Hypoteka

Mám takovej dotaz, aktuálně je brutální růst sazeb, nemá banka nějakou možnost hypotéku v takovém případě vypovědět? Vyzvat k okamžitému splacení úvěru? Z důvodu vyšší moci svévolně upravit sazbu?
Odpovědět
V jakém případě si představuješ že by banka vypověděla hypotéku? Předpokládejme, že máš u banky určitou fixaci, po dobu které ti drží úrok. Jednou už si tvoje peníze bankou proběhly a komerční banka spolu s ČNB měla tvoje peníze ještě daleko levněji. Stačí se podívat na zisky, které tuzemské banky generují ....takže bych se toho nebál 🙂
Odpovědět
Mě by spíš zajímalo, apokalipticky scénář, kdyby byla měnová reforma, co by se stalo s hypotékami..? Zda by to bylo pro nás zadlužené spíše výhoda nebo peklo..
Odpovědět
@abubakr Tohle by mě taky zajímalo. Ale nic dobrého bych v tomto směru od státu nečekal. Nešlo by zjistit, jak tomu bylo při předchozích měnových reformách? Není tady mezi námi nějaký znalec historie...? 🙂 Hypotéka není zas tak nový bankovní produkt jak si mnozí myslí, byla tady už v 19. století...
Odpovědět
@abubakr V historii se to přepočítávalo...ale předpokládám, že apokaliptický scénář - pro konzervativního člověka už to je - reálná inflace kolem 20%. Nicméně zadluženým se aktuálně hypotéka "splácí sama" díky inflaci. A co by bylo v případě škrtání nul na bankovkách? 🙂 To si myslím, že ve vyspělém státu není moc pravděpodobné....předpokládám, že jsme tolik finančně gramotní a ČNB je nezávislá na vládnoucí autoritě a nedostaneme se na úroveň např. Turecka 🙂.
Odpovědět
@orasare V jakem vesmiru zijete? To by ta inflace musela byt tahnuta jen rustem mezd a nicim jinym. Naopak se vse zdrazuje, lide prichazi o penize, a realne maji mnohem mene prostredku ty hypoteky splacet.
Odpovědět
@orasare "ČNB je nezávislá na vládnoucí autoritě"....... ?????? Vy nesledujete svět kolem sebe?
Odpovědět
@bayt Samozřejmě, že chvíli bude hůř, ale dřív nebo později platy inflaci doženou. Inflace prostě hraje do karet lidem, kteří mají hypotéku nastavenou s rozumem a mají tedy i teď v období krize prostředky na to ji splácet a udržovat. Pokud měl již někdo před krizí hypo nastavenou na krev, na tisícovku přesně, tak bohužel. Měl více přemýšlet o rizicích s tím spjatých.
Odpovědět
@abubakr No tak ano, az bude zase ekonomicky rust, tak bude zase dobre. Za 20 let bude dnesni splatka hypoteky asi smesna. Nicmene ted jeste ta nejhorsi inflace ani nezacala a fakt nechapu, jak by se asi hypoteka komu mela splacet "sama".
Odpovědět
@bayt Tak inflace byla vždy v předstihu před zvyšováním mezd, ty budou časem růst také... Z hlediska trvání hypotéky je tato 1-2 roční prodleva málo významná...
Odpovědět
@thea2b ne nemá 😉
Odpovědět
@thea2b Růst sazeb nemá na existující hypotéky vliv. Protože cena nemovitostí většinou stoupá společně s inflací a tak banky mají za peníze, které půjčily v zástavě, pořád stejnou ne-li větší cenu zástavy. Problém, který popisujete, tedy zesplatnění hypotéky může nastat v případě, kdy zástava nedosahuje hodnoty půjčených peněz. Tedy jinak řečeno, že hodnota pěněz, které jste si půjčili, je větší než hodnota nemovitosti. K tomuto může dojít v případě nějaké větší krize, kdyby ceny nemovitostí rapidně klesly. K tomuto došlo např. kolem roku 2008 v USA, když byla celosvětová hospodářská krize.
Odpovědět
@horst_fuchs To jste docela optimista s roční prodlevou 😄 Řekla bych spíš s pětiletou. Do té doby leckde hrozí pokles hodnoty nemovitosti, protože lidi nebudou mít možnost si je za současné ceny prostě pořídit, nebo budou rychle prodávat pod loňskými cenami.
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt "splaci se sama" v hodnote zastavene nemovitosti v porovnani s variantou, kdy byste na tuto nemovitost za soucasne inflace meli sporit 🙂 Dluzite za 2 %, ale kdyby ty penize lezely na uctu, ztracely by na hodnote 10%... Takze v podstate vydelavat 8 % p.a. 😉
Odpovědět
@bayt myslím, že krize se teprve rozjíždí, že bude hůř, vyšším zvyšováním mezd se může roztočit inflační spirála. Navíc si myslím, že nezaměstnanost se bude zvyšovat - některé firmy situaci neustojí - prodejní ceny nasmlouvané v kontraktu dopředu před cca 3 roky nebudou schopni plnit (u nás v práci dokonce u některých výrobků slevňujeme, jak bylo v kontraktu domluveno). A bohužel inflace začala zejména u těch komodit, které spotřebovávají všichni - energie, vstupní suroviny
Odpovědět
Profilova fotka
@thea2b Ne, sazba je zafixovaná. K zesplatnění úvěru může dojít v případě neplacení splátek. Nebo v případě nedostatečné zástavní hodnoty nemovitosti PS: Jaká je podle vás normální výše úrokových sazeb na hypotéce.
Odpovědět
@mxm1919 Vždyť to ani početně nedává smysl. Teď je poptávková krize. To, co vám devalvuje hypotéku, je růst mezd. Naopak mnoho podnikatelů na tomhle ještě skončí... Nebavím se o investici, kdy to člověk za 5 let střelí, ale že v nemovitosti chce reálně bydlet. Což asi většina lidí, co si tady staví.
Odpovědět
@bayt To máte pravdu, ale ten tlak na růst mezd bude také růst - zatím jsme to zdražování pocítili hlavně my stavebníci, kde ceny stoupají už od loňska, ale do běžných obchodů to dorazí až letos. Nevěřím, že někdo bude napřesrok ochotný pracovat za dnešní mzdy. Dnes jsem četl, že do tří let může být rohlík za 10 korun a chleba za stovku...
Odpovědět
@horst_fuchs No ono to už do obchodů dorazilo 🙂 Za energie dáváme o tisíce více, včera jsem kupovala rolku v pekařství, která před třemi týdny stála 20 Kč, včera 26 Kč.
Odpovědět
@bayt Obávám se, že tohle ještě nic není, že to bude mnohem horší...
Odpovědět
já se jen ptám. mám hypo u čsas a už jsem to prošel 2x a našel jsem jen keci, že sazba je fixovaná, ale nikde že na sebe banka přebírá nebezpečí změny okolností, podstatné změny okolností, která vede v hrubý nepoměr práv a povinností atd.
Odpovědět
@thea2b Ako tu uz pisali ini, banka moze zosplatnit hypoteku v specifickych pripadoch. Pokial si date pozor na riadne splacanie aj pocas apokalyptickeho scanara tak by to malo byt OK. Neviem o tom, ze by sa niekedy v minulosti stalo aby banka zosplatnila hypoteky plosne - teoreticky po podla mna mozu spravit, v extremnom pripade by ich podrzali aj politici a sudy, ale podla mna by ta banka viac-menej poslala samu seba do historie. Ja osobne taketo veci neriesim - staci mat nejaku rezervu a plan B, C a D 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?