Financování rekonstrukce z výplat, šli byste do toho?

Profilova fotka
Ahoj, máme zděděný starý stoletý dům, momentálně obýváme tři místnosti, které jsme si prozatimně přizpůsobili, ale teď bysme se chtěli pustit do kompletní rekonstrukce. Rádi bychom to ale zvládli bez půjčky, je na tom někdo stejně? Počítáme s tím, že si většinu práce uděláme sami s pomocí rodiny. ...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pokud máte alespoň něco málo na začátek našetřeno a dáte dohromady min 40tis tak se do toho můžete pustit, ale bude to hooodně dlouho ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Takhle to má @lucinkafr, ale je to něco za něco. Bude vám to trvat rozhodně déle než s půjčkou. I když máte recht, nikdy nevíte, co se může stát.... :-)
Odpovědět
@novynka jojo, @mavor má pravdu. Bydlet máme kde, takže jsme si řekli, že to zkusíme bez půjček. Občas si říkám, že bychom se na to měli raději vykašlat, něco si půjčit, doplácat to a bydlet, ale když pak slyším kolegyni nebo kamarádku s hypotékami, že by jedna chtěla děcko, ale neutáhli by to a druhá se klepe, že přijde o práci a budou v háji, jelikož hypotéku táhnou hlavně díky jejímu platu, tak si říkám, že to snad za to ani nestojí. A vlastně ani s pracemi nemusíme pospíchat, aby byl dům hotový a my mohli začít platit, snažíme se to všechno dělat s rozvahou, i když občas to je snad i přehnané :-D Teď mi to přijde chvílema šílené, ale třeba si za pár let ani nevzpomenu, jestli jsme to dělali dva nebo tři roky...Každopádně v blízké době nic měnit nebudeme.
Odpovědět
Profilova fotka
díky za odpovědi :) našetříno samozřejmě něco máme, ale právě se trochu děsím toho, že budeme třeba pět let bydlet v rozestavěným domě, ne-li víc :( ale je to fakt lepší, než se klepat, jestli přijdem o práci a nebudeme moct splácet... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@novynka my jsme takhle rekonstruovali 8 let, bylo to bydlení pořád na staveništi a neustálé uklízení prachu, přiznám se, že při posledním bourání mě už bral amok, chce to dobré nervy, ale zase nejste v presu ohledně financí, když zkrátka nenašetříte do určitého termínu, tak to zkrátka posunete a hlavně už máte kde bydlet. My jsme se teď pustili do novostavby a to takhle dělat nelze a je to i náročné v tom, že tu půjčku, když nemáte hotovost si musíte vzít, aby nevznikly další škody, tím, že něco necháte rozdělané.
Odpovědět
Zalezi, jak jste na tom. Pokud vam hodne penez z vyplaty zbyva, pak se neni treba bat pujcky, staci treba 200 tisic a urcite by vam to pomohlo. Klepat se, ze prijdu o praci a mam hypo podle me znamena, ze ta rodina si vzala hypo tzv. na krev a to je pak sileny.
Odpovědět
trochu málo informací na kloudnou odpověď - nevíme výši úspor, výši výplat/mezd. a hlavně o jak velkou nemovitost se jedná a co si představujete pod "kompletní" rekonstrukcí - tam si totiž nedokážu představit tahat to postupně z výplat a to s manželkou berem společně kolem těch 50k a nemáme děti. rok jsme sice vystačili při rekonstrucki jednopatrovýho 9x13m domu z vlastních úspor a výplat, celkem 250k - ale v tuhle chvíli nastupuje kuchyně, topení a rozvody elektro + vybavení, což rozhodně z výplat tahat nejde, takže máme půjčku 400k - do toho platíme ještě hypotéku za dům - pokud hypotéku nemáte, nevidím sebemenší důvod si nevzít rozumnou půjčku - ono když to budete dělat pár let a škudlit, tak stejně poroste cena materiálu a práce, takže je otázka, co byste proti úroku u banky vlastně ušetřili. a musím říct, že když má člověk na účtu pár set tisíc, že ta rekonstrukce je opravdu rekonstrukce, kdy se udělá, co je třeba a ne jen umatlání toho, na co zrovna je. že si budete dělat svépomocí (i topení + elektro? ) je hezký,ale za ten materiál to taky pěkně letí - navíc u 100 let starýho domu se můžou vyskytnout i další náklady ve chvíli, kdy hrábnete do nějaký podlahy/zdi a zjistíte problém - taky jsme chtěli nechat původně skoro všechny podlahy a nakonec jsme všechno vybourali + bylo třeba dům dodatečně odizolovat.
Odpovědět
Já ne, nemohl bych takhle bydlet kdo ví jak dlouho...bydlení je umě na prvním místě po dětech samozřejmě, ))) a představa, x roků dřiny a žití na stavbě mě děsí... takže za mě i za ceny hypotéky, ale bydlení hotové..
Odpovědět
Profilova fotka
Stručně řečeno ne.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Dobrý den, Řešíme rekonstrukci naší koupelny. Oslovili mne poradci, kteří přijdou za vámi domů. Nerad bych naletěl.. těch článku o šmejdech jsem už četla tolik..je to společnost ČS Plus https://ceskasporitelnaplus.cz/ máte zkušenost? díky
Odpovědět
Profilova fotka
@robie1234 Jesti chcete spočítat nějakou hypotéku, nebo půjčku není třeba chodit k Vám domů, pošlu Vám porovnání bank, kolik budete chtít. Vy se pak můžete rozhodnout pro cokoliv. Je to jednoduché a nic to nestojí :), fajn den
Odpovědět
já bych do toho asi nešla .... něco jiného je postupně z výplat zařizovat nábytkem, ono bez gauče nebo skříní se člověk nějakou chvíli obejde.... ale do kompletní reko RD bych se asi z výplat nepouštěla - budete žít na staveništi bůhvíjak dlouho a nakonec si dost možná stejně půjčíte. V 1. řadě bych si ujasnila, kolik to zhruba bude stát a pak jak dlouho bude trvat, než takové peníze dokážete dát na stranu. Ono až to reálné číslo uvidíte a spočítáte si, že byste ty peníze dali dohromady třeba za pět let, tak se na to třeba budete taky dívat jinak. Našetřit rezervu (možná už ji máte) a vzít si hypo v rozumné výši vzhledem k Vaším příjmům by podle mě bylo rozumnější...
Odpovědět
Článek se načítá
kdyby mě bylo něco málo po dvacítce, slušný plat ze kterého mi zbyde každý měsíc dost na rekonstrukci, mít práci na domě jako koníček a vědět že mám 5-8 let čas, tak proč ne. Ale pokud v tomto mezidobí rekonstrukce plánujete založit rodinu, tak určitě nedoporučuji.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?