Finanční poradce - na koho se obrátit? Partners, Br.Consulting, soukromá osoba... ?

Prosím o doporučení na koho se obrátit ohledně možnosti získání hypotéky. Máte zkušenosti s nějakou větší společností typu Partners nebo radši oslovit nějakého hypotečního poradce? Máme možnost koupit pozemek od obce ale tím vzniká trochu netradiční problém s financováním - nejprve musíme zaplatit celou částku městu a až teprve následující měsíc po přijetí platby zastupitelstvo města rozhodne o prodeji, takže klasická hypotéka není možná. Řešili jsme to nezávazně před 4 lety ve 2 bankách (RB a Unicredit) a ani v jedné nám nebyli schopni konkrétně poradit. Tak chceme nyní oslovit někoho, kdo nám s tím pomůže.
Odpovědět
Profilova fotka
A kolik pozemek stojí? V jaké lokalitě to je? Máte něco našetřeno? U nás také klasická hypotéka nepřicházela v úvahu, tak jsme museli vzít od airbank klasickou půjčku + něco jsme měli naspořeno + něco půjčila rodina.
Odpovědět
@vlada24 máme našetřené 2/3 ceny stavebního pozemku (cena pozemku je v našem městě v hodnotě cca 1/2 ceny výstavby RD), zbytek jsme schopni vyřešit bankovní půjčkou nebo od rodiny. Ale tím bychom se vydali ze všech financí, což není asi moc ideální řešení. Pro nás by bylo nejlepší, kdyby šly použít naše finance + krátkodobá půjčka od rodiny, kterou bychom mohli pak splatit z klasické hypotéky na výstavbu RD. Ale to asi bohužel není možné.
Odpovědět
Profilova fotka
Takže předpokládám cca 1,5 milionu. A kolik máte m²? My máme půlku pozemku již splaceno, až doplatíme půjčku bance, což bude na jaře, tak již chceme začít zadat projekt, jednat se stavební firmou a stavební povolení. Potřebných 20 % na stavbu máme v pozemku, takže toto je v pohodě. Chceme stavět na klíč, pak se přestěhovat, prodat byt a z toho doplatit rodině a udělat dokončovací práce na domě. Co zbyde mít stranou. Taky ještě hodně naspoříme od toho jara, jelikož chceme stavět až za rok na jaře, ale uvidíme podle stavební firmy. Stejně pozemek si bude chtít zastavit banka, která vám bude půjčovat hypotéku na stavbu domu, takže na pozemek nesmí mít zástavní právo jiná banka.
Odpovědět
@vlada24 To máte dobré podmínky a hlavně asi máte čas. My to potřebujeme po koupi vyřešit docela rychle. Město má danou podmínku necelé 2,5 roky na "kolaudaci" s pokutou 2 tisíce/den pokud to nestihneme.
Odpovědět
Nejrychlejší je zavolat do "své banky" kam mi chodí výplata a kde o mě mají nějakou historii a domluvit si schůzku s hypotečním poradcem. Už z první schůzky odcházím s informací, co mi jsou schopni půjčit oproti mým příjmům a zajištění, co chtějí doložit a jak by vypadal úrok.
Odpovědět
@verjanja děkuji za reakci, bohužel moje banka žádnou možnost řešení naší situace nenabízí. Byli jsme kvůli tomu ve více bankách, ale nikde nám žádnou možnost nedali. Protože nemám čas obcházet ostatní banky, proto bych se ráda obrátila na nějakého nezávislého poradce.
Odpovědět
Bohužel jste nenapsala, odkud jste. Máme už 10 let fenomenální fin. poradkyni (Praha a okolí) se specializací na úvěry, hypotéky, kdyžtak můžu poslat kontakt. Už jsme,, přes ni " kupovali 2 domy a 1 stavěli.
Odpovědět
@edcbubu Jinak váš problém je naprosto řešitelný, jen si urychleně najděte zkušeného hypoteč. poradce. Vaše situace se řeší jako byla naše: úvěrem u banky a pak hypotékou a pak po roku refinancováním a dalšími věcmi. Už si to nepamatuji, bylo to děsně kroků, ale naše hypoteční to vymyslela během 5 minut. A hlavně to uskutečnila. Už bydlíme. V bance 0 %úspěch, u hypoteční naprostá pohoda.
Odpovědět
Tvz. předhypotéku nabízí Česká spořitelna, Hypotéční banka alias ČSOB a Komerční banka. Myslím, že od té doby, co jsme ji taktéž museli využít, se nic na trhu nezměnilo 🙂
Odpovědět
@nikra_ díky, kouknu na to. 🙂 Člověk by řekl, že obec při prodeji stavebních pozemků udělá vše pro to, aby to bylo jednoduché a ono je to spíš naopak.
Odpovědět
Profilova fotka
@edcbubu Obec hlavně chrání svůj majetek. Nedá bance zástavní právo jen tak na základě smlouvy, bez peněz. Dělají to dle mého všechny obce. Z druhé strany ceny m² bývají oproti soukromému prodeji příznivější. Pokud nebudete chtít vy, on to někdo rád koupí. Pozemků je málo a hezkých zasíťováných pozemků ještě méně.
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle se dá řešit celkem jednoduše, buď předhypotečním úvěrem nebo hypotékou s účelem refundace (banka vám proplatí peníze, které jste do koupě pozemku dali, pokud to zaplatíte z vlastních zdrojů)
Odpovědět
Článek se načítá
@vladimirsvorba Děkuji, tohle je pro mě nejcenější rada a přesně to, co potřebujeme. Jdu zjišťovat podmínky. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@edcbubu ten předhypoteční úvěr bude asi o něco lepší řešení
Odpovědět
@vladimirsvorba V čem se ty dvě varianty liší? U předhypotečního úveru vidím nevýhodu v tom, že už pak musíme zůstat u konkrétní banky. V čem je nevýhodná ta hypotéka s refundací? Má jiné podmínky než klasická hypotéka?
Odpovědět
Profilova fotka
@edcbubu To není nevýhoda :-) Prostě si vyberete banku, která to umí. V případě schválení máte jistotu financování ještě před koupí. V druhé variantě, pokud by to banka neschválila, tak už máte koupený pozemek, ale máte problém.
Odpovědět
@vladimirsvorba Ještě budu mít na Vás poslední dotaz - ten druhý způsob je nějak méně výhodný (krom jak jsem zjitila nemožnosti odečíst úroky za tu refundovanou část z daní)? Má jiná procenta než klasická hypotéka? To jsem na žádných stránkách banky nenašla. Předpokládám, že nebudeme mít problém se získáním hypotéky - máme slušné příjmy, dost velkou vlastní hotovost, možnost ručit menší nemovitostí (cca v ceně pozemku), a celkově si chceme půjčit řekněme střízlivou částku. A ještě jednou děkuji za ochotu chtít nezištně pomoct.
Odpovědět
Profilova fotka
Úrokové sazby u hypoték jsou stejné, nezáleží na účelu. Předhypoteční úvěr je o něco dražší, protože je nezajištěný, ale je jen na přechodnou dobu několika měsíců.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?