Finance na stavbu. Je lepší jít do podnájmu/vzít úvěr?

Ahojky, máme následující finanční situaci. Vlastníme byt a chatu, jsme bez hypotéky. V hotovosti máme nějakých 400 tis. Byl prodáme +- za 2 mil., chatu za 500 tis. Letos chceme postavit základy, na to nám budou uspořené peníze stačit. Hrubou stavbu a dokončení přízemí bychom chtěli financovat z prodeje bytu a chaty, zbytek za pochodu z výplat. Chatu prodáme hned. Ale teď jak dál. Byt v němž bydlíme prodat zatím nemůžeme, neměli bychom kam jít, ale zase si kvůli tomu půjčovat? Jde mi o to, zda je lepší prodat byt a jít do podnájmu a rychle stavět. Nebo si vzít nějaký úvěr, který lze splatit do 2 let (2 roky předpokládáme stavbu) s co nejnižšími ztrátami na úrocích a předčasném splacení. Nejlepší by bylo byt prodat s tím, že jej uvolníme až za 2 roky, ale na tohle asi nikdo nepřistoupí. Řešil jste někdo podobnou situaci?
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina vemte si úvěr, který lze předčasně splatit (za 2 roky), jako ručení použijte byt. Až postavíte, není problém byt prodat a splatit tak úvěr. Tento postup se s kupcem bytu jednoduše smluvně vyřeší, s bankou to taktéž jistě domluvíte (splacením úvěru zanikne zástava). Takto by to nešlo? Mělo by to být levější než se stěhovat do podnájmu....
Odpovědět
@zdenkaj díky. Něco takového by bylo nejlepší, ale jde o to, kolik se tam zaplatí na úrokách. Banka asi nepůjčí tak velkou částku jen tak, aby z toho nic neměla, když jí to za 2 roky splatíme, ale asi to bude stejně nejlepší.
Odpovědět
Profilova fotka
Resili jsme neco obdobneho... Velky problem byla banka, ktera nam nechtela pujcit na kratkou dobu vysokou castku - pocitali nam to na 20-30let, takze logicky uroky za par let byly velike :( takze my jsme byt prodali a sli jsme na rok do najmu. Ale u nas hralo i to, ze nemovitosti v tu dobu zacinali klesat, takze byt se prodal jeste za moc pekne penize, kdybychom ho prodavali ted, tak dost tratime, takze nam se vyplatilo prodat
Odpovědět
Profilova fotka
@ditina ahoj, nevím, jak je to v současnosti, ale zkuste mrknout na úvěr od nějaké spořitelny. My takto řešili financování bydlení cca tři roky zpátky... vzali jsme si meziúvěr. Splatit se dal kdykoli za 15tis pokuty. Uroky my meli na 4.8%. Jeslti je to výhodné netuším, to si musíte spočítat vy. My to takto neplánovali, ale stalo se... ale problém by Vám to vyřešilo ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?