Hypotéka - doložení příjmů a rozdílu

Jakým způsobem jste dokládali příjmy pro hypotéku? U nás KB chce výpisy z účtu za posledních 6 měsíců (účet je u jiné banky). Jakým způsobem jste dokládali rozdíl mezi rozpočtem pro stavbu a částkou hypotéky? U KB zatím netušíme a u jiných také nevíme. Pokud doložíme výpisy z účtu za posledních 6 měsíců, tak nám to nedělá výše vedený rozdíl. Peníze máme totiž i na jiných účtech. Jak se na to dívají banky? A co peníze pro doložení rozdílu ze stavebního spoření? Hypotéku teprve vyřizujeme. A tak ještě další dotaz. Již jsme začali se stavbou a peníze začínají z účtu mizet, tak jak doložit uvedený rozdíl? Dokládáte účty, že jste již platili zálohy apod.?
Odpovědět
A ještě doplnění. Chtěla po vás banka přibližný termín dočerpání úvěru? U nás bude stavba rychlá, tak říci 1 rok nebo raději 2 roky? Má toto vliv na případnou slevu na úrocích apod.?
Odpovědět
potvrzením od zaměstnavatele + 3 měsíční výpisy z účtu, že platí výplatu rozdíl jsem doložil fakturou již zaplaceného a hotovost převedl na čerpací účet, který byl v té době již aktivní
Odpovědět
@plaintruth Potvrzení od zaměstnavatele taky, to už jsme odevzdali. Hm, na čerpací účet tedy převádět vše nechceme, ale doložit rozdíl schopni jsme. Ale stavební spoření tedy zatím rušit nechceme.
Odpovědět
Nutili vás mít finance na běžném účtu nebo stačí doložit vícero účtů, případně i stavební spoření?
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina Odhadce stanoví reálné náklady na dokončení stavby. KB po vás bude vyžadovat podklady k tomu, že hypotéka a vaše rezervy pokryjí tyto reálné náklady.
Odpovědět
@vladimirsvorba Tudíž, když bude odhad od KB nižší než je doložený rozpočet, tak bance bude stačit doložit rozdíl mezi odhadem KB a půjčovanou částkou? Nikoliv rozdíl mezi doloženým rozpočtem a půjčovanou částkou? A co když už jsou nějaké peníze proinvestované, dokládají se tedy účty?
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina ano, pokud jsou už proinvestované, můžete doložit faktury. bylo li to "bez pa" je to horší. pak by se musel dohodnout odhad rozestavěnosti...
Odpovědět
@jumpmans Díky. Dělali nám prvotní odhad, když jsme již měli rozestavěno, tak to by neměl být problém, ne? A prostě tam zahrnou i tu rozestavenou část. Papíry z odhadu nemáme. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@badlina Odhad je zase úplně jiná hodnota :-) Reálné náklady se nemusejí rovnat odhadní ceně.
Odpovědět
Takže jestli jsem si výše uvedené dobře přeložila, tak banka bude chtít doložit dhad od KB nižší než je doložený rozpočet, tak bance bude stačit doložit rozdíl mezi odhadem KB a půjčovanou částkou? Nikoliv rozdíl mezi doloženým rozpočtem a půjčovanou částkou? @vladimirsvorba Píšete, že: Odhadce stanoví reálné náklady na dokončení stavby. KB po vás bude vyžadovat podklady k tomu, že hypotéka a vaše rezervy pokryjí tyto reálné náklady. Z toho mi plyne, že budu dokládat rozdíl mezi reálnými náklady, které stanoví odhadce a výší hypotéky. Tudíž nebudu dokládat rozdíl mezi mým rozpočtem a výši hypotéky. @vladimirsvorba Dále píšete, že: Reálné náklady se nemusejí rovnat odhadní ceně. Tak mi to tedy tyto dvě odpovědi k sobě nějak nesedí. Můžete vysvětlit? A jaký je tedy rozdíl mezi reálnými náklady stanovené odhadcem a mezi odhadní cenou??? A k čemu který údaj tedy slouží?
Odpovědět
Profilova fotka
Vy předložíte rozpočet a odhadce ho buď uzná a nebo řekne, že je podhodnocený a reálné náklady navýší.
Odpovědět
@vladimirsvorba Rozpočet se předložil a odhadce odhadl "cenu budoucí". Jen nevím, zda jde již o cenu včetně pozemku nebo jenom stavby (pozemek je náš a na stavbu je HÚ, ale asi jen 80%). Rozpočet nebyl podhodnocený ani nadhodnocený. Odhadli ne méně. :-( A ty rozdíly?
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Cena budoucí je zástavní hodnota domu včetně pozemku. To, že je odhad samotného domu nižší než reálné náklady je obvyklé.
Odpovědět
@vladimirsvorba Vzhledem k tomu, že rozpočet nebyl přemrštěný a pokud odečtu "rozumnou" hodnotu za pozemek, tak bych tedy chtěla vidět toho odhadce, jestli by byl schopen za jeho odhadnutou cenu dům postavit.
Odpovědět
@badlina Nejdo o to, za kolik by ho postavil, ale za kolik by ho prodal. Takže do toho bude mluvit velkou měrou lokalita.
Odpovědět
@badlina Přesně jak píše @kofejn ,ono se na to musíte dívat jinou optikou, když postavíte dům uprostřed např sociálně vyloučené lokality za 10 mio, kolik si myslíte, že bude jeho prodejní cena, když se budete bát vyjít ven a co nebude přimontované, tak vám ukradnou? :-) PS: Je to extrémní nereálný příklad, jen pro názornou ukázku.
Odpovědět
@lopp Dobrá, tak to beru. Nadneseně řečeno, že je to zkrátka tak, že ve vyloučené lokalitě nelze pomocí hypotéky postavit RD, protože na to banka nepustí peníze.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?