Financni poradce mi rika, ze mu mam dat provizi, jak to funguje?

Sesli jsme se s financnim poradcem a nastavili nekolik zivotnich cilu, pry mi neco spocita a ukaze. Spolu jsme si promluvili o investicnim planu (akcie, dluhopisy atd.), ktery by mi za dvacet neco let mel davat decentni pasivni prijem. Ted po me chce provizi za to, ze se o ty penize bude starat. Funguje to takhle normalne? Ja myslel, ze provizi mu davaji banky a jiny spolecnosti.
Odpovědět
@cwpraha samo... ma provizi za smlouvu... takže rychle od něj oryč...
Odpovědět
Profilova fotka
@cwpraha Berte zpátečku a to rychle.
Odpovědět
@cwpraha ja bych tu nebyl uplne striktni jako moji predrecnici, protoze zalezi o jakych produktech se bavite jestli opravdu finance bude mit ve sprave on jaky je typ spravy portofia (aktivni vs pasivni) atd… pokud je jeho vystupem ze vam zaridi smlouvu u nejake banky a rekne takhle ty penize rozhodte tak na to opravdu nema narok a tohle muzete resit rovnou s bankerem v dane bance (vy zaplatite bance za nakup atd…) pokud bude opravdu on spravovat vase portfolio a delat nakup na burze atd… tak tam se tomu nedivim ze bude chtit nejakou provizi (ostatne to po vas chce i banka). U druhe varianty bych byl taky extremne opatrny komu svoje penize sverujete do spravy… ale treba se pletu prece jen tohle je forum o necem jinem… pripadne bych zkusil vice poradcu a pripadne i nejakou banku ktera ma tento typ produktu v nabidce a uvidite…
Odpovědět
Finanční poradci, kteří vydělávají převážně na provizích od bank, vám většinou prodají to, co se vyplatí jim (kde mají oni největší provizi). Ti slušní nevydělají na provizích tolik a proto berou i od klienta. To ale ještě nemusí znamenat, že jste narazil na toho slušného. Třeba vás chce jenom odrbat dvojnásob. Podle mě se může každý sám trochu vzdělat a investovat na vlastní triko. Finanční poradce je jen riziko navíc. BTW, dluhopisy jsou jako investice úplně k ničemu - to mi samo o sobě napovídá, že ten finanční poradce není úplně nejlepší. Akcie můžou a nemusí být dobré rozhodnutí - pokud se v tom nevyznáte, tak nějakému poradci bych to určitě nesvěřoval. Já sám investuju docela dost (už mě to začalo vydělávat dost na slušnou obživu) a jediné, co bych doporučil začátečníkovi (ale i pokročilému) jsou investice do nájemních nemovitostí, což vám ale žádný finanční "poradce" neporadí.
Odpovědět
@cwpraha pokud chce provizi, musíte mít na to podepsanou smlouvu s jasně danými podmínkami.
Odpovědět
Profilova fotka
@cwpraha Provize se obvykle říká něčemu jinému, ne platbě za službu. Každopádně platí, že cena je smluvní. Některé oblasti ve finančním poradenství však mají své zákonné limity. Vy tu řešíte nějakou platbu, z mého pohledu je však důležitější, jakou hodnotu dostanete. Cena je to, co platíte. Hodnota je to, co dostanete.
Odpovědět
Po nás nechtěl poradce nic. Pak se až objevila v hypoteční smlouvě odměna poradci 60000kc.
Odpovědět
Profilova fotka
@cwpraha životní cíle, investiční plán.. to vypadá na Partners? Jestli ano, rychle pryč
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?