Hypotéka - pozemek psaný jen na jednoho z nás

S přítelkyní plánujeme stavbu domu na který si budeme brát hypotéku. Současná situace je takováto: - pozemek máme zaplacený, ještě jsme nebyli na katastru - plán byl napsat pozemek na přítelkyni - o hypotéku budeme žádat společně - příjmy mám hlavně já ( cca 30tis), přítelkyně je momentálně bez práce ( a pak cca 18tis) - svatbu ani děti do budoucna neplánujeme jak se banky staví k tomu, že pozemek bude psaný jen na jednoho z nás? díky
Odpovědět
Profilova fotka
Staví se k tomu tak, že hypo nedají. Protože dům patří tomu, koho je pozemek. Těžko tedy dají hypo někomu, komu ve finále dům nebude patřit. Je to mnohem složitější, některé banky to zamítnou hned.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám bylo řečeno, že pozemek může být napsaný na jednoho z nás a o hypotéku na barák může žádat ten druhý. Ale ten koho je pozemek musí vlastnit alespoň poovinu domu. Jde to. Mám více známých, kteří mají pozemek na jednoho a barák napůl. Ale nemůže být pozemek na jednoho a barák na druhého.
Odpovědět
Profilova fotka
@marcelkap Jenže problém je v tom, že to pak nechtějí zapsat v katastru.. pokud je pozemek jen na jednoho, bývá problém se zapsáním domu na oba
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici "Bývá problém"znamená že to vůbec nejde nebo to jít může? Mám známí - pozemek je na ní a dům na oba. Myslím, že dneska, kdy se málo lidí bere jsou na to banky a instituce připravený, že na každýho může být napsaný něco.
Odpovědět
Profilova fotka
Problém to je od novely občanského zákoníku, co vím. Tzn. - pokud to tak mají už delší dobu, bylo to podle staré právní úpravy ok, nově už by se to povolovat nemělo. Protože pozemek a na něm stojící stavba je bráno jako jedno.
Odpovědět
Tu změnu že dům může být zapsán jen na majitele pozemku jsme zaregistrovali, proto i tenhle dotaz. Takže z hlediska žádosti o hypo je lepší ten pozemek napsat na nás oba, co?
Odpovědět
Profilova fotka
@marcelkap Zkušenost osobní nemám, my máme pozemek na oba. Jen jsem to tu párkrát zahlédla a logiku to má.
Odpovědět
Pokud by mel nove postaveny dum patrit nekomu jinemu nez pozemek, muselo by se zridit tzv. pravo stavby (tzn. jde to, ale ve vasem pripade je to zbytecne slozite). Lepsi bude pozemek napsat na oba a zadat o hypo spolecne anebo jen na toho, kdo bude zadat. Hlavne pozor na to, aby v pripade rozchodu jednomu nezbyl pozemek a druhemu dluhy!
Odpovědět
pozemok si napiste na oboch, nasledne by som ziadal o hypoteku sam (teda ten clovek co ma prijem vyssi - 30 tis) a uvidite ci vam ju schvalia, ak nie, tak sa priatelka prida ako spoluziadatel a podpori to svojim prijmom
Odpovědět
Profilova fotka
@marcelkap @slabici pozemek mám psaný na sebe, dům máme s přítelkyní na půl. Stavebko na pozeme sem měl na sebe, hypotéka je na oba.
Odpovědět
@petrsv1000 Dobré vědět, jak to máte v rodině rozdělené, ale včera není dnes a kočka není pes... :-D Jinak pozemek a vše na něm jedno jsou, tudíž napsat pozemek na oba, pokud tedy nechcete složitě vyřizovat právo stavby atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Žádali jsme o hypo těsně po zavedení nového občan.zákoníku na začátku roku 2014 a banka na nás vyžadovala, abychom byli s přítelem oba majitelé pozemku. Přítel mi musel polovinu darovat, abychom mohli dostat společně hypotéku. Zjištovali jsme i možnost zapsání práva stavby, ale to se bance moc nezdálo, ale tenkrát to teprve začínalo, tak asi banky pořádně taky sami nevěděli co a jak.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petrsv1000 A kdy jste kolaudovali a brali hypo? Dříve to šlo, ale se zavedením NOZ je to problém. Možná to banky umí, ale katastry to moc nezvládají ;-)
Odpovědět
takže pokud mám sepsanou Smlouvu o právu stavby, zapíšu toto právo do KN, něco jako břemeno, protože rozestavěný dům už od 1.1.2014 zapsat nemůžu.... ?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 My bysme to měli mít taky tak - pozemek na mě, barák na půl ale hypo na barák jen na přítele. Tak doufám, že to tak půjde.
Odpovědět
Od nového občanského zákoníku je postavený dům automaticky součástí pozemku. Nelze tedy, aby vlastník pozemku byl odlišný od vlastníka domu. Max. je zde možnost práva stavby, která se zapisuje do katastru, ale banky toto velice nerady vidí a je to důvod pro neschválení hypotéky. Pro nejednodušší vyřešení této situace je dobré vlastnit napůl pozemek a pak budete tak vlastnit i dům. O hypotéku bych pak následně žádala společně. Anebo je pak druhá varianta, na vás bude jak pozemek, tak dům i hypotéka, ale to už je pak na sepsání nějaké smlouvy, abyste z toho nevyšel špatně, kdyby se stalo něco špatného a s přítelkyní jste se rozešli.
Odpovědět
Profilova fotka
@marcelkap No to se tu právě lidi snaží říct... podle NOZ nepůjde ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici souhlas se stavbou proběhl v roce 2014 a hypo jsme refinacovali letos a také jim to nevadilo, jj vím,,m že se podmínky změnily, každá banka se k tomu staví jinak... takže to asi běžně nepůjde.... @marcelkap
Odpovědět
Profilova fotka
@marcelkap Jaký je vlastně důvod si takto komplikovat život?
Odpovědět
U nás šlo o to, že pozemek se pořizoval z "maminčiny" hypotéky od přítelkyně - šlo o jejich rodinné úspory, tak jsme chtěli aby pozemek zůstal v rodině. Ale vzhledem k tomu, jaké by to přineslo komplikace, tak pozemek necháme napsat na oba..
Odpovědět
Profilova fotka
@31712 A co tak se vyrovnat podílem na budoucí stavbě? To se dá zahrnout už do hypotéky, že vlastnictví domu s pozemkem nebude v poměru 50:50 ale třeba 40:60 ve prospěch Vaší přítelkyně. Takto jsme to kdysi udělali s bytem, který jsme financovali prostřednictvím společné hypotéky a poměrem jsme si vyrovnali rozdíl ve vstupním kapitálu.
Odpovědět
@marcelkap Pokud je majitel pozemku rodinný příbuzný, je možné aby to tak bylo. pokud jste ve vztahu přítel přítelkyně, nelze mít pozemek napsaný jen na jednoho, pokud bude figurovat na žádosti i někdo jiný.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Nechápu coo tím myslíte ... Ale ano, jednodušší je zůstat u maminky a nic neřešit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marcelkap Myslel jsem tím "pozemek na mě, barák na půl ale hypo na barák jen na přítele". Proc to nemit rovnou na pul vsechno, nebo si pozemek spolecne s domem nerozdelit pomerove.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda @marcelkap "Pozemek na mě, hypo na přítele" nejspíš neprojde. Většinou se u hypo musí ručit i tím pozemkem a ten bude někoho úplně jiného než kdo si bere hypo ;-) Takže přítel bude muset dotlačit něco, čím bude ručit. Taky mi to připadá jako zbytečná komplikace
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda @slabici Ok, chápu jak to myslíte. Ještě se to určitě bude řešit aa msí tím poradit nějaký odborník, tak uvidíme jak to vymyslíme.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?