Dvě hypotéky, či hypotéka a úvěr?

Profilova fotka
Zdravím, asi se to tu nekde už řešilo..ale ptam se, budeme brát hypo na rekonstrukci, po ocenění můžeme vzít určitou částku, která bude na rekonstrukci tak akorát... Chtěli jsme ale také použít na majetkové vypořádání... Do zástavy na hypo za účelem rekonstrukce bude náš rodinný dům se zahradou. Nic víc nevlastnime. Pokud bychom chtěli vyřešit vypořádání, je možné si vzít druhý úvěrový produkt? Vypořádání je 400-550 tis maximálně, když nemáme dál čím ručit... Trochu se nám to zkomplikovalo, ale pokusím se to nějak vyřešit... Děkuji za rady i odborníkům.
Odpovědět
Pokud by zástava stačila na rekonstrukci i vypořádání, pak je možné si vzít 1 hypotéku na dva účely. Pokud by byla hodnota zastavované nemovitosti nižší, než potřebujete celkem, tak bych to řešila třeba úvěrem ze stav. spoření, kde není potřeba zástava nemovitosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@damada právě že hodnota nemovitosti nestačí..proto to musim e řešit trochu jinak...úvěr že stavebního spoření je až poslední varianta. Nechceme zatím sahat na uspory...nikdy nevíte, co se stane a je dobré mít finanční rezervu...pokud by to ovšem nešlo jinak,tak budeme muset slevit z nějakých věcí na rekonstrukci, ještě více ušetřit na práci a sáhnout do kapsy... Děkuji za zpfabu
Odpovědět
@damada dost dobre nechapem tejto casti:"budeme brát hypo na rekonstrukci, po ocenění můžeme vzít určitou částku, která bude na rekonstrukci tak akorát..." to akoze niekto pride k vam z banky a povie vam, ze to co chcete robit je napr. na 700 tis.? ved to je blbost. Ten odhadca z banky nemoze mat tusenie ake materialy a v akej kvalite/cene chcete pouzivat. Rekonstrukcia kupelne moze vyjst na 60 tisic, ale moze vyjst aj na 120... Pokial viem tak sa taketo veci riesia rozpoctom pred poziadanim o uver (+ obhliadkou odhadcu v akom stave je to teraz) a obhliadkou odhadcom v okamihu ked mate hotovo (pripadne priebezne sa posielaju fotky). V takomto pripade nieje problem ten rozpocet trosku nadhodnotit (aj tak sa to obvykle robi, alebo by sa malo robit, lebo vacsina ludi sa do toho nevlezie z dovodu, ze nemaju kompletnu predstavu co vsetko to obnasa a nacenia si len tie hlavne "viditelne" polozky. myslim, ze ak je ta rekonstrukcia napr, na milion tak o 200-300 tisic to nadhodnotis v pohode a pomozes si, ale ak je to za 300 tis a potrebujes 500-600 dalsich tak skor to bude o tom uvere.
Odpovědět
Znám lidi, co jim banka tak podhodnotila byt, že si museli vzít další úvěr, kterým dodali hotovost a ještě k tomu uprosit známého s bytem (smlouva + každý měsíc peníze na dřevo), kterým ještě navíc ručí. Někdy je to opravdu boj a vyletí do vzduchu strašné prachy. Raději bych sehnala jinou banku a hlavně nějak ošetřila odhad.
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac teď už je to celkem jedno. Celý postup je nám znám, vše přesně takhle probíhalo. Hypo potřebujeme větší, trochu jsme i usmlouvali výši naceneni, ale objevily se další skutečnosti kdy prostě hypo bude stačit na rekonstrukci tak akorát...ale co vypořádání??? Nereste prosím, že nerozumíte, že nám je to tak uděláno, potrebuji rady, jestli když budeme mít hypotéku na rekonstrukci, jestli je možné třeba v jiné bance zadat o úvěr na vypořádání... Toť vše. Dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@wel no stávat se to může že... Nám přímo nepodhodnotili, jen prostě vzali v potaz plán na rekonstrukci a už nezapocitali vypořádání a možné navýšení nákladů... Teď co, manžel ocenění vyzvedaval, já nemohla...staram se o tyto záležitosti, manžel není na urednicinu... Po týdnu jsem to nesla do banky... Máme teda dělat ocenění znovu?? Už sem z toho debil...
Odpovědět
@zuzka3112 aku sumu potrebujes na rekonstrukciu? nato aby sme ti tu mohli sofistikovane poradit uvadzas dost malo podstatnych veci. podmienky na uver mozu byt v praxi pre kazdeho ine, zalezi od vysky uveru, bonity, historie klienta...
Odpovědět
@zuzka3112 Nový odhad vám stejná banka určitě neudělá. Nevím, jak je to s rekonstrukcí, ale mně se to také stalo, že banka šíleně podhodnotila byt, tak jsem se rozloučila a zašla zoufalá do nějaké firmy, co dělá finance - je jich hodně a ti mi vyběhali jinou banku, pak jsem šla s odhadcem do bytu a úpěnlivě prosila :-) Klaplo to. Teď při refinancování opět s odhadcem, opět zoufalé prosby a opět to vyšlo :-).
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac milion a půl na rekonstrukci plus 400-500 tis na vypořádání. Chapejte to tak, že ocenění se udělalo dle našich rozpočtů, tak jak je správný postup, ocenění na budoucí hodnotu nemovitosti atd... A dle toho se odvíjí možná částka na hypo. Ocenění nemovitosti no mě osobně přijde dost podhodnoceny... Zkusila bych to samozřejmě i jinde, ale ono to tak úplně nejde.. Potřebujeme hypo bez dokládání fa, spoustu bude svepomoci, teď vyšlo najevo další velký náklad, s kterým jsme nepočítali...a bez dokládání nám to šlo jen u hypotéční a mbank. Navíc máme problém s příjezdovou cestou. Není naše, ale soukromá..tudíž je potřeba potvrzení o neúčelové komunikaci. To akceptuje pouze mbank. Takže na výběr fakt moc nemáme.. O příjmy ani tak nejde, jakože je kolem spoustu okolností, které jsem řešila snad rok... Manžel je živnostník, pausaly, daňové přiznání fakt vtipne..a opět u mbank můžeme doložit výpis z účtu... Nemůžu to tu vypisovat všechno, ale opravdu je to pro nás problém a teď mě štve, že jsem si to naceneni nepohlidala... Změnit to samozřejmě nejde, zasílá se to na centrály hned..
Odpovědět
@zuzka3112 neviem ako moc vas tlaci cas, ale asi by som to riesil postupne. Ako prve odstanit najvacsiu prekazku a to v tomto pripade - problem s pristupovou komunikaciou. ako dlho tam byvate, ako dlho vyuzivate tuto komunikaciu?
Odpovědět
@zuzka3112 co sa tyka tej hypoteky/uveru, este by to chcelo info o tom, aku odhadovanu hodnotu ma vasa nehnutelnost+pozemok, aby sme sa vedeli dopocitat k niecomu. Premyslala si aj o americkej (bezucelovej hypoteke)? len taky nastrel...
Odpovědět
Profilova fotka
@akoniac Rekonstrukce i majetkové vypořádání (pokud je dobře napsáno) je standardním účelem, takže není důvod do řešení tahat neúčelovou hypotéku. @zuzka3112 Pokud budete mít u mBanky hypotéku na rekonstrukci (zřejmě do 50 %LTV, když dokládáte obraty na účtu), pak jiná banka vám hypotéku na majetkové vyrovnání nedá (protože nepůjde na 2. místo v zástavě).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@vladimirsvorba přesně to jsem chtěla slyšet a děkuji Vám ☺
Odpovědět
Profilova fotka
A vy tedy chcete u mBanky bezpříjmovou hypotéku?
Odpovědět
Profilova fotka
@vladimirsvorba no máme tam dojednane pro nás asi nejlepší podmínky...jak jsem psala výše, máme moc komplikací... S cestou a řešením k domu nehnu... Problémy s majitelem ob generace, neřešitelná situace, škoda psaní řádků.. Jinak tedy odhad domu na budoucí hodnotu po rekonstrukci je 3 mil. Hypo máme do 50%ltv s doložením o potvrzení příjmu, výpis z účtu za poslední tři měsíce, plus dodání vyporadacich smluv, které pripravuje advokátní kancelář... Víte mě trošku zarazilo ocenění nemovitosti, popravdě mi to přijde málo... Barák máme velky, zahrada velká, ale je pravda, záplavová oblast prvního stupně, nemáme vodovodní řád, právě kvůli problémům s cestou... Kdybych to řešila měsíc, neřeknu, ale opravdu tohle celé řešíme už přes rok.. Majetkové vypořádání budeme řešit z úspor pravděpodobně, abychom to nekomplikovali. Stalo se, nepohlidala jsem si důsledně ocenění, ale za chyby se platí. Nastal problém, kdy jsme včera zjistili, že máme od kun sezranou izolaci pod střechou, to je docela problém... Ale já jsem koumák a necham si to uležet nějakou dobu a pak budu připravovat další kroky. A vtake jsme doufali, že to stihneme už na jaro čerpat, ale vidíme to spíš na podzim..když to dobře půjde... Závisí na tom další kolo čerpání kotlikovych dotací, projekty něco stojí... Tak Vám děkuji za reakci.
Odpovědět
@zuzka3112 jak píše Vladimír, jiná banka vám další úvěr na stejnou nemovitost (myslím zástavu) nedá, proto jsem psala to stavební spoření. Americká hypotéka taky postrádá smysl, protože tam se opět musí ručit nemovitostí a úrok je vyšší... Úvěr ze stavebního spoření je určitě výhodnější, než nějaký jiný spotřebitelský, na žádné úspory sahat nemusíte, měla jsem na mysli, že by se bral nový, tzn. nejdřív překlenovací, který by pak přešel v řádný úvěr. Nebo se zkuste poptat v té mBank, jaký by byl požadovaný příjem, kdybyste ho dokládali (oba dva) a mohli se tak dostat na vyšší LTV.. (k odkazu výše - LBBW i Volksbank jsou už dávno minulostí)
Odpovědět
@vladimirsvorba ano, mate pravdu, ale ucelovu hypoteku v tomto pripade (okrem mBank) asi nikde nedostanu kedze nemaju doriesene vecne bremeno resp. sluzobnost na pristupovu komunikaciu, takze ak z nejakeho dovodu nevyriesia toto s mBank, bude pravdepodobne bezucelova hypoteka dalsou moznou variantou (v podstate bezproblemovou). za mna: 1. skusit to s mBank 2. zobrat americku hypoteku s co najkratsim fixom (neskor refinancovat kvoli nevyhodnosti uroku)
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac Žádné ale tam není. Z americké hypotéky (tedy neúčelové hypotéky) účelovou hypotéku neuděláte.
Odpovědět
@vladimirsvorba kde pisem o refinancovani americkej (bezucelovej) hypoteky ucelovou hypotekou...?
Odpovědět
Profilova fotka
Napsal jste tohle 2. zobrat americku hypoteku s co najkratsim fixom (neskor refinancovat kvoli nevyhodnosti uroku) Tak mi tedy vysvětlete, jak jste myslel "neskor refinancovat kvoli nevyhodnosti uroku"
Odpovědět
@vladimirsvorba vysvetlenie najdete napr. v tomto clanku http://www.potrebujipujcitpenize.cz/r... cast - Jak funguje refinancování americké hypotéky? btw. vzhladom nato, ze poskytujete odborne financne poradenstvo, pride mi dost divne, ze potrebujete vysvetlit ako funguje refinancovanie ucelovych/bezucelovych hypotek odo mna :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac @vladimirsvorba ale no tak 😀 já vám všem děkuji za rady, cesta opravdu nejde vyřešit, leda soudní tahanice, to tu plést nebudu, můžete si přečíst můj článek, tam se pobavíte.. Rozhodli jsme se nasledovne- do nabídky hypotéky jdeme od mbank. Jsme rádi, že nám vůbec někde vyšli vstříct, mohlo to být víc, ano, ale měla jsem si pořádně pohlídat ocenění... Většinu oprav Budem dělat sami, máme v rodině zedníky, šikovné kamarády, takže budeme dělat tak, abychom vysli a když ne, nabízí se max úvěr ze stavebního spoření. Do Ameriky ani jiných úvěrů nakonec neoujdeme, nepřijde mi to výhodné, raději někde ušetříme a záložní řešení máme. Tímto Vám všem děkuji 😀
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac Nechci se vás dotknout, ale trochu uvažujte. Pokud si klient vezme americkou hypotéku, pak americkou hypotéku bude mít po celou dobu splácení. U americké hypotéky je přirážka 2 až 5 procentních bodů oproti klasické hypotéce, toto navýšení však bude klient platit po celou dobu splácení americké hypotéky. Takže i když si americkou hypotéku zrefinancujete k "nejvýhodnější bance", stále tam bude ta přirážka na úrokové sazbě. Takové řešení je tedy nesmyslné a zbytečně se prodraží. Mnohem lepší je situaci řešit úvěrem ze stavebního spoření, které můžete na konci první fixace sloučit s hypotékou a nemusíte až do konce splácení platit úrokové navýšení.
Odpovědět
@vladimirsvorba ano, pokial to ide tak je to skutocne omnoho lepsie riesenie, absolutne suhlasim a nikdy som netvrdil, ze americka hypoteka je nejak zvlast vyhodna. Ide o to, ze tu bolo popisane x dovodov preco nejde zobrat klasicka ucelova hypoteka a ja som navrhol ako alternativu americku hypoteku. Podla mna je toto o diskusii a cim viac hlav tym viac kapusty. Ide o to cloveku ukazat ake su moznosti a na zaklade situacie (ktoru momentalne nik z nas do detailu nepozna) sa tazatel rozhodne ktorou cestou sa vyberie. vy sa vo svete financii pohybujete asi denne, takze viete ako malo banke staci aby hypoteku zamietla, ci uz je to pravna/fakticka vada na nehnutelnosti, nedostatocna bonita, alebo nezaplatena pokuta od revizora..., takze aj v tomto pripade (kedze to pani riesi uz rok) asi nebudu vsetky podmienky idealne o to dolezitejsie je poznat co najviac ciest.
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac ano, u nás byl zakopaný pes v cestě k domu. Soukromá, bylo potřeba břemeno všude, chápu to... Ale jaksi se nejde dohodnout s majitelem natož sousedy... Takže nejsnazší řešení pro nás bylo mbasnk a potvrzení o komunikaci že stavebního úřadu a když bude nouze, uver že stavebního spoření... Ale to jen v krajním případě..
Odpovědět
@zuzka3112 drzim palce :)
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac ta alternativa je ale prostě nesmyslná a ani není realizovatelná, vzhledem k výši LTV prvního úvěru.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?