Financování nového domu prodejem starého

DObrý den, prosím ještě o další radu, jak nejlépe postupovat. Máme starší dům, který chceme prodat a z jeho prodeje financovat stavbu nového. Všechnu naši našetřenou hotovost utopíme v koupi pozemku a nasledném vybudování síťí a příjezdové cesty (naštěstí na to nebudeme sami, jak už jsem psala v jiné diskuzi). Vlastníme ještě malinký 2+kk, který chceme také následně prodat. Původní plán byl prodat nejprve dům, ať víme, jak na tom jsme (předpokládám, že se prodá okamžitě a za cenu, jakou si představuju - v naší lokalitě je obrovský převis poptávky oproti nabídce a podobné domy nevydrží ani pár týdnu) a podle toho se i zařídit, co se týče projektu a nastěhovat se do bytu, zatímco budeme stavět. Předpokládám, že dřív než příští rok na jaře vůbec stavba nazačne, takže příští podzim (chceme dřevostavbu), pokud bude dobře, bychom se mohli stěhovat. Ale neumím si představit, že na těch 45 metrech strávíme se dvěma dětmi rok a půl, navíc daleko od školy a školky. Všechny věci z domu bychom navíc museli asi uskladnit u rodičů. (V bytě teď máme nájemníka, ale on stejně platí velmi sporadicky a my jsme vždycky dali na jeho sliby a neměli jsme to srdce ho vyhodit, ale teď k tomu stejne dojde). Ideální by bylo stěhovat se z jednoho domu do druhého, ale nevím, jak to načasovat. Další možnost je, prodat nejdříve byt, a něco si půjčit a po prodeji předčasně splatit úvěr, ale ať moc neproděláme. Manžel je absolutně proti půjčkám, ale snad ho představa dvojího stěhování přesvědčí. Takže, když jsem se teď vykecala, konečmě k mojí otázce - existuje nějaký finanční produkt, který počítá s předčasným splacením třeba do jednoho roku? Děkuji, G.
Odpovědět
Ještě jsem zapomněla napsat, že máme chatu v Beskydech, takže máme čím ručit...
Odpovědět
@gababb Hypoteka s fixaci na 1 rok ;-) . Jen si to hooodne dobre casove spocitejte. Uz jen s temi sitemi a cestou budete mit problem. Vsechny instituce maji extra dlouhe cekaci doby, povoleni na dum dostanete az po zasitovani....
Odpovědět
Já ti neporadim jak na to co dřív a co později, máte dost majetků, máte kde bydlet v době výstavby, takže se toho nebojte. Osobně bych do toho ale nešla a pokud je starší dům v dobré lokalitě tak bych veškerou energii vložila do něj (kvalitní rekonstrukce s přístavbou/přestavbou navržená dobrým architektem) než do novostavby někde, kde je teď pole a bude trvat můj odhad tak 3-5 let než budete bydlet.
Odpovědět
@gababb Nejdříve bych tedy vybudovala ty sítě a až toto vše bude, začala bych řešit stavbu domu - dozvíte se přitom,kdy můžete počítat s nastěhováním a takto lze již mnohem lépe načasovat prodej vašeho domku,ve kterém asi ted bydlíte.Máte tu velkou výhodu,že tedy nebudete mít problém s jeho prodejem - což bych si ověřila velmi jednoduše - zkusit ho ted sama na netu nabídnout k prodeji a uvidíte,jak velký zájem bude a třebas už v této etapě narazíte na vážného zájemce,kterému bude vyhovovat větší doba na to,připravit se na koupit rd finančně. A pak si dáte do kupní smlouvy,že třebas od data převodu v katastru se vystěhujete do půl roku. Jinak samozřejmě při takovýchto transakcích člověk musí počítat,že mine nějaký ten tisíc,že si všechno nemusí sednout jako hrnec na (_._),ale - kdo nic nedělá,nic nepokazí,že. A kdyby mělo dojít na tu vaši variantu tísnit se kdesi daleko všichni 4 v malinkatém bytečku - to je velmi špatně,měla bych strach,abychom pak místo stěhování do nového neřešili rozvod.To už radši si pronajmout normální byt na dobu určitou,ale fakt za každou cenu nebláznit a nevyšilovat-tohle bývá naopak velmi drahé! Zde nekompromisně jste měli už včera vyhodit problémového nájemníka, co nejdřív obsadit platícím nájemníkem(doporučuji pouze Podnájení sml - letitá praxe - jako nájemce zde uvedte třebas jméno někoho z rodiny,ale v případě problémů s člověkem ho můžete vyhodit hned-podnájemník nemá žádná práva :-D )
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím, jak jste na tom bonitně, ale asi bych zvolil cestu jako první prodat byt. A pak to zafinancovat, klidně i delší fixaci, dnes můžete dávat mimořádné splátky 25 % jednou ročně k výročí
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím já tedy na tohle už doporučuji poradce , hodně proměnných, hodně možností. Máte dost majetku a pokud vyjde i bonita také bych já v takové situaci volila prodej bytu, výstavbu s hypotékou (ručení pozemkem třeba bude stačit) a až následně prodej domu a umoření hypo. Po dobu čerpání platíte jen úroky z půjčené částky, to nemusí být velká částka. Fixaci si můžete vzít na kolík let chcete. Jen se mění celkem výrazně výše úroků. Ale nám ji třeba u 3 leté nakonec poradce uhadal stejnou jako 5 letou.
Odpovědět
@iveta_89 Vážně tak dlouho? Asi jsem si to malovala moc růžově. Ale ten nový pozemek je normálně v obci, prodávají ho majitelé nemovitosti, která stojí hned pod ním a kteří na něm dosud hospodařili. Není to někde úplně na zelené louce. Je to nádherné místo, s krásným výhledem, pod lesem, kousek od zámku a rybníků, 5 minut od zastávky MHD - cesta do práce mi bude trvat stejně dlouho, jako teď, ZŠ je tu devítiletka - pěšky 10 minut cesty, a co je nedůležitější - naši budoucí sousedé jsou mé kamarádky s rodinami. To je ten zásadní problém, proč chceme jinam. Sousedé... Jinak se nám tu bydlí moc dobře, všichni ostatní sousedé z ulice jsou slušní lidé, ale ti naši bezprostřední sousedé, to je peklo. Hlukem nás terorizují už tolik let a stále se to stupňuje. Už jsme s několika dalšími sousedy zvažovali sousedskou žalobu, ale vždycky z toho sešlo. Oni jsou tedy ten důvod, proč ještě nemáme náš domeček dávno zrekonstruovaný celý (doteď máme jen novou střechu, dřevená okna a nové podkroví, přízemí a sklep jsou,a ž na vymalování ve stejném stavu, jako když tu bydlela moje babička). Babička, když mi dům darovala, jako důvod uvedla, že za prvé už nemá sílu ho udržovat a a za druhé "Že by si tak baj sedla večer na zahradu, ale copak može, v tom kraválu?" A já jsem jí neveřila, promiň, babičko moje... Mám k tomu domu vztah a jeho prodej asi obrečím, ale nervy mám jen jedny. Třeba jsme fakt extrémně nesnášenlivá, a novým majitelům ty jejich stále dokola se opakující konverzace a výbuchy stupidního smíchu vadit nebudou. Nejsem debil, sem tam má nějakou akci každý, ale u nich je skoro denně 25 lidí, oni jsou velká rodina a hodně drží při sobě, ale já si pak na zahradě ani knížku nepřečtu. To nepočítám , kolikrát mi vzbudili dcerky, když ješte byly miminka apod., no je to na dlouho. Já vždy přes zimu zapomenu, jak jsou strašní a plánuju a rekonstruuju, ale na jaře si zase vzpomenu. Takže ano, bydlím v hezké lokalitě, máme hezkou zahradu, ale k ničemu my není, když jsem stejně zavřená doma.
Odpovědět
@catle Podnájemníka asi vyhodíme, jenom z něho chceme dostat alepospon část peněz, co nám dluží. Platil nám za zrekonstruovaný byt 42m2 nájem 2 tisíce, to zas není tak ohromná částka, 4000 pak za služby, ještě, že to manžel nechal přepsané na sebe. Taky si myslím, že bychom bydlení tam nezvládli psychicky :-) Ale když jsem psala daleko, měla jsem na mysli, že to není 10 minut pěšky do školy a školky, ale asi 40 minut pěšky, já uvažuji v takových vzdálenostech, ale ono to mohlo vyznít, jako že je to kilometry od nás, tak to zas ne
Odpovědět
@vladimirsvorba @tulda27 @bamak Děkuji všem za názor, já to taky tahkle vidím, snad manžela přesvědčím. Ještě se chci úplně blbě zeptat - když jsem si zadala výpočet z hypoteční kalkulačky - třeba tohle: Úroková sazba 1,88 % Výše úvěru 2 000 000,00 Kč Doba splácení 30 let Výše splátky 7 273 Kč Celková výše splátek 2 618 266 Kč Měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu 0 Kč Pokud to po roce budu chtít předčasně splatit, nezaplatím snad těch 2 618 266, že ne, které bych zaplatila po 30 letech?
Odpovědět
Profilova fotka
Tato sazba zřejmě moc reálná nebude. Pokud by byla roční fixace, tak zaplatíte to, co budete dlužit, tedy necelé dva miliony. Jen si myslím, že to bude trvat déle.....
Odpovědět
@gababb sazba 1,88% ? můžeš splatit 20% 1x za rok pak můžeš předčasně splatit komplet, ale je tam pokuta minimálně 1% ze splacené částky
Odpovědět
@gababb samozřejmě, čím splatíš dříve,tím méně přeplatíš. Copak se skrývá za touhle podezřele nízkou úrokovou sazbou?živ.pojištění?Nebo ještě něco jiného? To je nutno taky připočítat k nákladům.
Odpovědět
Článek se načítá
@catle v dnešní době u naštěstí není povinné uzavírat kvůli hypo žp a ani bych do toho osobně nešla - budete ručit domem ato stačí.Pojištovny jsou černá díra na peníze,pozor na tol
Odpovědět
@gababb proč máte nastavený tak malý nájem a oproti tomu tak vysoké energie? :-o Nebo se jedná o chánov? :-D Nevím,třeba máte nějaké zázračné páky na dosud problémového nájemníka,které dosud nikdo jiný neobjevil,ale já už tedy dávno přestala věřit na zázraky a do podobných individuí investuji vl.energie co nejméně - takže v mém případě už by tam dávno nebyl,měla bych nového nájemníka,řádně a hl.mnohem více platícího,pokud se tedy nejendá o vyloučenou lokalitu nebo lokalitu,kde není zájem o podnájmy.
Odpovědět
@vladimirsvorba @iveta_89 @catle Nemám s hupotékami ani půjčkami žádné zkušenosti, možná naštěstí, tak mi promiňte mé stupidní otázky. 1,88% - nebude to právě tou roční fixací? Neo to budpou další podmínky, jako: "Banka požaduje, aby byl Úvěr zajištěn zřízením zástavního práva, zákazu zcizení a zákazu zatížení k nemovité věci. K nemovité věci, která bude sloužit jako zajištění Úvěru, bude uzavřeno majetkové pojištění a příslušné pojišťovně bude oznámeno zřízení zástavního práva ve prospěch Banky. Spotřebitel, který je žadatelem o poskytnutí Úvěru, je povinen zřídit a mít po celou dobu trvání Úvěru běžný účet vedený u Banky a dále je povinen mít k takovému běžnému účtu zřízenou službu Internetbanking. Spotřebitel, který je spolužadatelem o poskytnutí Úvěru, je povinen zřídit a mít po celou dobu trvání Úvěru zřízenou službu Internetbanking." Nebude to třeba tím? Nebo to tak mají všechny hypoteční banky? Jak to pak prodáme, když je tam to zástavní právo a zákaz zcizení?
Odpovědět
@catle Ne, ne, je to krásný byt v pěkném cihlovém domě, ale jsme vydírání dodavateli tepla a teplé vody, myslím, moc se o to nezajímám. Několikrát to společenství vlastníků řešilo, ale nikdy nic nevyřešilo. Oni se teplárny ohrazují tím, že je nás dům nějaký koncový bod, nebo co, vážně nevím přesně. To víte, že bych byla raději, kdyby to bylo naopak, 2 tis. za služby a 4 tis. do kapsy. Předchozí nájemnice byla kolegova dcera, tak jsme na ni nechtěli vydělávat, jinak ceny za pronájmy jsou samozřejmě vyšší. Když si ta zmíněná nájemnice kupovala vlastní byt, tak nám tady toho kluka doporučila, že je slušný, má dobrou práci a že s ním nebudou problémy. Řekla mu, kolik platí a mu se ta cena hodně líbila, pochopitelně. A nám bylo trapně si říct o víc, stále jsme se na to chystali, ale on v tuhle chvíli stejně není schopen zaplatit ani za to, na čem sjme se původně domluvili. Zatím tam bydlí rok, a bez problémů zaplatil akorát první tři měsíce. Pak vždycky něco málo doplatil, když zrovna měl a slibuje a prosí. Že má rozdělané zakázky, že mu nezaplatili za práci, že hodně utratil za materiál. A my jsme takoví hodní blbci, zvlášť manžel. Proto chci nejprve prodat ten byt, protože je stejně jen přítěž..
Odpovědět
@iveta_89 @catle Jojo, máte pravdu, projela jsem ostatní hupoteční kalkulačky a nikde tak nízká nebyla. Nejsem si jistá, ale myslím, že banky jako Fio a Airbank snad ani hypotéky neuzavírají, pokud se nejedná přefinancování. Ale nikdy jsem to nezjišťovala, asi jsem tuhle informaci jen někde zahlédla v reklamě.
Odpovědět
@gababb neboj, nezaplatis 2,6mega :-) . zaplatis co dluzis a even. nejakou pokutu. K dobe fixace I bez pokuty-tak jsem to mela ja...ale musi se to pohlidat.
Odpovědět
Profilova fotka
Základní věci kolem hypoték se dají najít, ale já opravdu doporučuji najít si poradce. Kontrolovat ho před uzavřením smlouvy, ale uděláte si lepší přehled o tom co je dnes na trhu pro vás nejlepší. Myslím, že krátká fixace pro vás určitě dobrá, jen bude nejspis vyšší úrok. Např nám na 5 let fix nabízeli loni 2% a na 3 roky už to stouplo na skoro 3%. A samozřejmě úrok není vše, různé banky mají různé podmínky. Vy bude počítám tu dřevostavbu chtít na klíč a to je zase trochu jiný produkt než máme třeba my na svépomoc s postupným čerpáním.
Odpovědět
Profilova fotka
A k tomu předčasnému splacení to má každá banka v podmínkách, může to být xprocent ze zbytku úvěru nebo jen úroky do konce fixačního období apod takže určitě pro vás důležitá věc při výběru konkrétního produktu. U vás to opravdu bude chtít pořádně připočítat možnosti, co vyjde lépe ve vašem případě.
Odpovědět
@gababb Tak to vám opravdu schvaluji to vaše rozhodnutí prodat byt a nepronajímat,na to totiž nemůžou být hodní pronajímatelé,to byste na takovém podnikání prodělali vl.kalhoty! Vidíš, nechtěli jste bohatnout na dceři vašeho známého,tak jste radši okrádali sebe - a to je jako v pořádku? Takové kšefty je lépe nedělat vůbec se známýma či rodinou. Syn si nyní bral hypo od čs.spořitelny,fixace na 8 let,3,1 mil.Kč,a měl to za 2,34 % p.a. taky musel mít pojištění rd,ale nenechal si pojistku vinkulovat ve prospěch banky - na to si dejte pozor,protože při případném plnění od pojištovny nejdou ty peníze vám,ale bance a na ní bude,jestli se ustrne a něco vám přepošle,abyste třeba mohli zaflikovat tekoucí střechu atp. Zástava nemovitostí je samozřejméstí,pokud nemáte jinou vhodnou nemovitost.
Odpovědět
Zatím všem děkuji za cenné rady.
Odpovědět
Profilova fotka
@gababb zkuste ještě projít tohle, plus diskuse k rýmařovu tady. https://www.rdrymarov.cz/ceska-sporit... (věděla jsem že jsem to někde zahlédla, ale nebylo to pro nás zajímavé tak o tom nic nevím :) )
Odpovědět
@tulda27 Díky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?