude mít, tak vypoví tu starou a peníze ze starépřevede rovnou na novou. Tím se vyhne dodanění.
Odpovědět
@valentovasasa Teď to víme také, ale v tu chvíli jí to nikdo neřekl :-( ani v Český, ani ve Spořce .... přišla jí na to účetní v zaměstnání ...
Odpovědět
@valentovasasa Tak to je dobrá informace. A nevíš náhodou prosím, kde mohu zjistit, kolik přesně peněz mám dodanit? Měnila jsem předloni zaměstnání, takže se nemohu jednoduše přeptat u zaměstnavatele. A zároveň si nejsem jista, jestli v mé staré práci vůbec tehdy moji životní pojistku započítali, pracovala tam dost zmatená účetní, takže jí úplně nevěřím.
Odpovědět
Profilova fotka
@valentovasasa Taky by mě docela zajímalo, kde se dá zjistit kromě minulé práce zda musím zddanit zrušené životní pojištění, když už nevím zda jsem ho každáý rok dával do přiznání... díky za info pokud víte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak jednak bych se ptala v práci, pokud to, jak říkáte, není možné, tak bych se obracela na FU, kde by to teoreticky mohli dohledat.
Odpovědět
@valentovasasa Díky, možná se nad sebou zamyslím :-)
Odpovědět
Článek se načítá
taky jsem rušil životní pojištění a když jsem to říkal na mzdovce, tak mi udělali sjetinu za každý rok - celkem mám 10 listů papíru - když jsem se divil, že se s tím zdržujou a že jsem myslel, že je to moje práce, tak mi řekla, že je to jejich povinnost, tak nevím. ale je to můj současný zaměstnavatel.. jen mi není jasný, když jsem to zrušil letos, jestli už to musím dodanit letos nebo se to týká až daňovýho přiznání za letošní rok, který se bude dělat příští rok - bylo mi řečeno že až příští rok, ale nikde jsem si to neověřoval.
Odpovědět
Profilova fotka
@nemec mělo by se to danit následují rok po změně aspoň teda tuším.... Tak zase si to měl jednoduché, že si zašel do své práce. Já to chci teď zrušit, v nynější práci jsem slevu neuplatňoval a v tý minulý už nevím, tak nevím zda mi to někde na finančáku zjistí.... :-|
Odpovědět
@nemec Pokud jsi to rušil letos, tak se to bude dávat do daní až příští rok. Taky jsme tu situaci už zažili a není to nic složitého. Hned po zrušení jsme letěli na finančák, abychom to státu vrátili a nenasekali si dluhy. Znáš to, když udělají chybu na úřadech, je to v poho, ale když ji uděláš ty tak je prů... na světě :-) . Na finančáku Ti poradí :-)
Odpovědět
Já jsem se na to dodanění byla přeptat na finančáku, s tím, že jsem si vědoma, že jsem slevu na dani uplatňovala za rok 2010, a možná i 2009. Paní z FÚ mi sdělila, že ona to nemá jak zjistit, a že to je teda na mě, a že když si si ten rok 2009 nepamatuju, ať teda dodaním jen ten 2010. Tolik informace přímo "od zdroje".
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Kdybych uplatňovala slevu na dani na úvěr ze stav.spoření a pak refinancovala hypotékou a přešla tedy k jiné bance, tak je také třeba dodanění?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?