Došly nám peníze z hypotéky, co dál?

Dobry den. Nastal nam problem, ze penize, ktere mame uvolněný z banky pro vystavnu RD, nam pokryji jen vystavbu domu, a nezbyde nam na upravu pozemku, dlazbu, pergolu, stani na auto. Jak to resit dal? Muzeme si navysit stavajici hypoteku, nebo muzeme si pozadat o novou hypo na tyto věci? A jaka je minimalni vyse? Dekuji za odpoved.
Odpovědět
1
2
:-D jakéto překvapení, že peníze určené na výstavbu domu pokryly jen výstavbu domu :-o ...můžete zkusit požádat o navýšení, buď vám to schválí nebo ne, novou hypotéku vám určitě nikdo nedá, pokud nedáte do zástavy další barák, můžete si vzít spotřebitelský úvěr, úvěr od lichváře, půjčit v rodině, šetřit, to co potřebujete není nutnost...
Odpovědět
@lucianap co mám info, tak další hypo možná je (min. 300 tis.) šla bych to řešit do své banky a nejdřív řešila navýšení stávajíví hypo nebo další hypo......nebo holt šetřila (tak to děláme my.....pošetříme a pak postupně děláme ;-)
Odpovědět
@lucianap zalezi na vasi bonite, hodnote domu, vysi soucasne hypoteky....zajdete do banky a pozadejte o navyseni, to je asi nejjednodussi a nejlevnejsi reseni...teda pokud si to muzete dovolit. Jinak bez terasy a golfoveho travnicku se chvili obejdete a muzete to resit postupne az nasetrite.
Odpovědět
@lucianap taky nám došly. Momentálně zvažujeme různé varianty. Primárně dořešíme vnitřek (tím nemyslím vybavení), kde nám chybí asi 60.000 Kč a asi vnějšek doděláme postupně, tam chybí tipuji asi 200.000 Kč. Další půjčky nebo navyšování hypotéky je pro mne až ta poslední varianta. Jak se píše výše, je spousta věcí, které mohou počkat. To, co vy vypisujete, že vám chybí, je zrovna to, co bych si představil jako postupné dodělávky.
Odpovědět
Profilova fotka
nám zbývá na účtu už jen na zateplení a fasádu. úpravy zahrady, plot, brána, terasa...to se prostě bude dělat postupně časem. také jsme si přáli se vejít a mít to při jednom, ale to by se odrazilo na domě. no a ten je přednější než plot či trávník ;-) navyšovat hypo nehodláme. zkusíme projít dotacemi, to je jedna varianta. kdyby nám bylo něco "vráceno", tak bychom z toho dodělali právě třeba ten plot a stání. pokud ne, tak mám ještě stavebko, tak by se případně dalo použít i to. ale dluhy navyšovat fakt nechceme. to si raději na některé věci počkám
Odpovědět
Kolko potrebujes pozicat? Za 10% urok sa vieme dohodnut :)
Odpovědět
Tak hlavně je trochu hloupost se ptát tady. Nikdo neznáme vaší bonitu, výši splátek, ani měsíční příjem. Nejlépe se zeptat v bance, kde máte půjčku. Ale věci které jmenujete mohou počkat, ne? Možná lepší řešení je nějaký čas šetřit a dodělávat postupně, než navyšovat dluhy
Odpovědět
Profilova fotka
@lucianap jste schopni zkolaudovat? - jestli ano, tak holt budete par let na blate. Nebo se zeptate v bance ci pokud mate nejakeho slusneho financniho poradce tak jeho. nejste schopni zkolaudovat? - pak mate problem a zacal bych to s bankou, kde mate stavajici hypo resit opravdu co nejdrive.
Odpovědět
Samozřejmě úplně nevím, jak je to v jiných bankách, ale všeobecně vyloženě navýšení hypotéky nejde - je nutné předčasně hypotéku ukončit a sjednat si jakoby novou, na stejnou zástavu, ale na vyšší částku. Neobejde se to samozřejmě bez patřičných sankcí za předčasné ukončení fixace apod. Takže když jsme řešili, že raději si necháme úsporu na účtu a vysajeme banku o trochu více, tak po zjištění těchto informací bylo velice rychle rozhodnuto, že raději budeme sedět doma na dupě a šetřit, než platit bankám neskutečné poplatky :-D
Odpovědět
@sathine To nie je pravda. Vo vacsine pripadov/bankach sa neplati ziadna pokuta za predcasne ukoncenie fixacie v pripade ak sa hypoteka rusi za ucelom zriadenia novej na vyssiu ciastku.
Odpovědět
No, z vlastní zkušenosti můžu říct, že jsme byli v podobné situaci - hypotéka nám vyšla na stavbu domu, sedlo to přesně tiptop, vlezli jsme se do toho i s kuchyní. Teď pomalu zařizujeme, z každé výplaty něco koupíme a na jaře budeme dělat parkovací stání a plot. Pro mě byla priorita bydlení a jestli budeme mít parkovací stání za rok, nebo za dva, a jestli a kdy vůbec pergolu...? Holt se nedá nic dělat, člověk nemůže mít všechno hned, to jsou věci, který můžou počkat. Místo pergoly budou na trávě plastový židle a nad náma širý nebe...nepovažuju to za žádný drama. Osobně jsem dala přednost tomu, že máme zafixovanou hypotéku s přijatelnýma splátkama a to ostatní, co není a nebylo prioritou, holt, musí počkat...ono se totiž lehce půjčuje, ale těžko se pak vrací, resp. splácí a to jsem se snažila mít na paměti po celou dobu, co jsme řešili hypo...
Odpovědět
Profilova fotka
Jedině z výplat a nebude to hned, ale třeba za tři roky pomalu a postupně (jako u nás) ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@janaa1 přesně tak, také nám to vyjde na hotový dům s kuchyní a téměř vybavenými koupelnami (bez drahých vybraných zrcadel se také chvíli obejdeme :-D). třeba do jara ještě něco málo našetříme i na ten plot a branku nebo to stání, ale když ne, tak holt zatím štěrk a staré pletivo. terasa je úžasná, když je, ale žít se bez ní dá :-) na to bych se fakt nezadlužovala. sice jsme si malovali, jak nám to vyjde i na vestavné skříně, ale co naděláme...krabice to jistí :-N
Odpovědět
Dojdete se domluvit do banky ve ktere mate hypoteku, vim, ze je moznost si hypoteku navysit a nebo si vzit druhou.
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme cerpat poslednich 600tis a stavebni dozor mi řekl Pokud chcete bydlet i se zateplenim musime dat cca 1 mil. ;-( tkze stehujeme se až pristi rok :-)
Odpovědět
@jirkonson a copak Vám chybí?
Odpovědět
Profilova fotka
Vybaveni domu. Vnitrni oblozkove dvere. Vjezd do garaze. Garazova vrata. Jimka na destovou vodu. Obrubniky. Plot s vratama. Je toho dost ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janaa1 Naprosto souhlasím. Pokud to není něco, co limituje bydlení pro běžné užívání (dá se bez toho normálně fungovat), určitě to počká. Při dnešních úrocích jsou ty splátky pak šílenost. Na některé věci si holt člověk musí počkat. Ne každý má neomezené finanční možnosti. Zbytečně se zadlužovat mi rovněž přijde jako bláznovství. Pokud to nebrzdí kolaudaci domu, volba je jasná. Takže za mě takto. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson to, co jmenuješ ale nejsou věci, bez kterých nejde bydlet. nevím, kdy jste se chtěli stěhovat, ale bydlet se dá i bez zateplení. zvlášť, když by jste se nastěhovali třeba na jaře, do zimy daleko...spousta lidí i první zimu přečká prostě bez zateplení. záleží jak moc je tlačí stěhování, no. pokud máte ještě 600, tak v klidu zateplíte i pořídíte to nejnutnější a zbytek prostě časem. nebo chcete mít vše na hotovo a pak se teprve stěhovat? my máme na hypo účtu posledních 250. padne to na předokenní žaluzie, zateplení a fasádu.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea bez jimky na destovou vodu a zatepleni (spousta stavebnich uradu vyzaduje hotovou komplet fasadu) pokud je soucasti povoleni, neni mozne zkolaudovat. Stejne tak musis mit vnitrni dvere minimalne na zachod. bez kolaudace se sice da bydlet - ale je to adrenalinovy sport - pokud vas nekdo uda, tak je pokuta do 1Mil. kc.
Odpovědět
@jumpmans Od noveho roku muzete bydlet "legalne" I bez kolaudace....kolaudace je zrusena, byt nase urady nevi co s timto zakonem maji delat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans tak jímku chápu. fasáda asi jak kde, ale tak myslím, že 600 je prostě ještě fůra peněz a ke kolaudaci by to mohlo stačit. bez spousty věcí se dá žít. není potřeba nový nábytek ani luxusní brána
Odpovědět
@jirkonson spocitej si sam kolik "prodelas" na najmu. Mas male deti, uplne te chapu, ze chces do "hotoveho". Ale nektere veci se daji osekat. Treba nabytek, druha koupelna(jestli mas), zlevnit kuchyni, bez garazovych vrat taky vydrzis, jimka pocka....to jsou statisice.
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme kolem baráku poházeli pár fošen a zátěžový koberec, který nám dal kámoš, protože už má venek dokončený. v bahně se nematlem a stálo to velké kulové. x roků jsme bydleli na bytovce s idioty, takže zatím vidíme trochu jiné priority než garážové stání a zahrádku. hypotéku jsme celou nevyčerpali a nenapadlo by mě ty zbylé peníze investovat ven (manželku to napadlo :-D ). důležitá je střecha nad hlavou a ne dlažba se skalkou 8-( nejsem sociální kaskadér. půjčuje se jednoduše, ale s vrácením peněz je to přesně naopak. okolí budeme dělat postupně z naspořených peněz. ps - kdybych věděl, že budu až do důchodu dobře vydělávat a budu se těšit pevnému zdraví, samozřejmě bych se k tomu postavil jinak. dokonce bych si za takové záruky i zaplatil, ale nikdo takový produkt zatím nenabízí. budu muset hledat dál... :)
Odpovědět
Profilova fotka
Do 600 se nemuze vyjit vse. Ted mam jen hrubou stavbu. Kde jsou omitky vnitrni. Okna.podlahy. std?
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak jo, mas pravdu, to jsem si neuvedomil
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson no počkat...ty jsi psal, že ti chybí venkovní věci jako jímka, plot, garáž, ne že máš jen hrubou ještě bez oken a všeho...tak to potom jo...to je 600 málo :-( kde vám to tak naskočilo, že se jste se o tolik nevešli do rozpočtu?
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak malé děti v provizoriu jsou lepší než velké děti. velké to snáší hůř, už přeci jen potřebují více
Odpovědět
@blahova_andrea nejhur by to snasela maminka :-D ....pamatuju si rekontrukci z detstvi a uz bych to nechtela zazit znovu.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak jo, náročnější je to pro maminku, ale myslím, že pro tu je stěhování náročné vždycky, když už ty děti má. se situací se pak už popere, jak to jen to jde :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?