Dovybavit interiér, či dodělat okolí domu?

Profilova fotka
Jen takova mala pruzkumna anketa, kazdemu nezbydou pri stavbe penize, aby si dovybavil cely interier dle svych predstav a mel hotovou i zahradu a vubec cele okoli domu. Takze me zajima, jak jste na tom vy, co preferujete? 1. Kompletne si vybavit a vysperkovat vnitrek domu a okoli domu resit az budou penize(ploty, terasy, bazen, navezeni hliny, stromecky) 2. Vybavit dum zakladnimi vecmi - aby bylo kde spat, kde jist, kde sedet u tv a investovat nejdrive penize do okoli domu Pripadne piste co z uprav je pro vas dulezite U nas je to 2. Mame kde spat, kde jist(ackoliv to jsou jen stare veci od rodiny) a dali jsme prednost vyrovnani pozemku, stavba bazenu, stavba sklipku.
Odpovědět
Tak já jsem pro terasu jako prioritu domu. :-) Dům jsem si stavěla, abych měla výběh oproti bytovce. Takže vnitřek jsem neřešila extrémně. Mám ale kamarády, kteří jsou už 5 let bez terasy, koukají na hromadu suti na místě budoucí terasy po otevření balkónových dveří a vůbec jim terasa nechybí. Hýčkají zahrádku, posezení mají pod ořechem 150m od domu a je jim terasa jedno. Je to otázka priorit. .-)
Odpovědět
Já bych to udělala jako vy. Pro mě by byl plot prioritní, možná i proto, že žiju v lokalitě, kde čas od času zavítá nějaký šmejdil. Pro mě není důležité mít nějaký super ladící nábytek, vystačím i s renovovaným starým, tak akorát, aby mě nervy necukaly, když kolem něj pujdu a spíš bych se pustila do toho, co je viditelné okolím. Uvnitř je po tom každému houby. Přítel má jako prioritu koupací jezírko, bez toho nejede vlak (taky proto doteď nemáme kde bydlet :) ), takže u nás ten vnitřek asi bude dlouho vypadat jak ve věznici :).
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to bude to samé dilema a rozhodli jsme se taky spíše pro venkovní investice. Základ nábytku máme (no - matrace, dvě skříně, gauč - ale zbytek jako stůl a židle plánujeme sehnat za babku z bazaru třeba i "neladící" :-)) a dětský pokojíček slíbila koupit jedna z babiček, takže chceme spíš tu terásku, chodníčky, nájezd do garáže. Plot asi zatím uděláme "funkční leč ošklivý" z pletiva a až budou zase nějaké peníze, tak hezký zděný s plaňkami.
Odpovědět
Ahoj, tak u nás taky tak. Chtěli jsme hlavně dodělat venek, protože s malým prckem se uvnitř věčně být nedá a aby se "přizabil" při průzkumu terénu plného děr a výmolů, kamenů, kopřiv a buh ví čeho, opravdu není můj cíl. Pro mě bylo důležité mít pozemek hlavně oplocený, pokud možno i s nějakými vzrostlými keři (thůje) nebo rašlovým úpletem, aby člověk získal pocit trochy soukromí a ne aby se mi téměř těsne kolem baráku procházeli cizí lidi. Takže srovnání terénu, místa pro dříví, vjezdy na pozemek, sem tam "záhon" s keři jako hradbou u plotu, zasetý trávník...prostě vše pro dítě :-) Klouzajda, pískoviště, houpačka bude na budoucí pergole...;-) Uvnitř jsme to řešili postupně, prostě když nějaké peníze byly, koupilo se,c o jsme zrovna nutně chtěli nebo potřebovali. Ale vlastně nám uvnitř zbývá udělat jen schodiště - tedy nášlapy, ted jsou tam koberce a nahoře v patře vestavěná skříň. Ale jelikož se všechen náš život odehrává dole, nijak nás to netlačí a věnujeme se venkovním pracem. Teď je v plánu pergola :-) Bazén až asi někdy později (ne v 50 počítám), protože dokud je prcek malej, vystačí si s nafukovacím a my to přežijeme. Navíc se můžeme saturovat u prarodičů. Ale dojde na něj taky;-):-D
Odpovědět
já bych částku vzala a rozdělila - polovinu na dovybavení a polovinu na zahradu. Aby se v domku žilo příjemně a aby byla zahrada alespoň urovnaná, zatravněná, nemusí hned mít tři skalky, bazén se zastřešením a protiproudem, abych si večer mohla sednout na gauč, zapnout telku, hodit nohy na stolek a rozsvítit si lampu, nemusím mít hned na zdi obraz od světově známého malíře :-) Trochu asi extrémy, ale podstata myšlenky snad byla vyjádřena :-)
Odpovědět
my máme taky vybaveno tim nejnutnějšim a tím, bez čeho jsme nechěli být. Teď ještě zpracováváme to, co je koupené, ale ne hotové (koupelny), ale zbytek budeme řešit až dýl. Teď máme prioritu udělat chodníky, zasýt trávu a postavit plot než bude podzim a všude bláto.....
Odpovědět
Profilova fotka
taky děláme spíš na okolí domečku než na vnitřkách..letos to snad doděláme a pak se bude šetřit na vybavení... ;-)
Odpovědět
Taky jsme zařídili nejnutnějším, aby bylo kde spát, na čem jíst, na co si sednout k tv - i když je stále bráno jako "dočasné" a jak psáno výše, většina oku neladící :-D Ale zatím nám to stačí a děláme venku - trávu, plot, chodníčky..atd.
Odpovědět
Já to vidím tak, že budeme delat a porizovat prioritne ty nejdrazsi veci. Na stul za 10 tis je clovek schopný nějak ušetřit, ale na fasádu za 250 tis ne. Tudíž tyto položky budeme hradit z hypotéky. Srovnat pozemek, zatravnit a oplotit nechame hned... stromecky a skalky budeme řešit nějak postupně. V domecku naopak prioritne zaridit denni cast - tedy kuchyn s obyvakem. Loznice budou muset počkat.
Odpovědět
Ani my nevyjdeme s penězi,jak jsme si představovali....takže mojí prioritou je komplet pokojík pro dceru,chtěli jsme novou postel,ale ještě chvilku počká,chci hlavně všechny skříně,kterých se teď v bytě nedostává,ale třeba zase knihovna na zakázku,kterou také chci od truhláře počká....A co se venkovních věcí týká,tak je důležitý plot,garáž,chodníčky.
Odpovědět
Profilova fotka
Bydlíme v domě cca 4 roky a nemáme komplet ani jedno :-N :-D Začínali jsme venkem - oplocením, terasou, zahradním domkem. Nechali jsme si udělat návrh zahrady, trávník + 1/3 záhonů nám udělal zahradník a zbytek si postupně osazujeme sami, chybí nám záhony ze 2 stran pozemku. Oplocení + trávník jsem chtěla mít hotové jako první kvůli dětem. Teď to děláme napřeskáčku, minulý rok jsme zařídili pokojíček synovi, nedávno jsme postavili hřiště s klouzačkou a momentálně jsme se vrhli na dceřin pokojíček. Pak bych chtěla konečně udělat krb (máme to na něj jen připravené, sopouch je zatím zaslepený) a poté budeme moci konečně zařídit i obývák - sedačku máme, konferenční a tv stolek + knihovničku máme zatím provizorní z Ikei :-) no a snad se jednou dostane i na osvětlení (to máme z 1/3 konečné, 1/3 provizorní papíráky a na 1/3 je jen žárovka v objímce), ložnici - tam jen drobnosti a předsíň, tam bude potřeba velká skříň na míru. Sem tam mě přepadne depka, že to tady máme pořád nedodělané, že bych potřebovala vyhrát sportku :-D ale bydlíme a to je základ :-) v tomhle asi nejsem jediná :-)
Odpovědět
Profilova fotka
bydlíme rok a půl a stále dostavujeme vršek. až bude ten, tak se bude dělat venku - plot, sklad na dřevo, chodníky.až potom - uf - to bude za dlouho se bude dělat vnitřek - skříně,poličky a tak .. a potom zase venku - bazén ... ale to bude za dlouho :(
Odpovědět
Článek se načítá
Koukám, že i po dokončení stavby je to běh na dlouhou trať. NO ani my na tom nebudeme jinak. Nábytek se použíje ten co máme a bude se muset udělat zahrada, plot aby bylo trochu soukromí, zemní úpravy aby byla tráva a ne blátíčko. No a samozřejmě doufat ve výhru ve sportce, aby se všechno mohlo udělat co nejdřív :-)
Odpovědět
Tak pro nas je nejdulezitejsi dovybavit dum - aby byla hotova kuchyn, spiz, koupelna a loznice. Dalsi pokoje a mistnosti se budou obkladat, dlazdit a pokladat az z vyplaty. Z vensich uprav nejdrive plot a terasa a podle toho za zustane terenni upravy. Finisovat budeme v zime (prosinec/ leden), takze stavet travu ma pro nas vyznam az na jare:) A pak samozrejme zase neco do vnitrku a nejake kyticky a tak.
Odpovědět
Profilova fotka
Poraďte mi, na kterou banku jít a já pak napíšu, v jakém pořadí budu řešit věci v interiéru a exteriéru. :-D
Odpovědět
Já osobně bych to udělala tak, že bych si vypsala, co je pro mě nejdůležitější. Pokud mám, kde spát, kde se najíst, kde se dívat na telku, kde se vykoupat a tak, tak bych pak řešila hlavně plot. To je podle mého hodně důležité, i kvůli soukromí ;-) a pak bych řešila postupně, jak se člověk zabydluje, co je akutní, jestli třeba nová skříň, nebo nějaké venkovní posezení a tak ;-)
Odpovědět
My sme na leto dorabali vonkajsok, aby sme mohli byt v lete vonku. Na zimu sme zas riesili interier. A v tychto cykloch sa pohybujeme uz 4 roky :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Moje povaha chce všechno a nejlíp hned, proto jsem ráda, že mám manžela, který mě usměrní :-D My jsme předělali před 5ti lety domeček celý uvnitř, venku jsme jen udržovali odkřoveno a posekanou trávu. Po dvou letech jsem jako budoucí mamina chtěla mít hotový i celý venek, ale začali jsme až vloni srovnáním (teda spíš přerovnáním) terénu na zahradě +osázení svahu, letos děláme stání pro auto (vybagrování pod úroveň domu) + zámkovka kolem domu a dvoreček a příští rok už chceme dodělat jen fasádu + zahradní domeček kombinovaný s pergolou a pak už konečně KONEC :-D Koupit slunečník + sezení a jen sekat trávu a pít kafíčko na dvorečku :-D
Odpovědět
Tak my to děláme tak, že v létě děláme venku, pomalu plot, terasu, chodníčky, záhonky, dřevník, úpravy terénu apod a v zimě investujeme do domu, teď třeba sádrokartony, v patře podlahové krytiny, apod. .... :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Jsme v domku (chalupa po manž.prarodičích) 3 roky a nemáme zatím pořádně ani jedno.Pro nás je důležité mít na čem spát a kde sedět,desingové dekorace nějak zatím neřeším.Pro nás je třeba důležitější vrátit zahradě úrodnost,je veliká a vždy prý toho bylo tolik,že se i dost muselo prodávat.Brzo budeme mít tři děti,takže spotřeba ovozel je obrovská.Pro nás je to úspora peněz (voda na zalévání je za pár korun) proti kupování v obchodě.Tyto peníze pak můžem vrážet do vnitřku domu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?