Hypotéka

Zdravím, měla bych otázku. S přítelem chceme koupit byt. Hypotéku si budu brát jen já na sebe s měsíčním příjmem kolem 19000. Na splacení ale budou dva platy. Měl jste to někdo podobně? Dali vám hypotéku? Jde mi o to, že až si vybereme byt budeme muset dát realitce zálohu a ta bývá velká a myslím že ji nevrací když by jsme hypotéku nedostali.
Odpovědět
Kolik máš naspořeno, kolik stojí byt?
Odpovědět
Skoro každý dostane hypotéku. Záleží jak vysokou. Když se něčeho bojíte, tak to řešte přes finančního poradce. UniCredit Bank má teď 2,29 sazbu.
Odpovědět
@lisakstavitel V bance mi řekli že maximálně 2 200 000, a tak 200 000 dáme dohromady.
Odpovědět
@dagmar683 2 200 000 znamena cca 9000 mesicne na 30 let. Kde jsou elektrika, fondy oprav atd. Pokud se s pritelem rozejdete, tak jste bez sance to utahnout a prodat to neprodate, protoze kdyz ai pujcite od bank 2,2 milionu, tak ji ve vysledku zaplatite skoro 3,ktere po vas bude chtit. Prodate byt a stejne budete dluzit. Proc do toho nechcete oficialne jit oba? Nepreju Vam nic zleho ba naopak, jen to riziko je obrovske.
Odpovědět
@jose10r pozor na Uni creditbanku,ted z nedávna zkušenost - nový byt v novostavbě-dělají velmi nízké odhady např. oproti spořitelně,zde taky zkušenost,s tímtéž bytem a mnohem větší odhad!
Odpovědět
urcite se obratte na financniho poradce, je to zdarma. odhad ceny bytu starsiho i novostavby byva nekdy hodne neprijemne prekvapeni
Odpovědět
Byt 2.200.000, takze min. 10% vlastni prostredky = 220.000, ted kdyz neoceni banka byt na 100% prodejni ceny, ale napriklad jen na 90, nebo nedej boze 80? To potrebujete dalsich 220.000-440.000 a kde je jeste dan? Za co byt zaridite? Pokud nemate alespon pul milionu nasporeno, obratila bych se na financniho poradce jak to udelat co nejvyhodneji. My brali hypo 2.300.000 jeste s urokem 1,7%, splatka hypo je 8200, k tomu poplatky svj, pojisteni bytu, elektrina, internet, TV a jsme zaokrouhlene na 15 tisicech. Skutecne toto zvladnete z 19 tis platu, pokud se pritel jednou zbali?
Odpovědět
Za dalsi, pokud se obratite na financniho poradce, da vam presnou castku, jakou jste schopni od banky dostat a to je pro vas zaruka. Pak kdyz najdete vhodny byt, jde to uz vsechno rychle, protoze banka uz ma o vas veskere info. Rovnou zasle znalce na oceneni bytu a jede se. Jen skutecne pozor jakou nemovitost budete hledat a zkuste se pobavit i s poradcem, jaka muze byt znalecka hodnota bytu v dane lokalite. Protoze jak pisu vyse, jedna vec je, ze vam banka da 2 200 000, druha, ze pokud oceni byt jen na 1 900 000, tak ten rozdil je na vas. A v tom pripade muzete taky prijit o rezervacni zalohu, kdyz tech 300 000 navic nesezenete.
Odpovědět
@malovanakvetina děkuju k fin. poradci tedy raději zajdu.
Odpovědět
Pokud nemáte půl milionu tak to bych do toho nešla 10% 220tisic 4% daň minimálně 100 tisíc platba realitka podle toho jak která si bere zajděte k finančnímu poradci 🙂 pokud jste s přítelem chvilku tak aby si pak na to nebyla opravdu sama
Odpovědět
Psala jsem v rychlosti a napsala jsem to blbe. Tak at nejsem za uplneho kretena, dovysvetlim . Banka vam rekne, ze vam pujci max 2.200.000, najdete vsak byt za 2.000.000, banka ho oceni na 100%, takze potrebujete 200.000 vlastni prostredky a banka da hypo 1.800.000. Dalsi moznost je, ze banka muze byt ocenit napr. jen na 1.700.000, banka vam tedy poskytne jen 90% z ocenene sumy, tedy 1.530.000 a vy budete muset doplatit tech 470.000 do kupni ceny a samozrejme + 4% dan. Zaroven se bavime o idealu, kdy vam da banka 90%, ale muze se stat, ze vam da jen 80% (tohle si musite zjistit predem). Proto je tak dulezite mit alespon tech 500.000 nasporeno. Pokud oslovite hypo poradce, doporucuji oslovit nekolik poradcu a porovnejte nabidky, pripadne sama si zkuste obejit nekolik bank. Hypoteka je zavazek na cely zivot a tak to chce venovat tomu i nejake usili. Osobne bych ale do hypo, pokud mam jen 200 000, fakt nesla.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@maximsoon banka bude chtít zbývající nesplacenou jistinu, určitě nebude chtít po nikom 3 mil., když půjčili 2
Odpovědět
Článek se načítá
Dejte ručení bytem a nebo jinou nemovitostí vašich rodičů a nemusíte řešit co Vám půjčí nepůjci.Je pravda že v zástavě dle odhadu nemovitosti ku vaší půjčce bude napr. 8 let až 10 let v zástavě, ale s timto v zádech neřešite až tak na co dosáhnete a hlavně vám díky tomu půjčí hned bez pravidelných návštěv odhadce (které jinak platíte) celou částku a stavíte si nerušeně do 90ti % pak teprve odhace přijde a dodělate si zbytek adne pustí Vám zbývajících 10% . Ale vím že ne každý by chtěl jít touto cestou a nebo by mohl jít touto cestou.
Odpovědět
Ale vy píšete vlastně o bytu.Tak to se omlouvám...že jsem psal o stavění domu.Ale lze to využít vlastně i tak.Na koupi bytu.Jen je jasně dána cena, když znáte cenu bytu, o to asi lepší
Odpovědět
A o svatbě jste nepřemýšleli? Tam by připadal v úvahu i SFRB. Státní fond rozvoje bydlení....
Odpovědět
@veronikaka urcite není nutné se brát. my s partnerem jsme koupili 2 byty oba na hypoteku, bez nutnosti ručit. je nutné ale rozdělit jak hypo tak byt. samozrejmě to nejde pokud by jeden z nás měl nejaký finanční skraloup. Ale ani ten sňatek nevyřeší..
Odpovědět
@jkjkj Já jsem nezmiňovala hypotéku, ale podporu ze Státního fondu rozvoje bydlení ...
Odpovědět
@veronikaka aha tak to jsem spatne pochopila.
Odpovědět
@damada banka bude chtit to, co pujcila i s uroky. Coz z dvou milionu pujcenych na 30 let je neco kolem 2,7 milionu.
Odpovědět
@maximsoon banka bude chtít to, co je nesplacené... samozřejmě nepočítám, kolik se zaplatí do té doby na úrocích, ale každopádně se jistina snižuje splácením, takže v momentě předčasného splacení po mě nebude nikdy chtít víc, než byl původně úvěr, ani než aktuálně dlužím. Půjčím si 2 miliony, mezitím splatím z jistiny třeba 200 tis. (+ úroky za tu dobu, samozřejmě), takže když budu chtít splatit hypotéku, zaplatím bance 1,8 mil. + nějaké poplatky okolo (v případě splacení ke konci fixace to je zdarma).
Odpovědět
@damada To se pletete.Nestraste lidi.Když budu napr. refinancovat, tak mé původní bance taky nezaplatim 4mil., když mám u ní půjčeno 3miliony a nesplaceno placnu necelé 3miliony. Příklad: pokud někdo má u své banky úvěr na 3,5mil. tak pokud by u ní zůstal až do konce a nedával žádný výjimečný vklad...tak zaplatí placnu v závěru 4,5mil. ( je to jen příklad). Jsem u ní 5 let a zaplatil jsem pár splátek a řeknu si hele někde je lepší sazba.Odejdu a bance nezaplatim (respektive moje nová banka) 4,5mil. nýbrž jen to co ještě zbývá doplatit ze stávajícího "pujceneho" a ještě nesplaceného v ten daný aktuální moment. Je to stejné jako kdybyste dům někomu prodali a ten vám dal za něj napr. 3,5 mil.....no tak půjdete do banky a zaplatite tim to co jste si půjčili a jste šul nul....a ne že po Vás banka bude chtít 4,5mega.
Odpovědět
@matesboy já straším lidi? to je asi na maximsoon, protože já píšu totéž, co vy 😉 🙂
Odpovědět
@damada omluva 🙂 mělo to být jemu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?